Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
- becia123
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
Witaj Agnieszko wpadam z wizytą jako kujawianka widzę ,że warzywnik rośnie z wszystkim innym tak jest Ja tez mam jak ty w polu warzywnik i wielki a ten sam problem z truskawkami przegrałam walkę bo 4 rok to już tak się zaperzyły ,ze trzeba zlikwidować potraktować randapem i posadzić tam coś innego .Też mam już wakacje więc ryje w warzywkach a wcześniej w kwiatkach warzywnik bite trzy dni mi zajmie .Piesek fajna sprawa tez mamy ale luzem nie biega bo za dużo do stracenia.Warzywa mam słabe bo zagościły krety i ryja ,ryja ryja żadne środki nie działają Powodzenia życzę w uprawach .Skalna górka cudnie ukwiecona.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chwasty w warzywniaku? Co Ty powiesz? Ja tam widzę wyłącznie warzywa
Jeżeli myślisz o zastosowaniu Rund-upa, pamiętaj, że zielska należy najpierw skosić - ten środek działa dolistnie, zabijając roślinę od korzenia.
Natomiast nie działa na nasiona, wręcz przyspiesza ich dojrzewanie.
Tak więc chcąc stosować Rund-up efektywnie, należy robić opryski na zielsko w ,,młodej" fazie, np, 2-3 tygodnie po skoszeniu lub około III dekady maja.
Najlepiej wybrać upalną pogodę powiązaną z wysoką wilgotnością powietrza - przyspiesza i wzmacnia działanie środka.
Dobrze jest również zmieszać Rund-up z nawozem azotowym - najlepiej mocznikiem - to także potęguje jego zabójcze działanie.

Jeżeli myślisz o zastosowaniu Rund-upa, pamiętaj, że zielska należy najpierw skosić - ten środek działa dolistnie, zabijając roślinę od korzenia.
Natomiast nie działa na nasiona, wręcz przyspiesza ich dojrzewanie.
Tak więc chcąc stosować Rund-up efektywnie, należy robić opryski na zielsko w ,,młodej" fazie, np, 2-3 tygodnie po skoszeniu lub około III dekady maja.
Najlepiej wybrać upalną pogodę powiązaną z wysoką wilgotnością powietrza - przyspiesza i wzmacnia działanie środka.
Dobrze jest również zmieszać Rund-up z nawozem azotowym - najlepiej mocznikiem - to także potęguje jego zabójcze działanie.
- becia123
- Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Można też opryskać pod koniec sierpnia i też skutkuje działanie około 3 tygodnie nim całkowicie zniszczy roślinę choć teraz jest już i taki ,który po trzech dniach spali.
Chyba zastosuje się do rady Madzi - skoszę, wymieszam Rund-up z nawozem i spryskam jeszcze w tym tygodniu. A truskawki zakończyły owocowanie i zastanawiam się nad spryskaniem ich fusilade żeby pozbyć się perzu.... Kombinuję i kombinuję, a upały takie, że niewiele działam....
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Agnieszka,
po skoszeniu musisz odczekać, aż dobrze odbije - najlepiej około dwóch tygodni.
Jeżeli zielsko nie ma soczystych, zielonych liści - rund-up słabo działa.
po skoszeniu musisz odczekać, aż dobrze odbije - najlepiej około dwóch tygodni.
Jeżeli zielsko nie ma soczystych, zielonych liści - rund-up słabo działa.
ok, Madziu - będę pamiętać. W ten weekend koszenie, za jakiś czas spryskać. A dziś zamówię fusilade w truskawki 

Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Agnieszko mamy nadzieję, że wszystko w porządku w domu i ogrodzie. 

Wieki mnie nie było, ale że w weekend zaliczyłam pierwsze, delikatne prace w ogrodzie to i na forum czas się pojawic.
Wstyd mi przed wami, że tak zawaliłam jakże miłe towarzystwo, ale życie mi się przestawiło do góry nogami, to czasu ani na ogród, ani na internet nie było.
Nadal będzie go mniej, ale życie powoli porządkuję.
Wstyd mi przed wami, że tak zawaliłam jakże miłe towarzystwo, ale życie mi się przestawiło do góry nogami, to czasu ani na ogród, ani na internet nie było.
Nadal będzie go mniej, ale życie powoli porządkuję.
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Witaj. Mam nadzieję, że życie poprzewracało się w dobrym kierunku. Długo Cię nie było. Ja też nie miałam czasu jesienią na ogród w ogóle. Wszystko zaniedbane jak nie wiem. Wiosną czeka mnie dużo pracy. Fajnie, że się pojawiłaś
. Pozdrowionka!

Małymi krokami,ale do przodu,to jest najważniejsze
Trzymam kciuki

Trzymam kciuki

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Agnieszko niech wszystko postawi się z powrotem na nogi.
Jak raz się zaczęło ogródkowanie, to żadne kataklizmy tego nie zmienią. 

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
Agnieszko,
super, ze znów jesteś, ale do pełni szczęścia brakuje choć kilku zdjęć z ogrodu.
Wstaw co nieco, nawet jeżeli wydaje Ci się, że nie ma co pokazywać
super, ze znów jesteś, ale do pełni szczęścia brakuje choć kilku zdjęć z ogrodu.
Wstaw co nieco, nawet jeżeli wydaje Ci się, że nie ma co pokazywać

oj nie ma, nie ma - ogród porzuciłam w wakacje, zebrałam plony i to było na tyle. dziś zaczęłam grabienie trawnika, ale padłam po 10m - trawa była długa, skoszona niedokładnie, większość zgniła - wygrabiałam takie gnijące placki.... przydało by się to zaorać i od nowa założyć, ale na to kasy brak. Nic to - co nas nie zabije, to nas wzmocni.
Postaram się zrobić jakieś zdjęcia w tym tygodniu, póki co rozpoczęłam ambitne planowanie
Ale to takie plany bez inwestycji - w tym roku muszę sobie tak poradzić, a co będzie dalej się okaże - albo dam radę, albo spróbuję sprzedać dom 
Postaram się zrobić jakieś zdjęcia w tym tygodniu, póki co rozpoczęłam ambitne planowanie

- matt55
- Od: 17 cze 2012, o 22:10
- Kontakt:
Wiosenne prace w ogrodzie czas zacząć? U mnie tak samo, ale czasu brak ;x
Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia
Czekamy z niecierpliwością na zdjęcia

Zapraszam do mojego wątku: Początki mojego ogrodu
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
Moja domowa zielona dżungla
Spis moich wątków Wizytówka
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aga
ściągnęłam Cię myślami
Dasz radę, bo jak nie my to kto
Dawaj fotki kobieto, bo nie wierzę że nic się nie zmieniło wokoło.