Pszczoły - pasieka w ogrodzie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 sty 2016, o 00:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje pszczoły
Jednak 1'' to troszkę cienko porównując nawet do jednościennych 32mm czy styrodur 3cm A do tego dennica siatka, czy od środka nie będzie zbyt duży sopel lodu? no bo tam będzie gromadził się szron Piszesz że środek nie szlifowany czy nie będzie póżniej problemu z czyszczeniem [po prostu może to się zadzierać skrobiąc szpachelką ?] 

- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Korpusy z deski 32 mm ważą więcej niż 25 mm przez co są mniej wygodne. 25 mm w zupełności wystarczy. Pszczołom przecież mróz nie straszny więc nie ma się o co martwić.pszczelarz5 pisze:Jednak 1'' to troszkę cienko porównując nawet do jednościennych 32mm czy styrodur 3cm A do tego dennica siatka, czy od środka nie będzie zbyt duży sopel lodu?
Jeśli na zimę zostanie otwarta siatka, skrajne uliczki będą otwarte na zimę, dodatkowo jeśli nie będziemy stosować zimą ocieplenia i dobierzemy prawidłowo rozmiar gniazda na zimę do siły rodziny to nie powinno być szronu w gnieździe a jeśli już to w znikomej ilości.pszczelarz5 pisze:no bo tam będzie gromadził się szron
Raczej nie powinno być. Pszczoły wszystko pokryją propolisem więc wszystko się wygładzi. Jakieś zadziorki pozgryzają.pszczelarz5 pisze:Piszesz że środek nie szlifowany czy nie będzie póżniej problemu z czyszczeniem [po prostu może to się zadzierać skrobiąc szpachelką ?]
Pozdrawiam Paweł
-
- 0p - Nowonarodzony
A jak idzie budowa tych korpusów czy one są z felcem czy bez ,a jeśli z felcem to jak go robisz? Czy tak wiele odkładów udza się zrobić w ciagu oku z 3 rodzin ? czy nadto ich nie osłabi? a czy jakiś miodek uda się pozyskać ?
- pawelp1320
Felc jest tylko po bokach korpusu. Na ścianie przedniej i tylnej go nie ma. Wycinam go normalnie na krajzedze tj. pilarce stołowej.pszczelarz5 pisze:A jak idzie budowa tych korpusów czy one są z felcem czy bez ,a jeśli z felcem to jak go robisz?
Uda się.pszczelarz5 pisze:Czy tak wiele odkładów udza się zrobić w ciagu oku z 3 rodzin ?
Niestety ale z miodu musimy zrezygnować, albo rybki albo ........ akwariumpszczelarz5 pisze:czy nadto ich nie osłabi? a czy jakiś miodek uda się pozyskać ?
Pozdrawiam Paweł
-
- 0p - Nowonarodzony
A jak przebiega zimowla w tym roku? czy masz jakieś obawy?
Ja doświadczenia w korpusowych to raczej nie mam a z racji baku sił trzeba pomyśleć o korpusach
Ja doświadczenia w korpusowych to raczej nie mam a z racji baku sił trzeba pomyśleć o korpusach
- pawelp1320
Obaw raczej nie mam, nie siedzą jeszcze pod beleczkami więc nie jest źlepszczelarz5 pisze:A jak przebiega zimowla w tym roku? czy masz jakieś obawy?

Pozdrawiam Paweł
-
- 0p - Nowonarodzony
Czy pszczoły już się obleciały ?
- pawelp1320
Już nawet parę razy. Nawet u niektórych podobno matki zaczęły czerwić.
Pozdrawiam Paweł
-
- 0p - Nowonarodzony
A jak twoje pszczoły i czy u ciebie też już czerwią ? i czy to nie za wcześnie?
- pawelp1320
U mnie jeszcze nie czerwią (na szczęście), gdy temperatura podskakuje to wykonują obloty. Oczywiście nie grzebałem w ulach ale wystarczy zwrócić uwagę na powałkę ( jeśli ciepła to czerwi ). Za wcześnie jeszcze na czerwienie ale co zrobisz przecież nie będziesz obkładał lodem uli. Mamy dopiero koniec stycznia/ początek lutego więc zima jeszcze może przyjść a z nią i srogie mrozy a pszczoły mając czerw muszą trzymać już temperaturę ok 36*C, a ta temperatura jeszcze skłania matkę do dalszego składania jaj. Pszczoły będą musiały karmić stale przybywające larwy, w okolicy brak pożytku a i warunki dyskwalifikujące wyloty z ula więc scenariusz nieciekawy. No chyba że zimy już nie będzie.
Pozdrawiam Paweł
U nas pod powałką pszczoły się trzęsą z zimna, myślę, że nie czerwią matki jeszcze. Mamy większy problem, bo tata sprzątał wkładki dennicowe z osypu, w siedmiu ulach nie mamy pszczół, jak na filmach z CCD. Puste czyste ule, zapewne od jesieni. Przykre 

Pozdrawiam Gosia
Zapraszam do: Uprawy współrzędne - teoria i praktyka
Sprzedam byliny, krzewy i domowe
- pawelp1320
No nie fajnie. A jeszcze jak żuk ulowy się rozpanoszy
. Tragedia. Z roku na rok coraz trudniej i trudniej i trudniej ...

Pozdrawiam Paweł
-
- 0p - Nowonarodzony
malgo_up A co to takiego CCD ? i jakie są tego objawy ?
Ccd to syndrom masowego znikania pszczół. Objaw to puste ule już na jesieni. Poczytaj w internecie jest o tym dużo.
Prawdopodobnie mieliśmy atak warrozy, jeszcze w sezonie widzielismy jak młode pszczoły wychodzą z komórek bez skrzydeł... Bierzemy pod uwagę brak skuteczności pasków Biowar, w niektórych ulach wcale nie działał. A dwa miesiące bez ochrony to tragedia gotowa... Takie życie. Szczęście, że zostało jeszcze 40 uli ;)
Pozdrawiam Gosia