Stare, dobre jabłonie część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
szukacz
200p
200p
Od: 27 sty 2016, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stare odmiany drzew owocowych

Post »

Wczoraj wcinałem jabłko zewnętrznie podobne do szarej renety, prawie całkiem ordzawione z małym buraczkowym rumieńcem, ale biały jędrny miąższ, szlachetny kwasek i słodki, rewelacja. No ale jeśli ordzawione to nie woskowe. Ciężko określić odmianę tylko po dobrym smaku i czasie zbioru. Może więcej szczegółów, na przykład wygląd i miesiąc degustacji.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Obecnie jest moda na przywracanie i uprawę starych odmian jabłoni i innych drzew owocowych. Starych zapomnianych odmian należy szukać np w Arboretum w Bolestraszycach:
http://www.bolestraszyce.com/stare-odmiany-jaboni
Również w Chrystkowie
http://www.tpdw.pl/?lista-starych-odmia ... stkowie,40

Sama poszukuję takiej odmiany, którą mój chrzestny miał w sadzie jeszcze w latach 80-ych, nazywała sie ,,Koralik,, i znalazłam ją w Arboretum w Bolestraszycach i w Chrystkowie.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ela151 pisze:Obecnie jest moda na przywracanie i uprawę starych odmian jabłoni i innych drzew owocowych. Starych zapomnianych odmian należy szukać np w Arboretum w Bolestraszycach:
http://www.bolestraszyce.com/stare-odmiany-jaboni
Również w Chrystkowie
http://www.tpdw.pl/?lista-starych-odmia ... stkowie,40

Sama poszukuję takiej odmiany, którą mój chrzestny miał w sadzie jeszcze w latach 80-ych, nazywała sie ,,Koralik,, i znalazłam ją w Arboretum w Bolestraszycach i w Chrystkowie.
I można tam kupić drzewa?
Beata
szukacz
200p
200p

Post »

W zeszłym roku dzwoniłem do Aboretorium, i można było kupić, ale odebrać tylko osobiście, wysyłki nie prowadzili.
W Polsce jest jeszcze eko-ogrodnik opisy raczej skąpe i nie wszystkich odmian. A może ktoś ma drzewko jabłoni Egremont Russet?
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Nie tylko eko-ogrodnik, np. stareodmiany.pl mają sporo (teraz trochę już ubyło, jesienią mieli więcej) i kilka innych szkółek ale od tego mamy specjalny wątek i polecam tam zajrzeć.
szukacz
200p
200p

Post »

szukacz pisze:Pamiętam jedną jabłoń, zimową, która pozostała z przydomowego ogrodu (dom rozebrano na cegłę do odbudowy Warszawy)
Drzewo po Niemcu, zasadzone przed wojną, owoce zbieraliśmy jako twarde i niejadalne, ale po miesiącu dawało się ugryźć i leżało w piwnicy do marca. W marcu robiło się żółte, to znaczy skórka. Owoc raczej duży, wyglądał podobnie do Boikena ale smakowo dużo lepszy, kwaskowato-słodki, biało-zielonkawy miąższ, na początku soczysty. Drzewo owocowało corocznie ale raz dużo a raz mało, nie chorowało. Macie może pomysły co to mogła być za odmiana?
Odmianoznawcy najwyraźniej pogrążeni w zimowym śnie, zatem wziąłem sprawy w swoje ręce, a ściślej książkę "Pomologia" z 1956r (bogaty wybór w antykwariatach) i najprawdopodobniej była to odmiana Ontario.
dobranoc ;:19
homo novus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 lip 2011, o 17:02

Post »

Czy ktoś może mieć pomysł co to za odmiana - jabłko duże /małe , niewyrośnięte są niesmaczne/ słomkowożółte z lekkim paskowanym rumieńcem. Smak winno-słodki, miąższ kruchy, soczysty. Zbiór mniej więcej wrzesień, szybko przejrzewa. Odmian raczej starsza - pojedyncze gałęzie ze szczepień prawdopodobnie w końcu lat 70. XX w.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popularna niegdyś jako pośrednia była odmiana 'Hibernal'. Pasuje do opisu. Mogły się gdzieś zawieruszyć. Poza tym taki opis może pasować do wielu odmian. Zdjęcie jest wyjściem do identyfikacji.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

acia1065 pisze:Szukam jabłka, które zbiera sie po przymrozkach, ma skórkę jakby nawoskowaną.
Może Spartan?
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

