Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Marzenko! Fajnie obserwować ptaki zimą w ogrodzie! Coraz szerszy przegląd gatunków, bo jedne zwabiają drugie! Dziś widziałam jera i całe stado czyży. Grubodzioby już całą zgrają przylatują i wiecznie się kłócą. Świetne widowisko! :D

Miłeczko jesteś niezastąpiona..... Twoja wiedza o ptakach mi imponuje... kup sobie ten barowy stołeczek.... może więcej zdjęć uda się cyknąć ;:196
Kupiłam sobie encyklopedię z ptakami i jeszcze inna pozycję żeby sprawdzać jakie odmiany są w moim ogrodzie.... i wiesz co!
ja nie umiem ich ponazywać.... dobrze jest tu zajrzeć i się pouczyć.... wielkie dzięki Miłeczko ;:196
zdjęcia ;:170 ;:180
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ptasia oranżeria u mnie sikorki ,grubodzioby, ale rudzika i kowalika nie widziałam .Za to przejrzałam dalie kilka wyrzuciłam zawsze straty muszą być .Za to hortensje w piwnicy puszczają małe pączki liściowe ,gałązki hortensji do ukorzenienia wsadziłam zobaczymy ile ukorzeni się .Śnieg stopniał coś można zacząć działać chociaż w domu.
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładne fotki z ptaszkami,ja natomiast chodzę na działkę i je dokarmiam
czasem sikorki czekają i gawrony buszują potrzaskały całą żurawkę na sieczkę
dobrze,że tylko jedną.Śniegu nie ma to szukają pożywienia chyba będę musiała
jakieś siatki położyć.
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Miłko , będziesz w tym roku na Gardenii ? Przywiozła byś mi moje druciaki a ja wreszcie uregulowana bym . Ja będę w sobotę .

Jak chcesz zobaczyć relację z targów w Essen to zapraszam : http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 63&t=92245
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Wróciłam i nadrabiam zaległości. Jak zwykle Miłko - piękne zdjęcia ptaków. Kaczka Rycha jest jednorazowa :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jakie cudne ptaki, ojej , jestem zachwycona ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Karola! Cieszę się bardzo! Nie moja to zasługa, bo ptaki są zachwycające same w sobie :wink:

Sylwia! Kaczka Rycha straszy moje ptaki w karmniku. Nagle nawiały jakby leciał krogulec, a to kaczka przycupła na moim dachu. ;:306

Olusia! Powinnam być i jak będę - wezmę! Już się cieszę, ze się zobaczymy i pole magnetyczne w niczym nam nie przeszkodzi... :;230

Elu! Fakt! Gawrony to rozrabiaki! U mnie w ogrodzie ich nie ma. Czasmi zajrzą wrony, częściej sroczki, ale szkód nie robią.

Beciu! Ja się nie przyglądałam zbytnio moim daliom, tylko zajrzałam, ale trudno stwierdzić. Pewnie gruntowny przegląd zrobię w marcu przy ładnej pogodzie. Wtedy najsłabsze wsadzę do doniczek i będę czekać aż wypuszczą.

Majeczko! Jak tylko moja noga przestąpi próg Ikei, stołeczek będzie mój. To stało się już koniecznością. O ptakach jeszcze wiele muszę się nauczyć, ale coraz lepiej mi idzie :wink:
Przy szukaniu gatunków w książkach trzeba zwrócić uwagę na miejsce występowania i zwyczaje ptaków, potem dopiero na konkretny wygląd. Jak ktoś mnie pyta, jaki to może być ptak, którego obserwował, z reguły najpierw pytam o zachownia i wielkość, a potem np o kolor. Tak łatwiej!

BlueAnna! Dziękuję w imieniu ptaków!

Małgosiu! Ano tak się nastroszyła i zdążyłam cyknąć! Ale też jak miałam kamerkę w karmniku, widziałam, że tak stroszą się sikory bogatki i modraszki, co trudno normalnie zauważyć.

Justyna! U mnie też z odwilżą trochę w karmniku się przerzedziło. Ale dzwońce są niezawodne i czyże już stadkami zalatują.

