Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Dobry wieczór - noc! ;:4
Wracam ze spaceru po ogrodach, a tu tylu miłych Gości. ;:167

Dorotko 71 - okazuje się, że Ty też się zmęczyłaś. ;:131
Obsiać siedem pojemników to nie bele bele . To też niezły wysiłek. ;:138

Tereniu - trochę parapetów mam, a w zasadzie to mam szerokie parapety i dobre mocne szklarenki, które chronią moje roślinki przed kotą. ;:333
Tych przepikowanych sadzonek mam dużo, ale przecież wiem, że część nie dotrwa do maja. Zawsze tak jest, dlatego pikuję więcej, niż byłabym w stanie pomieścić na działce. ;:108

Danusiu - masz rację: mam tych maluchów do niańczenia. ;:224 Sama się sobie dziwię. :;230

Marysiu [Maska] - gdy sobie jeszcze raz przejrzałam wszystkie pojemniki, doszłam do wniosku, że chyba szajba mi odbija na punkcie roślinnym. ;:124 Rozpędziłam się jak mały samochodzik pozbawiony hamulców. ;:7 No i zatrzymać się nie mogę....
Porządne zakupy zrobiłaś. ;:333 Muszę i ja odwiedzić ten market, bo nie jestem już zadowolona z mojego sekatora. Był dobry, dopóki tylko ja go używałam, ale M się do niego dorwał i już nie jest dobry. ;:185
Z daliami to jeszcze trochę poczekaj, chociaż do połowy marca.
Wychodzą mi heliotropy z trzeciego siewu. Jeszcze maleńkie i znowu malutko, ale kwiatek do kwiatka i powstanie jakaś rabatka. ;:306

Obrazek
Dwanaście sztuk naliczyłam, a to jest więcej niż z dwóch poprzednich siewów razem. ;:333

Agatko - wysiałam tylko kilka dalii, tak na próbę, bo po prawdzie to wystarczy wysiać je pod koniec marca i wtedy właśnie wysieję więcej. Podejrzewam, że te zbyt szybko mi urosną, ale płakać nie będę, kwitnące wysadzę na rabaty. :tan
;:oj Właśnie mi się przypomniało, że zapomniałam wysiać szałwię błyszczącą. ;:223 Zdaje się, że do 13. będę musiała z nią poczekać. Trudno - SKS....

Rafiku,Ewelinko - jesteście bardzo mili, dziękuję. ;:180

Obrazek

Kochani, kolorowych snów. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale piękne zdjęcie. ;:167
Ja tam Lucynko zamierzam posadzić róże w sobotę. Nic im nie powinno być. Trzeba tylko kopczyk usypać jak na zime.
W sumie to wcale tak zimno nie jest
Jak się pracuje to wcale nie czuć chłodu, a wręcz czasem człowiek się spoci
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Przy pikowaniu jest sporo zabawy także ;:180 dla Ciebie. Ja pikując petunie klełam w duchu na czym świat stoi i tak z dnia na dzień odkładam pikowanie lobelii, która wręcz o to błaga- może jutro? :;230
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Dzień-dobry-wieczór.
Pogoda niemal przez cały dzień cudna, słoneczna. ;:138 Cieplutko aż miło. ;:3 ;:3
Spacerek miał miejsce, ale aparat odmówił współpracy. Nie sprawdziłam baterii ... ;:222 A coś tam na działce zakwitło. Niewiele ale jednak...
Dzięki tej słonecznej aurze wróciła ochota do działania. Nie tylko popracowałam sobie na świeżym powietrzu, ale też polazłam do Lid.. i oczywiście nie obyło się bez wydania paru zeta. ;:224 ;:224

Obrazek

Obrazek

A wszystko przez Marysię [Maska], bo to ona wczoraj skusiła mnie do odwiedzin w tym markecie. ;:108 Ale i tak ją kocham. ;:167

Wczesnym wieczorkiem M złożył mi pierwszy foliaczek, bo na regaliku już trochę ciasno się zrobiło.

