Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Padagrycznik,powój.
Jak ja to kocham ;:202
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam w niedzielę!
W ogrodzie mroźny wiatr, a na niebie szarość powszechna :(

Jadziu i u mnie niektóre rośliny uciekają za siatkę, bo tam mniejsze zagęszczenie a i słońca więcej :D

Dario ja wchodzę do pobliskiego lasu to poszycie mam podobne do zastanego ogrodu. Wysiany z wiatrem można łatwiej opanować a zadomowiony chyba jest nie do wytępienia w ciężkiej glinie, ale skutecznie walczę bo jest go mniej.
Powój gdzieś widywałam, :shock: ale chyba nie u mnie.

Agatko na mojej połaci bywają różne odczyny gleby a zarazem inne chwasty. Niektóre mnie nawet cieszą :D , bo w polu mam chyba kwaśną glebę i rośnie skrzyp. Zbieram go skrzętnie i robię życiodajne dla roślin gnojówki ;:215

Julciu wiem kochana ;:196 bo ja też miałam podobny stan! W dodatku działka jedna potem druga daleko więc byłam zależna od kierowcy a on niekoniecznie był miłośnikiem roślin, raczej LB i piwa. Jak wypił piwo to miałam przynajmniej kilka godzin spokoju ;:306 Dlatego tak kocham moje obecne miejsce, bez względu na wady jakie posiada :wink:

Ej Jurek też się nie masz w kim kochać ;:306 ;:306
stewa58
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2016, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć! Jestem nowa na tym forum. Chętnie czytam Wasze rady w zakresie ogrodnictwa i prowadzenia działki.Mam działkę na POD i sama ja uprawiam.
Czekam na radę w mojej sprawie - ścięłam uschniętą śliwę, wokół niej rośnie wiele kwiatów, nie bardzo mogę sobie pozwolic na wykopanie korzenia. odrastają patyki od śliwy, ścinam a one od nowa. Poradźcie, co zrobić? :Stewa
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Stewo ! powiem Ci co ja robię :D jedynie walczę z odrostami sekatorem, ale trzeba wycinać jak najgłębiej. Z czasem pozbywam się. Wycięłam swego czasu 18 dziczek i walczyłam dość długo, od paru lat nie ma nic. Jedynie śliwka rosnąca i owocująca (stara odmiana) ma mnóstwo odrostów :wink: W tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... w=previous ktoś zaleca również oprysk.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu ja też od lat walczę z podagrycznikiem. Jesienią wydłubuję widłami co wyrosło, wiosną pokazuje się od nowa. Młode listki wiosną lądują w sałatkach, latem staram się na bieżąco wydłubywać kłącza. Mały ogród to jakoś panuję nad sytuacją, ale jest rzeczywiście bardzo uciążliwy.
Stewa 58, podpowiem co ja robię z korzeniami. Długom wiertłem nawiercam pionowe otwory. Najlepiej zrobić to tuż przed mrozami. Deszcz napada, mróz ściśnie i rozsadzi konar. Teraz to można w te otwory nasypać soli, wlać troszkę wrzątku. Niektórzy leją różne świństwa ale ja bym nie radziła. Przy pierwszym deszczu te świństwa rozejdą się po ogrodzie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu mnie kolega zrobił na pniu kratkę a nadziei że stanie się tak jak piszesz, ale niestety pnie są już kilka lat. W tym roku dziewczyny poleciły mi mocznik, posypałam i zobaczę niedługo co się stało. Jednak Stewa ma problem nie z samym pniem co odrostami korzeniowymi.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

No widzisz Marysiu jak ja czytam ;:223 . Z odrostami to już większy problem. Tak jak piszesz, trzeba by było pilnować i regularnie przy ziemi wycinać.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Czytam o tych odrostach i tak sobie przypominam, że pień to zdziabałam w środku i rozpaliłam na nim ognisko, ale niestety odrost zostały i ciągle je sekatorem traktowałam, i ciągle odrastają, choć z roku na rok jest ich mniej ;:108 Marysiu słoneczka życzę, u nas dziś świeci ale zimno jest, na noc przymrozki mają być, ale dziś wpadł mi do koszyka śliczny delikatnie różowy bodziszek :tan , a i na starej działce wybrałam cebule które dziki powywalały z ziemi, to hiacynty, czosnki, tulipany i krokusy, oj przykro było patrzeć ;:219

-- 13 mar 2016, o 17:16 --

Czytam o tych odrostach i tak sobie przypominam, że pień to zdziabałam w środku i rozpaliłam na nim ognisko, ale niestety odrost zostały i ciągle je sekatorem traktowałam, i ciągle odrastają, choć z roku na rok jest ich mniej ;:108 Marysiu słoneczka życzę, u nas dziś świeci ale zimno jest, na noc przymrozki mają być, ale dziś wpadł mi do koszyka śliczny delikatnie różowy bodziszek :tan , a i na starej działce wybrałam cebule które dziki powywalały z ziemi, to hiacynty, czosnki, tulipany i krokusy, oj przykro było patrzeć ;:219
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Cieszę się, że masz już sprawny komputer. :tan
Mam nadzieję, że do Ciebie też słoneczko zajrzało. ;:3 U mnie cudnie grzeje od samiuśkiego ranka. ;:63
Prognozy na najbliższe dni też dość optymistyczne, będzie się przyjemnie na działce pracowało.
Tobie też życzę dużo ciepłych promieni słonecznych i coraz to nowych wiosennych kwitnień. ;:87
Miłego wieczoru. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu miejmy nadzieję, że Stewa skorzysta z naszym rad :D

