Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Post »

Witajcie Kochani. :wit
Dzisiejszy dzień był pięknym dniem. W końcu było w miarę ciepło, bez wiatru. Pięknie świeciło słoneczko. ;:215
Kilka godzin spędziłam na działce. Odwaliłam kawał dobrej roboty. ;:215
Sprawdzałam pogodę długoterminową i jest ok. Nie ma nie wiadomo jak ciepłych dni ale też i nie ma mrozów, którymi tak straszono. W związku z tym hortensje przycięte, trawy też. Rabaty posprzątane w 80-ciu %. Nawet 1/3 cebul liliowych posadziłam. Przesadziłam jedną różę, kilka rozchodników, kilka trzmielin. I jestem mega z siebie zadowolona. ;:131
Przyroda nic sobie nie robi z dość chłodnych dni. Wszystko rwie się do życia. Lubię to! ;:215

Od jutra zaczynają wysyłki w E-clem... Hah! ja spryciula zrobiłam tylko częściowy przelew. Obrazek Nie dostanę więc w środę paczki. Obrazek

Soniu ja miałam to szczęście, że dziś znacznie podgoniłam ogrodowe prace. Bardzo się cieszę! Endorfiny uwolnione! Czuję się cudownie! Ty pewnie dzisiejszy dzień z Karolkiem spędzałaś?
Wstyd się przyznać ale moja gipsówka nadal w kapersach siedzi. :oops:

Obrazek

Iwonko oczywiście. Często takie zachowania nie wynikają z chęci zrobienia komuś na złość a po prostu ze zwykłej niewiedzy. Tak jak mówisz, kto nie ma ogródka ten nie wie ile czasu i pracy nas kosztuje. No i często nie wie, że mocz nie jest najlepszym przyjacielem roślin.

Obrazek

Filemonku wiele rzeczy uczymy się dzięki temu forum. Bardzo się cieszę, że tutaj trafiłam. Na dodatek poznałam tyle fantastycznych osób. Tulu zielono zakręconych. No super!

Obrazek

Zuza myślę, że dobrze gadasz. Później możesz wsadzić o 2-3 cm głębiej i już. Moja nadal leżakuje w kapersach. Obrazek

Obrazek

Dorfi wesoło mają ludzie z kotami. Szkoda, że mój Em nawet słuchać nie chce. Tak bardzo bym chciała kociambra.Obrazek

Obrazek

Madziu ja dziś latałam po działce aż miło! Aż mnie teraz policzki pieką. cały dzień na dworze. Super! Przetrzymaj te doniczki z gipsówką w domu, w ładne dni wystawiaj na dwór niech się hartuje. Obrazek

Jagoda kamczacka:
Obrazek

Obrazek

Ten widok kojarzy mi się z cmentarzyskiem. Na tym zdjęciu nawet zbytnio nie widać ale póki co stoi tam praktycznie tylko masa bambusowych patyczków. :oops:

Obrazek

Tajemnicza roślinka. Ktoś ma pomysł?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiesz,jak u Ciebie ta rabata ma być cmentarzem to u mnie zbiorowy grobowiec ;:118
Roślinka może piwonia?Serduszka raczej nie bo za duża.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, z przerażeniem czytam o tych wysyłkach :shock: Nie za wcześnie?? Co z takimi Clematisami zrobić?? Chyba trzeba trzymać w domu, czy może wsadzać do ziemi.. Masz większe doświadczenie, doradź.. Zwykle kupowałam powojniki dużo później ;:218
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu i ja zdecydowałam się poszaleć w ogrodzie. Pogoda co prawda w piątek i w sobotę nie rozpieszczała...a dzisiaj miało być najzimniej. Było 10 stopni i słonecznie. O jak było wspaniale! Świetnie po prostu. Lilie wsadziłam w piątek. Niech się dzieje wola nieba. Poszły głębiej i zrobiłam im małe kopczyki z ziemi. Zobaczymy co to dalej będzie. Gipsówka poszła do doniczki. Zabrałam ją do domu. Wynosić będę na balkon, tak jak radzisz.
Z clematisami i ja mogę być spokojna. Prosiłam o wysyłkę w kwietniu. Powinnam być już wtedy po różach.
Bardzo ładny kolorek krokusików. U mnie chyba wciąż za zimno. Nawet pąków nie widać.
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

