Taa sztuczne cuda wianki No taki miało kaprys, a że łodygi są łyse (jak to w tego typu dendrobium) to wypełzło z ziemi ;) Dusia, ono jest bezproblemowe! Nie wiem dlaczego piszesz, że nie masz warunków..
Dziękuję kobitki za miłe słowa
ja już 2 razy miałam D. nobile (ciemnorózowe i białe), ale żadne mi nie powtórzyło kwitnienia i uschły dość szybko. one pewnie wymagają okresów spoczynku itp. a ja uprawiam storczyki systemem ciągłym. Phal. i Vandom to odpowiada, ale innym storczykom raczej nie. mogą rosnąć, ale nie kwitną.
Joasia ma rację. Poza raz jeszcze mówię: nie ma łatwiejszego storczyka, mniej wymagającego niż dendrobium nobile
Dusia, może wody mu żałowałs? ;) Dlatego uschły.. Ja swego już dzieliłam kilka razy, rozdałam dzieciaków masę i jakoś u wszystkich bezproblemowo żyją
Agnieszko, jak tak piszesz że bezproblemowe to dendrobium to mam ochotę sobie sprawić wystawiałaś je latem na zewnątrz moja cambria by miała towarzysza
nie wiem, co źle zrobiłam, bo to było dawno, ze 2-3 lata temu. wtedy może rzeczywiście trochę za mało podlewałam, albo im woda nie pasowała. moje storczyki są bardzo wybredne, woda im często szkodzi. różowy puścił piękne keiki, oddzieliłam go, ale uschło pół roku później mimo ładnych korzeni. czegoś im musiało brakować u mnie, ale czego - nie wiem.