Działka na Kaszubach - 2015
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Działka na Kaszubach - 2015
Witaj Marysiu. A dużo planujesz tych nasion wysiewać ? Ja czekam jeszcze kilka dni i zaczynam od niecierpków a reszta dopiero w marcu. A więc przyjemnego siania życzę
.

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Marysiu, pięknie utrwalony kawałek życia i miłości do roślin.
Nigdy nie robiłam zielnika, chyba w tym roku pobawimy się Młodym...
Też zakupiłam ziemię i mam w planach przesadzanie pelargonii. Nie sieję jeszcze...Słabo mi to idzie
.
Nigdy nie robiłam zielnika, chyba w tym roku pobawimy się Młodym...
Też zakupiłam ziemię i mam w planach przesadzanie pelargonii. Nie sieję jeszcze...Słabo mi to idzie

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to moje pierwsze nasionka już w ziemi

Bubuś - inspektor nadzoru pilnuje, czy zachowane zostały wszystkie procedury

W miejscu docelowym

Fidel - strażnik zasiewów...

=======================================
Aniu - mam na imię Maria, ale muszę Ci powiedzieć, że często tak do mnie mówiono a w liceum miałam kolegę, który przez cztery lata mówił do mnie "Aniu" twierdząc że tylko to imię do mnie pasuje
Na razie posiałam - bratki i fiołki rogate - to jest eksperyment. Nigdy nie wysiewałam ich w domu i o tej porze. A wszystko przez to, że jesienią nie dostałam nasion białych bratków a bardzo mi zależy na tym żeby szybko zakwitły. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Ponadto wysiałam dwa rodzaje dali, białą jarzmiankę i białą aksamitkę. Zostały mi jeszcze astry ale one będą wysiewane dopiero w marcu.

Reniu - no to czekamy

Ewelinko - na razie posiałam sześć pojemniczków, jeszcze tylko astry i....nic po za tym! Bo jak to później przepikuję to się robi problem z przewiezieniem na działkę - auto za małe

Justynko - moje szczepki pelargonii już w doniczkach. Ale te zwisające problemowe są... już chyba z dziesięć mi wypadło. Dobrze, że mam z czego pozyskiwać nowe sadzonki.

========================================
Jutro spotkanie "Grupy Kaszubskiej"!!! Już się doczekać nie mogę

Bubuś - inspektor nadzoru pilnuje, czy zachowane zostały wszystkie procedury

W miejscu docelowym

Fidel - strażnik zasiewów...

=======================================
Aniu - mam na imię Maria, ale muszę Ci powiedzieć, że często tak do mnie mówiono a w liceum miałam kolegę, który przez cztery lata mówił do mnie "Aniu" twierdząc że tylko to imię do mnie pasuje

Na razie posiałam - bratki i fiołki rogate - to jest eksperyment. Nigdy nie wysiewałam ich w domu i o tej porze. A wszystko przez to, że jesienią nie dostałam nasion białych bratków a bardzo mi zależy na tym żeby szybko zakwitły. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Ponadto wysiałam dwa rodzaje dali, białą jarzmiankę i białą aksamitkę. Zostały mi jeszcze astry ale one będą wysiewane dopiero w marcu.

Reniu - no to czekamy

Ewelinko - na razie posiałam sześć pojemniczków, jeszcze tylko astry i....nic po za tym! Bo jak to później przepikuję to się robi problem z przewiezieniem na działkę - auto za małe

Justynko - moje szczepki pelargonii już w doniczkach. Ale te zwisające problemowe są... już chyba z dziesięć mi wypadło. Dobrze, że mam z czego pozyskiwać nowe sadzonki.

========================================
Jutro spotkanie "Grupy Kaszubskiej"!!! Już się doczekać nie mogę

- ewelkacha88
Witaj Marysiu. No powiem Ci , że szklarenke masz świetną
. Nasionka mają tam dobre warunki i w dodatku są chronione przed kotami. Super sprawa. Skoro nasionka już wysiane pozostaje czekać aż wyjdą z ziemi i pielęgnować. Podobno dzisiaj jest Dzień Kota więc proszę wymiziaj ode mnie swoje pieszczochy. Pozdrawiam
.

- amba19
Ewelinko - moja szklarenka a właściwie to foliaczek ma już swoje lata i co nieco sfatygowaną folię, do czego walnie przyczyniły się kotecki moje kochane
Ale nadal wiosną spełnia swoją rolę. Już sobie nie wyobrażam wysiewów bez niej.
Koty są wpuszczane w tym czasie do tego pokoju tylko w mojej obecności.

Koty są wpuszczane w tym czasie do tego pokoju tylko w mojej obecności.

- ewelkacha88
Marysiu no fakt to foliaczek bardziej
. Zmieścisz tam sporo tych pojemników ale faktycznie potem pakować do auta i koty i bagaż to może być problem. Jak dobrze , że niektórzy mają ogródek pod nosem
.

