MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

Słusznie klik, jakieś wyjaśnienia nam się należą.Jeżeli to rzeczywiście pszczolinka ruda to zwracam honor z możliwością publikacji przeprosin w lokalnej prasie.

Dorota71 podstawa to sianko z mysich nor. trzmiele uwielbiają taki klimat.może być z ptasich.jeżeli okolica sprzyja naturalnym lokum trzmieli, to wystarczy stworzyć obfity bufet. sam robiłem parę takich "naturalnych" domków - bez efektów. poleca się stary,wysuszony mech,paździeż ze szmat (nie wiem jak się to faktycznie nazywa-często stare materace i kołderki były tym wypchane).
posiej w okolicy,może jeszcze warto, wykę kosmatą zwaną wyką ozimą.możesz sypnąć starą gorczycą,która może ci w kuchni po konserwowaniu ogórków zalega.zawsze znajdą się jakieś zaniedbane miejsca.
nabyłem szczypior czosnkowy czy też czosnek bulwiasty (Allium tuberosum).wieloletnie,przyciąga trzmiele i motyle,ładnie pachnie i zielone do spożycia. do nabycia w sklepach ogrodniczych.został mi jeszcze w paru miejscach szczypiorek również bardzo chętnie oblatywany i masowo. bulwiasty jest znacznie większy i można go spokojnie wysadzać z wysokimi roślinami.

W lutym takie obrazki to jak piwo w maju.Jak to mówią "Piwo w maju, maj w sercu". ;:136

https://www.youtube.com/watch?v=pcn2phamJ54

Tutaj znajdziesz ciekawe informacje o dzikich pszczołach i trzmielach. poszukaj Bombus

http://www.wildbienen.de/wbspecie.htm

Wiesz Dorota71 co to jest trzmielec? ;:209
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Wolfik, trzmielec to owad. Właśnie prosiłam o wytłumaczenie wujka google i już wszystko wiem. No chyba wszystko co mi się przyda. ;:224
Gniazdo myszy znalazłam w wolierze papug. Nie wyrzuciłam. Teraz w wiaderku czeka na budki dla trzmieli. ;:138

A jeszcze przeczytałam, że facelia mi się przyda. Wszystkie takie dzikie rośliny posieję razem. Będzie super stołówka. Już nawet kawałek ogrodu pod nie skopałam. :heja

Obrazek

Nie wiedziałam, że to może być taka frajda. Znaczy robienie domków i czekanie czy ktoś je zasiedli. Mam mało trzciny. Muszę pojechać nad nezioro. Może jeszcze coś uda się naciąć i nie utopić się. :;230
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Wolfik
200p
200p

Post »

Dorota71
Owszem owad,ale nie oto mi chodziło. Trzmielec to pasożyt trzmieli,wróg śmiertelny bo niszczy całą kolonię.jesienią to co lata trzemilopodobnego,to podobno 60-80% trzmielca.
ja trzciny nie mam.używam rurek skręconych z papieru opakunkowego. pszczoły nim nie gardzą.jak znajdziesz prosty kijek,np. z kupionych kwiatków jako podpórka,to narobisz ile zechcesz, i jakiej zechcesz grubości.z tyłu "zakleisz" np. zszywaczem biurowym,dokleić od środka grudką gliny (wrzucić kulkę do rurki i upchać węższym patykiem).jest trochę zabawy...później rurki do petów,pety na miejsca docelowe.ułożyć tak,aby nawzajem się blokowały - dobrze byłoby je połączyć porządną taśmą po 3-4 sztuki, i resztę uzupełnić np. bambusem.
polecam na te stanowisko nagietek lekarski,facelię,gorczycę,ogórecznik lekarski.później możesz całość skosić i przekopać.powinno z czasem poprawić strukturę gleby. jak masz nasiona to już możesz śmiało siać.nagietka możesz później podosadzać co duży krok bo się lubi mocno rozrastać.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

A ten papier nie wilgotnieje za bardzo?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Venon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 paź 2015, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcaiłem jeszcze wrócić do mysiego gniazda, czy ktoś maił jakieś doświadczenia z gniazdem, które pochodziło z chodowli mysz? Podejrzewam, że ciężko będzie mi znaleźć naturalne siedlisko gryzoni, ale przypomniałem sobie, że przecież sklepy zoologiczne oferują oseski oraz dorosłe osobniki, więc może tam by mi się udało zaopatrzyć w materiał gniazdowy?
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Hm , to żeście mnie zaciekawili z tymi mysimi gniazdami ;:oj Myślę , że nie tyle chodzi o mysie gniazdo co o materiał jaki został wykorzystany do jego budowy. Same gniazda mysie gdzie są wychowywane maluchy są bez zapachu. Myszy załatwiają się poza gniazdem. Czy zapach mysi ma znaczenie w domku dla trzmieli? Najbardziej jednak czuć jest mocz samców.
Z tego co zauważyłam mysie gniazda to drobne delikatne źdźbła trawy, pióra i sierść. W hodowli domowej to gazeta, szmatki, wata i sierść. Ma być miękko i ciepło uwite jak ptasie gniazdo. Może tu chodzi w budkach trzmieli aby materiał tam wkomponowany miał takie same znaczenie. Utrzymywał odpowiednią temp gniazda.
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29

