Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Kasiu tu możesz koszyk napełnić :;230 http://rolmarket.pl/product-pol-4891-Ka ... rowie.html
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Beatko Bardzo się cieszę, że kwiatowe siewy będą u Ciebie. Perowskię także będę siała i aksamitki oczywiście także mam w planach, tak jak szarotkę.
Może Marysia podpowie jak ją skutecznie wysiać?

Witek Jak zobaczyłam Twoje skrzynki to od razu skojarzyło mi się ze "skrzynią skarbów". Gratuluję rozpoczętego sezonu i fantastycznej precyzji przy wyłożeniu nasion ;:138 Oczywiście czekam na relację ze wschodów bo takie zieloniutkie skrzynki muszą wyglądać pięknie.
Ja bardzo lubię pikowanie i niemal zazdroszczę Ci tego, co Cię czeka.

Irenko Nie jesteś osamotniona w przywiązaniu do sadzonek ;:131 Ja co prawda wydałam w zeszłym roku kilka pomidorków i papryk sąsiadce i koleżance ale trochę żałowałam tej decyzji.
Sąsiadka zbierała plony i była bardzo zadowolona ale koleżanka zmarnowała wszystko. Pomidory zeżarła ZZ a papryki potraktował odpowiednio pies.
W tym roku sieję tylko dla siebie, bo więcej sadzonek nie pomieszczę.

Elu Lecę do Ciebie oglądać siewy ;:138

Kasiu Czekam na foto Twoich podopiecznych ;:180 A pomidorków ile już masz? Do gruntu kiedy będziesz wysiewała?
Ja pierwsze pomidory posieję 12.03. a kolejne razem z Beatką 16.03.
póki co, 21.02. wyłożę papryki półostre i słodkie, 24-25.02. cebula

Marysiu Piękny taki czerwony karczoch ;:138 Bardzo jestem ciekawa, co z niego wyrośnie. Przypomina mi trochę bordowego rojnika ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu ;:196

Jesteś :tan

Wszystko masz pięknie rozplanowane ! Tak trzymać !

Coś mi się wydaje , że jak się weźmiemy za sianie , pikowanie to spokojnie do końca maja mamy zajęcie ! I to jakie . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu ja też jestem ciekawa, ale nie zdziwię się jak wyrośnie normalny karczoch zielony :;230
Szarotki dwa lata temu siałam w kwietniu do doniczki w tunelu nieogrzewanym (tak lubi) . Stratyfikacja pomaga uzyskać równe i szybsze kiełkowanie. Sadziłam po 15 maja do mojej glinianej gleby wymieszanej z dużymi kamykami i po wsadzeniu obłożyłam kamykami wapiennymi.. na zimę okrywam pojemnikiem plastikowym (po bokach wentylacja) , bo szkodzi jej zalegający śnieg.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Małgosiu-Kasiu to dopiero zaledwie wierzchołek góry lodowej. ;:306 Relacja od wychylenia główki z ziemi począwszy oczywiście będzie. ;:108 Pikowanie nie powiem też lubię. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Marysiu dzięki za link ;:196. Otworzyłam i szybko zamknęłam :;230 .... pooglądam dopiero jak obiecam sama sobie, że nic tam nie kupię, a jedynie w celach poznawczych zapoznam się z ofertą ;:306

Małgosiu na razie nie ma co podziwiać, z podopiecznych pomidorowych na razie wyszły dwie sztuki (K/178 i "niespodzianka" której nazwy z wiadomych względów nie mogę zdradzić :;230 - do zdjęcia musiałam wyciągnąć znacznik).
Obrazek

Małgosiu do gruntu to wtedy co i Wy ;:108

Wituś nie masz pojęcia jak Twoje wpisy mnie uspokajają. Przy Twoich ilościach czuję, że moje plany są naprawdę tyci tycienkie ;:173 ;:306
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ;:168
Takie rozplanowanie jest u mnie w standardzie, bo jestem raczej poukładana w działaniu ale daty są wybrane z Twojego kalendarza ;:215
Zobaczymy czy utrzymam chęci siewne w ryzach i dotrzymam terminów ;:131

Marysiu Ja na karczochach zupełnie się nie znam, nie jadłam ale bardzo podobają mi się jako rośliny. Będę trzymała kciuki, żeby kolor był taki, jak powinien ;:215
Bardzo podoba mi się sposób siania szarotki. Myślę, że zrobię tak, jak z pierwiosnkami: wysieję do doniczki i wystawię na balkon. Jak przyjdzie dla niej odpowiedni czas, powinna wykiełkować :tan
A nasionka przykrywasz ziemią czy tylko wciskasz?