Wandziu! Ta sójka tylko na chwilę się nastroszyła, jak chciała przegonić drugą. Chętnie zimą pokazuję ptaki, bo nie ma nic innego do pokazywania :wink: A mnie się wydaje, ze to właśnie te młode sroczki są takie łyse i przylizane, ale kto ich tam wie... ;:224

Dorotko! Właśnie o to chodzi! Żeby lubić patrzeć na ptaki, obserwować je i przyglądać się ich zwyczajom. Tak je poznajemy!

Marzenko!
Ja też mam za daleko. Czekam aż usiądą na wiśni, albo przy bocznym mniejszym karmniku. Widziałam zdjęcia! ;:333 Dzięcioł super! Reszta też!

Ptaki przylatują co rano. Już widać, że ziarna coraz mniej, czyli zima się kończy! ;:306 Jak pisałam, dzwońce, mazurki, czyće i sikory są niezawodne. Zaglądają nadal sójki, sroczki, kosy, sierpówki. Skończył się śnieg, odleciały zięby i grubodzioby.

Dziś był piękny słoneczny suchy dzień więc trochę pouwijałam się w ogrodzie. Poobcinałam, co planowałam zrobić w marcu, trochę pograbiłam, ale zastanawiam się czy zostawić organiczne resztki, żeby gleba coś z tego miała (tak naturalnie), czy grabić dla estetyki. W zeszłym roku nie pograbiłam pióropuszników i chyba dobrze, bo tam ziemia taka inna się zrobiła, lepsza.

Z dzisiejszego karmnika:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA ładnie Tobie pozują te pierzaste ale trzeba też mieć oko do uchwycenia ich ;:108 , u mnie też już mniej ptaków.
Pogoda u mnie dzisiaj też wiosenna, słonko, ciepełko i jak w kwietniu na tarasiku.

pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękne zdjęcia Miłko :) Chyba idzie wiosna, bo po 6.00 ptaki już tak głośno śpiewają...

Moje - nieliczne - dalie niestety się nie przechowały, weszła im w paradę moja szwedzkość. Ale na pewno wejdą już na stałe do "menu" :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko, ale harce w tym Twoim karmniku ;:333 Też bym chciała karmniczek sobie zamontować, ale mój sierścioch chętnie takie ptaszorki wsuwa na deser ;:124
Cydr i dynia zrobione? Byłam ostatnio w Auchan i znów trzy dalie wpadły do koszyka ;:131
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Marzena77
500p
500p
Od: 6 lip 2014, o 19:42
Kontakt:

Post »

Piękne ujęcia ,takie wyraźne co przy ruchliwym obiekcie ciężko osiągnąć.Na dworze ciepło a ptaków jakby przybywało zamiast ubywać.Grubodzioby,trznadle, wróble ,czyży było ok 50 a sierpówek nieraz dochodzi do 100 .W przyszłym sezonie trzeba będzie więcej ziarna .Ja swoje dalijki pooglądałam tylko jedna była lekko z nalotem białym ale to ta co ją znalazłam w lasku(ktoś tam notorycznie wyrzuca kwiaty). Cebulowe powoli wychodzą ale nie widzę przebiśniegów:( Korci już żeby pogrzebać w ziemi .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

U nas też już jakby wiosna. Najchętniej uprzątnęłam wszystkie liście i inne śmieciuszki, ale ciągle w tyle głowy mam myśl, że może jeszcze przymrozić, więc nie chcę zabierać roślinom ich okryć.
Ale i tak miło się przechadzać po ogrodzie, gdy słychać już odgłosy ptaków szykujących się do nowego sezonu.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No teraz to już Twoja zasługa, bo w Twoim karmniku ;:138 uwielbiam takie zdjęcia :uszy A te żółte ptaszki to co ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Jak zwykle piękne ptaszeńki. U mnie czasem spacerują bażanty za zabudowaniami ale na razie nie mogę ich upolować z aparatem. Co do pogody iście wiosennej to mnie dziś wygoniło do ogródka - wydarłam sporo winobluszczu bo się rozpanoszył przez lata dalej i dalej ;:219 i nawet kawałek trawnika przekopałam bo muszę odnowić. ;:oj
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka zdjęcia ptaków na wystawę ;:215 szczególnie to pierwsze mi się podoba...skrzydła jak wachlarze ,masz oko kobietko ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”