Doniczkowe Barbry13
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Doniczkowe Barbry13
Adenium bardzo ładne, grubiutkie i nie wybujałe
a haworsja i gasteraloe obłędne bo duże, jak ja chciałabym mieć choć jednego kaktusa lub sukulenta takiego pokaźnego a one tak wolno rosną
a haworsja i gasteraloe obłędne bo duże, jak ja chciałabym mieć choć jednego kaktusa lub sukulenta takiego pokaźnego a one tak wolno rosną
Dorotko, adenium wyjęłam na razie kontrolnie, czeka je obróbka. Spróbuję wykorzystać porady Jerzyka (z adeniowego wątku) i rozłożyć korzenie na boki, nigdy tego nie robiłam, ale może mi się uda. Kostki styropianu już mam przygotowane. Przez pierwszy rok rosło w bardzo piaszczystej ziemi kaktusowej, po przesadzeniu na wiosnę jako jedyne nie podjęło wzrostu, a kaudeks się zmarszczył. Korzenie na oko były ok., ale na wszelki wypadek przesadziłam w sam keramzyt i rośnie w nim do dzisiaj. Po operacji ze styropianem wymienię keramzyt na drobniejszy.
Co do Twojej roślinki, to nie chciałabym Ci żle doradzić, bo mam za mało doświadczenia i wszystko robię raczej na wyczucie, nawet podłoża używam innego, niż zalecane, bo zanim trafiłam na forum, to moje rośliny miały już ponad rok.
Gasteraloe samą mnie zadziwiło, ma 5 lat.
Moniko, u Ciebie też już rośnie ładny lasek adeniowy
Anetko, kolumnowe kaktusy rosną bardzo szybko, w dobrych warunkach w ciągu kilku lat można uzyskać okazałe rośliny, moje dobrych warunków nie miały, dlatego są takie stare maluśkie.
Co do Twojej roślinki, to nie chciałabym Ci żle doradzić, bo mam za mało doświadczenia i wszystko robię raczej na wyczucie, nawet podłoża używam innego, niż zalecane, bo zanim trafiłam na forum, to moje rośliny miały już ponad rok.
Gasteraloe samą mnie zadziwiło, ma 5 lat.
Moniko, u Ciebie też już rośnie ładny lasek adeniowy

Anetko, kolumnowe kaktusy rosną bardzo szybko, w dobrych warunkach w ciągu kilku lat można uzyskać okazałe rośliny, moje dobrych warunków nie miały, dlatego są takie stare maluśkie.
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No no ale ma kwiatuszka, ślicznotka więc chce pokazać się drugi raz.
Róża przepiękna, dorodna i taka zadbana, moje małe ale rosną.
Kaktusowate Cię też kochają, masz rączkę do kwiatów.

Róża przepiękna, dorodna i taka zadbana, moje małe ale rosną.

Kaktusowate Cię też kochają, masz rączkę do kwiatów.

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Adenium, to dziewczynka z tego wynika - cnotka taka
Będę podglądać operacje, które na niej przeprowadzisz, tylko nie zapomnij zdawać relacji
A haworcja - świetna! Ja swoją taką ciągle muszę od czegoś ratować, mam pewne obawy, że sie nigdy nie rozrośnie nawet w połowie tak ładnie, jak Twoja

Będę podglądać operacje, które na niej przeprowadzisz, tylko nie zapomnij zdawać relacji

A haworcja - świetna! Ja swoją taką ciągle muszę od czegoś ratować, mam pewne obawy, że sie nigdy nie rozrośnie nawet w połowie tak ładnie, jak Twoja
No widzisz, a ja już po wpisie Dorotki Malachitka -"wygląda, że tak miało być" - wymieniłam tylko keramzyt na drobniejszy, bo strasznie nie chciało mi się męczyć tej "cnotki" (
). Bałam się, że coś połamię - takie wszystko ześciubione było-i że pacjent nie przeżyje operacji. Na pewno będę kombinować coś z tymi, które rosną w ziemi, ale będę przesadzać dopiero, jak już się ciepło zrobi.

- nusia
- 1000p
- Od: 3 mar 2007, o 18:43

Pięknie zakwitła Apple Blossom.
Ukazałaś całe jej piękno i urodę na tym zdjęciu.
Pozostałe też niczego sobie

-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Haworsja cudna i jaka dużaaaa
Trzymasz ją na słoneczku ?