Obrazek

Gosiu [Margo] - posłucham Ciebie i Julii. :tan Wsadzę róże od razu na miejsce stałe. Co będzie, to będzie. ;:218
Widzisz, ja muszę się na działce przebierać, a gdy jest zimno, to łatwo się wtedy przeziębić. Dzisiaj było cieplutko. ;:333

Aniu - oj, jest 'zabawa' podczas pikowania, jest! Nie da się ukryć. ;:131
Nie zazdroszczę Ci pikowania lobelii, wszak to takie maleństwa. ;:145

Miłego wieczoru wszystkim Wam życzę z ;:167 i duszy. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Fajnie, że miałaś dzisiaj pogodę. Ja niestety miałam chmury przez cały dzień i było dość chłodno do południa. Widzę, że skusiłaś się na różową kolekcję z Li.. ;:138 . Ja myślałam ale jednak odłożyłam paczkę ;:224 . Jestem pełna podziwu pracy jaka włożyłaś w te swoje zasiewy. Pod tym względem to ja leniwa jestem ;:306 . Zdecydowanie wolę taczki i pracę polową ;:170 . Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę :wit .
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Lucynko
Widzę że zakupy w Lidlu zrobione ja też zachorowałam na sadzonki z tego sklepu, na razie czekają w garażu ale chyba je niedługo wsadzę do gruntu
Obrazek
Podziwiam Twoje zasiewy. Sporo pracy włożyłaś w pikowanie roślinek. U mnie po pikowałam heliotropy zobaczymy co z nimi będzie dalej.
Pisałaś że Ty kwiaty jednoroczne wysiewasz do gruntu na rozsadniku a potem jak podrosną to je przesadzasz w miejsce stałe?
Też chciałabym taki rozsadnik zrobić po pewnie bym zapomniała gdzie jakie kwiaty posiałam a że nie rozpoznaję jeszcze siewek to bym je powyrywała jako chwasty.
Pochwalę się też u Ciebie jaka dostałam dzisiaj przesyłkę która na razie trzymam w garażu ale w najbliższym czasie wysadzę do gruntu

Obrazek
Dostałam dzisiaj wiadomość że jutro wysyłają do mnie paczkę z różami piwoniami, kanami i liliami i mam kłopot bo będę to musiała rozplanować na nowej rabatce
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

No piękne łowy Lucynko :D Ja byłam w niedzielę to takich cudów nie było :( za to kupiłam dwie duże doniczki, staną na tarasie :heja

Szkoda, że u mnie nie było tak ładnie jak u Ciebie, przydało by mi się trochę słońca ;:131
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lucynko, zasiewy już takie ładne u Ciebie ;:215 ja też pikowania trochę miałam, ale zasiewy jutro pokażę, czyli, że wiosna coraz bliżej, ja już zupełnie miejsca nie mam, już by ciepło mogło być to część bym wyniosła do namiotu a tak trzeba czekać jeszcze ;:108
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak ja Ci zazdrostkę pikowania w tylu godzinach, przy moich dzieciach 3 dni więcej. ;:306
Przepięknie i sporo wyszło, niech zdrowo rosną., ;:215
Ja dalie siałam do gruntu w maju i też kwitły. ;:333
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Lucynko, ja chcę taki foliak. ;:oj Nosz bajka!
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko sposób na kupowanie napisałam u siebie więc nie będę się powtarzać, a wiesz że ja w Ldl nie kupiłam żadnych roślin ;:185 za to kupiłam narzędzia, doskonały sekator o przedłużanych rączkach i malutką sprytną składaną piłkę do gałęzi. jak dzisiaj poleciałam po świerku to M błagał żeby zeszła bo na czubku wyląduję :;230 ale wiesz ja przejaśniało :D
Ładniejsze rośliny były w Polanie, ale musiałam się bić po łapach i na otarcie łez tylko niezbędne rzeczy kupiłam :wink:
Szkoda że nie ma zdjęć i pewnie już wylądowałaś po kołderką? no to kolorowych snów ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewelinko - ja też lubię zajęcia na świeżym powietrzu, nawet te najtrudniejsze, ale o tej porze roku tęskno mi za uprawą roślinek i taka parapetowa uprawa daje mnóstwo satysfakcji. ;:333 Nawet mimo tego, że często roślinki nie dotrwają do maja. Ale tylko niektóre. Większość jednak potem cieszy oczy. :tan

