Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Clematisowo -różany świat Aneczki -czyli czwarty sezon ogródkowania. Cz. 6

Post »

Ania, dzięki za info. Od przyszłego tygodnia Lidl będzie przeżywał oblężenie ogrodników ;:306 .
Lilii bym się nie pozbywała, chociaż ja nie jestem obiektywna jeśli chodzi o kolory. Ona jest naprawdę piękna i posadzona w fajnym towarzystwie będzie cieszyła. Gdybym miała ją do czegoś przyrównać to ma kolor trochę jak Souwenir du Docteur Jamain. Mogłabyś ją usadzić wokół "doktorka". Poza tym bardzo szybko się rozrasta i posadzona koło jakiejś róży stworzy fajny dodatek. Acropolis jest bardzo delikatna (przynajmniej na zdjęciach) nie wiem czy ciężki i głęboki kolor lilii jej nie stłamsi ;:224
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

dorotka350 pisze:Anuś, dzięki serdeczne za poradę ;:196
Twoje słowa skopiowałam i zachowam. Będę miała ściągę, bo informacje ulatują, a jak zapiszę, to zawsze mogę zajrzeć i sprawdzić ;:108
Dorotko to szybko poprawiaj w notatkach, bo masz pewnie powojnika Alba, tego bylinowego? A bylinowe tnie się przy ziemi. Rok w rok.
Przepraszam. :oops:

Obrazek

Sabina dzięki za opis Black Out. Gdzieś ją posadzę. Zobaczymy. Jak wygląda Doktorek na żywo niestety nie wiem, bo mimo że był posadzony wiosną to nie zakwitł, jako jedyna róża w moim ogródku.
Nie wiem też jak wygląda na żywo Acropolis jak i owa lilia, także będzie wesoło. ;:306

Obrazek

Madziu lilie planuję wsadzać od czwartku. Jeśli tylko pogoda pozwoli. ;:333

Gosiu -Margo2 witaj u mnie. ;:196 Bardzo Ci dziękuję za jakże miłe słowa. ;:215 Z cebulowymi to po prostu przeniosłam się na przeciwną stronę działki a tam jest moja najdłuższa rabata... ;:183 Czy już domyślasz sie gdzie wylądowała znaczna część moich nowych nasadzeń cebulowych..? ;:183
Ogród niestety nadal nie z gumy. :oops:

Obrazek

Olu spokojnie... zdążysz... nie narzekajmy na deszcz... nadal pamiętam jaka susza była latem. Niech rośliny dopiją i porządnie się nawodnią.

Obrazek

Renatko no! I takiej własnie wersji pogodowej się trzymajmy! ;:215 Ja też nie wierzę aż w takie mrozy. ;:131 Tak trzymać!

Obrazek

Iness wiórów rogowych jak najbardziej można podsypać powojnikom w okolice korzeni. Zagrzebać je pod warstwą ziemi. To jest nawóz naturalny i do tego wolno rozkładający się. A powojniki nie lubią sztucznego nawożenie i ponoć to ono po części przyczynia się też do uwiądu. Ponoć.

Na weekend zaplanowałam sobie sadzenie lilii. Uwaga! Bez osłonek! Trzymajcie kciuki, by się udało. Tzn by pogoda mi na to pozwoliła a i nornice nic nie zeżarły. ;:131

Obrazek

Oto mój pienny Leonardo da Vinci. Nie zabezpieczyłam go na zimę ani trochę (chyba dlatego, że byłam na niego taka zła za tego mączniaka co z nim romansował, bardzo namietnie już od lipca). Zobaczcie jaki jest zieloniutki. Na kilku gałązkach ma czarne końcówki na ok 1 cm. Oczywiście nie bierzcie ze mnie przykładu. Jak już zdecydujemy się na róże pienne, to powinniśmy je starannie zabezpieczyć.
Mam jeszcze jedną na pniu -Heidetraume (tak się pisze?) i ją starannie zabezpieczyłam. Położyłam na ziemi. Przyszpiliłam i osypałam korą i ziemią i obłożyłam jedliną.

Obrazek

A właśnie! Kiedy zdejmujemy agrowłókninowe ubranka naszym panienkom? Nie za gorąco już im? Może choć lekko je "porozpinać"?

A tak wygląda mój hiacynt-prawdziwa bida. W końcówce zeszłej zimy zdobił me mieszkanie. Wiosną trafił do gruntu. Zobaczcie ile ma teraz kwiatków. No szaleństwo prawdziwe! Grrrr.

Obrazek

Moja kompozycja w donicy. Z przeznaczeniem na balkon. Zimowała ona zadołowana na działce. Od niedzieli mam już na balkonie. ;:65

Obrazek

Ostróżki bardzo się spieszą.

Obrazek

Na krokusiki liczę. Na weekend. ;:333

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Doctorek wygląda tak,zdjęcie nie przekłamane(nie tak jak w googlach):