Witam serdecznie ;:4
Iwonko trudno pozbyć się pozostałości po drzewach, a to strata miejsca w ogrodzie ;:306
Niestety słonko czasem wiąże się z przymrozkami, ale mam nadzieję że jak już to będą niewielkie ;:131
Uwielbiam bodziszki i czekam na tego od Ciebie :lol: Dobrze, że znalazłaś cebule może będzie z nich pożytek :D
Miłego popołudnia ;:196

Lucynko komputer był sprawny tylko dostał nowe oprogramowanie, bo ciągle mnie kusili nowym Windowsem tak jak Starkl swoimi promocjami :;230 Miałam słaby tydzień i uległam jednemu i drugiemu :;230
Zyskałam nowe możliwości i jestem zadowolona, a z zamówienia roślin to dopiero się przekonam ;:306
Słońca u mnie ani za grosz i strasznie się ciemno robi więc pewnie znowu coś pokropi ;:14
Ciesz się słoneczkiem i rób działeczkę na bóstwo ;:333 Miłego wieczoru niedzielnego ;:196
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40

Post »

Marysiu, nadrobiłam zaległości :) Gratuluję niespodziankowego koncertu :)
Floksy wyglądają cudnie- aż wstyd, że żadnego nie mam :? Jak już się trochę uspokoi ta zawierucha u mnie, to też pędzę na działkę (zwłaszcza, że teraz będzie blisko i można z piesem w ramach spaceru pójść), bo ciekawam jak tam moje derenie zasadzone 2 lata temu- zeszłej wiosny nie kwitły, może teraz się uda?
Jesteś zadowolona z Win 10? U mnie od czasu zmiany mam problem z wi-fi, które się samoistnie rozłącza, a producent laptopa nie udostępnia sterowników do mojego modelu :evil:
Podagrycznik też mam " ;:138 " Na razie jakoś daję radę, choć wkurza mnie niezmiernie ;:223 Ale chwilowo nie mam zapału do generalnego rozprawienia się z nim. Skrzyp to mój "ulubieniec" w warzywniku (mimo wapnowania). Też mam odrost od korzenia ściętego drzewa (nawet nie wiem, czy to była śliwa, czy brzoskwinia)- zostawiłam jeden mocny 2 lata temu i jestem ciekawa, co z niego wyrośnie. Resztę namiętnie usuwam.
Buziolki!
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Rudzielcu Kochany dobrze, że jesteś ;:196
Koncert to by strzał w dziesiątkę, szkoda że spóźniony o wiele lat ale po Freddym Brian był ważny. Uwielbiam gitarzystów z ich wstawkami solowymi, mogę słuchać godzinami :D A ten jest tak wrażliwy, że jest genialny!
Nie masz floksów, to tylko jak ogarniesz się z wydarzeniami bardzo chętnie podzielę moje które się da i poślę, najlepiej jak Twój M będzie miał jakieś wolne, zgramy sprawę ;:168
A widzisz problemy z wi-fi ma mój M i trochę z niego sobie dworuję, ale widzę że muszę przestać skoro to problem ocierający się o laptopa ;:131 Ja nie czuję nic złego i niech tak zostanie, a laptopa mam nowszego to może i nie będzie problemów. Na pierwszej działce miałam skrzyp na grządkach, ale dłutowałam go do spodu i z czasem przepadł. Tu mam podagrycznik i jak mi się już wydaję, że grządka wolna od...to wyjdzie między gałązkami np róży ;:oj W lecie chodzę i obrywam kwiatki, żeby nie zawiązywał nasion ;:14 Zostawiony odrost to niespodzianka, bo jak drzewko było szczepione to hodujesz podkładkę....sie okaże Ściskam cieplutko i odezwij się zaś ;:180 ;:4
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

MArysiu a zamawiałaś u Starkla już wcześniej? Bo ja wczoraj natknęłam się na ten sklep. Mają ciekawą ofertę, ceny też nie najgorsze i zastanawiam się, czy by nie zamówić w tym sklepie kilku krzewów ozdobnych, bo niestety jeszcze nic nie kupiłam :(
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40

Post »

Marysiu ja też gitarolubna (po tatusiu), więc rozumiem ogrom Twojej radości :)
Spodziewam się, że ten odrost to podkładka, ale może okazać się pożyteczna, prawda? Może się przecież trafić mirabelka, albo jakaś stara odmiana śliwy :roll:
Mój podagrycznik namiętnie wyłazi w pigwowcu i jeżynach- czyli wszędzie tam, gdzie jest kłująco i cięzko się dostać ;:223
Floksy i wsio wieloletnie chętnie przygarnę, bo ja tak kocham kwiatuchy, a wciąż mam ich mało ;:173 Ściskam i wracam w kartony ;:124

-- 13 mar 2016, o 20:10 --

A! I oczywiście Dżedajka pozdrawia! ;:167
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu u S. zamawiam od chyba 20 lat (kiedyś byli w Krakowie). I ogólnie powiem tak! drzewa,krzewy, róże i owocowe polecam gorzej z bylinami. Wypadają chociaż też bywa różnie i uwzględniają reklamacje :D Niestety w wysyłkowych to z bylinami bywa różnie i tu też, wiedząc o tym nie zamawiam :lol:

Adziu no właśnie Dżedajkę wygłaskaj chociaż pewnie trudno już więcej ją wygłaskać, ale powiedz że to od ciotki forumowej ;:306
Jak się ustabilizujecie to wyślę, a przy okazji prac porobię sadzonki, żeby na pewno się przyjęły i wtedy obojętnie kiedy wyślę cobyś kawałek mnie miała ;:168
Buziole ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”