Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Tak kwiatowe wysiewy u mnie pod koniec tygodnia będą już na całego. ;:333 I bazylie oczywiście. Dziś wysiałem drugą i ostatnią partię Exhibition. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wituś Bardzo dziękuję za piękne róże i życzenia ;:196

Elu
"Żono moja...." chyba podrzucę ten temat budowlańcom ;:306
Twoje krokusy zebrały się na czas i na pewno sprawiły radość. Moje liliowe ciągle na etapie listków ale żółte co roku nie zawodzą ;:215
Z rozsadami tym okresie jest chyba największy problem. W mojej cebuli pojawiła się zgorzel i kilka wypadło, reszta nie chce wychylić się z ziemi. W sobotę oprócz pomidorów wysieję ponownie cebulę.

Wituś
Piękna robota, ;:138 dla dzielnych pikowników
Dla Ciebie 33 sztuki stracone to niewiele a dla mnie byłoby to więcej niż pół ;:306
Jak to wszystko zmienia się, w zależności od punktu siedzenia :;230
Ja z kwiatkami czekam jeszcze kilka dni. Najpierw muszę zrobić miejsce na parapecie. Doniczkowce jeszcze łapią ostatnie promienie słońca przed eksmisją do ciemniejszego pokoju.
Oby szklarenkę można było niebawem wystawić na balkon.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zgorzel? ;:oj -tfu! lepiej nie zapeszać reszty -cebulki szkoda Małgosiu.

Witku, to już nie mnożarka, tylko szklarenka? ;:306

Tak dziś zaszalałam z wygrabianiem z trawy obumarłych źdźbeł, że mam pęcherze na łapkach. ;:145
Jutro pewnie będą nowe, bo wyczyściłam dopiero kawałeczek trawnika, ale co tam...... :tan ruch na świeżym
powietrzu to zdrowie.
Jutro przesadzam pomidorki do doniczek, mżonek kupił mi 2 wory innej, nowej ziemi. :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witajcie wieczorowa porą.
Może być i mnożarka Elu gdzie wszystko co tam będzie rosło mnożyć się będzie wszerz i na wysokość.Jak to kawałeczek trawnika i bąbelki? ;:185 Cały powinnaś wczoraj za jednym razem wygrabić. ;:108 ;:306 Czy pomidory przesadziłaś.Zdjęcia i odmiany myślę pokarzesz?
Małgosiu a paciemu Ty masz zgorzel w cebuli. Nie za mokro ma? Previcur Cię ratuje bo szkoda sadzonek. ;:108 Ja do siania podlewam i zapominam o wodzie do czasu jak widzę jaka jest wierzchnia warstwa ziemi.W tym czasie od wzejścia trzeba bardzo ostrożnie z wodą bo to najgorsza rzecz jaka może ją spotkać i musi stać w suchym i widnym miejscu.
Teraz ważna wieść dla astrowiczów.W poniedziałek 14.03. pora siania astrów według callisthepusowego ;:195
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Tak jest Malinowy Królu. :D
Nasionka już czekają w boksach i uśmiechają się z torebek, ja oprócz astrów będę wysiewała cynie, rozumiem, że po wykiełkowaniu można je
przenieść do tunelu.
Ja jutro po pracy zaczynam pikować pomidorki, część wsadzę do pojemników 0,5 l a część do małych kubeczków, ponieważ najczęściej sadziłam po dwie sztuki z odmiany, zaobserwuję ich rozwój.
Pomidorki chciałabym też od razu hartować, ale ;:3 brak.

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dasz im Irenko po wzejściu parę dni na zmężnienie co by szoku nie doznały i możesz ich przenieść pamiętając o tym że nocami jeszcze z temperaturą może być różnie.Życzę Ci przyjemnej pikowanki jutro.Ten brak ;:3 jest dobijający nie tylko dla naszych roślin. ;:173
U mnie kłopot z doniczkami w domu już się rozładowywuje powoli.Na dniach papryka dostanie eksmisję do mnożarki gdzie będzie miała dobrze bo palę w piecu.Pora na sianie w domu przychodzi na zatrwian.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witajcie :wit

Wituś , jak dobrze że Cię mamy i dzięki temu nie przegapimy odpowiednich terminów siewów naszych kwiatków . :D
Moja cebulka rośnie i ma się dobrze . Słabo mi wzeszła cebula biała sałatkowa , choć termin przydatności miała do 2017 roku . Wiem , wiem z nasionami cebuli tak bywa . Nie szkodzi wysieję wszystkie do końca i się zobaczy .
Papryki trochę mi się powyciągały , szczególnie te , które wskiełkowały jako pierwsze . Nie mam z papryką za dużego doświadczenia . Podpowiedzcie mi proszę czy przy pikowaniu mogę posadzić je troszkę głębiej ?
Wiem , że potem przy waszdzaniu do gruntu nie lubi być sadzona za głęboko .
Karczochy mają się dobrze . Liści właściwych jeszcze nie widać .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, ja niezbyt się przejmuję tymi korzonkami u papryk, teraz są w małych kubeczkach, przy przesadzaniu do półlitrowych kubków wsadzę głębiej, w tamtym roku też tak robiłam i papryki miałam udane.
Ja za chwilę zaczynam pikowanie, nie są to takie ilości jak u Witusia, ale na wszelki wypadek przyniosłam sobie poduszkę do kuchni pod siedzenie. :;230

