Sławku slanka-flora a to ten bladziutki, sprawdzę czy gdzieś jeszcze taki sam kwitnie i zarezerwuję go dla Ciebie
Żanko Michasia1 wspaniałej zimy, to u mnie nie było. Składała się ona z kilku bardzo mroźnych, lecz bezśnieżnych nocy, oraz kilku jednodniowych lub kilkudniowych epizodów śnieżnych ot i to cała moja tegoroczna zima.
Wiosna, a raczej przedwiośnie zaczęło się kolorowo za sprawą ranników, przebiśniegów, krokusów, miłków, irysów, ciemierników i pierwiosnków. Jednakże dzisiaj wszystkie kwiatuszki były zmrożone na kamień, ale pewnie roztają i nic im nie będzie.
Moje koty zimę spędzają na dworze i nie wiedzą, co to ciepły kaloryfer, a futra mają grube jak niedźwiedzie.
Nie martw się, wiosna niedługo do Ciebie przyjdzie i Twoje rabatki zrobią się kolorowe.
Dario Daria_Eliza ciemiernik, który Ci się spodobał, to siewka ciemiernika wschodniego. Kilkadziesiąt lat temu kupiłam u ogrodnika dwie rośliny, jedną o kwiatach kremowo-białych, a drugą o brudno-różowych. Przez te wszystkie lata rośliny krzyżowały się między sobą i wysiewały gdzie popadnie. Co roku trzeba było wiele z nich po prostu wykopywać i wyrzucać, bo zarosłyby całą działkę.
Myślę, że ten liliowy znajdzie się pewnie jeszcze w innym miejscu, zaznaczę go, żeby nie wykopać i będzie czekał ma Ciebie.
Żółty krokus w prążki, to może być fuscotinctus, ale pewności nie ma, bo w tym kolorze jest ich cała gama.
Micha w tym roku ma być zakopana i będzie pełnić rolę małej sadzawki, w której Piorun będzie zażywał kąpieli.
Jurku semper witaj, cieszę się że jesteś. U mnie już też zaczyna być za mokro. Przyczyniły się do tego padające bardzo często deszcz i śnieg. Dni są ciemne i ponure, i tak bardzo brakuje nam słońca.
Tak, cieszyńskie ranniki, posiadają dobre geny, bo zadomowiły się już w kilku nawet odległych miejscach.
Ewuniu jolifleur u mnie też słońca jak na lekarstwo i prawie codziennie coś z nieba leci, a najczęściej deszcz. Niebo wciąż zasnute chmurami i ciemnica taka, że w depresję można wpaść. Chodzę więc codziennie na działkę, żeby chociaż tam trochę koloru na rabatkach zobaczyć.
Dzisiaj mam dla Was zamrożone roślinki.