U nas na ten tydzień zapowiadają nocne przymrozki. Chyba nic jeszcze nie będę sadzić. Poza tym nadal leje. Gdyby było cieplej mogłabym kąpiele błotne urządzać :wink:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko tydzień hartowania na balkonie i potem do piachu! ;:306
Za tydzień sprawdź pogodę. Jak nie będzie więcej niż -5 to spokojnie po tygodniowym hartowaniu mogą iść do ziemi.
Ja swoje trzymałam w kartonie na balkonie a na noc nakrywałam drugim kartonem. ;:333

Obrazek

Mateusz mam niedaleko tej tajemniczej roślinki piwonie. Jakieś pół metra. No może jakaś nornica przeniosła kawałek? Sama nie wiem i z niecierpliwością oczekuję co z tego wyrośnie. ;:333

Obrazek

Dorfi ponoć błotko świetne na cerę! Obrazek
U mnie była wyśmienita pogoda na działeczkowe prace. ;:215 Mam nadzieję, że i u Ciebie od jutra się poprawi. ;:196

Obrazek

Madziu cieszę się, że o Ty podziałałaś. ;:215 Ja liliom kopczyków nie zrobiłam. Nawet nie pomyślałam. :oops:
Krokusy to te takie najnormalniejsze. Na te "nienormalne" Obrazek nadal czekam. ;:65

Obrazek

Właśnie zauważyłam, że na brzuchu, pod linią stanika mam jakieś uczulenie. Nieregularnego kształtu, zaczerwienione i napuchnięte. Nic nie swędzi i nie boli. Końska dawka wapna zażyta. Zobaczymy co z tego rano wyjdzie. ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Wspaniale że mogłaś poszaleć w ulubionym miejscu :D W końcu dzięki takiej pracy wiosna jeszcze bardziej cieszy. Daje nam kopa po tej długiej i bylejakiej zimie ;:222 Chce się żyć. ;:333
Już sobie wyobrażam jak ten ogród pięknie się teraz prezentuje. Przystrzyżony, wygrabiony i nawet już obsadzony w lilie :heja
Co do tego czerwonego nieznajomego z fotek to jeśli to piwonia to już spora by była u mnie dopiero wystawia małe bordowe kły ;:306
Dobranoc i nie daj się wysypce. Trzymam kciuki żeby to było tylko chwilowe otarcie. Zdrowiej. ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Czytam,. że chcesz zastosować nawóz do pomidorów pod powojniki
Ja go stosuję co roku
Jestem bardzo ciekawa jakie będzie Twoje zdanie
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu praca w słońcu na działce musiała być przyjemna. ;:108 Może trochę tego słońca do mnie podrzucisz. :wink: Krokusy w cudnych fioletach. ;:oj Patyczkowe rabaty wszystkie takie same, ;:173 ja w sobotę pozbierałam wszystkie patyczki-znaczniki. Może jakiś insekt cię ukąsił. :?: U mnie przy cięciu traw, całe chmary wylatywały. ;:202
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ja widzę, ze my wszystkie sprytne z tymi clematisami :D Ja też nie zapłaciłam i zażyczyłam sobie odbiór osobisty. Bo jak w ogrodzie tak puszczają listki to tamte w pełnym rozkwicie.
Aniu śliczne masz te atramentowe krokusy ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A u mnie krokusy to tylko w liście poszły :evil: Mam nadzieje że jeszcze jednak kwiaty się pokażą, jak nie w tych to w innych.
Czytam w kilku wątkach, że ten weekend u wielu osób był pracowity, nie wyłączając oczywiście i mnie ;:198
Anka, a Ty siałaś coś? Bo chyba u Ciebie w tym roku nie widziałam żadnych siewek :roll:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie! Ależ u mnie piękne słonko! Po nocnym przymrozku jak znalazł. Mam nadzieję, że moim przyciętym wczoraj roślinom nic nie jest.

