Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Lucynko, czy dziś dobry dzień na wysiewy?
Coś tam po pracy chętnie bym do ziemi posiała.
Po wczorajszym przesadzaniu domowych mam apetyt na jakieś wysiewy ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie mam i ja zamiar dziś pomidorki pierwsze wysiać :wit tylko te moje parapety ;:202
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, a mnie wena na sianie opuściła ;). Nasionka naściągałam, czekałam kiedy można, a teraz wciąż nic...
Zauważyłam, że niektóre kalendarze różnią się od siebie?
Miłego dnia życzę :).
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Jestem ciekawy co Ty dzis wysiejesz? ;:173 Ja też na dziś zaplanowałem siew pomidorów i papryki. :heja
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
henecio
200p
200p
Od: 16 lut 2012, o 13:51

Post »

:wit Witaj Lucynko. Często bywam u ciebie , ale z braku czasu nie zostawiam śladu.
Dzisiaj podepnę się jednak do tematu ketmii syryjskiej. Mam 2 białe pełne. Kilka lat temu zebrałam z nich nasiona. Powschodziły i urosły, ale żadna nie jest ani biała, ani pełna. Nie wiem ile ich mam, ale na pewno więcej niż 10.
Teraz jest czas na rozmnażanie ich z patyków, a w czerwcu z sadzonek zielnych. To pewniejszy sposób na posiadanie czegoś co bardzo się podoba.
;:196
ciocia Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Dzień dobry wieczór wszystkim. ;:168
Dzień chyli się ku końcowi, wieczór zbliża się wielkimi krokami, a ja teraz dopiero znalazłam czas dla przyjaciół z Forum.
Wprawdzie słoneczko mnie dzisiaj obudziło, ale tylko tyle je widziałam, bo po kilkunastu minutach chmury zasnuły całe niebo i tak jest cały dzień.
Jednak temperatura sięgała 9*, było [jest] ciepło, wobec tego pół dnia spędziłam na działce. Wspólnie z M robiliśmy trochę przedwiosennych porządków. ;:63

Irenko [adamiec] - astry, kwiaty jesieni, a my wszyscy z niecierpliwością oczekujemy wiosny. ;:131
Ale jeśli Ci się przyśniły, to też miłe, zawsze bowiem lepsze są kolorowe sny, niż szarobure. :D

Tereniu - ja zawsze wysiewam astry karłowe, które rozsiewając się, wydają kwiaty wysokie i w różnych kolorach. Taka ciekawostka. :)
Hibiskusy lubię nie tylko z uwagi na ich urodę, ale też dlatego że są niemal bezobsługowe.
Kota wymiziana.
Dziękuję. ;:167

Marysiu [Maska] - ja też dzisiaj nic nie sieję. Wróciłam z działki trochę zmęczona, wsadziłam do doniczek dalie, które być może przeżyły zimę. Wczoraj je wykąpałam, ale nie jestem przekonana co do ich kondycji. ;:218
Za wcześnie jeszcze na sadzenie dalii, nawet do donic, ale moje już dłużej czekać nie mogły, a i tak nie jestem pewna, czy coś z nich wyrośnie. ;:223
Siać będę jutro, nawet nie zdecydowałam jeszcze, co wysieję. Rano podejmę decyzję. ;:100

Zuziu - wg kalendarza, z którego korzystam, dzisiaj siejemy od godz.!5:35, jutro i w środę cały dzień.
Życzę powodzenia w wysiewach. ;:333

Iwonako [00..] - siej, jeśli czujesz taką potrzebę.
Ja bym poczekała na dni owocowe, ale przecież Ty nie jesteś mną. ;:108

Iwonko [Iwona i P...] - niestety, kalendarze bio faktycznie nie są zbieżne. Nie rozumiem tego, bo przecież ich twórcy obserwują ten sam księżyc. Ja po prostu korzystam z jednego, na którym się nie zwiodłam. ;:119

Rafiku - niestety, nic dzisiaj nie wysiałam. Odłożyłam tę przyjemność do jutra. Rano zdecyduję, co siać, bo dzisiaj już mi się nic nie chce. :;230

Dorotko [henecia] - witam Cię bardzo serdecznie. ;:180
Cieszę się z Twoich odwiedzin, tym bardziej że mam nadzieję się czegoś od Ciebie nauczyć. ;:215
Wspominasz, że hibiskusy można rozmnażać z patyków. Mam w związku z tym ogromną prośbę: jak się to robi i dokładnie kiedy? ;:219
Wygląda na to, że ketmie pełne z nasion różnią się od roślin macierzystych. Z pojedynczymi tego problemu raczej nie ma. ;:333

Aparatu na działkę zapomniałam, ale w domu nareszcie zakwitły długo oczekiwane hiacynty - dwa z trzech, ale już roztaczają urzekający zapach.

