Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

Lucynko, ja kiedyś chodziłam do biblioteki, wypożyczałam książki dla siebie i dla Mamy, bo uważałam, że tak jest taniej, skończyłam z tym kiedy pewnego dnia przez cały plac zabaw, przez który przechodziłam wracając z zakupami do domu, goniła mnie bibliotekarka, żeby mi powiedzieć, że nie oddałam książki a to "nowość" i jest "dużo czekających" :shock: a ja nie miałam pojęcia, nawet że ją mam, bo Mama ją miała czytać tylko zapomniała :;230 od tamtej pory wolę mieć własne, które tylko na mnie czekają ;:333 a większość kupuję - z zasady - na wyprzedażach i w promocjach ;:215 (jest wtedy więcej kasy na inne... rośliny ;:108 )
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Malwinko.
U mnie o prawie wiosna ,jak tam u Ciebie.
Pomału zbiża się czas na cięcia wiesz o co mi chodzi.
Wysiewałś coś z roślinek , Twoja pracownia zastawiona wiosennie.
Ela
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Elu, już wysłałam pw :wink:
wiosna powoli przychodzi, ze względu na "charakterystyczny" mikroklimat jest u mnie trochę zimniej więc potrwa to zdecydowanie dłużej, ale przynajmniej weekend miałam słoneczny więc przyjemnie się patrzyło nawet na uśpiony ogród.
Do tej pory trochę wysiewałam, etapami. Na razie wzeszły mi żagwin (siałam dwa lata temu, gdy obsadzałam część skalniaka i teraz chcę go powiększyć),ostnica pony tails zaczęła wypuszczać nieśmiało kłoski, wysiałam też część kosmosu od Lucynki (pierwsze dwie roślinki jeszcze maja "czapeczki" z łusek :D .
No i oszalałam na punkcie bluszczu krzewiastego, po odkryciu go, przyuważyłam taki sam u mojego weterynarza (nie, nie mojego, moich psów ;:306 ) to za jego pozwoleniem trochę podkradłam, teraz będę korzenić, bo u mnie każdy liść na wagę złota, zwłaszcza w zimie ;:333
Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wszędzie czytam o wysiewach, a u mnie jeszcze parapety puste ;:202
Za to zaopatrzyłam się ostatnio w fajną miniszklarenkę, więc niedługo i ja zaczynam ;:108
A siałaś już Malvinko inne lata coś? Masz już jakąś praktykę?
U mnie z siewów niewiele przetrzymuje żeby do ogrodu wysadzić, niemniej wciąż próbuję i coś tam jednak daje radę ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wygooglałam bluszczu krzewiastego i muszę przyznać ciekawa roślinka. Ciekawa jestem jak szybko się rozrasta.
Malvy trawki już siejesz? ja czekam na kwiecień bo trawy na parapecie się nie zmieszczą :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ooo! fajny ten bluszcz krzewiasty! ;:138
Myślę, że świetnie by mu się mieszkało na skalniaku. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Zuziu, siałam już dwa lata temu i w zeszłym roku, pierwsze moje zasiewy w dużej mierze przetrwały, były ubiorki, smagliczka skalna, żagwin, szarłat dwubarwny, lobelia a nawet lawenda, w zasadzie wszystko przetrwało do wysadzenia, wieloletnie rosną do dziś, szarłat był piękny i wielki, ale po zawiązaniu nasion szybko zmarniał. W zeszłym roku było gorzej, zasiałam dużo, ale niewiele się uchowało, głównie dlatego, że po przeprowadzce i zmianie pracy większość roślin nie wytrzymała presji :roll: część zwiało z tarasu inne Luna rozniosła, bo nagle dostała bzika na punkcie doniczek, ogólnie to było losowo-moja wina :oops: za to lubię siać, nawet jeśli nie wszystko wychodzi, bo świadomość że roślinkę sama wyhodowałam (to samo z ukorzenianiem) jest ;:215
Życzę Ci powodzenia z nową szklarenką ;:333

Marysiu, mam nadzieję, że będzie rozrastał się szybko, tak jak ma w zwyczaju pnąca jego wersja, ja naprawdę potrzebuję osłon! ;:oj Trawek zasiałam dosłownie kilka nasion, bo byłam ciekawa jak wrastają. Mam nadzieję, że zapowiedzi się sprawdzą i wiosna lada dzień przyjdzie a lato będzie wcześniej ;:172 i trawki będzie można na zewnątrz wystawiać

Lucynko, też zafascynowałam się tą roślinką, głównie dlatego, że w zimie ma liście, prawdziwe a nie jakieś igły ;:172 Na skalniak rośnie chyba trochę za duży (chyba że skalniak byłby ogrooomny ;:oj ) , jeszcze się nie zdecydowałam gdzie posadzę, na razie zobaczymy jak będzie się ukorzeniał. :wink:

