Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ekomi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 cze 2012, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz.2

Post »

Hej kafforka nie ma sensu wysiewać teraz nasion bo to nie pora. Poczekaj do sierpnia-września bo wtedy właśnie czosnek w naturalnych warunkach się rozmnaża, wybierz jakieś zacienione miejsce, oznacz i tam sypnij. Poza tym na taki czosnek z nasion to żebyś naprawdę mogła nacieszyć nim oko musisz poczekać ze 3-4 lata bo w pierwszym roku z nasionka wyrasta jeden lub dwa małe listki. Polecam jednak zakup cebulek na początek. Możesz je dostać na znanym, portalu aukcyjnym ;) Powodzenia!
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Sposób, który opisuje kafforka to sztuczne naśladowanie warunków jakie będzie miał czosnek wysiany w sierpniu. Ja kupiłam nasiona we wrześniu i część posiałam do wiadra na balkonie, w którym oczekuje wiosny, a z drugą częścią robię eksperymenty. Najpierw były w wilgotnej ziemi w temperaturze pokojowej przez ok. miesiąc potem słoik z ziemią powędrował do lodówki. Co jakiś czas trochę wysiewam, ale czarno to widzę. Powodem chyba jest trudność w uzyskaniu temperatury 5-12 stopni. Te nasionka co są w słoiku nabrały zielonego koloru - wygląda jak by zaczynały kiełkować, smak mają czosnkowy, ale wsadzone do doniczki gdzieś nikną. Jedyna nadzieja to te z balkonu. Jak się nie uda będę musiała jesienią uśmiechnąć się do kogoś o cebulki.
Dorota
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Szukaj na all już wiosną - marzec kwiecień, można kupić czosnek na wagę - po posadzeniu tego co się uchowa przed zjedzeniem ;:134 jeszcze tego lata będziesz mieć swoje nasiona które się naturalnie wysieją.
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny jeszcze chwila i czosnek zacznie się pokazywać z ziemi, na forum będą dziewczyny sprzedawały.
Alicja
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W Lublinie w OBI jest czosnek niedźwiedzi w kapersach ok. 8zł (widać po 2 listki) ale jest również w doniczkach (tu już jest więcej roślinek) w cenie ok.12zł.
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Za trzy dychy masz ~150 cebulek. Kupować go w Obi to chyba tylko pod wpływem impulsu ;-)
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie czosnek niedźwiedzi w tempie zaczyna wychodzić z ziemi. Parę dni temu nic nie było widać a dziś już 1-2 cm nad ziemią. :heja Nasiona którym pozwoliłam się osypać wokół roślin teraz zaczynają kiełkować na powierzchni. Puszczają ,,zieloną nitkę" i korzonkiem próbują się zakotwić w ziemi.widać przymrozki przygruntowe im nie straszne :D
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój wniosek jest taki - nasiona pozostawione same sobie lepiej sobie radzą pozostawione w gruncie bez względu czy przejdą lenią suszę, jesienną słotę, czy zimę. Moje próby z wysiewaniem nasion w piasku w woreczkach były nieudane, natomiast pozostawione naturze wschodzą pięknie. Zdjęcie pokazuje czosnek niedźwiedzi z nasion na powierzchni i z tymi przysypanymi ziemią.

ObrazekObrazek
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Z moich doświadczeń wynika, że masz rację. Jeśli czosnek trafi na sprzyjające warunki staje się chwastem.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę że, będzie można nad tym zapanować, jeśli ma się mały rządek i w czasie obrywania listków obrywać przy okazji kwiatki :D .
Chyba Ty opisywałeś o ekspansji tej rośliny w Twoim ogródku. Ja najbardziej obawiałam się mrówek, że rozniosą wszędzie nasiona, ale to chyba nie ich ulubione. W każdym bądź razie rządek jest obstawiony deseczkami, aby nie wysiewały się poza nim. Sprawdziły się, gdy kury mi w nim trochę pogrzebały, nic nie rośnie na zewnątrz ;:138
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Czy taki chwast w ogóle by przeszkadzał w ogródku? Nie wyrasta duży i w dodatku szybko znika. Taki samoznikający przedplon.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Absolutnie nie przeszkadza, im więcej tym lepiej :D
EssentEssent
50p
50p
Od: 29 gru 2014, o 16:29

Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2

Post »

Aż mi się nie chce wierzyć, że ten czosnek ze zdjęć powyżej to z nasion :( wygląda jakby z cebulek wyrósł.
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

EssentEssent jeśli patrzysz na te duże liście to są z cebulek. Jeżeli powiększysz zdjęcie to zobaczysz że, ,,trawka czosnkowa" wybija się z czarnych nasion :D .
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28

Post »

Mój czosnek niedźwiedzi pięknie się przebija przez okrywę z bukowych liści.
I choćby było go 10 razy więcej, to amatorów takiej zieleniny jest wielu.
Za kilka tygodni okaże się ile nowych roślinek wyrosło z nasion.
Teresa
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”