Dziękuję serdecznie wszystkim za wpisy
.
Kasiu, haworsja ma już ze cztery lata, może pięć i stoi na zachodnim parapecie, i w lecie ma bardzo gorąco.
Przeprowadziłam operację na adenium, ale na innym. Kupione kilka lat temu jako rozwidlający się patyk ( jedna z gónych gałązek, była grubsza, niż podstawa), z czasem przybrało jako taki wygląd. Oczywiście korona nie jest formowana, postanowiłam puścić je na żywioł, bo i tak jako uzyskane z sadzonki, nie ma charakterystycznego brzuszka. Ale za to chętnie kwitnie (str.1), a i korzenie ładnie zgrubiały. Postanowiłam je trochę odsłonić i przy okazji obskubałam z torfu, bo przy poprzednich przesadzaniach bałam się za bardzo ingerować w bryłę korzeniową. Obcięłam kilka górnych drobnych korzonków i za kilka dni, jak rany się zagoją, posadzę roślinę do tej samej doniczki, tylko wyżej. Mam nadzieję, że przeżyje
, bo już ma dużo maleńkich pączków kwiatowych i bym się zapłakała, gdyby jej moje barbarzyństwo zaszkodziło

I zakwitło ostatnie z nowych u mnie- różowieńkie, jak śpioszki niemowlaka w PRL (a może i teraz
) hippeastrum

Kasiu, haworsja ma już ze cztery lata, może pięć i stoi na zachodnim parapecie, i w lecie ma bardzo gorąco.
Przeprowadziłam operację na adenium, ale na innym. Kupione kilka lat temu jako rozwidlający się patyk ( jedna z gónych gałązek, była grubsza, niż podstawa), z czasem przybrało jako taki wygląd. Oczywiście korona nie jest formowana, postanowiłam puścić je na żywioł, bo i tak jako uzyskane z sadzonki, nie ma charakterystycznego brzuszka. Ale za to chętnie kwitnie (str.1), a i korzenie ładnie zgrubiały. Postanowiłam je trochę odsłonić i przy okazji obskubałam z torfu, bo przy poprzednich przesadzaniach bałam się za bardzo ingerować w bryłę korzeniową. Obcięłam kilka górnych drobnych korzonków i za kilka dni, jak rany się zagoją, posadzę roślinę do tej samej doniczki, tylko wyżej. Mam nadzieję, że przeżyje

I zakwitło ostatnie z nowych u mnie- różowieńkie, jak śpioszki niemowlaka w PRL (a może i teraz

- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Basiu ja bym nie przesadzała jak ma pączki bo jeszcze nie miałam i mam mizerne
ale rosną.
Śliczne kwiatuszki i ten kolor

Śliczne kwiatuszki i ten kolor

Moniko, kciuki się przydadzą
Kasiu,
to adenium tak ma, że kwitnie niemalże na okrągło, więc nie ma kiedy przesadzić. I nawet nie przycinam, niech sobie rośnie, jak chce, do przycinania mam te wysiane przeze mnie .

Kasiu,

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Adenium na pewno sobie poradzi
Hippeastrum ładne, moje już prawie przekwitło

Hippeastrum ładne, moje już prawie przekwitło

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Adenium piękne, trzymam kciuki za rozój kwiatków...Będzie co podziwiać. Ja też nieco boję się przesadzać, gdy widzę pączki na roślinie, ale tu jest roślina zdrowa i silna, więc powinna dać radę. Muszę zobaczyć jego kwiatki 

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Basiu!
Hipeastrum zazdroszczę, ten gatunek mnie nie lubi, choć planuję spróbować z nim ponownie.
Za adenium trzymam kciuki!
Hipeastrum zazdroszczę, ten gatunek mnie nie lubi, choć planuję spróbować z nim ponownie.
Za adenium trzymam kciuki!
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Moniko, Żanetko, Iwonko, dziękuję wszystkim za odwiedziny .
Adenium już posadzone, z podlewaniem poczekam na cieplejsze dni. Wiem, że to brzydal (w realu jest bardziej krępy, niż na zdjęciu), ale nie chcę go ciąć, bo w tym egzemplarzu zależy mi głównie na kwiatach.
U mnie też już wiosna, zakwitła w piwnicy jedna z fuksji, kwiat jest imponujący
. Przeniosłam do widnego chłodnego pomieszczenia.

Sansewierki też już ruszają, dwa różne patyczaki S.cylindrica i nn:

Maleństwo S.francisii

Nn.(S.aethiopica?)

Adenium już posadzone, z podlewaniem poczekam na cieplejsze dni. Wiem, że to brzydal (w realu jest bardziej krępy, niż na zdjęciu), ale nie chcę go ciąć, bo w tym egzemplarzu zależy mi głównie na kwiatach.
U mnie też już wiosna, zakwitła w piwnicy jedna z fuksji, kwiat jest imponujący

Sansewierki też już ruszają, dwa różne patyczaki S.cylindrica i nn:

Maleństwo S.francisii

Nn.(S.aethiopica?)

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Achhhhh...Sansewierie...
był czas, gdy miałam ich dużo, ale na szczęście nie mam już żadnej, niemniej mile wspominam, gdy widzę je u innych. mają sój urok i pięknie u Ciebie to widać