Zuza siałam, a jak! Na razie lewkonię, floksa drummonda i lobelię. Na razie tylko tej ostatniej nie widać.
Miałam też kobeę ale ziemióry mi zeżarły! :evil: Muszę jeszcze raz posiać. Paskudy już poczęstowalam odpowiednim "napojem". :twisted:
Do wysiania mam jeszcze szałwię trójbarwną ale to na dniach
Myślę, że krokusy jeszcze wychylą łebki. U mnie też są i takie co póki co tylko listki mają. To zależy i od odmiany i stanowiska.

Vimen całe szczęście, źe ja nie mam możliwości osobistych odwiedzin E-clem. ;:224
Masz rację. W zeszłym roku miałam od nich w marcu okazy z pączkami.

Soniu ja wczoraj usunęłam część patyków, bo cebulfwe już wyłażą, nawet te w grudniu sadzone. Niestety patyki nie zaznały odpoczynku, bo poszły teraz strzec lilii. :lol:

Margo a możesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami? Choć skoro stosujesz co rok, to musisz być zadowolona. ;:215

Zaruniu święta racja! Cóż może być większą frajdą dla ogrodnika po tylu miesiącach bezczynności?! Już nie mogę doczekać się kolejnejgo, aktywnego działkowania ;:196

Ciekawe czy moje krokusy otworzyły kwiatki? Słonko świeci tak cudnie...
:wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu, jak tam Twoje uczulenie dzisiaj ?
Brakiem kopczyków się nie martw. W końcu lilie nie są aż takie delikatne. Ja robiłam rok temu kopczyki to i w tym roku zrobiłam. Takie lekkie górki. U mnie pod lasem jest chłodniej. Rozłożyłam też tunele dla nornic, jak są głodne niech żrą kosteczki różowe a nie moje cebulowe.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, posadziłaś już lilie do gruntu? Ja na swoją paczkę czekam od czwartku i coś doczekać się nie mogę ;:185 W czwartek dostałam SMS, że paczka została wysłana. I co? Jak nie było, tak nie ma. Trochę to dziwne, że tyle dni idzie i dojść nie może. Z drugiej strony może to i lepiej, bo zrobiło się zimno. U mnie właśnie pada śnieg :twisted:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko moja paczka z liliami szła trzy dni robocze. Kurierem!!! :roll: Pewnie jutro dostaniesz.
U mnie wczoraj było ładne słoneczko to i kilkanaście cebul wsadziłam. Reszta czeka na czwartek, bo też ma być pięknie. ;:215

Obrazek

Madziu rano nie było śladu po uczuleniu. Za to zauważyłam (rano) że mam jedno udo całe w czerwonych napuchniętych cętkach. Na brzuchu była jedna duża plama a tu to samo tylko wiele małych plamek. Teraz i po nim nie ma śladu. Jest OK.
Madziula pamiętaj tylko, że nornice niestety są bardzo mądrymi zwierzątkami. Nie zdziw się jak przy następnej wizycie będziesz mieć usypane śliczne różowe kopczyki przed wejściami do tuneli. ;:224 Naczytałam się tu wiele o nich. :roll:

Obrazek

Dziś byłam na działce. :tan Znów zrywałam trawę. :uszy Przekopałam miejsce pod cztery nowe różyczki. :heja Tzn powiększyłam rabatę. A tak ściśle mówiąc po z dwóch mniejszych zrobiłam jedną większą. Może Em się nie skapnie? ;:204 ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”