Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Marysiu - cała filozofia w tym, by dotrwały aż do wysadzenia do gruntu, a one są mocno ciepłolubne i zanim wysadzisz, musisz mieć pewność, że już na pewno nie będzie zbyt chłodno. Tak więc z celozjami jest dwojaki problem. Najpierw drżenie o to, czy doczekają swojego czasu, a potem, czy nadmiernie chłodne noce im nie zaszkodzą. Jeśli zostało Ci nasionek, to resztę wysiej późno, np. po połowie marca.
Za chwilę udam się w objęcia Morfeusza i mam zamiar się wyspać, choć ten gwiżdżący wiatr trochę mnie rozprasza. ;:oj

Życzę wszystkim dobrej spokojnej nocy i bardzo kolorowych snów. ;:196 ;:196

-- 8 lut 2016, o 23:43 --

Tereniu - przegapiłam Twoją obecność. Wybacz.
Oczywiście Tobie także dobrej nocki życzę i wszystkiego tego, o czym wyżej napisałam. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tereniu będę miała ja będziesz miała Ty ;:168

Lucynko to moja pierwsza wysiana celozja więc mam nadzieję że to doceni, a nasionek mam bardzo dużo :D ;:19 :wit ;:196
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, ależ u Ciebie kolorowo i cieplutko się zrobiło ;:oj ;:oj ;:3 Sliczny masz ogród, tyle radości niesie !
Uwagę mą zwróciły czerwone kwiaty, czy to może szałwia ? Nawet nie wiem, czy taka w ogóle istnieje, ale kolor jest the best ;:333
Ja mam obawy do jednorocznych, czy one aby u mnie wytrzymają odwiedziny co tydzień na działce ? Nie uschną mi?
Lucynko. kogo ewentualnie mi polecasz ? Jak możesz oczywiście napisać... ;:131
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Gospodyni poszła spać, ale furtka otwarta, to jeszcze pobuszuję w ogródkowych wspomnieniach.
Celozję pierzastą siałam dwa czy trzy lata temu, ładnie wzeszła. Pikowałam do kubeczków itd. W tym postanowiłam wysiać do dużych donic na tarasie. Niech sobie radzą! Będę też siała szarłat, bo do tej pory zwykle kupowałam sadzonki, a potrzeba mi sporo. U nas na ryneczku mówią na niego Szkarłat :;230 też ładnie.
Lucynko! Wiatr hula mocno, ale przynajmniej w dobrą dla nas stronę, bo ten ostatni komin z Orlenu do specjalnie ekologicznych nie należy. :twisted:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Witaj z rana, dobrze, że wpadałam z bólem głowy z powodu niskiego ciśnienia. U ciebie z tych kolorów mi się podniosło. ;:oj
Pozdrawiam wietrznie. Mam już pierwsze kwiaty, ale nie mogę się zdobyć na fotki. ;:224
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Lucynko u Ciebie to tęcze na ogrodzie pokazujesz..
Piękne kolory, uwielbiam pomarańcz i czerwień bo widać je z daleka. ;:138
Co do Celozji to ja w tamtym roku rzuciłam nasiona w maju i pięknie się same wysiały i kwitły :tan
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Szarłat to ja dla ptaszków sieję.
Dzień dobry powinno być pierwsze. ;:196
Z celozją się nie bawię. Po prostu nie mam bo nie sieję. :;230 Za to mam wiele innych jednorocznych.

Wiatr nie ustał. Nadal wieje ale chyba już nie tak mocno jak wczoraj. Noc przechlapana była. A do tego jeszcze kota moja stwierdziła, że na moich plecach najwygodniej się śpi. ;:224
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
baseda
200p
200p
Od: 5 maja 2013, o 17:27

Post »

Lucynko uwielbiam "spacery" po Twoim ogrodzie. Tak tu kolorowo i wesoło :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu [Maska] - skoro masz bardzo dużo nasionek celozji, to zaryzykuj i wysiej trochę bezpośrednio do gruntu, tylko nie przysypuj, ale wciśnij w ziemię czymś płaskim. No i poszukaj nasłonecznionego miejsca. :D

Asiu [iwwa] - bardzo chętnie odpowiedziałabym na Twoje pytanie, ale nie wiem, o co chodzi. Gdybyś mogła rozwinąć pytanie, bo może coś Ci obiecałam i zapomniałam. Cóż w moim wieku SKS od czasu do czasu dokucza dość poważnie. ;:108 ;:108
iwwa pisze:
Lucynko. kogo ewentualnie mi polecasz ? Jak możesz oczywiście napisać... ;:131
Te czerwone kwiaty to szałwia błyszcząca, którą bardzo lubię i zawsze wysiewam. Oczywiście jeszcze w domu tak, by wysadzona na działkę szybko pokazała kwiaty.
Bywa, że jeszcze w domu zakwita. ;:333
Niektóre jednoroczne z godnością znoszą suszę, np. aksamitki. Tyle wiem na pewno, bo ja niemal co dzień podlewam działkę. Może ktoś inny, kto ma większe doświadczenie z suszą w ogrodzie, podpowie Ci coś więcej. :)

