Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Pięknie, pięknie, pięknie! ;:oj

I jak przyszłościowo.... Dla mnie bomba, niby tylko młode roślinki i listki ale bardzo się podobają. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, Mieczysławie, Małgosiu, Martuś, Kasiu, Henryku - dzięki serdeczne!

Lucy - problem w tym, że nie bardzo chcę mieć kolejne drobnolistne, to była zaplanowana selekcja ;:306 Chciałabym, aby te właśnie rozrosły się na tyle, by były zdrowe i ładne, i to mi wystarczy. Na razie ;:306 A jak będą ładnie rosły, to wiesz przecież, więc lepiej trzymaj kciuki ;:196

Mieczysławie - dziękuję za miłe słowa, mam nadzieję, że teraz się z nimi uda. Tyle, że na tym zdjęciu to nie parapet, a półka naokienna, zdjęcie robione z drabiny, gdy stałam przy mnożarce ;:306 Szeroka na tyle, by zmieściły się swobodnie dwa rzędy doniczek i chociaż wyleci stamtąd parasitica, to reszta będzie musiała dopasować się do miejsca. Zresztą, oby rosły zdrowo i cieszyły oko, miejsce się zawsze znajdzie. Zawsze też mogę dorobić półkę szerszą, także z tym to nie problem. Ważne, by rosły, bo naprawdę są śliczne - jak klejnociki, i to że są u mnie, wielbicielki patelni liściowych, to wyłącznie Twoja zasługa Mieczysławie ;:108

Małgosiu - prawda...? Wystarczy zerknąć na starsze okazy, a normalnie serce topnieje ;:306 Jedna już się ukorzeniła, drugiej jeszcze w lawie nie grzebałam :shock:

Marta - dzięki Kochana! Mam nadzieję, że pokażesz i swoje w końcu ;:167

Kasiu - wzięło i popatrz, trwa! ;:306 I już dwa lata będzie ;:oj Dżungla to raczej nie, ale mają cały pokój na to. Niech tylko rosną, a ja się straszliwie cieszę, że zwalniam Ci miejsce :;230

Henryku - prawda...? Nikt ich tak pięknie nie zaprezentował jak Mieczysław, to jak miałam nie ulec :;230
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze: A jak będą ładnie rosły, to wiesz przecież, więc lepiej trzymaj kciuki ;:196
Chyba może wiem :wink: Ale trzymam kciuki zupełnie niezależnie :)
Nawiasem mówiąc - tez mam Matyldzię, ale jak by zestawić Twoją i moją, to atak śmiechu murowany! I to ze względu na wygląd mojej oczywiście ;:306
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj wiesz, wiesz :D Wychodzę z żałożenia, że jak się człek roślinami dzieli, lepiej rosną. Rośliny, nie ludzie ;:306
Ale na razie muszą się ukorzenić.
Dziękuję, że się hoje spodobały. Jak wspomniałam, jestem po remanencie również hojek. Bez strat się nie obeszło, niektórym dawałam mniej wody niż powinnam, stąd te uzupełnianie zbiorku. Znaczna jednak część przetrwała, i w tej chwili co i raz zauważam, że podejmują wzrost.
W takim razie, w oczekiwaniu na kolejne nowości, proponuję kilka zdjęć "porównawczych". Wybrałam te, które urosły najbardziej. Po lewej: hoje w stanie zakupienia (czyli zazwyczaj ubiegły rok), po prawej - stan na dziś (konkretnie na czwartek, ale chodzi o teraźniejszość). Miłego oglądania ;:136

hoja aldrichii 'Christmas Island'
Obrazek Obrazek

hoja bella
Obrazek Obrazek

hoja bicolor
Obrazek Obrazek

hoja carnosa splash
Obrazek Obrazek

hoja carnosa variegata
Obrazek Obrazek

hoja coriacea
Obrazek Obrazek

hoja fitchii CHF 6
Obrazek Obrazek

hoja fungii
Obrazek Obrazek

hoja glabra
Obrazek Obrazek

hoja globulosa
Obrazek Obrazek

hoja 'Golden Eye'
Obrazek Obrazek

hoja incrassata
Obrazek Obrazek

hoja lacunosa
Obrazek Obrazek

hoja latifolia - tej akurat było więcej, ale mam przecież małą kotkę, która lubiła sprawdzać roślinki. Teraz się trochę oduczyła, ale w efekcie jej upodobań druga para liści się ukorzenia osobno. Niemniej i tak to cudo wygląda tak:
Obrazek Obrazek

hoja loyceandrewsiana puściła grubego wąsa:
Obrazek Obrazek

hoja motoskei
Obrazek Obrazek

hoja pubicalyx - właściwie do dziś nie znam jej nazwy, bo coś tam w postaci "Sunshine" było jeszcze, ale już nie pamiętam. To jedna z pierwszych u mnie, różnica w ciągu dwóch lat:
Obrazek Obrazek

hoja pubicalyx 'Silver Pink'
Obrazek Obrazek

hoja pubicalyx splash leaves
Obrazek Obrazek

hoja quinquenervia
Obrazek Obrazek

hoja sp. Bogor
Obrazek Obrazek

hoja surigaoensis
Obrazek Obrazek

i hoja vittelina (???) - też jedna ze starszych, konkretnie od Iwony. Niestety, nazwy dokładnie nie pamiętam, jeśli ktoś może zweryfikować, to byłabym wdzięczna. Kołkowała dwa lata, dopiero teraz raczyła puścić wąsa:
Obrazek Obrazek

