Oj wiesz, wiesz

Wychodzę z żałożenia, że jak się człek roślinami dzieli, lepiej rosną. Rośliny, nie ludzie
Ale na razie muszą się ukorzenić.
Dziękuję, że się hoje spodobały. Jak wspomniałam, jestem po remanencie również hojek. Bez strat się nie obeszło, niektórym dawałam mniej wody niż powinnam, stąd te uzupełnianie zbiorku. Znaczna jednak część przetrwała, i w tej chwili co i raz zauważam, że podejmują wzrost.
W takim razie, w oczekiwaniu na kolejne nowości, proponuję kilka zdjęć "porównawczych". Wybrałam te, które urosły najbardziej. Po lewej: hoje w stanie zakupienia (czyli zazwyczaj ubiegły rok), po prawej - stan na dziś (konkretnie na czwartek, ale chodzi o teraźniejszość). Miłego oglądania
hoja aldrichii 'Christmas Island'
hoja bella
hoja bicolor
hoja carnosa splash
hoja carnosa variegata
hoja coriacea
hoja fitchii CHF 6
hoja fungii
hoja glabra
hoja globulosa
hoja 'Golden Eye'
hoja incrassata
hoja lacunosa
hoja latifolia - tej akurat było więcej, ale mam przecież małą kotkę, która lubiła sprawdzać roślinki. Teraz się trochę oduczyła, ale w efekcie jej upodobań druga para liści się ukorzenia osobno. Niemniej i tak to cudo wygląda tak:
hoja loyceandrewsiana puściła grubego wąsa:
hoja motoskei
hoja pubicalyx - właściwie do dziś nie znam jej nazwy, bo coś tam w postaci "Sunshine" było jeszcze, ale już nie pamiętam. To jedna z pierwszych u mnie, różnica w ciągu dwóch lat:
hoja pubicalyx 'Silver Pink'
hoja pubicalyx splash leaves
hoja quinquenervia
hoja sp. Bogor
hoja surigaoensis
i
hoja vittelina (???) - też jedna ze starszych, konkretnie od Iwony. Niestety, nazwy dokładnie nie pamiętam, jeśli ktoś może zweryfikować, to byłabym wdzięczna. Kołkowała dwa lata, dopiero teraz raczyła puścić wąsa:
Oj, mam nadzieję, że ten pokaz Was nie znudził. Mnie one bardzo cieszą, bo to jest właściwie wzrost w ubiegłym roku, teraz się dopiero rusza też kilka innych. Mam też już swój parapet zapełniony tak, jak chciałam. Ze względu na półki naokienne, okno właściwie składa się z czterech części. Jedna z nich już jest zapełniona tak, jak chciałam, czyli tak:
I podobnie mają wyglądać pozostałe części. Jedna na te drobnolistne w stanie wyjściowym już pokazana wcześniej. Reszta czeka na zapełnienie
Miłego weekendu Wam życzę i z góry dziękuję za wizyty!