U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Bianka16
100p
100p
Od: 27 wrz 2013, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Dobrze wiedzieć co zrobić z Gwiazdą Betlejemską. Szkoda,żeby to była roślinka jednorazowa. Moja stoi od połowy grudnia, ale liści jakoś zrzucić nie chce.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basia, Jasia, jakby hiacynt się tak nie mądrzył, to by teraz na dworze stał i czekał na wiosenne słoneczko. A tak, najpierw się wymądrza z kwiatkami, a potem się chowa, bo mu zimno ;:306

Filigranowa27, nowapasja - trzymam kciuki ;:108

Bianka16, jak gwiazda nie chce zrzucać liści, to niech stoi, w zeszłym roku jedna moja delikwentka też trzymała liście aż do Wielkanocy :wink:

Manuela, paprotką nigdy się specjalnie nie przejmowałam. Od czasu do czasu uschnie jakiś liść to obetnę i już. Podlewam dość obficie, czasem zraszam, jak mi się przypomni. Może po prostu spodobało jej się miejsce i sobie rośnie.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Monika - super 'gwiazdorski' instruktaż ;:215
No i oczywiście mam pytanie w związku z nią :lol:
Czy to, że gwiazda zrzuca liście oznacza, że jest już 'stara' ?
Mam na myśli, czy jest już dawno po kwitnieniu ?
Bo kupiony przez mnie piękny, duży egzemplarz,
dosłownie po 2 tygodniach zrzucił wszystkie zielone liście.
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno mi powiedzieć. W internecie doczytałam, że najlepiej kupować egzemplarze z pączkami albo przekwitnięte, ale kto tam patrzy na te małe bąble... Wiem, że czerwone liście utrzymują się jeszcze przez jakiś czas po kwitnieniu i że trzymanie w chłodniejszej temperaturze (powiedzmy ok. 18-20) przedłuża kwitnienie i utrzymanie wszystkich liści. Żadnej jednoznacznej odpowiedzi co to reszty dać Ci nie potrafię.
U moich starych egzemplarzy, będących w tych samych warunkach, do kwitnienia doszło w tym samym czasie, tymczasem jedna już została bez liści i jest przycięta, a druga dopiero zaczyna zrzucać. To samo jest z tymi świeżo kupionymi egzemplarzami - każdy jest innym stanie: jeden kwitnie i ma zielone liście, jeden przekwitnął i też ma, inny kwitnie a już zrzuca zielone, jeden kwitnie i nawet robi "dodruk" czerwonych liści. Nie pomaga fakt, że np. w zeszłym roku z dwóch kupionych w podobnym czasie roślin jedna zrzuciła liście już na Sylwestra, a jedna utrzymała się w całości aż do Wielkanocy, co daje rozstrzał praktycznie kilkumiesięczny. Potrzebna mi druga osoba, która by trochę z tym poeksperymentowała, dla porównania wyników :D :D
Może Twój egzemplarz zrzucił liście bo faktycznie przekwitnął, a może mu miejsce nie pasowało i się obraził, może za ciepło, może przymarzł przy transporcie, może ją gdzieś przewiało, niestety muszę tę sprawę pozostawić otwartą. Pozostaje Ci tylko eksperyment z przycięciem :wink:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Tak tak Moniko, stałaś się forumowym ekspertem gwiazd :)
Moja dwuletnia liście cały czas ma na sobie, w tym roku jej chyba przycinać nie będę.
Mój hiacynt w takim samym kolorze też się ze wzrostem nie wysilił hihi Czy Twoje już przekwitły?
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Przyznam się,że i ja podjąłem próbę przedłużenia żywotności swym poinsecjom-dużej i dwom mini ;:108 Właśnie dzisiaj je przyciąłem no i pozostaje mi wg Twego wcześniejszego słownego instruktażu-dzisiejszy jest pokazowy ;:138,poobserwować je od czasu do czasu i czekać na pierwsze młode pędy i liście :wink:
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Podziwiam u Ciebie gwiazdy ;:215 ;:215
Ale zapachniało mi Hiacyntami. ;:138
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, Arku, Kasiu :wit

