Działka na Kaszubach - 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - 2015

Post »

Witaj Marysiu. A dużo planujesz tych nasion wysiewać ? Ja czekam jeszcze kilka dni i zaczynam od niecierpków a reszta dopiero w marcu. A więc przyjemnego siania życzę :wit.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Marysiu, pięknie utrwalony kawałek życia i miłości do roślin.
Nigdy nie robiłam zielnika, chyba w tym roku pobawimy się Młodym...
Też zakupiłam ziemię i mam w planach przesadzanie pelargonii. Nie sieję jeszcze...Słabo mi to idzie :oops: .
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to moje pierwsze nasionka już w ziemi :D

Obrazek

Bubuś - inspektor nadzoru pilnuje, czy zachowane zostały wszystkie procedury

Obrazek

W miejscu docelowym

Obrazek

Fidel - strażnik zasiewów...

Obrazek

=======================================

Aniu - mam na imię Maria, ale muszę Ci powiedzieć, że często tak do mnie mówiono a w liceum miałam kolegę, który przez cztery lata mówił do mnie "Aniu" twierdząc że tylko to imię do mnie pasuje ;:306
Na razie posiałam - bratki i fiołki rogate - to jest eksperyment. Nigdy nie wysiewałam ich w domu i o tej porze. A wszystko przez to, że jesienią nie dostałam nasion białych bratków a bardzo mi zależy na tym żeby szybko zakwitły. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Ponadto wysiałam dwa rodzaje dali, białą jarzmiankę i białą aksamitkę. Zostały mi jeszcze astry ale one będą wysiewane dopiero w marcu.

Obrazek

Reniu - no to czekamy ;:65

Obrazek

Ewelinko - na razie posiałam sześć pojemniczków, jeszcze tylko astry i....nic po za tym! Bo jak to później przepikuję to się robi problem z przewiezieniem na działkę - auto za małe ;:223

Obrazek

Justynko - moje szczepki pelargonii już w doniczkach. Ale te zwisające problemowe są... już chyba z dziesięć mi wypadło. Dobrze, że mam z czego pozyskiwać nowe sadzonki.

Obrazek

========================================

Jutro spotkanie "Grupy Kaszubskiej"!!! Już się doczekać nie mogę :tan
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu. No powiem Ci , że szklarenke masz świetną ;:333. Nasionka mają tam dobre warunki i w dodatku są chronione przed kotami. Super sprawa. Skoro nasionka już wysiane pozostaje czekać aż wyjdą z ziemi i pielęgnować. Podobno dzisiaj jest Dzień Kota więc proszę wymiziaj ode mnie swoje pieszczochy. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko - moja szklarenka a właściwie to foliaczek ma już swoje lata i co nieco sfatygowaną folię, do czego walnie przyczyniły się kotecki moje kochane :evil: Ale nadal wiosną spełnia swoją rolę. Już sobie nie wyobrażam wysiewów bez niej.
Koty są wpuszczane w tym czasie do tego pokoju tylko w mojej obecności.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu no fakt to foliaczek bardziej ;:306 . Zmieścisz tam sporo tych pojemników ale faktycznie potem pakować do auta i koty i bagaż to może być problem. Jak dobrze , że niektórzy mają ogródek pod nosem ;:224 .
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

