Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Brawo ;:138 Pięknie ;:215
...stół biesiadny już stoi .... podest na tańce jest (na razie wprawdzie wąski i tylko jakiegoś Chodzonego, by dało radę, albo Poloneza
https://www.youtube.com/watch?v=nhVbiD3kwXQ ;:224
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Szklarenkę Beatko masz pełen profesjonalizm, ;:215 ;:63 Bardzo mi się podoba. ;:108 tylko żeby była większa to zaszalałabyś z roślinami. :tan
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Las Małgoś
Dziś mogę tylko króciutko, bo robota mnie goni.
Wasze zdjęcia mnie powaliły kompletnie. ;:oj
Kasiu-kwiaty normalnie no jakby to Walduś powiedział....... no miodzio ;:138 i za.......e ;:215
Witek Pomidory siałeś wtedy dokładnie co ja, ale moje są bardzo wyciągnięte i 5 razy brzydsze i marniejsze. ;:145
Beatko Szklarnia ślicznie posprzątana i stoły klasa-zrobiłaś to na szóstkę. ;:333
Małgosiu i Irenko też Was pozdrawiam i uciekam do pracy, a moje krokusy nadal zamknięte.

Witek wtryniłeś mi się, a tak się spieszę.. ;:306
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwolnij trochę.Na dłuższą metę tak się nie da.Nie bardzo mi się chce wierzyć że Twoje pomidory są takie jak mówisz.Jeśli nawet trochę są wyciągnięte to nadrobią później swój wygląd. ;:108 i będą takie jak ten osobnik rok temu. ;:173
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

A co to za pomidorowy kulturysta? :shock:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś prawdy w tym jest że jak się z rośliną rozmawia to lepiej rośnie. Tak było z tym gościem.Po jakimś czasie jak co dzień zamieniałem z nim parę zdań ;:306 patrzył na pozostałych kolegów z góry. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witam wieczorową porą , może wymyślimy jakieś wieczorne pozdrowienie :D

Popołudnie spędziłam na sianiu kwiatuszków.
Beatko tunel extra, taki estetyczny, tańczyć można, ja proponuję tango, kroki podstawowe na trawce, a promenadę na chodniczku w foliaczku. ;:306

Elu my nie dorównamy Witusiowi, on jest miszczu w uprawie pomidorów, musimy się dopiero nauczyć i nabyć wprawy. ;:333

Kasiu, kalendarzyka trza się trzymać, bo później mogą być niespodzianki.

Wituś dzięki za rady, kręgosłupa ze stali życzę przy pikowaniu takiej ilości siewek.

W temacie kwiatowym, czy uszczykujecie heliotropki, to kolejna roślinka, którą wprowadziłam do domu z forum.

Obrazek

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oswajam się Irenko z myślą że to już jutro czeka mnie ta impreza w mnożarce. ;:202
Tobie i wszystkim dziewczynom życzę takiej rozsady w tym roku. ;:108
Obrazek :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Dziękuję Wam za miłe słowa o mojej nowej sali biesiadno - balowej . :heja :heja

Jak spojrzałam na to cudo , to o gościnie z tańcami pomyślałam . ;:136 ;:306

Wituś jestem pewna , że Twoje piękne sadzonki będą mi się dzisiaj śniły !

Irenko , heliotropki przepiękne . ;:108
W tym roku już za późno , ale w przyszłym roku dołączę do Waszego heliotropowego klubu dołączę . ;:333

Kasiu dobrze , że dałaś link do chodzonego , już dzisiaj miałam pierwsze próby , na sucho . Potem będą z konewkami . :;230

Elu , moje krokusy też zamknięte ;:185 , zaczyna tylko kwitnąć wilcze łyko . Jakieś słabe w tym roku , może trzeba będzie je odnowić .
A ty dzieciaku w wiecznym biegu !
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Elu
Do pił łańcuchowych, kosiarek, pilarek i innych dźwięków przywykłam i bardzo mi nie przeszkadzają, czasem tego nie zauważam ale ten gatunek muzyczny wyjątkowo mnie drażni ;:14 Mam nadzieję, że niebawem postawią ściany i będzie nieco ciszej albo któryś z sąsiadów mieszkających obok zwróci uwagę. Chyba, że Panowie będą pracowali tylko w soboty ;:306
Porzeczkę zasypałam w sierpniu ale można zrobić to już teraz i pewnie jesienią będą już korzonki. Trzeba tylko pamiętać o podlewaniu w lecie.
Bardzo lubię czarną porzeczkę a ta sadzonka jest zrobiona z bardzo starego egzemplarza. Pięknie owocuje no i stara odmiana warta odnowienia.