Tak, moje hiacynty już przekwitły, liczę na to, że wiosną odezwą się te spędzające zimę na zewnątrz.
Trzymam kciuki za wszystkich podejmujących gwiezdne wyzwanie i czekam na efekty ;:65

Póki co, jedna z poinsettii, pokazywana poprzednio jako druga, nie traci czasu i odbija:
Obrazek

Całą zimę obiecywałam sobie: nie kupuję więcej nasion, nie będę w tym roku hodować pomidorów... No i poszła dzisiaj do sklepu i... cała teoria upadła:
Obrazek

Nasionka lwich paszcz są strasznie małe, kiełkuje mi chyba każde nasionko i w tej było ich tak dużo, że wysiewam z tej samej paczki już trzeci sezon... I tak sobie wymyśliłam, że mam w ogrodzie takie wygrodzone w trawniku "kółeczko" na rośliny, to lwie paszcze wysadzę do środka, a na brzegi posadzę karłowe dalie, ale na razie to taki ogólny zamysł ;:218

A tymczasem na balkonie (kompletnie ignorujemy fakt, że jest początek lutego ;:224 ):
Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Gwiezdne wyzwanie - dobre ... ;:306 U mnie z tymi roślinami to były raczej gwiezdne wojny, po złej stronie mocy chyba rosły - i czerwona, i biała ;:306
Tulipanki - pięknie :D Bardzo będę ciekawa tej paszczy, bo w rzeczywistości ma kwitnienia obłędne, więc trzymam kciuki, by pięknie się pokazała i Tobie ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hihi...no ładne te nasionka... w ilości hurtowej :lol:
Będzie, co pikować.

Poinsecja rzeczywiście ładnie odbija, czuje wiosnę ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żaneta, Justyna :wit Gwiezdne wojny, a to dobre ;:306 Tak to jest, jednemu dobrze rośnie gwiazda, innemu madagaskarska dżungla :wink:

Mogę się pochwalić?
Wysiałam już dalie,pomidorki koktajlowe i szczypiorek. I już się cieszę, że wyszły :tan (ciągną do słońca, obracam regularnie):
Obrazek

Niestety z pierwszego próbnego wysiewu niewiele zostało, bo ziemia była jakaś dziwna, strasznie długo trzymała wodę (nawet jak na ziemię uniwersalną) i grzybek pojawił się migiem. Musiałam też przez to ponownie przesadzić inne rośliny. Bez sprzeciwu utrzymało się tylko anturium, bo tę ziemię ma wymieszaną z podłożem do storczyków i to chyba uratowało sytuację. Na pocieszenie udało mi się przepikować 3 małe werbenki do innego podłoża.
W najbliższym czasie zabieram się za wysiew astrów, lwich paszcz i pietruszki naciowej.

Tymczasem jasna strona mocy prowadzi tulipany na balkonie:
Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I to lubię :D po jasnej stronie mocy wszystko rośnie ;:215
A tak zapytam - pewnie o tym pomyślałaś, ale dla pewności - masz jakiegoś antygrzyba? Ja mogę siać bez prażenia podłoża (już, bo na początku prażyłam), ale bez Previcuru nawet nie zaczynam. Nie wiem, dlaczego akurat ten specyfik, ale jeszcze mnie nie zawiódł, a nie tylko leczy, ale i chroni - zgodnie z nazwą zresztą.
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniałe wysiewy niech wszystko wspaniale rośnie, a tulipany już pokazują,że chcą wiosnę :wit
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Zazdroszczę wysiewów. Gdybym tylko miała więcej miejsca...
Previcur jest super, ale przy nasionach nie stosowałam.
Podlewasz podłoże Żanetko?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie, że podlewam. W tym roku większość siałam w kokosie i zanim wrzuciłam do niego nasiona, najpierw lekko nasączyłam roztworem Previcur. A kokos to wiesz, wystarczy odrobina, by wilgo się rozniosła równomiernie. I właściwie nie mam problemu z pleśnią na powierzchni, chyba że nasionko speśnieje, to już inna sprawa. Kaktusy w marcu będę siać w zeolicie - tu z kolei mam pewność, bo siałam i inne w tym podłożu też - że glony się nie doczepią tak szybko. Ale Previcur jest u mnie obowiązkowy :D
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”