Elu Rodzynek brazylijski to takie słodkie małe kuleczki do jedzenia na surowo, do suszenia i podobno zastępują wtedy rodzynki np do ciasta. Są dwie odmiany- wysoka, większe owoce ale w gruncie zazwyczaj nie zdąży dojrzeć oraz niska, która dojrzewa od lata do pierwszych przymrozków. Ja miałam w gruncie i były mega- słodkie. Wyślę Ci nasionka tej niskiej.
Siejemy jak pomidory do gruntu czyli w połowie lub pod koniec marca. To psiankowate więc pikowanie lubią i u podnuża pomidorów dobrze się czują. Można je także dać na rabatę kwiatową bo to dość ładne roślinki.
Kasiu Moja lista pomidorowa jest w trakcie modyfikacji

Na szczęście będę ujmować i pewnie jak Irenka będę potrzebowała chusteczek do nosa
Irenko Jaka Ty pracowita mróweczka jesteś

Wysianie takiej ilości nasion to wyzwanie dla "domatorów", nie tak jak Witek- ciach, ciach, ciach i już rośnie
Jak widzisz, my jesteśmy chętne do pomocy przy układaniu komuś listy pomidorowej
Tymi "szwajcarami" koniecznie się pochwal
Beatko Ja w tym roku poznałam smak swojej papryki konserwowej i wiem, że będę chciała więcej w tym roku. Rodzinnie lubimy leczo, więc część pójdzie do bieżącego wykorzystania a część do słoików. No i jeszcze suszone jako dodatek do różnych potraw. Mam na szczęście tylko kilka nowych odmian, kilka NN od Marysi no i jeszcze te, które dostaną kolejną szansę czyli Urzej i Rokita. Ach, i zapomniałabym o Tiny Bells faszerowane fetą
Jutro siejemy?!?
A ja dziś popracowałam nieznacznie w ogrodzie: oglądnęłam wszystkie jabłonie i wiem dokładnie, które gałęzie są do wycięcia a które zostawię na nowe konary. Pewnie jak wlezę na drzewo za tydzień, to już nie będę wiedziała, które to były
Przekopałam delikatnie mój warzywnik bo na skorupie glinianej stała woda a 15 cm niżej jest sucho
Zrobiła także przegląd roślin i na razie większych strat nie widzę. Ciemiernik niestety nie zakwitnie tego roku
Więcej nic konkretnego nie zrobiłam, "poszwędałam" się trochę bo przy takiej aurze robić więcej się nie da
Na pocieszenie po kilku godzinach wyłonił się spod śniegu taki widoczek