Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz.2
Hej kafforka nie ma sensu wysiewać teraz nasion bo to nie pora. Poczekaj do sierpnia-września bo wtedy właśnie czosnek w naturalnych warunkach się rozmnaża, wybierz jakieś zacienione miejsce, oznacz i tam sypnij. Poza tym na taki czosnek z nasion to żebyś naprawdę mogła nacieszyć nim oko musisz poczekać ze 3-4 lata bo w pierwszym roku z nasionka wyrasta jeden lub dwa małe listki. Polecam jednak zakup cebulek na początek. Możesz je dostać na znanym, portalu aukcyjnym ;) Powodzenia!
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Sposób, który opisuje kafforka to sztuczne naśladowanie warunków jakie będzie miał czosnek wysiany w sierpniu. Ja kupiłam nasiona we wrześniu i część posiałam do wiadra na balkonie, w którym oczekuje wiosny, a z drugą częścią robię eksperymenty. Najpierw były w wilgotnej ziemi w temperaturze pokojowej przez ok. miesiąc potem słoik z ziemią powędrował do lodówki. Co jakiś czas trochę wysiewam, ale czarno to widzę. Powodem chyba jest trudność w uzyskaniu temperatury 5-12 stopni. Te nasionka co są w słoiku nabrały zielonego koloru - wygląda jak by zaczynały kiełkować, smak mają czosnkowy, ale wsadzone do doniczki gdzieś nikną. Jedyna nadzieja to te z balkonu. Jak się nie uda będę musiała jesienią uśmiechnąć się do kogoś o cebulki.
Dorota
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Szukaj na all już wiosną - marzec kwiecień, można kupić czosnek na wagę - po posadzeniu tego co się uchowa przed zjedzeniem
jeszcze tego lata będziesz mieć swoje nasiona które się naturalnie wysieją.

- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewczyny jeszcze chwila i czosnek zacznie się pokazywać z ziemi, na forum będą dziewczyny sprzedawały.
Alicja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W Lublinie w OBI jest czosnek niedźwiedzi w kapersach ok. 8zł (widać po 2 listki) ale jest również w doniczkach (tu już jest więcej roślinek) w cenie ok.12zł.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Za trzy dychy masz ~150 cebulek. Kupować go w Obi to chyba tylko pod wpływem impulsu ;-)
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie czosnek niedźwiedzi w tempie zaczyna wychodzić z ziemi. Parę dni temu nic nie było widać a dziś już 1-2 cm nad ziemią.
Nasiona którym pozwoliłam się osypać wokół roślin teraz zaczynają kiełkować na powierzchni. Puszczają ,,zieloną nitkę" i korzonkiem próbują się zakotwić w ziemi.widać przymrozki przygruntowe im nie straszne 

- Jolek
Mój wniosek jest taki - nasiona pozostawione same sobie lepiej sobie radzą pozostawione w gruncie bez względu czy przejdą lenią suszę, jesienną słotę, czy zimę. Moje próby z wysiewaniem nasion w piasku w woreczkach były nieudane, natomiast pozostawione naturze wschodzą pięknie. Zdjęcie pokazuje czosnek niedźwiedzi z nasion na powierzchni i z tymi przysypanymi ziemią.

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Z moich doświadczeń wynika, że masz rację. Jeśli czosnek trafi na sprzyjające warunki staje się chwastem.
- Jolek
Myślę że, będzie można nad tym zapanować, jeśli ma się mały rządek i w czasie obrywania listków obrywać przy okazji kwiatki
.
Chyba Ty opisywałeś o ekspansji tej rośliny w Twoim ogródku. Ja najbardziej obawiałam się mrówek, że rozniosą wszędzie nasiona, ale to chyba nie ich ulubione. W każdym bądź razie rządek jest obstawiony deseczkami, aby nie wysiewały się poza nim. Sprawdziły się, gdy kury mi w nim trochę pogrzebały, nic nie rośnie na zewnątrz

Chyba Ty opisywałeś o ekspansji tej rośliny w Twoim ogródku. Ja najbardziej obawiałam się mrówek, że rozniosą wszędzie nasiona, ale to chyba nie ich ulubione. W każdym bądź razie rządek jest obstawiony deseczkami, aby nie wysiewały się poza nim. Sprawdziły się, gdy kury mi w nim trochę pogrzebały, nic nie rośnie na zewnątrz

- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Czy taki chwast w ogóle by przeszkadzał w ogródku? Nie wyrasta duży i w dodatku szybko znika. Taki samoznikający przedplon.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Absolutnie nie przeszkadza, im więcej tym lepiej 

-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
Aż mi się nie chce wierzyć, że ten czosnek ze zdjęć powyżej to z nasion
wygląda jakby z cebulek wyrósł.

Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
- Jolek
EssentEssent jeśli patrzysz na te duże liście to są z cebulek. Jeżeli powiększysz zdjęcie to zobaczysz że, ,,trawka czosnkowa" wybija się z czarnych nasion
.

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Mój czosnek niedźwiedzi pięknie się przebija przez okrywę z bukowych liści.
I choćby było go 10 razy więcej, to amatorów takiej zieleniny jest wielu.
Za kilka tygodni okaże się ile nowych roślinek wyrosło z nasion.
Teresa
I choćby było go 10 razy więcej, to amatorów takiej zieleniny jest wielu.
Za kilka tygodni okaże się ile nowych roślinek wyrosło z nasion.
Teresa