:;230 :;230 : ;230 Teraz to już naprawdę sama z siebie się śmieję- nie wiem, skąd mi się ta Ania wzięła ;:224
A Ty tak wcześnie wysiewasz aksamitki? Kiedy je sadzisz do gruntu? Może i ja w tym roku posieję wcześniej :?:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Bardzo profesjonalną masz szklarenkę ;:138 i wysiewy fachowe wykonałaś ;:138 , Marysiu. Przy 3 kotach to nie łatwe zadanie ;:215 . Wiem coś o tym. ;:oj
Jest szansa na młode roślinki. Zawsze mnie interesowały białe - kremowe aksamitki . Trudno o ich nasiona w tym kolorze. Lubię pospolite turki, ale kremowe widziałam tylko w necie, a bardzo mi się podobają.
Bratki kupuję jako sadzonki u ogrodnika. zrezygnowałam z domowych wysiewów przez koty . Nie do upilnowania były moje próby w przeszłości.
Wysiewy zrobię u mamy w tunelu foliowym, w marcu. Mam w planie lobelie i żeniszki i floks gwiaździsty.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wielki szacun za wysiewy ;:180 Rzadko sieję i raczej w małych ilościach. Mimo to chętnie kupuję nasionka. Szczególnie na przedwiośniu. W tym roku kupiłam już 3 op. i mam nadzieję je wykorzystać, bo to maciejka ( pozycja obowiązkowa na moim balkonie), powój i niskie doniczkowe słoneczniki ( szukałam ich czasu gdy zobaczyłam na rabatach miejskich ).
Zielnik sam w sobie jest fantastyczną sprawą. A taki historyczny, pamiątkowy po Mamie, Babci to wręcz skarb.
Miałam przyjemność robić zielnik w szkole średniej na zaliczenie. Bardzo miło to wspominam. Wyszedł tak dobry, że został w szkole jako pomoc naukowa dla młodszych roczników. Ciekawa jestem czy po tylu latach jeszcze istnieje. A może skończył swój żywot na śmietniku...
Cudowny portret zawilca ;:63 Bardzo lubię te kwiaty.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Choroba chorobą, ale chyba złożę choć foliaczki, bo wstyd tak odstawać od towarzystwa! :;230
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Marysiu! Taka pamiątka to skarb, Twoje wnuczki przekażą kiedyś dalej. A właśnie - spóźnione gratulacje dla zdolnej wnusi i dumnej babci!
Ty już zrobiłaś zasiewy, a u mnie nawet cięcie nie zaczęte... Lenię się.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny - jaki miałam dzisiaj fajny sen....śniło mi się, że sadziłam zimowity i to takie z kwiatami. Co prawda, żeby je posadzić musiałam najpierw zerwać płyty chodnikowe, wygrzebać i wywieźć na taczkach betonowy gruz a potem przywieźć dobrą ziemię - ale i tak było pięknie... ;:306
Ten sen to zapewne efekt wczorajszego forumowego spotkania z dziewczynami z naszych okolic :D Pozdrawiam wszystkie koleżanki :wit
===========================

Ewelinko - na 100% foliaczek ale ja i tak mówię na niego szklarenka. Tak się przyzwyczaiłam, tak mi pasuje i już!

Betinko
- całkiem niedawno czytałam, że taki "hitlerowaty" wygląd kota z wasikiem i grzywką jest wywołany przez jeden zmutowany gen. Są strony internetowe poświęcone takim kotom.
Wysokie budynki widoczne w tle są w trakcie budowy. Mam nadzieję, że nie nigdy w życiu nie spotka mnie taka kara, żeby musiała w czymś takim zamieszkać....

Przepraszam ale cd nastąpi później :oops:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Marysiu!
Pierwszy raz słyszę o "hitlerowatych" kotach :shock:.
Wracając na chwilę do prezentowanego przez Ciebie zielnika, oprócz pietyzmu, z jakim został wykonany, mój szacunek budzą również czasy, w jakich powstał. Większość ludzi tuż po wojnie absorbowały tylko problemy dnia powszedniego, walka o miejsce do mieszkania, zdobywanie żywności, czy tez poszukiwanie rozproszonych przez wojnę rodzin. A tu takie cudo... ;:224.

;:196 Jagi
PS. Daleko zwekslował Twój sen od tematyki spotkania FO :;230.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - aksamitki przesadzę potem do pojedynczych doniczek i wystawię na balkon jak tylko będą sprzyjające temperatury.
Na stałe miejsce posadzę...nie wiem kiedy...Tę rabatkę na którą są przeznaczone wiosną czeka reorganizacja. Sadzić będę jak już uporządkuję ten teren.

Obrazek

Jolu - floks gwiaździsty to śliczny kwiatuszek. Miałam go kilka lat temu. Chyba sobie kupię nasiona jak tylko gdzieś zobaczę.
Znalazłam stare fotki z 2008 roku. I teraz przez Ciebie wszyscy dostaną zdjęcia tych "gwiazdeczek" ;:306

Obrazek

Izo - ten zielnik to dla mnie namacalne wspomnienie dzieciństwa. Pewnie dlatego mam do niego taki emocjonalny stosunek.
Ło mój świecie - maciejki nie kupiłam ;:202 Dobrze, że mi przypomniałaś!

Obrazek

Reniu - pamiętam Twoje foliaczki, masz ich kilka. Pewnie, że trzeba je poskładać -to fajna ozdoba salonu w sezonie wiosennym :;230

Obrazek

Tamaryszku - wczoraj się dowiedziałam, że moja druga wnusia Tosia zdobyła wyróżnienie w międzyszkolnym konkursie fotograficznym "Bemowo - moja mała ojczyzna" :D jestem podwójnie dumna!
Z pracami pielęgnacyjnymi zdążysz! Ogród masz w zasięgu ręki :lol:

Obrazek

Jaguś - zielników w domu było kilka. Najciekawszy dla mnie był z okresu studiów mamy z roślinami górskimi - szarotki, dziewięćsiły i tym podobne cuda...

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Łał! ;:oj A powiedz czy udało Ci się z tych floksów zebrać nasiona?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”