Wituś W zeszłym roku widzieliśmy tylko część sezonu, więc w tym roku bardzo niecierpliwie czekam na kolejne "odcinki" :D

Kasiu Bardzo pięknie prezentują się Twoje maluchy. Mam nadzieję, że znacznika nie zgubisz przy kolejnych relacjach albo nawet zapomnisz wyciągnąć :;230
Dla mnie to fantastyczny czas- czekanie na kiełek, na łepek wychylający się z pod ziemi, rozłożenie liścieni i oczekiwanie na pierwsze liście.
Zawsze się wzruszam, kiedy widzę budzące się życie :oops:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu tak naprawdę to nie ilość a jakość ma największe znaczenie. ;:333
Gosiu w zeszłym nie było od początku bo trafiłem do Ciebie w maju a zdjęcia kiedy były to :oops: wspomnieć. ;:224
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj tak Wituś, długo trzeba było namawiać Cię na foto ale w końcu doczekaliśmy się Twoich foto- relacji. Dobrze, że w tym sezonie nie jesteś już taki nieśmiały i pokazujesz, co masz najlepsze ;:306
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu przykrywam, bo inaczej by wyfrunęły ;:224 ale cienką warstwą ziemi. U mnie rosły cały czas w niewielkiej doniczce tak na gęsto, a potem od razu poszły do ziemi. Kwitły na drugi rok :D
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Faworyt pisze:Kasiu tak naprawdę to nie ilość a jakość ma największe znaczenie. ;:333
Zdążyłyśmy już zauważyć, że idziesz na jakość ;:108 , nie pomijając przy okazji ilości :lol:

;:304
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witku

Wczoraj jakoś szybko odeszłam w świat Orfeusza i nie zapytałam Cię o doniczki .
Napisałeś : Pikuję tylko raz do spinanych doniczek wys. 14 cm. i średnicy10cm.Trochę czasu mi to zajęło bo lubię zrobić to dokładnie .
- Czy sam robisz spinane doniczki , czy je gdzieś kupujesz ?
- Czy taki wymiar doniczki sam opracowałeś , np . metodą prób i błędów ?
- Ile ziemi wchodzi do takiej dość sporej doniczki ?
Ja w zeszłym roku pikowałam do plastikowych kubków do piwa , pojemności 400 ml . Mają jednak tę wadę , że zwężają się do dołu , co nie jest chyba najlepsze dla pomidorowych korzonków . Oczywiście ładnie je umyłam i planowałam wykorzystać w tym roku , ale nic nie stoi na przeszkodzie bym pomidory popikowała do doniczek podobnych do tych użwanych przez Ciebie .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko ja swoje mam kupowane. ;:108 Moje mają już ponad 10 lat i wiadomo że się zużywają i co roku coś tam wypadnie,ale taki zakup to miałabyś na lata i do tego wygoda i łatwość w montażu.Ziemi do takiej doniczki wchodzi moje trzy cztery duże garście.
Takie ja mam a są różne średnice i wysokości w sprzedaży.W necie gdybyś chciała kupić to wpisz hasło"spinane doniczki" i znajdziesz oferty. :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A że tak powiem dołem wszystko nie wyjedzie? ;:oj ;:306
Takie doniczki to myślę, że w domu troszkę nabałaganią. Ty masz jednak Witku swoją mnożarkę i nie musisz tak tam dbać o porzadek i zamiatac każdego ziarnka piasku. W domu myślę to by się tym jednak napaskudziło ziemią. Podstawki do tego muszą być jak nic, ale samo napełnianie takich nieszczelnych donic może być bardzo bałaganiące. ;:oj Ja to bałaganiara jednak jestem i wszystko muszę mieć maksymalnie minimalizujące robienie bałaganu ;:131 ....ale jak ktoś potrafi to ja nie neguję-nie, ale jak by sie jeszcze do tego mój berbeć dobrał.... ;:oj -strach pomyśleć.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie,nigdzie nie wyjedzie.Po wsypaniu ziemi-podlewam ją i dopiero wsadzam pikówkę.Wystarczy dobrze ugnieść ziemię,wsadzić przepikowanego gościa i jeszcze raz wokoło ugnieść i będzie dobrze. ;:108
Masz rację w domu trochę bałaganu by było.Mając w takich dwa lata temu pikówkę kwiatów wykorzystałem stare blaszki do pieczenia placków.Równie dobre mogą być małe kartonowe pudełka wyłożone folią.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”