Ogród na wichrowym cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym cz.10

Post »

Witaj Moniko. Zgodzę się z Sabinką w 100 % ;:333 . Aż bije czystością ;:108 . A zimy nie masz dzisiaj ?? Każdy takie piękne zimowe fotki pokazuje ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Matko jedyna ale dostałam po głowie! Moje wysprzątane rabatki to jak burdello u ciebie. Ale wstyd! No nic, pozostaje mi liczyć, że szybko rośliny zarosną ten mój porządeczek.
Ciemierniki cudowne. I te falbankowe prymule również. Czy prymule to świeże nasadzenia?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

:wit

Witajcie w ten śnieżny dzień ;:4

Aniu/nena - to prawda, nigdy nie udaje mi się utrzymać prymulek w domu, dlatego stwierdziłam, że nawet nie próbuję, tylko od razu sadze do gruntu, z nadzieją, że ładnie się ukorzenia i zakwitną za rok ;:224 Ubiegłoroczne pełne prymulki przyjęły się i nawet delikatnie przyrosły na objętość.
Co do cebulicy - ja moją tez kupowałam rok temu jako białą, a teraz jest zupełnie niebieska. To dlatego, że często szafirki i cebulice jako sadzonki w doniczkach mają jaśniejsze kolory niż później w gruncie, gdy są mocniej ukorzenione i dożywione.

Ula - u mnie woda nie stoi nigdy, bo grunt jest mocno przepuszczalny niczym piach, ale za to ciężki i przytłaczający korzonki. To właśnie z tego powodu kupiłam w tym roku całą furę kompostu, bo mojego za mało. Będę poprawiać strukturę zimie na rabatach mieszając ją z kompostem. Liczę na to, że roślinki lepiej będą rosły, bo one u mnie bardzo się męczą, zwłaszcza róże.

Iwonko - niestety pełne ciemierniki są drogie, zwłaszcza gdy są to sadzonki z pąkiem kwiatowym ;:222 Magnolie mam w dobrej kondycji, choć bałam się o dwie sztuki, bo były przesadzane i to w środku lata :oops: Trzecia z kolei posadzona rok temu, ale na szczęście wszystkie ładnie przezimowały. Wprawdzie na tych przesadzanych nie będzie w tym roku kwiatów, ale najważniejsze, że przeżyły ;:215

Ewa- moja wisteria przeżyła :heja Ma piękne pąki liściowe gotowe do otwarcia :D Niesamowite, że spotkałaś te prymulki w takiej cenie :shock: Bierz w ciemno ;:108 One są śliczne :D Z ubiegłorocznych 3szt. dwie mi przeżyły, więc uważam, że warto.

Madziu - moja glicynia jest szczepiona na pniu, więc będzie miała postać drzewkową. To dlatego tak się o nią bałam, bo to jeszcze młody okaz, który dopiero druga zimę u mnie rośnie w ogrodzie, a wiadomo, że szczepione formy drzewkowe są wrażliwe. Drążek jest potrzebny, bo póki co nie mam właściwej podpory. Musze zamówić podporę u kowala.

Anitko - trawki powinny przeżyć. Ja tez się martwię trochę o swoje, ale nie ma rady, musze po trochu przycinać, bo mam tego bardzo dużo. Czytałam, ze Twój piesek zdrowy - bardzo się cieszę ;:168

Małgoś - jakie tam zawstydzanie ;:196 Ty, z tego co czytałam, masz posprzątany cały ogród, a ja dopiero pojedyncze fragmenty rabat. Żadna rabata jeszcze nie jest w pełni uporządkowana, bo po prostu nie nadążam ;:173 Akurat na zdjęciu są te rabaty, które można częściowo pokazać, ale w innych miejscach busz
Obrazek

Sabinko - to nie do końca tak jest jak wygląda ;:131 Spójrz na zdjęcie powyżej - nic nie przycięte w całym ogrodzie. Tylko bliżej domu rabaty w miarę uporządkowane, a reszta ogrodu czeka na swoja kolej ;:218