Betinko, 50letniego jeszcze nie widziałam, tylko takie formy jak krzewy, ogólnie widywałam takie w gabarytach krzewów bzu. Tak wielki i stary musi pięknie wyglądać (naczekam się zanim moje takie będą :;230 )
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

A ja z działki jak robiłam ogrodzenie to cały bluszcz wyeksmitowałam ,musiałam a już kwitł na biało
żal było wygladał fajnie taki żywopłot na prawie 1.80 a ile miał pąków kwiatowych przypominajace małe kiście.
Sasiad marudził i nie było rady,a potem wiedziałm dlaczego mu nie pasowało to się wkurzyłam
i posadziłam tuje ,nie będzie mi łyżek liczył jak jem.
Ela
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Malvy pisze:mam nadzieję, że będzie rozrastał się szybko, tak jak ma w zwyczaju pnąca jego wersja, ja naprawdę potrzebuję osłon
Malwinko, przypomnij się wiosną, powinnam mieć kilka siewek bluszczu zwyczajnego - jest zimozielony. Nie wiem, jak szybko rośnie, bo u nas jest jeszcze poniemiecki, przy ziemi ma pień grubszy niż moja ręka. Niestety nasz zaczął bardzo inwazyjnie traktować dach i mury, więc musieliśmy go zredukować, ale ptaki rozniosły nasionka i widziałam jesienią siewki. Trochę to potrwa, ale jak wyrośnie, to bedziesz miała osłonę nie do zdarcia :)
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Witajcie Kochani,
wpadłam na chwilę, bo znów zagoniona niewiele czasu mam nawet na przerzucanie fot do komputera. Jednak zwyczajem innych chciałam się trochę pochwalić, bo i ja zaczęłam sezon ;:108

Obrazek

choć przechadzając się w weekend po ogrodzie odkryłam, że nie tylko ja ;:333
Obrazek

Obrazek

plany na najbliższe ogrodowe prace stały się niejasne jak pogoda za oknem, głównie dlatego, że nawarstwiło się tego... tu murek, tam altanka, drzewka, rabaty, ziemi przywieźć... im bliżej sezony tym bardziej jestem przerażona swoim brakiem zorganizowania... jakby ktoś mi myślenie wyłączył... ;:223 ;:223 ;:223

w sobotę pojechałam na polną drogę zbierać kamienie, przywiozłam pełen bagażnik, a jak wypakowałam... ledwie to widać... ech, gdybym facetem była... ;:131

a to już dla przyjemności...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Mam to samo - przywożę całe skrzynki kamieni. Rodzina za każdym razem stwierdza: No teraz to już Ci na pewno starczy. A ja układam i się okazuje, że to zaledwie kropla w morzu potrzeb....
To rabarbar wychodzi? Jak rozumiem planujesz białą rabatkę i stad te zakupy? :D
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

No,to widzę nie tylko ja nie wiem,co zrobić i kiedy :lol:
Fajne to foto z ciernikiem,ale okna byś umyła,taka rada od serca ;:306
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Dokładnie Kasiu, "kropla w morzu potrzeb". Jeszcze kilka razy musiałabym tak przejechać, żeby coś widać z tego było. Sąsiadka ma ma faceta, to i większe kamienie przywiezie (bo uniesie) i samochód taki mały dostawczak zorganizuje, więc więcej tego za jednym razem. Mi pozostają własne łapki i "stara, dobra" Toti :D Dobrze rozpoznałaś też rabarbar. Znalazłam podobne zdjęcie z zeszłego roku ale z 17 marca, a to jest z 14 lutego więc to dowód, że wiosna w tym roku szybciej zawitała ;:215
Biała rabata też będzie, wspominałam, że mam plan na przód, przy wejściu, będzie hortensja, lilaki białe, srebrna choinka i lilie dla przełamania krzaczastych form :wink:

Tulap, tego okna postanowiłam nie myć do świąt, a do nich jeszcze trochę czasu zostało ;:224 i tak mam 11 sztuk do umycia w tym tarasowe, a o połaciowych nie wspomnę. Tylko tarasowe myte jest bez przerwy, bo wciąż umazują je psy, reszta musi poczekać, na wsi bez trawnika zdecydowanie za często się brudzą, zwłaszcza te między budynkami gdzie hula i zacina ;:223 ;:223
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Masz rację, Malwinko. ;:108 ;:108 ;:108
Ja też okna myję, gdy uznam, że przyszedł odpowiedni czas. ;:306
Muszę przyznać, że mnie też w tym roku jakoś trudniej zabrać się do działkowej roboty. Pogoda cy cuś ... ;:145
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
hosta123
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sty 2016, o 19:46

Post »

Oj oznaki wiosny już są ;:138
Ja szukam wiosny na drzewkach - nie wiem czy wszystkie przeżyły zimę i w jakim stopniu ;:202
Jak na dobre buchnie wiosna to będziemy biegały po ogrodzie i zastanawiały się w co tu najpierw ręce włożyć :D
U Tulapka ujawnił się perfekcyjny pan domu :;230
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”