Pod Jesionem cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pod Jesionem cz. 4

Post »

Renatko skoro smsy ślesz to znaczy, że wszystko ok! Wydobrzej i wracaj do nas, bo za zdjęciami tęsknimy ;:196
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wolusiu! Trzymam kciuki! Ja postaram się też wysiać w tym roku sasanki, bo przez szkodniki mało mi zostało. :(

Loki! Zasadniczo nie popieram takich akcji, ale w tamtej sytuacji postąpiłam tak aby nie urazić tubylców, a na inne atrakcje nie miałam ochoty, bo np. przejażdżka wielbłądem fajna sprawa, ale nie z rozwalonym kręgosłupem. Byli za to w szoku, że zupełnie się nie bałam skorpionów oraz tym, że (całym naszym prowiantem) obłaskawiliśmy z H miejscową sunię (bardzo mało piesków tam widziałam), która była skłonna po kilku minutach pojechać z nami. Powiedzieli, że jeszcze nigdy nie dała się pogłaskać ,,turystom", tyle że na mojego H nie mam mocnych, nawet mnie obłaskawił! :;230

Marylko! Tak podejrzewałam z tymi goździkami. ;:306 Mam tyle innych kwiatów do wysiania, że spokojnie poczekam.

Aniu! Ja taka ,,gruboskórna'' jestem, że osy i pszczoły się nie boję, ale komary i muchy... :twisted:

Tosiu! Nie było wyboru kolorów, ale jak zauważyłaś cena była super, a ile miałam i mam radości! Napisałam sms-am, bo mam światłowstręt i nie mogłam nawet na moment skorzystać z laptopa, a łudziłam się, że ktoś się jednak o mnie martwi... ;:306

Gosiu! Punkcję miałam w niedzielę i już wiem, że płyn klarowny, ale na resztę wyników muszę czekać ponad trzy tygodnie.
Byliśmy tam na przełomie grudnia i stycznia jakiś czas temu. To najlepsza pora na te okolice. Najwyższą temperaturą było 33C w Nowy Rok, a ogólnie temperatura wahała się w granicach 23-28C. Roślinności jest tam bardzo mało, ale ja miałam szczęście, bo pojechaliśmy tam kilka tygodni po dużych deszczach. Żałuję tylko, że miałam zbyt mało czasu w Marakeszu na zwiedzenie ogrodów Majorella, a raczej więcej nie będę miała okazji.
Dziury robi sporo stworzeń, ale sasanki zżerały mi również ślimory. ;:14
Sasanki, które rosną na rabacie bez nornic i ślimorów mają się dobrze, choć nie troszczę się o nie inaczej, a mają już dobrych kilka lat.
Chomika? ;:202 Na wolności? ;:333

Marysiu! Już się poprawiam! Wczoraj przeczytałam, ale nie dałam rady odpisać, bo ból głowy straszny! Samo badanie... Pikuś! Teraz tylko zespół popunkcyjny łagodnie przejść i będzie miodzio. ;:333

Nad tylko wspomnienia (kwiecień), bo świeżych zdjęć brak. H pilnuje mnie jak strażnik więzienny :twisted: , żebym leżała. :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Renatko!
dobrze że Tosia napisała o smsie to dała sygnał, że wracasz do zdrowia że już po wszystkim ;:168
Sasanki i jeżówki to są rośliny, które muszę przekonać do mojego ogrodu. Życzę żeby Twoje obudziły się po zimie ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! ;:196 Obiecywałam sobie, że będę sadziła cenniejsze rośliny w pojemnikach, ale poza cebulowymi jakoś mi się nie chciało. Obym tego nie żałowała wiosną, bo na starszych abatach już straty spore!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Renatko i brawa dla pana Męża za pilnowanie. Taki strażnik to skarb. Mnie trawiła jakaś grypa co to się przyplątała wraz z dziećmi ze szkoły. Wszyscy przeszli łagodnie, a mnie sponiewierała konkretnie. I już, jak tylko się lepiej poczułam, chciałam gnać na rabaty szukać wiosny.. na całe szczęście małżonek stał na warcie i tylko gromowładnym wzrokiem rzucał w moją stronę jak próbowałam opatulać się w kurtkę i wychodzić.. Skończyło się na tym, że praktycznie przez dwa tygodnie oglądałam świat zza szyby. I dobrze, przynajmniej wszystko przeszło.