Oj, mam nadzieję, że ten pokaz Was nie znudził. Mnie one bardzo cieszą, bo to jest właściwie wzrost w ubiegłym roku, teraz się dopiero rusza też kilka innych. Mam też już swój parapet zapełniony tak, jak chciałam. Ze względu na półki naokienne, okno właściwie składa się z czterech części. Jedna z nich już jest zapełniona tak, jak chciałam, czyli tak:
Obrazek

I podobnie mają wyglądać pozostałe części. Jedna na te drobnolistne w stanie wyjściowym już pokazana wcześniej. Reszta czeka na zapełnienie :D
Miłego weekendu Wam życzę i z góry dziękuję za wizyty!
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Parapet hojowy-boski:), półki naokienne bardzo praktyczne.
I niech dalej tak wspanaile hoje puszczają pędy i przyrastają w młode listki :wit
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Widać różnicę w wielkości i jakości roślin. Piękne! ;:138

Do tego patrzę i widzę takie ciekawe roślinki że ho, ho... ;:204

Jeśli tylko mogę coś zasugerować to abyś hoja bella puściła luźno z drabinki, ona najlepiej rośnie (i wygląda) jak rośnie i spada w dół. Nie tylko ja to spraktykowałem... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, Henryk, dzięki!
A to dlatego ona tak uparcie lezie w dół, no popatrz... A ja ją przymuszam! ;:306 Chciałam co prawda, aby obrosła nieco tę drabinkę, ale coś wymyślę dla niej. Dzięki ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Moja diagnoza dla Opiekunki hoj, brzmi jednoznacznie: ;:oj to jest "zaawansowany nałóg" i żadna terapia "odwykowa" tu już nie jest w stanie nic zdziałać :wink: . Takie uzależnienie popieram ;:3 i niech się dalej rozwija !
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobre! ;:306 Taaak, tu już nie ma co się z tym kryć, Mieczysławie ;:306 I masz rację - niech się rozwija ku uciesze mojej i mam nadzieję Waszej ;:oj
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

ojoj widać jak im u Ciebie dobrze....różnica wielka ;:433
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

;:138 Pięknie hojowo. I takie dorodne. Ja nie mogę się już doczekać końca zimy, bo boję się, że mi całkiem zmarnieją.
Ale nacieszyłam oczu u twoich cudeniek.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Żanett-ko ;:196
Wspaniała mega kolekcja hoj ;:oj ;:oj ;:oj i to co lubię-multum zdjęć i ciekawych ujęć ;:433 -tak trzymaj ;:138
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Nawet nie wiem, co tu napisać - brak słów. Pięknie ci rosną, chociaż z drugiej strony, tobie to niemal wszystko dobrze rośnie - w końcu to u ciebie nawet patyki kwitną ;:306
Dla mnie największym zaskoczeniem jest H. fungii. Zawsze miałam ją za taką dość zwykłą, ale jednak ma w sobie urok, zwłaszcza taka wyrośnięta.
Parapet na mnie zawsze robi wrażenie!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

No, no niektóre to naprawdę u Ciebie poszalały!!
Zdjęcia porównawcze zawsze są super, można dostrzec to czego na co dzień nie zauważamy!! Ale u Ciebie wzrost widać gołym okiem, oby tak dalej ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu, Arku, Dorotko, Martuś - wielkie Wam i wszystkim, którzy tu wpadają dzięki ;:162
Danusiu - koniec zimy już niedługo ;:108
Arku - moje zdjęcia to nie zdjęcia, to przykładowe pokazowe obrazki. Twoje to dopiero sztuka! Ale dziękuję za przemiłe słowa :D
Dorotko, o właśnie, przypomniałaś mi o patykach - muszę do nich zajrzeć i Was nimi pomęczyć ;:306
Martuś, a ja chętnie bym popatrzyła, co u Ciebie i Twoich hojek ;:196

Ale skoro jesteśmy przy hojach, to się jeszcze tu zatrzymajmy. Dziś pokaże Wam krótko kilka z nich, które dotarły do mnie od Kasi (kubasi). Cudowne, duże, piękne...ach!

hoja DS-70 - tu kiepskie zdjęcie, ale wybaczcie, od wczoraj męczę się z jakimś grypskiem, a do dziś musiałam być ze wzgledów zawodowych na chodzie i tak jakoś mi to kiepsko wyszło. Ale poglądowo - widać roślinkę:

Obrazek

Przepiękna, przecudowna, wieeeeelka hoja sp. PNG SV 436:

Obrazek

Obrazek

hoja wayetti:

Obrazek

i przecudowny, wspaniały od Pati - ale z Madagaskaru - Stephanotis floribunda variegata - drugie podejście, mam nadzieję trafione, bo uwielbiam ;:167 Nie tylko za pochodzenie, ale i za całokształt:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To tak na dziś tylko tyle. Jak poczuję się nieco lepiej, zrobię zdjęcia kolejnych nowości. Tak troszkę jeszcze hojowo tu będzie, ale mam nadzieję, że to nie zniechęci Was do odwiedzin. Bardzo cieplutko pozdrawiam!
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”