Post »

Pod koniec stycznia był w jedynce ciekawy film "tajemnice trzmieli". Może gdzieś go znajdziecie.
Była scena jak samica trzmiela przepedza mysz z zajetej przez nią nory : )
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Znalazłam odcinek na str vod.tvp.pl wystarczy w wyszukiwarce wpisać trzmiele. Nie wiem dlaczego ale u mnie za ch...ę nie otwiera str odcinków ,,Dzika Polska" pomimo aktualizacji programu do oglądania filmów.
Wolfik
200p
200p

Post »

Jolek Kto szuka ten znajdzie.Uwierz mi, jest dostępny nawet w jakości hd.Oglądałem go rok temu w tv a patem znalazłem.Ciekawy,ale żadnych wskazówek jak samemu trzmiele zagospodarować.Nie chodzi mi o "kupić" trzmiela kamiennika, a zagospodarować całe bogactwo które lata w naszych okolicach.
To co się tyczy jednej z końcowych scen - obfity bufet na lato to klucz do sukcesów.
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29

Post »

Skończyłem na razie wyciąganie kokonow, brak czasu. Materiału gniazdowego też mam za mało. Niestety porażenie duże, populacja przerasta ok x2 a nie x5 jak w zeszłym sezonie. Z braku czasu mam sporą nadwyżkę rurek zasiedlonych, niestety szkodników też bardzo dużo. Zastanawiam się co z nimi zrobić, spalić to szkoda, wystawić to strzał w kolano. Może ktoś chce pobawić się w czyszczenie to pisać na priv.
Venon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 paź 2015, o 13:13

Post »

Witam wszystkich serdecznie, czym mogę pomalować mój ul? Przygotwałem już dla moich podopiecznych lokum z "surowego" drewna i zacząłem się zastanawiać czym mógłbym go zabezpieczyć przed działaniem warunków atmosferycznych. Zwykła olejna czy spray będzie się nadawał?
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swoje lokum malowałem drewnochronem.
Ważne, żebyś malowanie zrobił z wyprzedzeniem, tak aby wszelkie chemiczne zapachy zdążyły się ulotnić przed rozpoczęciem sezonu murarkowego. Wydaje mi się, że olejną będzie ciężko wywietrzyć :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

Jutro mają przyjechać do mnie murarki. Gdzie je zameldować - w lodówce czy garażu (nieogrzewanym), kurcze temp. jakieś dziwne, to znaczy, nawet koło 10 stopni. Co tu z nimi począć ;:171
Awatar użytkownika
MarcinP87
50p
50p
Od: 10 lis 2010, o 18:01

Post »

Witam.
Zależy o jakie ilości chodzi. Ja moje murarki trzymam na strychu nieogrzewanym temperatura teraz trochę podskoczyła bo się ciepło zrobiło obecnie ok 8C ale przedtem utrzymywała się ok 5C.

Do wiosny jeszcze trochę czasu jest to mają jeszcze spać ;:19. Muszą mieś wysokie skoki temp w górę i w dół żeby się przebudzić.
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Gdzieś przeczytałem że im niższa temperatura , tym hibernacja zdrowsza dla pszczół bo wtedy wolniej zachodzą procesy w ich wątłych ciałkach i mniejsze jest zapotrzebowanie na zgromadzone w nich składniki odżywcze, przez co mogą sobie pozwolić na dłuższą drzemkę. Kiedy jest zbyt ciepło to budzą się tak wygłodzone że nie mają siły wygryźć się z kokonu i umierają śmiercią głodową. Nie straszne są im natomiast mrozy bo ich "krew" ma w składzie bodajże glikol i nie zamarza. Ja swoje trzymam cały czas w lodówce gdzie temperatura oscyluje od +3C do +5C. Lodówka na balkonie więc nic nie wysycha ani nie pleśnieje bo wilgotność jest taka jak na zewnątrz. Drzwiczki lodówki otwieram kontrolnie raz na tydzień żeby pomieszać nieco maleństwa. Nie chcę żeby się im zrobiły odleżyny od spania w jednej pozycji :D
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”