Na starym po nowemu - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Na starym po nowemu - cz. 2

Post »

To już sezon ogrodowy w pełni rozpoczęty , jak już plewienie zaliczone...
Mówisz że już tyle roślin budzi się do życia?!!!! Oby nie za wcześnie... ;:173
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Tak, Olu - sporo roślinek się budzi, ale jak patrzyłam na zdjęcia z poprzedniego roku to było podobnie. No może i hosty były już widoczne na powierzchni...
Sezon ogrodowy rozpoczniemy jak plecy zaczną boleć :;230 , a po wczorajszym to lajcik był dla kręgosłupa ;:304
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

A ja też zajrzałem do Ciebie. :wit
Dużo masz fajnych roślin, jest przy czym robić. ;:108 Bardzo spodobała mi się piwonia różowa przy furtce, bardzo obficie kwitnie. Może kiedyś się dogadamy na małą wymianę. ;:180 ;:108
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rafik :wit Miło mi.
Dużo i niedużo mam roślinek, jeszcze troszkę przede mną sadzenia jest, jak to na początku bywa....
Co do wymiany to niekoniecznie, ale jeśli jesteś zainteresowany piwonią to służę ;:108 Słyszałam, że w połowie sierpnia najlepiej się przyjmują, ale ja się dostosuję do terminu, który sobie zażyczysz.

Jeśli pisałam wcześniej, że mocno wieje, to co mam teraz napisać? Wieje dziesięciokrotnie bardziej, takie zimne wietrzysko, wrrr... ;:192
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak przeglądam to moje zamówienie i przeglądam - przyślą co przyślą, bo już wiem, że nie wszystko.
Ale na dzień dzisiejszy bardzo ale to bardzo się boję czy sobie poradzę z poskrzypką liliową...
Bo z tego co czytałam pojawia się dość szybko na liliach i na dość długo w sezonie - od wiosny do jesieni trzeba być czujnym i "łowić".
Ja za ślimakami czasem nie mogę nadążyć, bo bywa ich chmara a co dopiero za poskrzypką ;:124
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Beatko , nie potrzebna panika, poskrzypka jest pomarańczowa z daleka widoczna, albo takie kupy, to wtedy trzeba jej poszukać, nigdy z nią nie miałam problemów, po prostu obserwować i zbierać i ;:163
A na ślimaki wywar z czeremchy, jak ją masz w okolicy, gotuje się liście i pędy.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - zgadza się, wczoraj czytając o tych poskrzypkach i trudnościach w ich pozbywaniu się - spanikowałam. :oops:
Jakoś się nie widzę w tym zbieraniu....
Ale skoro piszesz, że nie jest to aż tak uciążliwe jakby się wydawało, to spróbuję - najwyżej jesienią przygarniesz kilkanaście lilii :;230
A te piwonie też dla Ciebie szykować? Pytam bo już mam czterech chętnych ;:108 A jak będę dzieliła to za jednym razem.
Na ślimaki niestety u mnie jak na razie to wyłącznie granulki - tyle tego jest. Ale wiem, że są lata kiedy jest ich mniej i liczę na to - jak na lato ;:304
O wywarze z czeremchy pierwsze słyszę, niestety - nie mam do niej dojścia. Ale dobrze wiedzieć.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Bea poskrzypki u mnie się raz zdarzają że jest ich dużo a w zeszłym roku prawie wcale. Może nie lubią upałów. ;:3 Na pewno je zauwazysz, jak liście lilii będą miały oznaki pogryzień to znak że gdzieś od spodu liści one się zaczaiły.Z nimi samymi nie mam problemu, łatwo zbieralne. Ale ich kokony czy co to tam jest, takie oblepione czarnym gó...m są dla mnie nie miłe. ;:222 Dlatego też potrzebne są rękawiczki...
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Beatko, nie przejmuj się poskrzypkiem na wyrost. Czasem poskrzypka jest jest więcej, czasem mniej, dasz radę. Ślimaki to moja zmora. Całe tabuny ciągną do mnie co roku z lasu i z nieużytków sąsiada. Od wiosny do późnej jesieni muszę kontrolować obrzeżą działki i wysypywać granulat. Szczególnie pilnuję terenu jesienią, żeby te paskudy nie zdążyły złożyć jajek bo wiosną nie dał bym rady, a i tak na pewno jak się ociepli to się trochę golasów wylęgnie z ukrytych jaj.
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Beatko, serdeczne życzenia WALENTYNKOWE

Obrazek
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale jesteście kochane, że tak mnie pocieszacie. ;:196 ;:196 ;:196
Troszkę jestem uspokojona, że walka z poskrzypką jest do przeskoczenia... ;:138

Oleńko - no mnie na początku to pewnie i w rękawiczkach nie będzie do śmiechu ;:oj
No ale skoro zachciało mi się lilii - to poskrzypki są gratis. ;:65 :;230
Do tej pory jak widziałam 1 - 2 sztuki w sezonie to było wszystko....

Danusiu - oby tak było z tą poskrzypką jak piszesz...
Ślimaki to u mnie też te golasy, więc mam przy nich troszkę gimnastyki....
Teraz muszę przypilnować koronę cesarską. W ubieglym roku nie wiedziałam, że ją tak bardzo lubią i schrupały ją zanim zakwitła...
Jak to zobaczyłam to natychmiast zakupiłam granulki - nie było wyjścia...
Tylko nie wiem czy to one pomogły, czy to te upały tak zadziałały, że w miarę był spokój...

Wiesiu - dziękuję ;:cm
Ślicznie wyszła ta kompozycja serc z różami - ;:303
Wzajemnie - walentynkowo pozdrawiam ;:167

Ta niedziela to już drugi dzień w tym roku, jak popracowałam troszkę w ogródku. Dzisiaj to zdecydowanie już dłużej niż poprzednio, bo ponad 6 godzin, ale pogoda była taka cudowna, że aż się prosiło. Piękny i bardzo słoneczny był dzień.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja niestety w rozjazdach, a tak bym porobiła w ogrodzie :D Dzisiaj taka piękna pogoda była.
Beatko nie smialabym prosić o piwonie, bo jak masz tylu chętnych to Tobie zostanie maleństwo.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - pytałaś o nie jakiś czas temu, więc zapamiętałam. Po kawałeczku dla każdego styknie ;:3
Tylko kiedy je kopać, wiosną czy czekać na połowę sierpnia - mnie jest wszystko jedno.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja bym czekała do sierpnia, pytałam bo są cudne,a Ty za dobra i rozdalabys wszystko, sobie nie zostawiając :D Ja mam kilka białych, chyba że na podmianke?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, kochana - na razie o podmiankach nie myślę bo nie wiem co mi przybędzie z zamówionmych roślinek....
A w piwonie raczej nie będę na razie wchodziła, te co mam to całkowicie mi wystarczają. choć bardzo je lubię.
Rozdam, a jakże - bo jak mi by się przypadkowo wykończyły to śmiało do was zapukam i poproszę o sadzoneczkę tychże samych :;230
Ok, czekamy do sierpnia....

Ty w rozjazdach a ja taka zadowolona byłam z dzisiejszego ogrodowania, bo troszkę nadrobiłam jesiennych zaległości.
No i to słoneczko, ach!
Prawie wszystko już się budzi, oby tak dalej.... Oprócz host, zawilca japońskiego i liatry to wszystko mi już ruszyło...

Rafik - też zaczekasz do połowy sierpnia na tę piwonię?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”