JABŁECZNIK z KRUSZONKĄ
Składniki:
jabłka - 1,5kg
mąka tortowa - 2 szklanki
cukier trzcinowy - 3/4 szklanki
masło - 270g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cynamon do smaku
ekstrakt migdałowy do smaku
jajka - 3 sztuki
bułka tarta 2-3 łyżki
cukier puder - 1łyżka
Wykonanie :
Z mąki, masła, cukry, proszku i żółtek zagnieść jednolite ciasto i wstawić na 30 minut do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi : obrać jabłka , zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka odsączyć na sicie, wymieszać z cynamonem i cukrem (w zależności od potrzeb smakowych. Ja dałam 2 łyżki)
Wyjąć ciasto i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec 15 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180*C. Potem posypać ciasto bułką tartą i ułożyć warstwę jabłek. Z pozostałych białek ubić pianę z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Pianę rozsmarować na jabłkach. Następnie posypać kruszonką.
Kruszonka : zagnieść 70g cukru + 70g mąki + 70g masła
Piec 40minut w 180*C
Prawda, że szybkie ciasto
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Obrazek](http://images69.fotosik.pl/182/09ef5a3f8d591920med.jpg)
![Obrazek](http://images66.fotosik.pl/182/a2d6c459a4dff2a3med.jpg)
Chlebki u mnie w ciągłej "produkcji". Ostatni mój wypiek z ziarnami dyni, słonecznika i śliwką
![Obrazek](http://images67.fotosik.pl/183/c3a6c11f270d4c7emed.jpg)