Obrazek

Także moja doniczkowa azalia rozwinęła już znakomitą większość pączków.

Obrazek

Wszystkim Wam życzę dobrego, miłego wieczoru. ;:167 ;:97
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Piękna wiosna u Ciebie na parapetach ;:138 . Bardzo fajnie, że pogoda dopisała i mogłaś razem z Mężem popracować na działeczce. U mnie niestety pogoda nie dopisała bo po południu zaczęło padać a wcześniej coś tam porobiłam w ogródku ale to nic wielkiego . Pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość i czekać na lepszą pogodę. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Gdzie Ty ten czas znajdujesz? ;:306 ja szukam i szukam i chyba dlatego tyle czasu tracę.
Ale zapachniało mi hiacyntem, ;:333 azalia przecudna u mnie też szaleją aż miło...
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Witaj Lucynko. Widzę że dzisiaj popracowałaś na działce u mnie nic tego nie wyszło coś jakoś dziwnie zmęczona jetem.
Kwiaty w domu piękne. U mnie na parapecie zakwitł pierwszy raz storczyk bo do tej pory wszystkie uśmiercałam.
Chciałabym wysiać trochę kwiatów ale to chyba pojutrze bo jutro mam małą uroczystość.
Mam trochę świeżych zrębek z drzewa liściastego czy mogę je wysypać teraz na rabatkę która jest już uporządkowana i wysypana przesianym kompostem. Chyba to nie zaszkodzić kwiatom które już zaczynają pokazywać łebki jak i tym które dopiero wyjdą.
Jeszcze jedno czy będę mogła posadzić wiosną kwiaty jednoroczne?
Siałaś może kiedyś tytoń leśny bo dostałam w gratisie?
Dużo tych pytań ale wiesz jestem zielona w tym temacie.
Pozdrawiam Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewelinko - bardzo dobrze zrobił mi ruch na świeżym powietrzu, jednak po powrocie do domu poczułam się trochę zmęczona.
Trzeba się powoli przyzwyczajać. Mimo zmęczenia warto i niczego nie żałuję. Nawet tego, że już dzisiaj nie chciało mi się nic siać.

Kasiu [Kasiula] - ja mam nadmiar czasu: emerytka bez wnucząt. Czego jeszcze chcieć? ;:218
Dobrze, że choć na parapecie pachną wiosenne kwiaty, bo na ogrodowe trzeba jeszcze poczekać. ;:223

Justysiu - nie mam ani jednego storczyka. Nie chciały się ze mną zaprzyjaźnić. ;:185
Niestety, nie umiem Ci doradzić w sprawie zrębek, bo nigdy tego nie robiłam.
Kwiaty jednoroczne sadzi się właśnie wiosną, najlepiej gdy minie już groźba przymrozków. ;:108
Tytoniu leśnego też nie siałam, ale Marysia/Maska go miała, więc powinna udzielić Ci wyczerpującej informacji. :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko ruch po okresie zimowym jak najbardziej mile widziany i najlepiej go porcjować z umiarem co by się organizm przyzwyczaił ;:108.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ewelinko - ja bardzo lubię ruch, męczy mnie bezczynność, a dzisiaj jakoś mi niezbyt posłużył. Choć bardziej chyba dźwiganie dużych ciężkich przedmiotów. Ciągle zapominam, ile mam lat.... :;230 :;230

Kochani, wybaczcie mi, proszę, że za chwilę Was opuszczę. Wysiadły mi baterie w 'myszce', a bez 'myszki' poruszam się po komputerze żółwim tempem. ;:222
Życzę Wam dobrej nocy i bardzo wiosennych snów. ;:167 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko, to jest okazja odpocząć, poszalałaś dziś trochę :wit
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Dotleniłaś sie, będziesz dobrze spać. U nas dziś znów pogoda pod psem. A tam wiatr rozwiewa moje liście z traw. :evil:
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To masz tak jak ja. Ja też nie lubię bezczynności . Trzeba tylko uważać bo co jak co ale kręgosłup jest tylko jeden i lepiej by posłużył jak najdłużej. Ja jestem młoda ale czasem za duży wycisk sobie dam i mnie potem łamie w krzyżu dwa dni i ciężko się schylić ;:222 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”