Reniu - furtki nie zamykam na noc, więc można spokojnie sobie wejść i pospacerować. ;:180
Celozja potrzebuje pikowania, nawet taka, która sama się wysieje. Wówczas ładniej się rozrasta i jest silniejsza.
Mam nadzieję, że wiesz o tym, że celozji pierzastej można uszczykiwać wierzchołki wzrostu, dzięki czemu rozrasta się i ma więcej kłosów.
Natomiast nie wolno tego robić celozji grzebieniastej.
Szarłat się u Ciebie nie rozsiewa? Ja miałam ze cztery czy pięć lat temu szarłat i od tej pory co rok wyrzucam sporo siewek.
Popatrz, ja nawet nie wiedziałam, że ten nowy komin truje .... ;:145

Iguniu - jeśli kolorki z mojej działki pomogły na bolącą głowę, to ogromnie się cieszę. :tan
Zdjęcia rób, będziesz miała skalę porównawczą nie tylko dotyczącą aktualnego rozrostu roślinek, ale także w następnych latach. Pamięć ludzka jest zawodna, a gdy się obejrzy zdjęcia, to wiadomo choćby, czy daną roślinę warto wysiewać w domu, czy nie i jak wcześnie to robić. ;:108
U mnie też wieje. Głowę chce urwać. ;:222

Kasiu [Kasiula] - ;:180 ;:180
A pikowałaś potem swoje celozję, czy nie było takiej potrzeby?
Bo ja zauważyłam, że przepikowane ładniej się rozrastały, a grzebieniaste miały bardziej okazałe kwiatostany. ;:333

Dorotko - Ciebie też zapytam, czy szarłat się u Ciebie sam nie rozsiewa? Bo u mnie i u sąsiada sieje się jak zielsko.
Wybór jednorocznych jest tak duży, że każdy może sobie dobierać wg gustu i zgodnie z tym, ile czasu może przeznaczyć na ich uprawę.
Dzięki temu każdy ogród może być inny i to jest piękne! ;:138

Basiu - jesteś bardzo miła. Dziękuję. ;:196

Życzę wszystkim miłego, zdrowego popołudnia i wieczoru. ;:4

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Taki ten busz kolorowy ;:138 ;:138 ;:138 , ja dziś, ponieważ czytam, że to dzień dobry dla roślin, których surowcem są liście i łodygi, to popikowałam Klip Daggę i posiałam szałwię, mam jeszcze kilka nasion, które trzeba wysiać i do folii zanieść, niech się stratyfikują, ale chyba jeszcze poczekam, miłego popołudnia :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

O pikowaniu wiedziałam, ale ponieważ grzebieniastej wcześniej nie siałam, to dzięki za podpowiedź o uszczykiwaniu, a właściwie o jego braku. ;:196
Niestety z kominem to prawda. Coś im nie pykło... Twierdzą do dziś, że to tylko para, ale czemu popołudniu bardzo śmierdzi? Kila dni temu nawet ogłosili alert tyle, że o kominie nie wspominają! :twisted: Przeczytaj, bo nawet nie będzie można palić liści itp.
Mieszkam pod Płockiem i każdą zmianę w powietrzu wyczuwam błyskawicznie, a i sporo znajomych się skarży. ;:124

Co do wysiewania roślinek, to u mnie najczęściej robią to tylko chwasty... ;:223 :oops:
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Tak Lucynko. Mój szarłat sieje się sam. Ale mnie to nie przeszkadza, bo zimą jak znalazł dla ptaków. :;230
Jeszcze w tym roku muszę między grządkami posiać facelię. I to chyba wystarczy. Chyba, że znowu coś fajnego u kogoś podejrzę. :;230
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

plocczanka pisze:
Obrazek

Obrazek
Lucynko, nic mi nie obiecywałaś ;:196
Ja pytałam Cię , czy to szałwia te "czerwone kwiaty" na zdjęciach ?
I jakie ewentualnie rosliny z jednorocznych byś mi poleciła , które powinny u mnie wyrosnąc, na tej suchej, piaszczystej ziemi. Może masz wśród jednorocznych jakiś faworytów ? twardzieli, co takie warunki przyjmą bez zastanowienia się ? ;:306 ;:306 ;:306
Lucynko, wiem, że to się myli, bo mnie samej trudno spamiętać Wszystkich forumowiczów - jestem Asia :wink:
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

Witaj.
Piękne te rabatki kolorowe patrząc na nie aż się oczy śmieją.
Lucynko też eksperymentuję z nasinkami powojnika na 3 sposoby ,robię to pierwszy raz.
Z samej ciekawości chcę zobaczyć czy coś wyjdzie.
Dzisiaj byłam na działce i nieuwierzysz u sąsiadki po działce spacerował bażant ;:108
Drzewka poobcinane tylko zostało spalenie gałęzi.
Byłaś na działce?
Pozdrawiam ;:196
Ela
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Beatko, niestety każdy kij ma dwa końce :roll:
Z chęcią poczekam razem z Tobą, razem raźniej ;:168 Jakoś mi nie śpieszno ;:224