Sasanki, choćby wspomnieniowe to cieszą oczy ;:oj Tyle słońca jest na twoich zdjęciach, że można się rozmarzyć, a przecież jeszcze z 5-6 tygodni i będziemy takie widoki podziwiać na żywo ;:108
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko! H zachowuje się jak despota... Inna kwestia, że ja naprawdę licho się czuję i nawet siedzieć nie mogę, bo koszmarnie boli mnie głowa.
Mam ogromną ochotę już cokolwiek posiać, ale najpierw trzeba zrobić tyle rzeczy (foliaczki, naczynka, ziemia, wybór nasionek), a ja nie mam tyle siły.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Renatko chyba Ci nawet nie wolno teraz dźwigać schylać się za bardzo, poczekaj naprawdę nic Ci nie ucieknie ;:168
Odpoczywaj to szybko dojdziesz do formy :D
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Nawet mi nie wolno siedzieć, no chyba że interesuje mnie ostry (naprawdę ostry) ból głowy, bo światłowstręt itp mam i bez siadania... Ale to minie (ponoć :twisted: ) za jakiś tydzień.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To bądź grzeczna i wtedy minie, a jak będziesz wyrywna będzie trwać dłużej. Posłuchaj sobie radia albo niech Ci H. poczytaObrazek
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! :;230 To jednak wolę to radio! :;230
Oczywiście mam tysiące pomysłów na to co powinnam lub chciałabym zrobić. :;230

A tak swoją drogą:
Żeby Wam wyrazić stan mojej ogrodowej choroby powinnam jak co roku podać stan ilościowy moich nasionek...
A może jednak nie... :oops:
Czemu pokazywać publicznie bezmiar mojego uzależnienia... ;:223
Policzyłam tylko kwiaty i jest to liczba trzycyfrowa. Ba nie zaczyna się na 1 ani na 2 :oops:
Owszem samej Maciejki ma cztery torebki, a cynii i aksamitki po kilkanaście, tyle że te to już w kilku lub kilkunastu odmianach. itd Te opakowanka teraz takie lekusie, co to za waga 0,02g?
Do tego trzeba dodać jeszcze zioła, trawy i warzywa...
Zbieram nasionka od lat...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko czy naprawdę potrzebna mi do szczęścia np. Browalia Amerykańska, Bartonia czy Ketmia Południowa... Dużo bardziej potrzebowałabym Werbeny Patagońskiej.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To nie kupuj, bo ja mam nasiona swoje! a ketmia to śliczna roślinka i łatwa w uprawie. Pewnie trudno by Ci było wymienić wszystkie torebki i musiałabyś nową część otworzyć :;230 :;230
A ile masz hektarów na to sianie?

Bartonia - śliczna
Browalia Amerykańska też ładna takie niezapominajki!
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! H co roku po moich wysiewach odgraża się, że trzeba będzie wydzierżawić od sąsiada z 5 ha, ale póki co musi mi wystarczyć 20 arów.
Bartoni nie siałam wcześniej, ale Ketmia Południowa mocno mnie rozczarowała, na opakowaniu Browali podano wysokość 30-40 cm, a Forumki piszą 1,2m ;:202 Na opakowaniu śliczne, ale jakie wyrośnie?
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Reniu,jak to dobrze ,że masz takiego strażnika ,teraz możesz sobie wyobrażać gdzie i co rozmieścisz.Jak już dojdziesz do siebie zaczniesz działać.Wszystkiego dobrego Ci życzę a przede wszystkim zdrówka :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu! Gdybym wysiewała wg planu, co gdzie pomieszczę.... to zasadniczo poza kilkoma kwiatkami, pomidorami i ogórkami nie powinnam nic planować... ;:224

Tak! Czas oficjalnie się przyznać...Nie mam już dużego warzywnika... Owszem nadal jest tunel, ogórkowa mogiłka (podniesiona rabata z konstrukcją), mały warzywnik (w zeszłym roku służył mi za podręczny kompostownik)...ale gdzie mam posiać resztę zaplanowanych warzyw ;:202
Decyzja o zajęciu miejsca warzyw na kwiaty, była konieczna, ale co teraz...

Zmieszczę:
-pomidory (tunel)
-paprykę (tunel-pomidorom się nie spodoba, ale co tam)
-sałata (tunel)
-ogórki (duża mogiłka)
-fasolkę szparagową (posadzę tyczną, mam już dwie takie konstrukcje-starczy)
-dynie (mała mogiłka, czyli mały warzywnik)
-cukinie (jw)
....
-buraki (wcisnę dwa rzędy przy ogórkach, chociaż chwaściory będą miały ciaśniej)
-koper
-pietruszka
-selery
-pory........... (takie ładne roślinki fajnie będą wyglądały na rabatach kwiatowych... ;:224 )
-karczochy (teoretycznie jw, ale coś miejsca brak,może donice? mam takie duże...)
-jarmuż (ten pójdzie na poplon)
-cykoria (jw)
-rzodkiew czarna (jw)
-szczaw :?:
-oberżyna/bakłażan (nie mam nasion i tym razem nie kupię - dzielna jestem! Prawda? ;:333 )
-cebula ;:202
-marchew ;:202
-pietruszka ;:202 (macie jakieś pomysły?)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”