Ogródek Goni@k

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu, młode miłorząby kopczykuje się na zimę. Trzeba chronić korzenie które zawierają dużo wody. Oczywiście jak większość drzew trzeba ją obficie podlać zanim ziemia zmarznie.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu, Małgosiu, Pawle - dziękuję za informacje . Może się w końcu kiedyś przydadzą, bo na razie toczę batalię z M, o wyrugowanie kilku jabłonek, aby zdobyć miejsce pod Ginko . Jak dotychczas wynik jest patowy :roll: :twisted:

Pozdrówki dla Gospodyni i Gości wątku :D
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Pawel Woynowski pisze:Małgosiu, młode miłorząby kopczykuje się na zimę. Trzeba chronić korzenie które zawierają dużo wody. Oczywiście jak większość drzew trzeba ją obficie podlać zanim ziemia zmarznie.
Witaj Paweł :D
Fajnie ,że w końcu zajrzałeś ,bardzo się cieszę ,lepiej późno niż później :wink: :D :D :D
Gdzie Ty się podziewasz :?: 8)
Nie wiedziałam o potrzebie kopczykowania :roll: Zrobię kopczyk jak temperatura spadnie poniżej zera.
Czy miejsce szczepienia też powinnam jakoś zabezpieczyć ??
Może masz jakąś wiedzę na temat zimowania szydlicy i klonu shirahawy ???
Amlos pisze: bo na razie toczę batalię z M, o wyrugowanie kilku jabłonek, aby zdobyć miejsce pod Ginko . Jak dotychczas wynik jest patowy :roll: :twisted:
Aniu ,to może zmień strategię :wink: :lol:
Wierzę ,że osiągniesz swój cel :D
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Nie chcę Cię martwić ale z szydlicą i klonem możesz mieć duże problemy z zimowaniem.
Oba te drzewka w Polsce rosną w zasadzie jedynie na zachodzie Polski.

Szydlica powinna rosnąć osłonięta od wiatru, w jakimś zacisznym miejscu. Zastanawiam się gdzie ją posadzisz na Twoim wygwizdowie :D, z dwóch stron ogrodu puste pola. Na Mazowszu przeważają wiatry zachodnie i wschodnie.
Przez pierwsze lata prowadzona przy kołu np. bambusowym. Na zimę gałązki podnosimy i obwiązujemy mocnym sznurkiem lub mocna taśmą np. tapicerską, na całej wysokości drzewka, dlatego potrzebny kołek. Ważne, aby nie pozwolić na zaleganie okiści (zmarzniętego śniegu i lodu) na gałęziach. W pierwszych latach można ją osłaniać folią pęcherzykową, (będzie miała dostęp słońca, co jest bardzo ważne), lecz tak, aby zapewnić wentylację między folią a drzewkiem, folia nie powinna dotykać do drzewka, można ją rozpiąć na kołkach wbitych dookoła, z wentylacją od dołu i od góry.
Stanowisko słoneczne, podłoże wilgotne i głębokie, lekko kwaśne (raz w roku jesienią, można podsypywać trochę kwaśnego torfu).
Szydlica, w naturze rośnie w wilgotnych i ciepłych lasach Japonii i Chin. Dlatego lubi wilgoć wokół siebie, bardzo dobrze się czuje posadzona nad brzegiem stawu, lubi być też w całości zraszana (zamgławiana), szczególnie latem. Nie można jej sadzić, za blisko przy ścianach (min 5 m od ściany), będzie się odchylać co zdeformuje stożkowy pokrój drzewka.

Klon shirasawy, też ciężki do utrzymania w naszym rejonie, bardzo często przemarza, i z tym się trzeba niestety liczyć. Młode egzemplarze powinno się okrywać w całości, myślę że również folia pęcherzykowa, zdała by tutaj egzamin, rozpięta tak samo jak przy skrzydlicy.
Jest tylko jedno ale, nie toleruje bezpośredniego nasłonecznienia. Stanowisko powinno być w półcieniu, np. między i na tle wyższych iglaków, poza tym, bardzo ładnie się na takim tle prezentuje, żółto złote liście na tle zielonych iglaków. Na suchym i słonecznym stanowisku, liście ulegają wypaleniu.
Podłoże lekko kwaśne, wilgotne lecz przepuszczalne, bardzo dobrze reaguje na ściółkowanie, np. przekompostowaną korą.

W każdym razie, przewiduję problemy z hodowlą tych dwóch roślin, szczególnie zima będzie trudnym okresem. Musisz się liczyć z tym, ze nie przetrzymają naszych zim.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Amlos pisze: bo na razie toczę batalię z M, o wyrugowanie kilku jabłonek, aby zdobyć miejsce pod Ginko . Jak dotychczas wynik jest patowy :roll: :twisted:

