Mam do Was ogromną prośbę. Moje storczyki nagle zachorowały, wszystkie

Proszę napiszcie co o tym sądzicie.

Mam zamiar je wszystkie przesadzić, ale nie wiem, czy jest jeszcze sens.

Zdjęcia były za duże. Zmniejsztłam, wanda/mod
Podstawowy błąd. Storczyki takie jak Phalaenopsis, moczymy, a nie podlewamy. Nie wlewamy wody na całą doniczkę, a jedynie na wysokość 2/3, lub 3/4 wysokości doniczki. Wszystko zależy od tego jak głęboko sięga spodnia część trzonu rośliny. Także nie trzymamy się ściśle mówiąc pewnej zasady, że co 7 dni podlewamy - średnio to wypada od 7, do 14 dni. Nie częściej. Czasem lepiej przesuszyć, niż podlewać non stop. Nie będę tu pisać w jaki sposób uprawiać, ale podam link; <<kliknij tu>>.Natalii pisze:Zawsze podlewałam je w pon rano (tzn zalewałam całą doniczkę wodą i po pracy odsączałam).
Nigdy nie sprawdzałam czy mają sucho :/
Doniczki, które ja mam są takie.Emila707 pisze:Podstawowy błąd. Storczyki takie jak Phalaenopsis, moczymy, a nie podlewamy. Nie wlewamy wody na całą doniczkę, a jedynie na wysokość 2/3, lub 3/4 wysokości doniczki. Wszystko zależy od tego jak głęboko sięga spodnia część trzonu rośliny. Także nie trzymamy się ściśle mówiąc pewnej zasady, że co 7 dni podlewamy - średnio to wypada od 7, do 14 dni. Nie częściej. Czasem lepiej przesuszyć, niż podlewać non stop. Nie będę tu pisać w jaki sposób uprawiać, ale podam link; <<kliknij tu>>.Natalii pisze:Zawsze podlewałam je w pon rano (tzn zalewałam całą doniczkę wodą i po pracy odsączałam).
Nigdy nie sprawdzałam czy mają sucho :/
Nie da się na oko powiedzieć jaka to choroba, grzybowa, czy bakteryjna. Fakt jest taki, że infekcja już jest. Czasu się nie cofnie, można jedynie uczyć się na własnych błędach. Storczyki także nie trzymamy w osłonkach, które i owszem ładnie się prezentują, jednak nie są praktyczne. Są to te ze szkła, lub z jego dodatkiem. Najlepsze są ceramiczne(nie zawierające dodatków szkła), muszą też przepuszczać powietrze do korzeni, które tak jak liście przeprowadzają proces fotosyntezy. Przydał by się opis, każdego storczyka po kolei.