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20

A Ty tak wcześnie wysiewasz aksamitki? Kiedy je sadzisz do gruntu? Może i ja w tym roku posieję wcześniej

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

- Yollanda
- 500p
- Od: 23 maja 2014, o 14:34
Bardzo profesjonalną masz szklarenkę
i wysiewy fachowe wykonałaś
, Marysiu. Przy 3 kotach to nie łatwe zadanie
. Wiem coś o tym.
Jest szansa na młode roślinki. Zawsze mnie interesowały białe - kremowe aksamitki . Trudno o ich nasiona w tym kolorze. Lubię pospolite turki, ale kremowe widziałam tylko w necie, a bardzo mi się podobają.
Bratki kupuję jako sadzonki u ogrodnika. zrezygnowałam z domowych wysiewów przez koty . Nie do upilnowania były moje próby w przeszłości.
Wysiewy zrobię u mamy w tunelu foliowym, w marcu. Mam w planie lobelie i żeniszki i floks gwiaździsty.

Jest szansa na młode roślinki. Zawsze mnie interesowały białe - kremowe aksamitki . Trudno o ich nasiona w tym kolorze. Lubię pospolite turki, ale kremowe widziałam tylko w necie, a bardzo mi się podobają.
Bratki kupuję jako sadzonki u ogrodnika. zrezygnowałam z domowych wysiewów przez koty . Nie do upilnowania były moje próby w przeszłości.
Wysiewy zrobię u mamy w tunelu foliowym, w marcu. Mam w planie lobelie i żeniszki i floks gwiaździsty.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wielki szacun za wysiewy
Rzadko sieję i raczej w małych ilościach. Mimo to chętnie kupuję nasionka. Szczególnie na przedwiośniu. W tym roku kupiłam już 3 op. i mam nadzieję je wykorzystać, bo to maciejka ( pozycja obowiązkowa na moim balkonie), powój i niskie doniczkowe słoneczniki ( szukałam ich czasu gdy zobaczyłam na rabatach miejskich ).
Zielnik sam w sobie jest fantastyczną sprawą. A taki historyczny, pamiątkowy po Mamie, Babci to wręcz skarb.
Miałam przyjemność robić zielnik w szkole średniej na zaliczenie. Bardzo miło to wspominam. Wyszedł tak dobry, że został w szkole jako pomoc naukowa dla młodszych roczników. Ciekawa jestem czy po tylu latach jeszcze istnieje. A może skończył swój żywot na śmietniku...
Cudowny portret zawilca
Bardzo lubię te kwiaty.

Zielnik sam w sobie jest fantastyczną sprawą. A taki historyczny, pamiątkowy po Mamie, Babci to wręcz skarb.
Miałam przyjemność robić zielnik w szkole średniej na zaliczenie. Bardzo miło to wspominam. Wyszedł tak dobry, że został w szkole jako pomoc naukowa dla młodszych roczników. Ciekawa jestem czy po tylu latach jeszcze istnieje. A może skończył swój żywot na śmietniku...
Cudowny portret zawilca

- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Choroba chorobą, ale chyba złożę choć foliaczki, bo wstyd tak odstawać od towarzystwa! 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Marysiu! Taka pamiątka to skarb, Twoje wnuczki przekażą kiedyś dalej. A właśnie - spóźnione gratulacje dla zdolnej wnusi i dumnej babci!
Ty już zrobiłaś zasiewy, a u mnie nawet cięcie nie zaczęte... Lenię się.
Ty już zrobiłaś zasiewy, a u mnie nawet cięcie nie zaczęte... Lenię się.
- amba19
Dziewczyny - jaki miałam dzisiaj fajny sen....śniło mi się, że sadziłam zimowity i to takie z kwiatami. Co prawda, żeby je posadzić musiałam najpierw zerwać płyty chodnikowe, wygrzebać i wywieźć na taczkach betonowy gruz a potem przywieźć dobrą ziemię - ale i tak było pięknie...
Ten sen to zapewne efekt wczorajszego forumowego spotkania z dziewczynami z naszych okolic
Pozdrawiam wszystkie koleżanki
===========================
Ewelinko - na 100% foliaczek ale ja i tak mówię na niego szklarenka. Tak się przyzwyczaiłam, tak mi pasuje i już!
Betinko - całkiem niedawno czytałam, że taki "hitlerowaty" wygląd kota z wasikiem i grzywką jest wywołany przez jeden zmutowany gen. Są strony internetowe poświęcone takim kotom.
Wysokie budynki widoczne w tle są w trakcie budowy. Mam nadzieję, że nie nigdy w życiu nie spotka mnie taka kara, żeby musiała w czymś takim zamieszkać....
Przepraszam ale cd nastąpi później

Ten sen to zapewne efekt wczorajszego forumowego spotkania z dziewczynami z naszych okolic