Marysiu Członki sprawne ale stawy jakieś, takie kamienne i mięśnie nieco bolą. Ale co tam. Satysfakcja jest, odpoczynek psychiczny także a zakwasy miną ;:131
W tamtym roku Twoje ostróżki także były później niż moje, więc wszystko jest w dobrej kolejności ;:215

Beatko Sposób porzeczkowy jest zapożyczony od kaLo ale myślę, że wart jest propagowania. Samo się zrobiło ;:172
Pracy sporo wykonałam i cieszę się, że nie skończyło się jedynie na planach. Teraz czas podkręcić tempo, bo mam lekkie opóźnienie w pracach ogrodowych ;:306
Czy się przeforsowałam? Chyba nie ale dziś kompletnie nic nie chciało mi się robić. Dobrze, że mam zamrożone obiady i wystarczyło tylko odgrzać bo natchnienia nie miałam wcale.
Zmusiłam się jedynie do jednego prania bo Adaś nie miał już czystych rzeczy i zrobiłam swój pierwszy ser

Obrazek

Mój żłobek

Obrazek

Winogronek wystawił już nóżkę poza ciastko więc będzie przeprowadzka do kubka. Papryki powoli rozwijają liście właściwe a część nadal siedzi na wacikach :roll:
Jak do soboty nie ruszą to trzeba będzie zrobić kolejne "wykłady"

Moje tulipany także maleńkie liście a u Kasi już niemal kwitną.

Beatko- kawał pięknej pracy wykonałaś i już możemy przyjeżdżać na posiadówkę bo potańcówka na takim wąskim podeście może być trudna ;:306

Pięknie Kochana ;:138 Będzie dogrzewanie już w tym roku?

Las Irenko Ładne te Twoje sieweczki ale ja bym jeszcze czekała. Tak jak Kasia, pikuję dopiero po rozwinięciu liści właściwych. Ale my mamy grunciaki a Ty do folika.
Ja też dziś lekko połamana ;:131

Trawnik w doniczce :;230

Kasiu To nieprawdopodobne, że u Ciebie tulipany w pąkach, pszczoły szaleją, cebulowa rabata zielona. U mnie tylko czubki liści tulipanów, krokusy ledwo rozkwitły a na pszczoły trzeba będzie jeszcze poczekać. Niby mieszkamy w podobnym rejonie ale jakże innym.
Proszę o jeszcze więcej wiosny ;:180

Twoje siewki piękne, zieloniutkie a te w kubeczkach już przypominają pomidory. Wyobrażam sobie ich zapach po wzruszeniu listków ;:173
Taką figurkę do ogrodu także bym chciała. Ja miałam wczoraj kotkę sąsiadową na ramionach przy plewieniu i nie powiem, że było to wygodne. Jak tylko schylałam się, ona wskakiwała na ramiona i zaczynała się przytulać i mruczeć. Żal było ją zrzucać ;:131

Kasieńko- piękny pokrój ma Twoja renkloda ;:138

Witia W sobotę miałam okazję przekonać się, jak olbrzymim wysiłkiem może być resuscytacja. Miała właśnie szkolenie i ćwiczyliśmy na fantomach. Od razu pomyślałam o Tobie.
Masz rację, córka niech skupi się na maturze a potem do szklarni ;:306

Porzeczka jeszcze zostanie raz ruszona- podzieję ją na trzy sadzonki za radą kaLo i dzięki temu będę miała 3 młode i jedną starą.
Śliwy i jabłonie dostały na razie trochę Azofoski a jesienią miały mocznik dolistnie. Na start powinno wystarczyć ;:215

Ile cebuli wysiałeś? Zrobi Ci się znów Las Witku ;:306

Trudno uwierzyć, że to te same pomidory, które niedawno pokazywałeś. Ale ja jestem na etapie obserowania papryk a one znacznie wolniej rosną.