Pozdrawiam Irena
Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Irenko

Dziękuję Ci za odpowiedź . :D
Wiesz , takie wsparcie jest potrzebne . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Beatko od tego się ma przyjaciół żeby pamiętali. ;:173 Cebulą która Ci jeszcze nie wzeszła aż tak bardzo się jeszcze nie martw.Wszystko jeszcze przed nią,już to przerabiałem że nawet po ponad tygodniu od tej co wyszła wcześniej - pokazała się. ;:333 Papryce zapewnij w miarę Twoich możliwości najlepsze warunki świetlne,chociaż jak widzisz ciągle co dzień brak ;:3 Przy pikowaniu posadzisz ją głębiej,prawie pod pierwsze liścienie i dadzą radę.Ani za głęboko,ani za płytko też nie sadź jej w polu bo po większych deszczach albo wiatr będzie Ci ją przechylał jak będzie za płytko posadzona.
Irenko pomidorki w sam raz już do pikowania,zaczyna im być ciasno.Napisz jak długo się wysiedziałaś na tej poduszce. ;:306
Dziewczynki nie wiem czy siejecie coś z tego,ale ja dziś wysiałem kolejną partię nasion.
-Kraspedia
-Petunia
-Bazylia(sześć odmian)
-Zatrwian wrębny(biały,różowy,limonka,niebieski)żółty za dwa tygodnie bo jest od poprzedników dużo wcześniejszy w kwitnieniu.
-Kocanka(biała i mix)
-Dalia(mix)
-Wilczomlecz
Pomidor z drugiego siewu i papryka powędrowały do mnożarki.Niech się hartują i łapią odrobinę chociaż światła,ale na pewno więcej niż miały w domu. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

Las Małgoś :wit :D
Irenko pomidorki śliczne i siane do pudełek-ja teraz też już tylko do pudełek takich lub korytek będę siała.

Dzisiejszy caluśki dzień (z małymi przerwami) zajmowałam sie ogrodnictwem. :heja
Przepikowałam wszystkie pomidorki
Wysiałam:
-niebieskie Astry Blue Moon i Igiełkowe
-Starzec popielaty
-Lewkonia
-Szałwia Muszkatułowa
Jutro siewów ciąg dalszy. ;:173

Pozdrawiam resztę tubylców. :wit
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pikowanie na dziś zakończyłam, teraz tylko posprzątać i mogę Mżonka wpuścić do kuchni, bo głodny chodzi. :;230
Niewiele przepikowałam, ale " pochylalam " się nad każdą sadzonką, często szukałam w necie, to tak jak się dużo odmian wysieje.
W tym tempie to pewnie przez tydzień będę pikowała, nie wiem Witku, jak daliście radę tyle sztuk przepikować w jeden dzień.
Niestety, rano do pracy, więc maraton pikowania zacznę po południu.

Słoneczka na jutro życzę

Pozdrawiam Irena
x - e-1

Post »

Irenko, a co Ty w necie szukałaś podczas pikowania? :wink:

W takiej mnożarce u Witka to można pikować na akord, bo miejsca sporo i nie trzeba tak uważać, żeby nie naśmiecić.
W kuchni nie można nabrać takiego rozmachu. ;:224 Też się dziś umęczyłam, ale na szczęście skończyłam. ;:138
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
U mnie także Obrazek brak.

Wituś Na zgorzel sama zapracowałam. Zapomniałam otworzyć pudełko do wietrzenia po tym, jak zbyt podłoże przeschło. Było ciemno, mokro i ciepło ;:131 Oczywiście Previcur poszedł w ruch ale straty są. Na pewno będę musiała dosiewać bo na razie kiepsko u mnie z ilością.
Astry sieję 14.03. jak Pan każe ;:108

Irenko Piękny przychówek i trzymam kciuki za Twoje siedzenie ;:333

Beatko Ja pikowałam papryki w zeszłym sezonie tak pół do centymetra poniżej liścieni. Wyczytałam, że po uszy nie lubią. Z resztą Ekspert już Ci odpowiedział ;:215

Elu Szalejesz z tymi siewami. A wyprowadzasz już coś do szklarni?
Ja jakoś w tym roku nie mam weny ;:185

Mam jakiś spadek formy w ostatnich dniach- chce mi się ciągle spać i lenistwo mnie ogarnia. Słońce potrzebne nie tylko naszym roślinkom.
Może w sobotę naładuję akumulatory bo zapowiadają nieco promieni życiodajnych ;:218
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x - e-1

Post »

Małgosiu-przedwczoraj było tak ładnie, że wyprowadziłam na dwór bratki, ale reszta siedzi jeszcze w domu.
Do folii zacznę wyprowadzać jak mi miejsca zacznie brakować w domu, na razie regał wszystko pomieścił co nie weszło na parapety. Myślę o postawieniu regału w drzwiach balkonowych, ale to będzie od strony wschodniej i czy światło tam będzie wystarczające?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”