Stare, dobre jabłonie część 1
Re: Stare odmiany drzew owocowych
Wczoraj wcinałem jabłko zewnętrznie podobne do szarej renety, prawie całkiem ordzawione z małym buraczkowym rumieńcem, ale biały jędrny miąższ, szlachetny kwasek i słodki, rewelacja. No ale jeśli ordzawione to nie woskowe. Ciężko określić odmianę tylko po dobrym smaku i czasie zbioru. Może więcej szczegółów, na przykład wygląd i miesiąc degustacji.
Obecnie jest moda na przywracanie i uprawę starych odmian jabłoni i innych drzew owocowych. Starych zapomnianych odmian należy szukać np w Arboretum w Bolestraszycach:
http://www.bolestraszyce.com/stare-odmiany-jaboni
Również w Chrystkowie
http://www.tpdw.pl/?lista-starych-odmia ... stkowie,40
Sama poszukuję takiej odmiany, którą mój chrzestny miał w sadzie jeszcze w latach 80-ych, nazywała sie ,,Koralik,, i znalazłam ją w Arboretum w Bolestraszycach i w Chrystkowie.
Również w Chrystkowie
Sama poszukuję takiej odmiany, którą mój chrzestny miał w sadzie jeszcze w latach 80-ych, nazywała sie ,,Koralik,, i znalazłam ją w Arboretum w Bolestraszycach i w Chrystkowie.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
I można tam kupić drzewa?ela151 pisze:Obecnie jest moda na przywracanie i uprawę starych odmian jabłoni i innych drzew owocowych. Starych zapomnianych odmian należy szukać np w Arboretum w Bolestraszycach:
Również w Chrystkowie
Beata
W zeszłym roku dzwoniłem do Aboretorium, i można było kupić, ale odebrać tylko osobiście, wysyłki nie prowadzili.
W Polsce jest jeszcze eko-ogrodnik opisy raczej skąpe i nie wszystkich odmian. A może ktoś ma drzewko jabłoni Egremont Russet?
W Polsce jest jeszcze eko-ogrodnik opisy raczej skąpe i nie wszystkich odmian. A może ktoś ma drzewko jabłoni Egremont Russet?
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Nie tylko eko-ogrodnik, np. stareodmiany.pl mają sporo (teraz trochę już ubyło, jesienią mieli więcej) i kilka innych szkółek ale od tego mamy specjalny wątek i polecam tam zajrzeć.
Odmianoznawcy najwyraźniej pogrążeni w zimowym śnie, zatem wziąłem sprawy w swoje ręce, a ściślej książkę "Pomologia" z 1956r (bogaty wybór w antykwariatach) i najprawdopodobniej była to odmiana Ontario.szukacz pisze:Pamiętam jedną jabłoń, zimową, która pozostała z przydomowego ogrodu (dom rozebrano na cegłę do odbudowy Warszawy)
Drzewo po Niemcu, zasadzone przed wojną, owoce zbieraliśmy jako twarde i niejadalne, ale po miesiącu dawało się ugryźć i leżało w piwnicy do marca. W marcu robiło się żółte, to znaczy skórka. Owoc raczej duży, wyglądał podobnie do Boikena ale smakowo dużo lepszy, kwaskowato-słodki, biało-zielonkawy miąższ, na początku soczysty. Drzewo owocowało corocznie ale raz dużo a raz mało, nie chorowało. Macie może pomysły co to mogła być za odmiana?
dobranoc

-
- 10p - Początkujący
- Od: 20 lip 2011, o 17:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś może mieć pomysł co to za odmiana - jabłko duże /małe , niewyrośnięte są niesmaczne/ słomkowożółte z lekkim paskowanym rumieńcem. Smak winno-słodki, miąższ kruchy, soczysty. Zbiór mniej więcej wrzesień, szybko przejrzewa. Odmian raczej starsza - pojedyncze gałęzie ze szczepień prawdopodobnie w końcu lat 70. XX w.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popularna niegdyś jako pośrednia była odmiana 'Hibernal'. Pasuje do opisu. Mogły się gdzieś zawieruszyć. Poza tym taki opis może pasować do wielu odmian. Zdjęcie jest wyjściem do identyfikacji.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Może Spartan?acia1065 pisze:Szukam jabłka, które zbiera sie po przymrozkach, ma skórkę jakby nawoskowaną.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
'Spartan' ma dość charakterystyczne cechy. Drzewo na ogół krótkowieczne, podatne na raka i parcha. Rzadko może przekroczyć 30 lat. Poza tym charakterystyczne spłaszczenie owocu. Można to łatwo rozważyć.
