Przydomowa hodowla kur cz.1

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowa hodowla kur

Post »

Aquaforta ok roku po zniesieniu pierwszego jajka.

Mała populacja :D
ObrazekObrazek

No i oczywiście Pan siedzący na jajkach :D i jego jedne z wielu donosicielek :D

ObrazekObrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wow, Pan kogut wysiaduje jajka ;:oj . Nie miałam pojęcia, czy to ewenement czy często się zdarza?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Jolek, ekstra zdjęcia, wytrwały ten koguci wysiadywacz? Kurczaczki już tegoroczne?
Co do zmiany upierzenia to bardzo dobra wiadomość :) Do jesieni mam nabiał zapewniony ;:333
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Jolek, to kurki mają swojego własnego ochroniarza widzę. Super! A sam kogucik jaki piękny. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kurczątka mają już 3 dni :D
Pan kogut stwarza pozory ;:306 podgrzeje gniazdo, zaprosi do gniazdka, pogrucha do ucha i kurka wniebowzięta da mu a albo nie da lub co gorsze inny kogut zrobi swoje w biegu. No niestety koguty z wiekiem robią się ,,dżentelmenami" nie to co młokosy ;:306

Jeśli chodzi o nieśność to wszystko zależy od wielu, wielu składników jakie na to się składa. Podstawa to zdrowe stadko.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A gdybym zaczęła swoją hodowlę od 6-7 kurek: kilka leghornów i kilka odmiany rosa? Czytałam, że to dobre nioski a mi się podobają wszystkie kury, zwłaszcza o różnokolorowym upierzeniu, a tu bym miała białe i rude... Czy można połączyć te dwie odmiany? no i nie wiem, co z tym kogutem...niby bym chciała do stadka a trochę się obawiam...
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Możesz mieszać rasy jak Ci pasuje, koguta sobie spraw. W najgorszym (najlepszym) razie zjesz go na obiad.
Dino_saur
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 lis 2014, o 15:49
Kontakt:

Post »

Mam nieco odmienne zdanie na ten temat, ale wszystko co chciałem wyjaśnić już wyjaśniłem. Powtarzać się nie ma potrzeby. Każdy bowiem ma swoją wizję hodowli - i to jest najważniejsze. A przyszłość i tak zweryfikuje wszystkie plany. Życzę wielu smacznych jaj i wiele zadowolenia z kur. To naprawdę piękne hobby, myślę że da Ci wiele radości.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Chciałabym australorpy.. ale u mnie w okolicach raczej na pewno ich nie zdobędę...Gdzie można je kupić?
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31

Post »

Australorpy miałam w tamtym roku ale teraz został mi tylko
Obrazek
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Dino_saur
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 lis 2014, o 15:49
Kontakt:

Post »

apw81 pisze:Chciałabym australorpy.. ale u mnie w okolicach raczej na pewno ich nie zdobędę...Gdzie można je kupić?
Mogę Ci zaoferować jajka do wylęgu - ale to problem, bo musisz mieć kwokę albo inkubator. Będę w tym roku miał młode australorpy. Ale to jeszcze trochę potrwa. Jak jesteś zainteresowana to pisz na pw. Będę miał ok. 20-30 szt., bo na tyle nastawiam w inkubatorze. Część zostawiam dla siebie.
Na marginesie - brahmy pisklaki też będą. I kaczki piżmowe.
I całkowicie z boku tematu - króliki popielańskie też będą
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Spora różnorodność, ciekawe rasy ;:333
Ostrzegano mnie kiedyś na fb, że na kilku kurkach się nie skończy, bo to strasznie zaraźliwe hobby... I tak kombinuję jak to powiększyć areał swoim pierzastym bo perliczki nadal mi się marzą ;:224 no i inne kurki też...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli chcesz perliczki to najlepiej niech je wysiedzi i odchowa kwoka. Są wtedy o wiele spokojniejsze. Zakupione duże perliczki są problemem bo nie znając terenu uciekają i niemiłosiernie się drą.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p

Post »

Dino_saur dziękuję za propozycję, byłabym zainteresowana młodymi australorpami, ale myslę,że byłby problem z odbiorem, mamy od siebie kawałek drogi.

My już zaczęliśmy budowę kurnika, tzn. wstawione są drzwi zewnętrzne i wymurowywana jest ścianka działowa w budynku gospodarczym. Bardzo się cieszę. Jeszcze wstawienie okienek, ocieplenie stropu (izolacja od dachu -wełna szklana ułożona na płycie mdf, ta płyta będzie stanowiła sufit), przeciągnięcie oświetlenia, wreszcie grzędy, gniazda...aha i ogrodzenie....masa pracy. Bardzo się cieszę. A kury to mogą sobie być nawet zwykłe nioski z targu... Ale może jednak nie 5 sztuk a 8-9.... :) 3,3 m2 kurniczka i 35 m2 wybiegu zamkniętego- starczyłoby im?? No plus ew.wypuszczanie na duży sad i ogród..ale to po pracy na trochę.
pozdrawiam Asia

Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jolek, po cichutku liczę, że któraś kurka zapragnie być mamą- i wtedy dostanie kilka perliczych jajeczek (mam zamówione tak na wszelki wypadek 10 szt). Chociaż wszystkie kurki są z inkubatora a podobno rzadko wtedy kwoczą.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”