'Spartan' ma dość charakterystyczne cechy. Drzewo na ogół krótkowieczne, podatne na raka i parcha. Rzadko może przekroczyć 30 lat. Poza tym charakterystyczne spłaszczenie owocu. Można to łatwo rozważyć.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
szukacz
200p
200p

Post »

@ homo novus - miałem jedną taką według twojego opisu, smak miała przeciętny a kaszowaciała błyskawicznie, kupiona na placu, miała być jakąś nową i dobrą, była jakimś "kundlem" i okazała się zdatna wyłącznie na suszenie. Zacieniała Papierówkę, leży pieniek pod płotem. Druga taka jesienna, ale smaczna i niezwykle delikatna rośnie jako sadzonka na ogródku, z oczka z poniemieckiego drzewa o nieustalonej nazwie. Trzecia którą mam to James Grieve, z tej jestem najbardziej zadowolony. Drzewka szeroko dostępne, bywają nawet w marketach.
homo novus
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Fotografii nie mam i prawdopodobnie nie będę już mogła zrobić. Szukam nazwy ponieważ moim zdaniem było wyjątkowo smaczne, i chciałaby posadzić nowe, tym razem całe drzewo. Na pewno nie jest to James Grieve, ponieważ akurat tego, oznaczonego w ogrodzie było dość dużo. W zestawieniu nim owoce były większe i dużo bardziej żółte, rumieniec mniej intensywny a owoce miały nieco inny kształt.

Pooglądałam - Hibernal też nie - nie ma ordzawienia, które widziałam na fotografii zamieszczonej na forum, poza tym owoc jest nie jest tak przypłaszczony.
Co więcej, na pewno była ta odmiana wprowadzona celowo - przyszczepione na starszych drzewach innych odmian, nie wypuszczone przypadkowo pędy przez podkładkę czy jak się to nazywa "przewodnią". O ile było drzewko tej odmiany - coś mi się kojarzy to półkarłowe
szukacz
200p
200p

Post »

Z odmian jesiennych może być Beforest, Kardynalska, Grafsztynek Prawdziwy/Czerwony, Grafsztynek Inflandzki, a z innych wymienionych w Pomologii z 1956 roku: Elisona Pomarańczowa, Glogierówka, Wealthy, Piękna z Herrnhut. Jeśli letnie to może Suislepper, Oliwka Czerwona. Kolory skórki mogą zależeć od mutacji.
Jako że jestem szukaczem, to może ktoś ma zrazy Ontario lub Bramley, a w szczególności Egremont Russet, lub wie gdzie ją można kupić wysyłkowo (drzewko). Mam zrazy kilku zabytkowych odmian na zamianę.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Ontario mają tu http://stareodmiany.pl/sklep-stare-odmi ... %C5%82onie . Jest też odmiana St.Edmund Russet, nazwa podobna do Egremont Russet ale nie wiem czy to to samo, czy jednak coś innego.
homo novus
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

szukacz pisze:Z odmian jesiennych może być Beforest, Kardynalska, Grafsztynek Prawdziwy/Czerwony, Grafsztynek Inflandzki, a z innych wymienionych w Pomologii z 1956 roku: Elisona Pomarańczowa, Glogierówka, Wealthy, Piękna z Herrnhut. Jeśli letnie to może Suislepper, Oliwka Czerwona. Kolory skórki mogą zależeć od mutacji. [...]
Raczej nie jest to nic z powyższej listy, w ogóle nic z bardziej standardowych odmian sadzonych w sadach w l. 60-80, owoce są dość charakterystyczne choć słowami trudno to oddać.
A tak na marginesie czy ktoś wie czy w Polsce gdzieś są dostępne drzewka odmian Akane i Mio?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”