Dałeś Wituś po oczach tymi sadzonkami. Właśnie takie mam zamiar mieć w tym roku :heja
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
x - e-1

Post »

:;230 ,,Żono moja,, ci budowlańcy bardzo muszą swoje żony kochać................... i damską bieliznę ;:306 ;:136 ;:173
Raz na rok tę piosenkę mogę znieść, ale żeby tak częściej-brrrrrrrrrr ;:222 ...no może po czymś mocniejszym? ;:306

Moje pomidorki naprawdę długaśne i zastanawiam się czy ich nie zacząć doświetlać?
Muszę je poprzesadzać, bo w wielodoniczkach chyba już im źle: ziemia szybko przesycha i zbija się w beton, kilka straciło liścienie. ;:224 Tak bardzo jednak nie ubolewam nad tym, w ubiegłym sezonie też tak się działo, a pomidory miałam później sami widzieliście jakie ? Wydobrzeją. ;:172
Ta ziemia, którą mam jest niespecjalnie dobra: w kuwetach z innymi roślinami jest biała pleśń. ;:222
Chyba jakiś growbox naprędce zorganizuję. U mnie ze światłem jest dużo gorzej niż u Witka-gęsta zabudowa robi swoje i dodatkowo mam siatki we wszystkich oknach, a one zabierają sporo światła. Może z tego jednego pokoju chłop mi tę siatkę wymontuje?
Na poprawę pogody nie liczę, pamiętam jak było w ubiegłym roku. ;:224
Ja chcę wiosnę............. ;:145

Małgosiu, serek I klasa, a z porzeczką tak zrobię.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witajcie dziewczyny!
Z okazji Waszego święta chciałem złożyć Wam wszystkim i każdej z osobna najserdeczniejsze życzenia dużo zdrówka,miłości w rodzinach i super udanego roku na działkach i w ogrodach.
Wszystkiego dobrego! ;:4
Obrazek
Małgosiu to moje zdjęcie przedwczorajsze rozsady w pierścieniach jest oczywiście sprzed roku a takich sadzonek gotowych do wysadzenia Tobie i dziewczynom życzę.Moje jeszcze małe a dziś z pomocą żonki udało się nam przepikować pierwszą partię z przeznaczeniem do pierwszego tunelu.
W sumie wyszło 687 sadzonek z 720 wysianych nasion.
Więc niewiele nie wzeszło bądź wyszły słabe.
Obrazek
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

Dziękuję Witku ;:196
Moje krokusy rozkwitły na dzień kobiet, a pomidorki doświetlam od wczoraj przedłużając im dzień i już widać poprawę. :heja

Obrazek

Tu pokazałam ich więcej:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5488657

Witku, Twój sposób na siew jest najlepszy. ;:173
Siew na waciki czy do wielodoniczek jest tak samo zawodny. Najładniej wschodzą mi pomidory i papryka wysiana po kilka nasion do większych doniczek czy kubków po nabiale: wschody są równe i łatwiej takie małe pudełka położyć w ciepłym miejscu np na kaloryferze.
Papryki zakiełkowane na wacikach i posadzone do wielodoniczek nie wzeszły wszystkie, a wsiane wprost do ziemi do większych pojemniczków niż komory w wielodoniczkach wschodzą dużo lepiej i równiej. Mój wniosek:siać do ziemi!
Trzeba robić tak jak natura wymyśliła, a nie człowiek ;:108 .
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękności widok Elu. ;:108 Moje pikówki jednak trochę podciągnęło w górę przez trzy dni,ale za jakiś czas jak zmężnieją w szklarence zapanuję nad nimi. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1

Post »

No oczywiście, teraz będą miały więcej światła.
Dziś w mojej folii było 27C, jak będzie więcej dni słonecznych to moja rozsadę zacznę wystawiać na taras lub balkon.
Rozsadę kwiatów planuję wynosić na dzień do folii, a na noc chować do letniej kuchni.
Za chwile będę wysiewała kolejne kwiaty.
Cebulka czerwona od Beatki zaczęła ładnie wschodzić, a Tosca i Exhibition to już całkiem ładny szczypiorek jest.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”