Nasze 1500 m2
- beacia0088
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lis 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nasze 1500 m2
Małgosiu jak pogoda ,śnieg już zniknął ,bo u mnie też tak było w kratkę,ale dziś jest słonecznie i bez śniegu w końcu.Nadchodząca wiosna widoczna i u ciebie a teraz jak może w końcu pogoda się ustabilizuje to dopiero wszystko ruszy w szybkim tempie,czego życzę nam zielono zakręconym .Pozdrawiam 

-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Stasiu obyś miała rację z tą wiosną, bo na przemian cieszę się z jej znaków i boję, że wszystko pomarznie
Ewelinko to masz szczęście z pogodą, ja juz mam trochę tego dośc, tym bardziej, że ostatnio w nocy było -8 stopni, aż boję się zaglądac co z zielonymi pospieszalskimi...
Aguś u mnie śnieg poleżał całe dwa dni
I cóż z tego skoro teraz przylazł znowu mróz. Oj niełatwo mają te roślinki...
Betusiu u mnie niestety w nocy pojawił sie mróz, w sobotę rano było -8
Mam nadzieję, że nie wyrządził większych szkód. Pierwsze pąki ciemiernika już straciłam, nie chciałabym żeby tak samo było z kolejnymi 

Ewelinko to masz szczęście z pogodą, ja juz mam trochę tego dośc, tym bardziej, że ostatnio w nocy było -8 stopni, aż boję się zaglądac co z zielonymi pospieszalskimi...
Aguś u mnie śnieg poleżał całe dwa dni

Betusiu u mnie niestety w nocy pojawił sie mróz, w sobotę rano było -8

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosia kwiecień plecień... w lutym
Rzeczywiście na nudę pogodową nie masz co narzekać. Szkoda tylko roślinek w tym temperaturowym misz-maszu

Rzeczywiście na nudę pogodową nie masz co narzekać. Szkoda tylko roślinek w tym temperaturowym misz-maszu

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Kurczę, no to nie zazdroszczę- mróz miałaś jak nic. U mnie tej nocy było na plusie. mam nadzieje, że Twoje rośliny dzielnie wytrwają do wiosny i nie będą zważać na zmienną pogodę. Pozdrawiam
.

-
Zuziu masz rację
Już się boję kwietnia
Ewelinko dzisiaj tak jednym okiem zerknęłam na ostróżkę rosnącą przy schodach do domu (dalej bałam się zaglądać, zeby sobie nie psuć niedzieli
) to nie wydawała się, żeby mróz jej zaszkodził, ale wszystko jeszcze się okaże...

Ewelinko dzisiaj tak jednym okiem zerknęłam na ostróżkę rosnącą przy schodach do domu (dalej bałam się zaglądać, zeby sobie nie psuć niedzieli

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Małgosiu cieszymy się z ciepłego lutego, ale przymrozki nocą nie są potrzebne, jak już wszystkie rośliny się budzą.
Też biegłam dwa dni temu okrywać młode pędy ostróżek bylinowych. 

-
Soniu ja nawet nie wiedziałam, że moje szalone już swoje głupie łebki wystawiły, dopiero dzisiaj dojrzałam jak wchodziłam do domu. Dzisiaj dla odmiany cały dzień padało, ale temperatura 1 na plusie, uff
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
U nas też cieplej, ale ja czekam na cieplejsze dni, żeby zacząć prace w ogrodzie.
-
Też czekam na słoneczko z rozpoczęciem prac, choć jak patrzę na te uschnięte badyle to już mam ogromną ochotę zrobić z nimi porządek. Jednak pogoda szybko studzi moje zapędy 

Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Gosiu,u mnie też takie śniegi były,i do dzisiaj leżą w kątach ,ale dzisiaj pada to pewnie już wszystko wymiecie ,żeby się troszkę ociepliło,to zabierzemy się do pracy w ogrodzie,a jest jej dużo,jak to na wiosnę ,najgorsze to jest to ,że mamy nieskończoną ilość pomysłów
i pracy ciągle przybywa,już nawet nie chcę mówić o sobie co wyczyniam
,pozdrawiam 

- nifredil
- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Małgosia, u mnie aż takich szaleństw pogodowych nie miałam, ale owszem przez godzinę czy dwie robiło się niebezpiecznie biało. Od Soboty mam za to prawdziwą wiosnę i temperatury bliskie 10 stopni. Ale wszystko do czasu. Na drugą połowę tygodnia znowu prognozują opady i ochłodzenie
Moje ciemierniki wypuściły sporo pąków już w grudniu i niestety teraz część musiałam oberwać, bo wyglądały jak przemarznięte i pogniłe.. A tak się cieszyłam na wczesne kwitnienie

Moje ciemierniki wypuściły sporo pąków już w grudniu i niestety teraz część musiałam oberwać, bo wyglądały jak przemarznięte i pogniłe.. A tak się cieszyłam na wczesne kwitnienie

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
No i tak jak było do przewidzenia ... zima znowu ostudziła nasze ogrodowe zapędy
Dobrze że niczego nie odsłaniałaś. 

- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
Gosiu jak dawno mnie u Ciebie nie było ,ale chyba zapadłam w sen zimowy
Już się obudziłam ,więc może idzie do wiosny.Choć u mnie dziś pada śnieg na całego,ale sama nie mogę się doczekać wiosennego kwiecia 

Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
stasia_ogrod pisze:Małgosiu, czasem nie mogę słuchać, jakie brednie niektórzy wypisują.... dolomit .... w składzie ma wapń ... a przecież wapno odkwasza a nie zakwasza i clemki mają mieć ziemię odkwaszoną, dlatego zaleca się dawać na dno dołka gruz wapienny.
Druga sprawa, trociny.... świeże bardzo zakwaszają a rozkładając się pobierają mnóstwo azotu, czyli potrzebnego powojnikom pożywienia.Jak w takim razie ma rosnąć, raczej zostaje powoli uśmiercony.Trociny powinny leżakować na pryzmie jakiś czas, przesypane mocznikiem i podlewane, żeby częściowo się rozłożyły. Poczytaj ;
http://www.kwiateo.pl/dolomit-nawoz-wap ... -10kg.html
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 89&start=0
https://www.icmag.com/ic/showthread.php?t=230239
Czuję się pociągnięta do odpowiedzialności. Wapnem jak najbardziej sypiemy powojnikowi w nogi. A do doła dajemy wióry, ale rogowe, nie trociny. Lub mączkę rogową. No i skórkę banana.
Nigdy nie radziłam inaczej. Nie wiem więc, kto ale ja bredni nie wypisuję.
Ściana powojnikowa robi wrażenie.

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Wybacz Małgosiu, że odpowiem Aneczce - gdzie Ty byłaś przez siedem miesięcy gdy toczyła się dyskusja na ten właśnie temat
teraz wyrwałaś fragment z kontekstu i nie wiem o co Ci się rozchodzi. Czy ja cokolwiek o Tobie wspomniałam.
Poczytaj dalszy ciąg tamtej dyskusji aż do miejsca gdy Gosia napisała o mrowisku pod jej powojnikiem a wszystko Ci się wyjaśni.

Poczytaj dalszy ciąg tamtej dyskusji aż do miejsca gdy Gosia napisała o mrowisku pod jej powojnikiem a wszystko Ci się wyjaśni.