Ewelinko - zima dzisiaj u mnie na całego ;:222 Zdjęcie z rana
Obrazek

Aniu - prymulki to nowe nasadzenia - posadziłam 15 szt. tych falbanek :D

Zakupki
rękawice do pracach przy różach - świetne są, jestem bardzo zadowolona :tan
Obrazek

ptaszek metalowy - fajny, więc kupiłam, ale teraz nie wiem gdzie go zainstalować w ogrodzie ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Goście
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w ogrodzie pierwsze mini bratki już posadzone
Obrazek

Obrazek

w ogrodzie wiosna - kwitną wczesne krokusiki botaniczne. Pozostałe mieszańce jeszcze ukryte w szczypiorkach
Obrazek

Obrazek

goździki, które kiedyś pokazywałam rosną już w gruncie
Obrazek

ciemiernikowo ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale u Ciebie śniegu :twisted: u mnie ładnie poobcinałam trawy i czekam kiedy czas przyjdzie na róże i przydałyby mi się takie piękne rekawice jak twoje ;:215
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Monika, ja się wcale nie dziwię, że goście do Ciebie wpadają, po prostu są estetami. Muszę zajrzeć po te prymulki skoro mówisz, że przeżyją - tylko czy jeszcze będą. U nas wczoraj było cudnie, świeciło słoneczko aż miło było pracować a dzisiaj zima na całego. Wczoraj przyjrzałam się roślinkom szczepionym na pniu, wiązowi i irdze ( nawet lupę zabrałam do bacznej obserwacji ;:306 ) i okazuje się, że żyją :heja. Już się nie mogę doczekać wiosny i kolorków.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze jak widzę Twoich gości, to "uśmiech mam na twarzy". Jesteś tak blisko natury, że aż zazdroszczę. Nie mam takiego szczęścia. Sarny widzę właściwie tylko będąc gdzieś w drodze. Zawsze je liczę i cieszę się jak dziecko ;:138
A nie przychodzą do Ciebie dziki? Te to dopiero potrafią narobić szkód ;:202 Któregoś roku rozryły mi pół działki. Już pomijam, że zjadły wszystkie tulipany (co do jednego ;:222 ), to zniszczyły wiele innych roślin.
U mnie jeszcze ciągle za zimno żeby pracować na działce. A jak jest ciepło, to ja jestem w pracy ;:219 Ale w końcu i ja będę mogła uporządkować swoje rabatki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jak zwykle super zakupy. Gdzie Ty mieszkasz że masz takie fajne sklepy ;:215 . Dlaczego u mnie takich nie ma?
Widzę że u Ciebie mnóstwo ptactwa. Czy w internecie kupowałaś? Mogłabyś powiedzieć gdzie? Rozmyślałam o klatce i przydałoby się jakieś wypełnienie :). A u Ciebie przeróżne i przepiękne ptaki.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Monika, mam takie same rękawiczki.. no kolorystycznie inne ;:224 ale nie potrafię w nich pracować, są zbyt sztywne ;:223 Owszem do okrywania róż genialne, ale jak już przyszło mi zawiązać sznurkiem włókninę to każdorazowo musiałam ściągać rękawice ;:223
Goście bardzo fotogeniczni ;:215
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

