Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

rozmalinka pisze:
kapitan pisze:Jeżeli łoza jest cienka to raczej nie nadaje się na pień. Tnij ja krótko i w tym roku wyprowadź z niej nową latorośl.
czyli tą latorośl zagiąć w przyszłym roku i będzie to łoza?
To co wyrośnie Ci w tym roku to będzie własnie łoza. ;:170
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 11:22

Post »

kanclerz pisze:...To co wyrośnie Ci w tym roku to będzie własnie łoza. ;:170
Nie tak do końca. W tym roku wyrośnie latorośl, a ta zeszłoroczna latorośl w tym roku stała się łozą i właśnie ją rozmalinka powinna przyciąć jeśli nie jest odpowiednio gruba na to żeby w przyszłym roku stać się drewnem, pniem przyszłego krzewu.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

kanclerz pisze:To idę to wywalę na śmietnik i zrobię pod koniec marca nowe mam z czego jeszcze. :wink:
Nie wywalaj jeszcze, po prostu zadbaj o to, żeby miały maksymalny dostęp do światła słonecznego jak zaczną startować latorośle (ja kiedyś przenosiłem codziennie sadzonki z okna płd-wsch na płd. zach). Podgrzewane od akwarium patyki ciągu miesiąca powinny puścić korzonki. Wtedy przesadź do doniczek z ziemią (min 0,5 l - np. po butelkach PET) i na parapet. Jak im zapewnisz jak najwięcej światła, to mogą być jeszcze niezłe sadzonki - tylko trzeba tego przypilnować; ewentualnie doświetlać 2-3 g. wieczorem lampą typu akwariowego (światło białe zimne - o barwie 5600K). Za miesiąc postawisz do "akwariowej ukorzeniarki" następną partię sztorbów, to potem będziesz miał porównanie z efektów z zimowego i wiosennego robienia sadzonek. Powodzenia ;:333
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Tak zrobię dzx za rady ;:136
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

rozmalinka pisze:
kapitan pisze:Jeżeli łoza jest cienka to raczej nie nadaje się na pień. Tnij ja krótko i w tym roku wyprowadź z niej nową latorośl.
czyli tą latorośl zagiąć w przyszłym roku i będzie to łoza?
Aniu, nie wiemy do jakiej formy dążysz docelowo, więc nie wiemy czy zagiąć...czy co z nią zrobić. Tegoroczna latorośl po zdrewnieniu, jesienią stanie się płodną łozą, która może być bazą dla przyszłego pnia i jednocześnie z jej pąków w przyszłym roku wyrosną owocujące latorośle.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rozmalinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2013, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcę prowadzić tak, jak mi poradziłeś w ubiegłym roku, na wysoki pień.Czyli teraz skracam w ns przyszły rok tylko zaginam i z latorośli zjadam winogrona :D
Pozdrawiam. Ania
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jutro zrobię zdjęcie i zaprezentuję na jakie prowadzenie Seneci w szpalerze przechodzę :) W każdym bądź razie będzie to kurtyna na kilku pniach z jednego krzewu. Niska forma nie sprawdziła się i owocowanie było pod psem, głównie za przyczyną wczesnego startu i silnych uszkodzeń przymrozkami przy ziemi. Po przymrozku u Seneci owocowania już nie ma.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki. A teraz
Obrazek
Piotr
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Fajnie to Piotrze wymyśliłeś. :idea: Ja chyba swojej Seneci też ten patent zafunduję. Dzięki a pomysł, bo w mojej lokalizacji to tym bardziej powinno się sprawdzić. ;:oj
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przed ruszeniem wegetacji dołożę jeszcze drut powyżej do mocowania latorośli. Widoczna na zdjęciu forma jest przejściowa. Po rozbudowaniu góry liczbę pni ograniczę.
Piotr
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

No to ja w takim razie od razu chyba pojadę jednym pędem do góry. O ile nie przeniosę jej pod altankę i tam ją puszczę w kurtynę, o ile dostanę jakąś nie altanową ale zjadliwą deserówkę do posadzenia w jej miejsce w szpalerze .
Pozdrawiam Józef
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Piotrze, myślę że powinieneś prócz podniesienia na wyższy poziom, również odmłodzić i niektóre odczopować ?
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jurku już kilka razy pisałem, ale powtórzę...mam nieco inny pogląd na to czopowanie. Na ten moment na krzewach zostało tylko niezbędne do "obsługi" tych form stare drewno, więc nie wiem co miałbym jeszcze odmładzać? Jestem zdania, że Seneca należy do tych odmian, które właśnie potrzebują więcej starego drewna i min. dlatego ta zmiana.
Piotr
jurek16a
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Piotrze - pisałeś że mało wydajna.... skojarzenie tylko
per aspera ad astra
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

W tym roku zamierzam postawić rusztowanie do winogron. Mam 12 sadzonek odmian Nero, Super Ekstra, Galachad i kilka innych - to są tzw. odmiany deserowe o dużych owocach. Posadziłem je w rozstawie 140 cm w rzędzie. Niestety nie zwróciłem uwagi podczas sadzenia, aby je ustawić pod pewnym kątem co ułatwi uformowanie na sznur skośny - posadziłem je prosto. W zasadzie zastanawiam się czy te wszystkie formy, w których mowa w literaturze to są jedyne słuszne metody prowadzenia takiego szpalera? Może lepiej podejść do każdej rośliny indywidualnie? Oczywiście rozumiem w dużej winnicy określona forma porządkuje i systematyzuje całą produkcję. Jednak na małą skalę czy sznur skośny jest taki bezwzględnie najlepszy? Moje sadzonki były posadzone w maju ubiegłego roku. Rozumiem, że teraz nie powinienem pozwolić im jeszcze wydać owoców, czy mogę zostawić po jednym gronie na mocniejszych krzewach?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”