Widzę że masz rozsądnego M. :wink:
Jabłonki to nasze rodzime drzewa, i bardzo pasują do naszych ogrodów. Miłorząb ozdobny jest jedynie z liści, mnie osobiście pasuje do ogrodu w stylu pseudo Japońskim, bo w Polskich warunkach klimatycznych nie stworzymy typowego ogrodu Japońskiego, zawsze będzie to tylko namiastka.
Proponuję włączyć jabłonki w Twoją koncepcję ogrodu. Stwórz taki ogród jakich już teraz jest coraz mniej w Polsce, mam na myśli ogród w stylu wiejskim. W takich ogrodach drzewa i krzewy owocowe bardzo pasują i stanowią trzon kompozycji ogrodu właściwego. W przed ogródkach (ogród przed domem od strony wejścia) królują malwy, peonie, rośliny cebulowe, kwiaty jednoroczne itp.
Niestety nie widuje się już takich ogrodów, bo ściągamy wzory z zachodu, zapominając o naszej Polskiej tradycji, a mamy ją długą.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Reposit-10

Post »

Pawełku, też jestem w tym względzie raczej tradycjonalistką, ale i zarazem realistką .... :wink: . Gdybym urządzała
ogród od początku, to Twoje spostrzeżenia bardzo chętnie wykorzystałabym. Inaczej jednak sprawa wygląda, gdy :
- primo: dysponuje się starym, urządzonym przez poprzednich właścicieli ogrodem,
- secundo: starych jabłoni jest na nim kilkadziesiąt i klęska urodzaju owoców urasta do męczącego problemu :roll: ;:164 .
Chciałoby się co nieco zmienić , abstrahując zupełnie od japońskich, czy innych obcokrajowych trendów. A miłorząb ma takie piękne listowie, szczególnie jesienią ! ;:8

Małgosiu - zobaczę co da się zrobić :lol: ... dobrze, że M nas nie podczytuje, bo post Pawła, pewnie od razu postawiłby mój pomysł na pozycji straconej :( .
A tak, to zawsze jeszcze są szanse :heja

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Mam nadzieję, że wiecie, że miłorząb bardzo wolno rośnie. Czyli teraz sadzicie sadzonkę, a dorosłe drzewo oglądają wasi wnukowie :lol:

Ale kolory liści jesienią są tak cudne, że niech on nawet baaardzo wolno rośnie, byle tylko był :)

Gosiu, co ja będę pisała, jak zwykle mi się u ciebie podoba, ale to już wiesz od dawna, prawda? :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nalewko ,miło Cię gościć :D
Nalewka pisze:Mam nadzieję, że wiecie, że miłorząb bardzo wolno rośnie. Czyli teraz sadzicie sadzonkę, a dorosłe drzewo oglądają wasi wnukowie :lol:
Mnie to wcale a wcale nie przeszkadza ,bo mój szczepiony będzie tworzył formę kulistą na niezbyt wysokim pniu :wink: :D
Jedynym problemem jest tylko zimowanie :roll: :roll: :roll: :twisted:
Dzisiejszej nocy był u nas pierwszy ale dość duży mrozek .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, cudne te zdjęcia, jak polukrowane.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Reposit-10

Post »

Wspaniałe widoki i zdjęcia , Małgosiu ;:63

Jak ja zazdroszczę wszystkim właścicielom przydomowych ogródków ;:164 . Zanim dotrę, to już po szronie ... a tak bym chciała również uwiecznić takie momenty :( :cry:
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Widzę że u Ciebie też nieżle przymroziło,pokazałaś ładne zdjęcia z oszronionymi roślinami.
A teraz krótkie pytanie, jak zabezpieczasz na zimę hebe?, widzę że masz ładny egzemplarz
zdjęcie nr 10.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53

Post »

piękne te Twoje siwe kwiatki ... chyba się zestarzały i pokryła ich łepetynki siwizna ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

ZENOBIUSZ pisze: A teraz krótkie pytanie, jak zabezpieczasz na zimę hebe?, widzę że masz ładny egzemplarz
zdjęcie nr 10.
No cóż ,hebe jest u mnie bardzo krótko i sama sie zastanawiam jak je przezimować :roll: :?:
Zamierzam korzenie otulić korą a części zielone stroiszem iglastym i czekać wiosny :wink: :D
Trochę informacji znalazłam na naszym forum.Mmam nadzieję ,że i Tobie się przydadzą :D
k-c pisze:piękne te Twoje siwe kwiatki ... chyba się zestarzały i pokryła ich łepetynki siwizna ...
Bardzo lubię te malowane mrozem portrety roślinne :D
Awatar użytkownika
darob66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sie 2007, o 22:11
Kontakt:

Post »

Witam;
Małgosiu piękne zdjęcia Zrobiłaś swoim roślinkom w białej szacie :D
Już Inni radzili jak zabezpieczyć szydlicę i klona.Ja swoje delikatniejsze okazy również zabezpieczam choć mieszkam na zachodzie.Z moich doświadczeń wynika,że pierwsze dwie -trzy zimy są bardzo ważne dla delikatnych roślin.Ja swoim robię kopczyk z kory ,wbijam przed mrozami bambusy [2-3 i związuję je u góry].Potem owijam agrowłókniną.W ten sposób powstaje mały namiocik, z którego bez problemu zimą zsunie się śnieg i nie połamie roślinki.Ten sposób jest skuteczny i sprawdzony-polecam :D
Pozdrawiam Marzena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marzena ,bardzo mi się przydadzą Twoje rady na temat otulania zimowego roślin :D
Namioty z agrowłókniny wykorzystam na pewno :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”