slimak900 pisze:Ale u Ciebie śniegu :twisted: u mnie ładnie poobcinałam trawy i czekam kiedy czas przyjdzie na róże i przydałyby mi się takie piękne rekawice jak twoje ;:215
Dzisiaj już śnieg stopniał :lol: Właśnie do cięcia róż wydaje mi się, że te rękawice będą idealne ;:333
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mierzyłam wczoraj te rękawice, ale cena mnie :twisted:
Do koszyka wpadło mi trochę innych rzeczy, więc cięcie będzie w ubiegłorocznych. :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pashmina pisze:Monika, ja się wcale nie dziwię, że goście do Ciebie wpadają, po prostu są estetami. Muszę zajrzeć po te prymulki skoro mówisz, że przeżyją - tylko czy jeszcze będą. U nas wczoraj było cudnie, świeciło słoneczko aż miło było pracować a dzisiaj zima na całego. Wczoraj przyjrzałam się roślinkom szczepionym na pniu, wiązowi i irdze ( nawet lupę zabrałam do bacznej obserwacji ;:306 ) i okazuje się, że żyją :heja. Już się nie mogę doczekać wiosny i kolorków.
Goście- sarenki objadły mi wiśnię Amanogawę ;:224 Mam nadzieję, że zakwitnie chociaż paroma kwiatkami ;:218
;:3 u mnie dzisiaj dopisuje i choć chłodno, to idę do ogrodu :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonka1 pisze:Zawsze jak widzę Twoich gości, to "uśmiech mam na twarzy". Jesteś tak blisko natury, że aż zazdroszczę. Nie mam takiego szczęścia. Sarny widzę właściwie tylko będąc gdzieś w drodze. Zawsze je liczę i cieszę się jak dziecko ;:138
A nie przychodzą do Ciebie dziki? Te to dopiero potrafią narobić szkód ;:202 Któregoś roku rozryły mi pół działki. Już pomijam, że zjadły wszystkie tulipany (co do jednego ;:222 ), to zniszczyły wiele innych roślin.
U mnie jeszcze ciągle za zimno żeby pracować na działce. A jak jest ciepło, to ja jestem w pracy ;:219 Ale w końcu i ja będę mogła uporządkować swoje rabatki
Na szczęście dzień coraz dłuższy, więc po pracy można jeszcze wskoczyć do ogrodu :D
Dziki były w ubiegłym roku - zjadły hosty, trochę śladów zostawiły, ale nie było jakiegoś zrujnowania - na szczęście. Musimy niestety myśleć o ogrodzeniu ;:218

Pashmina2006 pisze:Jak zwykle super zakupy. Gdzie Ty mieszkasz że masz takie fajne sklepy ;:215 . Dlaczego u mnie takich nie ma?
Widzę że u Ciebie mnóstwo ptactwa. Czy w internecie kupowałaś? Mogłabyś powiedzieć gdzie? Rozmyślałam o klatce i przydałoby się jakieś wypełnienie :). A u Ciebie przeróżne i przepiękne ptaki.
Napisałam p.w. ;:196
Ten ptaszek, który ostatnio kupiliśmy jest dość spory, więc nie wiem, czy zmieściłby się w klatce.
Pochwal się jak coś fajnego kupisz :wink:

nifredil pisze:Monika, mam takie same rękawiczki.. no kolorystycznie inne ;:224 ale nie potrafię w nich pracować, są zbyt sztywne ;:223 Owszem do okrywania róż genialne, ale jak już przyszło mi zawiązać sznurkiem włókninę to każdorazowo musiałam ściągać rękawice ;:223
Goście bardzo fotogeniczni ;:215
Ja potrzebuje te rękawice wyłącznie do przycinania róż, ponieważ zawsze mam wówczas podrapane ręce ;:222 Będą doskonałe do tego celu. Do prac ziemnych i pielęgnacyjnych na rabatach z pewnością się nie nadają, ale do tego używam innych. Dzisiaj zamierzam ciachać pierwsze róże ;:333
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nena08 pisze:Mierzyłam wczoraj te rękawice, ale cena mnie :twisted:
Do koszyka wpadło mi trochę innych rzeczy, więc cięcie będzie w ubiegłorocznych. :D
No, niestety, nie należą do tanich ;:222 ;:218 Myślę jednak, ze warto, bo posłużą kilka sezonów ;:108
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni Twoi goście się czają i wciąż przychodzą,bo widzą jaki ład i porządek na rabatach,a i właścicielka ich nie odgania ;:333
Rękawice super,ja zawsze corocznie podrapana jestem ;:224
Też planuję jutro już część róż przyciąć,w zeszłym roku nic się nie stało,a 9 marca zaczęłam.Nie powiem,żebym się wtedy nie martwiła...

Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”