===========================
Ewelinko - na 100% foliaczek ale ja i tak mówię na niego szklarenka. Tak się przyzwyczaiłam, tak mi pasuje i już!
Betinko - całkiem niedawno czytałam, że taki "hitlerowaty" wygląd kota z wasikiem i grzywką jest wywołany przez jeden zmutowany gen. Są strony internetowe poświęcone takim kotom.
Wysokie budynki widoczne w tle są w trakcie budowy. Mam nadzieję, że nie nigdy w życiu nie spotka mnie taka kara, żeby musiała w czymś takim zamieszkać....
Przepraszam ale cd nastąpi później

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Cześć, Marysiu!
Pierwszy raz słyszę o "hitlerowatych" kotach
.
Wracając na chwilę do prezentowanego przez Ciebie zielnika, oprócz pietyzmu, z jakim został wykonany, mój szacunek budzą również czasy, w jakich powstał. Większość ludzi tuż po wojnie absorbowały tylko problemy dnia powszedniego, walka o miejsce do mieszkania, zdobywanie żywności, czy tez poszukiwanie rozproszonych przez wojnę rodzin. A tu takie cudo...
.
Jagi
PS. Daleko zwekslował Twój sen od tematyki spotkania FO
.
Pierwszy raz słyszę o "hitlerowatych" kotach

Wracając na chwilę do prezentowanego przez Ciebie zielnika, oprócz pietyzmu, z jakim został wykonany, mój szacunek budzą również czasy, w jakich powstał. Większość ludzi tuż po wojnie absorbowały tylko problemy dnia powszedniego, walka o miejsce do mieszkania, zdobywanie żywności, czy tez poszukiwanie rozproszonych przez wojnę rodzin. A tu takie cudo...

PS. Daleko zwekslował Twój sen od tematyki spotkania FO

- amba19
Aniu - aksamitki przesadzę potem do pojedynczych doniczek i wystawię na balkon jak tylko będą sprzyjające temperatury.
Na stałe miejsce posadzę...nie wiem kiedy...Tę rabatkę na którą są przeznaczone wiosną czeka reorganizacja. Sadzić będę jak już uporządkuję ten teren.

Jolu - floks gwiaździsty to śliczny kwiatuszek. Miałam go kilka lat temu. Chyba sobie kupię nasiona jak tylko gdzieś zobaczę.
Znalazłam stare fotki z 2008 roku. I teraz przez Ciebie wszyscy dostaną zdjęcia tych "gwiazdeczek"

Izo - ten zielnik to dla mnie namacalne wspomnienie dzieciństwa. Pewnie dlatego mam do niego taki emocjonalny stosunek.
Ło mój świecie - maciejki nie kupiłam
Dobrze, że mi przypomniałaś!

Reniu - pamiętam Twoje foliaczki, masz ich kilka. Pewnie, że trzeba je poskładać -to fajna ozdoba salonu w sezonie wiosennym

Tamaryszku - wczoraj się dowiedziałam, że moja druga wnusia Tosia zdobyła wyróżnienie w międzyszkolnym konkursie fotograficznym "Bemowo - moja mała ojczyzna"
jestem podwójnie dumna!
Z pracami pielęgnacyjnymi zdążysz! Ogród masz w zasięgu ręki

Jaguś - zielników w domu było kilka. Najciekawszy dla mnie był z okresu studiów mamy z roślinami górskimi - szarotki, dziewięćsiły i tym podobne cuda...

Na stałe miejsce posadzę...nie wiem kiedy...Tę rabatkę na którą są przeznaczone wiosną czeka reorganizacja. Sadzić będę jak już uporządkuję ten teren.

Jolu - floks gwiaździsty to śliczny kwiatuszek. Miałam go kilka lat temu. Chyba sobie kupię nasiona jak tylko gdzieś zobaczę.
Znalazłam stare fotki z 2008 roku. I teraz przez Ciebie wszyscy dostaną zdjęcia tych "gwiazdeczek"

Izo - ten zielnik to dla mnie namacalne wspomnienie dzieciństwa. Pewnie dlatego mam do niego taki emocjonalny stosunek.
Ło mój świecie - maciejki nie kupiłam

Reniu - pamiętam Twoje foliaczki, masz ich kilka. Pewnie, że trzeba je poskładać -to fajna ozdoba salonu w sezonie wiosennym

Tamaryszku - wczoraj się dowiedziałam, że moja druga wnusia Tosia zdobyła wyróżnienie w międzyszkolnym konkursie fotograficznym "Bemowo - moja mała ojczyzna"

Z pracami pielęgnacyjnymi zdążysz! Ogród masz w zasięgu ręki

Jaguś - zielników w domu było kilka. Najciekawszy dla mnie był z okresu studiów mamy z roślinami górskimi - szarotki, dziewięćsiły i tym podobne cuda...

- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Łał!
A powiedz czy udało Ci się z tych floksów zebrać nasiona?