ObrazekObrazekObrazek

Daje wrażenia aksamitnych płatków ;:108

Tak przy okazji najlepszego z okazji dnia kobiet,pociechy z dzieci i pożytku z męża ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu róża na pniu ładnie przeżyła, będziesz się cieszyć kwiatami. Zabezpieczanie nie zawsze wychodzi różom na dobre. ;:108 Moja przyjaciółka przez dwa lata nic nie robiła z piennymi, a w poprzednim roku przygięła do ziemi i okryła włókniną i stroiszem. Z pięciu jedna przeżyła, resztę zjadły choroby grzybowe. Ogrodniczka stwierdziła, że miały za ciepło. ;:131 Lilie w grupach, to po mojemu. :wink: Swoje wszystkie wykopałam i przesadziłam, nie wiem co z tego wyjdzie. ;:202 Krokusy już z kolorami. ;:65 Tulipany na balkonie będą zjawiskowe i cały czas w zasięgu wzroku. ;:215
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Aniu ja bałam się przygiąć różę pienną , zawsze myślę że mi się złamie...
Opatuliłam ją na zimę agrowłókniną. Niedawno do niej zaglądałam, jest OK.
I właśnie troszkę jej rozchyliłam tą włókninę , aby już nie miała tak ciepło. Niech się hartuje...
Dostałam dziś sms że wysłano do mnie paczkę. Ale nie wiem co to? ;:131 Tak myślę że może lilie bo oprócz powojników nic innego nie zamawiałam, a na nie to jeszcze chyba jest czas...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Uważam, że to już najwyższy czas na pozdejmowanie agro. Oczywiście nie od razu, żeby szoku nie doznały, ale trzeba je już rozchylać.
Domyslam się, że chodzi o Twoją najdłuższą rabatę pod płotem, ale jeszcze nie ogarniam, czy to jest po prawej stronie wejścia, czy po lewej
Stawiam na lewą
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Aneczko, pisałaś kiedyś, ze jesteśmy krajankami - gdzie, u licha, mieszkasz, skoro u Ciebie krokusy już na wierzchu, a u mnie nawet śladu nie ma. Za to żonkile wypuściły tłuste pąki.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mieszkam u licha dokładnie tam gdzie Ty Iza! :twisted:

Margo tak myślałam, porozchylam tym moim różom ubranka.
Moja długa, rabata jest po lewej stronie, gdy wchodzimy na działkę. ;:131

Olu ponoć jeśli naginasz różę już od pierwszego sezonu, to ponoć nie ma obaw o złamanie.
Nie pamietam gdzie zamówiłaś powojniki ale fakt, to chyba jeszcze o kilka dni za wcześnie. Lilie już do ludzi jeżdżą i od Pana Pajdy jak i od P. Królika. :D

Soniu jestem w szoku gdy zobaczyłam jak z tej doniczki na balkonie przez dwa dni narcyzy wystrzeliły do góry! ;:215

Mati dziękuję, że przypomniałeś mi o tym, że warto czekać na kwiaty Doktorka. ;:215 Dziękuję za życzonka. ;:196
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

TAM, GDZIE JA???
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Ja zawsze idę na żywioł - lilie bez osłonek :D póki co bez większych strat dopatrzyłam się w zeszłym roku że tylko jedna mi zniknęła. Wszystko dzięki zdjęciom, przeglądając te z zeszłego roku wypatrzyłam że jednej brakuje.
mili17199
100p
100p
Od: 23 lut 2016, o 11:29

Post »

Aneczka jestem w szoku, że udało ci się w 3lata stworzyć taki raj. Pozdrawiam.
Gosia
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Nowy wątek,już 8 strona a ja dopiero zauważyłam Aniu,że Ty masz nowy wątek,a jak się rozczytałam ;:173 jak miło się czyta takie zmiany w tak krótkim czasie.Ogrom roboty zrobionej,cudownie zaplanowałaś swój ogród masz do tego talent myślę o aranżacji.Mam małe pytanko czy na tych rabatach gdzie masz korę czy pod spodem masz folię?I jeszcze jedno pytanie czy jest jeszcze miejsce na grill ;:306
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Przy okazji pytań ja też spytam Aneczko;
Mam 3 powojniki + 6 dokupionych czy 1 worek 2,5 kg mączki rogowej wystarczy na sezon ?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. :wit

Zara oczywiście, że na powojniki ten worek Ci wystarczy. Tym bardziej, że nowo posadzonych nie powinno się nawozić w pierwszym sezonie. Twoja piękna róża też się nie pogniewa jak jej delikatnie zagrzebiesz garść tych wiórów w około korzeni. ;:333

Iwonko ale z Ciebie dowciapniś. ;:306 Oczywiście, że jest miejsce na grill, przecie po to kupiliśmy tę działkę. Te wszystkie "kwiatki" to tylko efekt uboczny grillowania. ;:306 W brew pozorom mam jeszcze sporo trawnika, a raczej chwastów z trawą. :wink:
Korę mam na jednej rabacie, podzielonej na dwa sektory. Pierwszy zdecydowanie większy, jakieś 3/4 całości to cebulowe, trawy i hortensje a ostatnio i kilka róż. Tam mam korę bez agro i innych takich wynalazków. Drugi sektor, zakończenie owej rabaty wielkości 1/4 całości to hostowisko z dodatkami. I tam mam częściowo położone agro pod korą.

mili17199 witaj u mnie. :wit Zapraszam do częstego spacerowania po moich małych włościach. ;:333 Bardzo dziękuję za docenienie naszego nakładu pracy w ten mój raj na ziemi. ;:196

Anitko ja tam nadal chętnie bym sadziła te lilie w wiadereczkach ale przeraża mnie wizja wykopywania ich co dwa lata, celem ulżenia rozrośniętym cebulom. ;:202 Bałam się wyżeraczy wszelakich. Jednak skoro wszystkie hiacynty (a było ich kilka) powyłaziły z ziemi a były sadzone bez osłony wprost w ziemię i to na terytorium moich tajemniczych podziemnych korytarzy, to ośmielę się w tym sezonie posadzić lilie bez wiaderek... ale już nie na terenie tajemniczego, potencjalnego wroga. :wink:

Izuniu no prawie tam gdzie Ty. :wink: Ot, raptem rzut beretem... 20 km od Ciebie. :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu mnie też dziś przeraziła liczba donic z cebulowymi. Zakopałam chyba z sześćdziesiąt. :shock: Będziemy co dwa lata narzekać. ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”