Justysiu - kolekcja nowo zakupionych roślinek dość okazała. ;:215
Zarówno tych w kapersach, jak i tych w doniczkach. ;:138
Rozsadnikiem nazywam wyodrębniony fragment działki, na którym wysiewam zarówno jednoroczne, jak również byliny, które przesadzam jesienią, a także rośliny dwuletnie. ;:108
Też czekam na przesyłkę. ;:130 Jadą cztery róże, które trzeba będzie wsadzić na działce. Tak mi poradziły koleżanki.

Malwinko - u mnie od dawna nie było tak ładnego i ciepłego dnia. Niestety, pod wieczór niebo zakryły chmury i obawiam się, że jutro może już nie być tak ładnie. ;:218

Iwonko [00..] - zdaje się, że tegoroczny marzec nie będzie nas rozpieszczał. ;:185
Nie wiadomo też, jaki będzie kwiecień. A parapety i u mnie się kończą.
Ja już pierwszy foliaczek zaczynam zapełniać. Drugiego już w mieszkaniu nie dam rady postawić, dopiero na balkonie, ale jeszcze jest zbyt zimno, a roślinki młodziutkie, delikatne.
Begonie wystawiłam na balkon, by nieco przystopowały, bo za szybko rosną. Dziewiąte piętro, to raczej już nie zmarzną. W razie czego zawsze można wnieść do domu. :tan

Kasiu [Kasiula] - mnie nikt nie odrywa od pracy, którą sobie zaplanuję, ale pamiętam jeszcze czasy, gdy na pierwszym planie były dzieci i wiem, jak one są absorbujące.
Jasne że dalie można siać wprost do gruntu i zdążą zakwitnąć, tylko później, a ja niecierpliwa jestem. ;:306

Dorotko - jednego foliaczka dostałam w prezencie, drugi kupiłam w ubiegłym roku w Biedrze. Może i w tym roku będą mieli w sprzedaży... ;:224

Marysiu [Maska] - a właśnie, że jeszcze nie śpię! ;:303 ;:303
Właśnie po sekatora popędziłam do Li..., a do domu wróciłam z większą ilością zakupów, niż planowałam. ;:224
Mnie wypadałoby trzymać na uwięzi albo pod nadzorem po zakupy wysyłać. ;:108 Na szczęście mój nadzór ma teraz dużo własnej roboty, to ja jak ten piesek bez smyczy ...

Obrazek

Dobrej nocy, kolorowych snów, kochani. ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Bobrze, że mam blisko biedronkę, będę zaglądała. ;:196

Jeszcze troszkę i takie zdjęcia będziemy oglądać na żywo. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Bardzo ładne masz żurawki. ;:108 mam do Ciebie takie tam pytanie o jukkę karolińską: Czy mogę posadzić ją w półcieniu, bo ładnie by w tym miejscu wyglądała. Na słońcu u mnie ładnie rośnie i tak myślę kupić sadzonkę w ten zakątek tylko on jest w półcieniu. ;:131
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Masz wspaniałe grządki z taką rozmaitością roślin, że chciałoby się oglądać z bliska co tam takiego rośnie :D
Ja dzisiaj zajęłam się pikowaniem roślin, szczególnie karczochów bo juz miały mało papu :D Pogoda nie nastraja do prac ogrodowych, bo co prawda słońce próbowało się przedrzeć ale chmury zwyciężyły i wygląda jakby deszcz wisiał na włosku ;:222 Powinnam jeszcze najstarsze zasieki przetransportować do spalenia, ale jakoś mi się nie chce :?
Dobrego dnia i chęci do działania ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”