Pszczoły - pasieka w ogrodzie

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
pszczelarz5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 sty 2016, o 00:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje pszczoły

Post »

Jednak 1'' to troszkę cienko porównując nawet do jednościennych 32mm czy styrodur 3cm A do tego dennica siatka, czy od środka nie będzie zbyt duży sopel lodu? no bo tam będzie gromadził się szron Piszesz że środek nie szlifowany czy nie będzie póżniej problemu z czyszczeniem [po prostu może to się zadzierać skrobiąc szpachelką ?] :)
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pszczelarz5 pisze:Jednak 1'' to troszkę cienko porównując nawet do jednościennych 32mm czy styrodur 3cm A do tego dennica siatka, czy od środka nie będzie zbyt duży sopel lodu?
Korpusy z deski 32 mm ważą więcej niż 25 mm przez co są mniej wygodne. 25 mm w zupełności wystarczy. Pszczołom przecież mróz nie straszny więc nie ma się o co martwić.
pszczelarz5 pisze:no bo tam będzie gromadził się szron
Jeśli na zimę zostanie otwarta siatka, skrajne uliczki będą otwarte na zimę, dodatkowo jeśli nie będziemy stosować zimą ocieplenia i dobierzemy prawidłowo rozmiar gniazda na zimę do siły rodziny to nie powinno być szronu w gnieździe a jeśli już to w znikomej ilości.
pszczelarz5 pisze:Piszesz że środek nie szlifowany czy nie będzie póżniej problemu z czyszczeniem [po prostu może to się zadzierać skrobiąc szpachelką ?]
Raczej nie powinno być. Pszczoły wszystko pokryją propolisem więc wszystko się wygładzi. Jakieś zadziorki pozgryzają.
Pozdrawiam Paweł
pszczelarz5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jak idzie budowa tych korpusów czy one są z felcem czy bez ,a jeśli z felcem to jak go robisz? Czy tak wiele odkładów udza się zrobić w ciagu oku z 3 rodzin ? czy nadto ich nie osłabi? a czy jakiś miodek uda się pozyskać ?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pszczelarz5 pisze:A jak idzie budowa tych korpusów czy one są z felcem czy bez ,a jeśli z felcem to jak go robisz?
Felc jest tylko po bokach korpusu. Na ścianie przedniej i tylnej go nie ma. Wycinam go normalnie na krajzedze tj. pilarce stołowej.
pszczelarz5 pisze:Czy tak wiele odkładów udza się zrobić w ciagu oku z 3 rodzin ?
Uda się.
pszczelarz5 pisze:czy nadto ich nie osłabi? a czy jakiś miodek uda się pozyskać ?
Niestety ale z miodu musimy zrezygnować, albo rybki albo ........ akwarium
Pozdrawiam Paweł
pszczelarz5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jak przebiega zimowla w tym roku? czy masz jakieś obawy?
Ja doświadczenia w korpusowych to raczej nie mam a z racji baku sił trzeba pomyśleć o korpusach
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pszczelarz5 pisze:A jak przebiega zimowla w tym roku? czy masz jakieś obawy?
Obaw raczej nie mam, nie siedzą jeszcze pod beleczkami więc nie jest źle :D . Mruczą sobie i oby tak dalej.
Pozdrawiam Paweł
pszczelarz5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Czy pszczoły już się obleciały ?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już nawet parę razy. Nawet u niektórych podobno matki zaczęły czerwić.
Pozdrawiam Paweł
pszczelarz5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A jak twoje pszczoły i czy u ciebie też już czerwią ? i czy to nie za wcześnie?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie jeszcze nie czerwią (na szczęście), gdy temperatura podskakuje to wykonują obloty. Oczywiście nie grzebałem w ulach ale wystarczy zwrócić uwagę na powałkę ( jeśli ciepła to czerwi ). Za wcześnie jeszcze na czerwienie ale co zrobisz przecież nie będziesz obkładał lodem uli. Mamy dopiero koniec stycznia/ początek lutego więc zima jeszcze może przyjść a z nią i srogie mrozy a pszczoły mając czerw muszą trzymać już temperaturę ok 36*C, a ta temperatura jeszcze skłania matkę do dalszego składania jaj. Pszczoły będą musiały karmić stale przybywające larwy, w okolicy brak pożytku a i warunki dyskwalifikujące wyloty z ula więc scenariusz nieciekawy. No chyba że zimy już nie będzie.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

U nas pod powałką pszczoły się trzęsą z zimna, myślę, że nie czerwią matki jeszcze. Mamy większy problem, bo tata sprzątał wkładki dennicowe z osypu, w siedmiu ulach nie mamy pszczół, jak na filmach z CCD. Puste czyste ule, zapewne od jesieni. Przykre :roll:
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nie fajnie. A jeszcze jak żuk ulowy się rozpanoszy :( . Tragedia. Z roku na rok coraz trudniej i trudniej i trudniej ...
Pozdrawiam Paweł
pszczelarz5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

malgo_up A co to takiego CCD ? i jakie są tego objawy ?
milix
50p
50p
Od: 2 sie 2013, o 09:29

Post »

Ccd to syndrom masowego znikania pszczół. Objaw to puste ule już na jesieni. Poczytaj w internecie jest o tym dużo.
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Prawdopodobnie mieliśmy atak warrozy, jeszcze w sezonie widzielismy jak młode pszczoły wychodzą z komórek bez skrzydeł... Bierzemy pod uwagę brak skuteczności pasków Biowar, w niektórych ulach wcale nie działał. A dwa miesiące bez ochrony to tragedia gotowa... Takie życie. Szczęście, że zostało jeszcze 40 uli ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”