@ homo novus - miałem jedną taką według twojego opisu, smak miała przeciętny a kaszowaciała błyskawicznie, kupiona na placu, miała być jakąś nową i dobrą, była jakimś "kundlem" i okazała się zdatna wyłącznie na suszenie. Zacieniała Papierówkę, leży pieniek pod płotem. Druga taka jesienna, ale smaczna i niezwykle delikatna rośnie jako sadzonka na ogródku, z oczka z poniemieckiego drzewa o nieustalonej nazwie. Trzecia którą mam to James Grieve, z tej jestem najbardziej zadowolony. Drzewka szeroko dostępne, bywają nawet w marketach.
-
- 10p - Początkujący
Fotografii nie mam i prawdopodobnie nie będę już mogła zrobić. Szukam nazwy ponieważ moim zdaniem było wyjątkowo smaczne, i chciałaby posadzić nowe, tym razem całe drzewo. Na pewno nie jest to James Grieve, ponieważ akurat tego, oznaczonego w ogrodzie było dość dużo. W zestawieniu nim owoce były większe i dużo bardziej żółte, rumieniec mniej intensywny a owoce miały nieco inny kształt.
Pooglądałam - Hibernal też nie - nie ma ordzawienia, które widziałam na fotografii zamieszczonej na forum, poza tym owoc jest nie jest tak przypłaszczony.
Co więcej, na pewno była ta odmiana wprowadzona celowo - przyszczepione na starszych drzewach innych odmian, nie wypuszczone przypadkowo pędy przez podkładkę czy jak się to nazywa "przewodnią". O ile było drzewko tej odmiany - coś mi się kojarzy to półkarłowe
Pooglądałam - Hibernal też nie - nie ma ordzawienia, które widziałam na fotografii zamieszczonej na forum, poza tym owoc jest nie jest tak przypłaszczony.
Co więcej, na pewno była ta odmiana wprowadzona celowo - przyszczepione na starszych drzewach innych odmian, nie wypuszczone przypadkowo pędy przez podkładkę czy jak się to nazywa "przewodnią". O ile było drzewko tej odmiany - coś mi się kojarzy to półkarłowe
Z odmian jesiennych może być Beforest, Kardynalska, Grafsztynek Prawdziwy/Czerwony, Grafsztynek Inflandzki, a z innych wymienionych w Pomologii z 1956 roku: Elisona Pomarańczowa, Glogierówka, Wealthy, Piękna z Herrnhut. Jeśli letnie to może Suislepper, Oliwka Czerwona. Kolory skórki mogą zależeć od mutacji.
Jako że jestem szukaczem, to może ktoś ma zrazy Ontario lub Bramley, a w szczególności Egremont Russet, lub wie gdzie ją można kupić wysyłkowo (drzewko). Mam zrazy kilku zabytkowych odmian na zamianę.
pozdrawiam
Jako że jestem szukaczem, to może ktoś ma zrazy Ontario lub Bramley, a w szczególności Egremont Russet, lub wie gdzie ją można kupić wysyłkowo (drzewko). Mam zrazy kilku zabytkowych odmian na zamianę.
pozdrawiam
- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Ontario mają tu http://stareodmiany.pl/sklep-stare-odmi ... %C5%82onie . Jest też odmiana St.Edmund Russet, nazwa podobna do Egremont Russet ale nie wiem czy to to samo, czy jednak coś innego.
-
- 10p - Początkujący
Raczej nie jest to nic z powyższej listy, w ogóle nic z bardziej standardowych odmian sadzonych w sadach w l. 60-80, owoce są dość charakterystyczne choć słowami trudno to oddać.szukacz pisze:Z odmian jesiennych może być Beforest, Kardynalska, Grafsztynek Prawdziwy/Czerwony, Grafsztynek Inflandzki, a z innych wymienionych w Pomologii z 1956 roku: Elisona Pomarańczowa, Glogierówka, Wealthy, Piękna z Herrnhut. Jeśli letnie to może Suislepper, Oliwka Czerwona. Kolory skórki mogą zależeć od mutacji. [...]
A tak na marginesie czy ktoś wie czy w Polsce gdzieś są dostępne drzewka odmian Akane i Mio?