Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 22:56

Post »

Paula15 pisze:
kocurek pisze:A moje jedno adenium ma wciąż miękki kaudeks :cry: co prawda nic poza tym mu nie jest, i tak już ma drugi miesiąc, ale drugie adenium jest w zdecydowanie lepszej kondycji. Chyba się zapłaczę, jak zrezygnuje z rośnięcia u mnie :( bo to dwie różne odmiany (w dodatku nie wiem, która jest która).
Ech...
Nie martw się, może się z tego wyliże :) Podlewaj jak ziemia całkowicie wyschnie i małą ilością wody, żeby tylko zwilżyć podłoże i na pewno wszystko będzie dobrze, przecież regeneracja musi trochę potrwać :)
Zadam może głupie pytanie - skąd Ty wiesz, że kaudeks jest miękki? To widać? A może go dotykasz...? :wink:
Jedyne rozwiązanie problemu, jakie przychodzi mi do głowy podała już Paula15 - czyli mniej wody, a więcej stopni Celsjusza i światła.
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rastharsis pisze: Zadam może głupie pytanie - skąd Ty wiesz, że kaudeks jest miękki? To widać? A może go dotykasz...? :wink:
Jedyne rozwiązanie problemu, jakie przychodzi mi do głowy podała już Paula15 - czyli mniej wody, a więcej stopni Celsjusza i światła.
Widać, niestety, choć przyznać się muszę i do macania :o
Jest nawet lekko pomarszczony, jedynie górne liście ma nadal zielone i zdrowe, może się wyliże? Wody dostaje mało, ziemię ma szybkoschnącą ;) i dobry drenaż.
Trzymajcie kciuki. Bo o ile 'Obesum' można spotkać, to 'Somalense' chyba trudniej...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Śledzę ten watek od początku i też się skusiłem. Ale mam dwa pytania i proszę o Wasze sugestie i opinie.

1/ Na pewno ktoś już różę przesadzał - jak wyglądają korzenie powiedzmy 5-cio centymetrowej rośliny ?
W założeniu chodzi mi o to czy można nasiona posiać do płytkiej doniczki - chociaż wiem, że sialiście różnie.

2/ Właściwie związane z pierwszym - jak sądzicie - czy głębokość wsadzenia nasion ma wpływ na grubość kaudexu ? Czy to cecha dziedziczna (genetyczna) ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
ellcia69
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lis 2008, o 19:06

Post »

Witam! Jestem tu nowa, ale od dawna śledzę forum.
Kupiłam na allegro nasionka i będę je jutro siała mam nadzieję, że mi coś wyjdzie :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

karpek tak się składa, że ostatnio przesadzałam moje adenium bo musiałam wyparzyć ziemię w związku z intruzami które pojawiły się w doniczce :) I akurat ma ok 5 cm :)
Więc korzenie ma dłyższe niż wysokość moje ma tak ok. 10cm, z tego co czytałam nadaje sie na bonsai, ale nie próbowałam.

Co do Twojego drugiego pytana myślę, że głębokość wsadzenia nasion nie wpływa na grubość kaudeksu, ale jak się je głębiej wsadzi mogą mieć problem z wykiełkowaniem :)

ellcia69 witaj wśród nas :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Dzięki Paula - wniosek z tego taki, że chyba jednak lepiej wysiać w większej doniczce, tzn. lepiej w wyższej niż szerszej.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Zakupiłam dosyć duże adenium, stosuje się do waszych rad, ale chyba coś jest nie tak. W sklepie roślina miała pączki kwiatowe - zbrązowiały - ok, rozumiem, zmieniła miejsce zamieszkania, ale zaczynają jej żółknąć pojedyncze listki. Podlewam oszczędnie, więc to nie przelanie! Co robię nie tak?

Obrazek
Anastazja324
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 23:45

Post »

Ziel-ona czy to na pewno jest adenium?Ma łodygę jak zwyczajny kwiat

Jutro będzie 3 tygodnie odkąd zasiałam moje nasionka i już sie martwiłam,że znowu nic z nich nie będzie.Zajrzałam dzisiaj po 2 dniach niezaglądania i niespodzianka:jedno wykiełkowało :) Tym razem to na pewno adenium bo jest dokladnie takie jak na Waszych fotkach i ma ubranko :) Strasznie sie cieszę tylko nie wiem teraz co robić żeby je dobrze pielegnować,ale nie zaszkodzić,nie wiem czy zdjąć mu już folię.Jak myślicie?Do wyjscia szykuje sie tez drugie ziarenko,bo pękła ziemia i widać cos jasnego :)
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anastazja na bank to adenium :roll:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anastazja324 pisze:Ziel-ona czy to na pewno jest adenium?Ma łodygę jak zwyczajny kwiat
Ja myślę, że to jest adenium, ale nie ma grubego kaudeksu bo to "odnóżka" z większego egzemplarza :)
Anastazja324 pisze:Strasznie się cieszę tylko nie wiem teraz co robić żeby je dobrze pielegnować,ale nie zaszkodzić,nie wiem czy zdjąć mu już folię.Jak myślicie
Myślę, że to dużo za wcześnie, teraz roślinka potrzebuje dużo wilgoci do wzrostu. Ja swojej róży niedawno ściągnelam folię, a teraz jest zakryta butelką bez dna i korka. :)

Ziel-ona myślę, że to normalne, adenium w tym okresie powinno mieć okres spoczynku, w którym podlewa się je bardzo oszczędnie. Podobno starsze okazy gubią wtedy liście, więc nie martw się :D Co do pąków to mogą odpaść :?
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziel-ona, to nie wygląda na adenium... ma podobne liście, ale nie ma kaudeksu :roll:
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już dawno się nie chwaliłam moim adenium, więc wklejam zdjęcia :D
Obrazek ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mój chyba ma sie lepiej, kaudeks juz się "odmarszczył" zrobiłam im obu foto, jutro sie pochwalę :)
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocurek, jest chyba tak jak napisała Paula15 - to adenium, ale bez wykształconego kaudeksu.
Paula dziękuję za uspokojenie :D Rozumiem, że dawka wody powinna być minimalna? Moje Adenium stoi na wschodnim parapecie w pokoju, gdzie jest temperatura ok 21 stopni.
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocurek cieszę się razem z Tobą :D

Ziel-ona z tego co czytałam wody powinno być malutko. A wracając do opadania liści to zauważyłam, ze 2 dolne u mojej roślinki też żółkną, ale specjalnie się tym nie martwię :)

Znalazłam dość obszerny artykuł o adenium, więc wklejam link:
http://www.kwiaty.faksio.com/component/ ... ium-obesum
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”