Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

wanda7 pisze:
Dorotka, to aż niemożliwe, żeby Ci zmarzła jakaś róża. Przecież nie było długotrwałych mrozów. Może te pędy po prostu ściemniały, a wiosną odżyją. W każdym razie na pewno w ziemi wszystko jest w porządku, to róża odbije na nowo z korzeni. Nie martw się na zapas. Wszystko będzie dobrze.
Wandziu, a jednak :( Mrozy może nie były długotrwałe, ale jak nastały to u mnie nie było grama śniegu. Niektóre róże zostały bez kopczyków, między innymi właśnie Hot Chocolate. Być może odbije, ale na dzień dzisiejszy nie wygląda to dobrze. I nie jest jedyna. Wczoraj obeszłam ogród i zauważyłam czarne pędy na kilku innych. Co najsmutniejsze, to wspomniana przez Ciebie Concerto ( notabene posadzona jesienią) też ma czarne pędy. Ta ma kopiec i na razie to co powyżej kopca, tak wygląda. Poza tym zauważyłam, że to jesienne nasadzenia tak nieciekawie wyglądają. Bardzo długo było ciepło i te młodziaki ruszyły. Zaczęły wypuszczać nowe listeczki. Potem przyszły mrozy i wszystko ścięły :evil: Oczywiście wiosną okaże się jak jest naprawdę, ale takich czarnych pędów nie było zeszłej zimy i jednak trochę mnie to martwi. Szkoda by było nie zobaczyć tych nowych jesiennych róż.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Oj Dorotka to mnie wystraszyła ;:202 Muszę obejść ogród i podpatrzeć jak u mnie się sprawują jesienne nasadzenia. Na razie widziałam że podmarzły końcówki sadzonej The Fairy, no ale ona ma cieniutkie łodyżki, może inne, te grubsze się oparły mrozom ;:170
Wandziu, piszesz że Twój ogród ma 700m, na tym stoi dom, podjazdy i inne. No powiem Tobie, że na zdjęciach prezentuje się na dużo większy ;:oj ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Annes, Sabinka, Pela11 - ja z cięciem róż to już mam głowę wielką od tych wszystkich instrukcji. A jedne przeczą drugim. Nawet kilka książek sobie sprawiłam i wszędzie co innego radzą. Obejrzałam też filmiki na YouTube i wcale nie jestem mądrzejsza. W każdym razie cienkie pędy trzeba wycinać, bo akurat wszyscy tak radzą. A co do wysokości... musimy wypróbować same. ;:108 No i wiadomo jeszcze, że pierwsze cięcie wykonujemy wraz z kwitnieniem forsycji. Na szczęście wszyscy się co do tego zgadzają.

Dorotka, obeszłam dzisiaj swój ogródek i na szczęście nie widzę żadnych czarnych pędów. Masz jednak rację, że rośliny miały zbyt ciepło i krążyły w mich życiodajne soki, gdy nagle znienacka je zmroziło. Może nie był to jakiś wielki mróz, lecz wpłynął bardzo niekorzystnie na niezahartowane róże. Ale i tak wszystko jak zawsze okaże się wiosną. Na razie nie ma się czym zamartwiać zawczasu.

Anna11, z tego co wiem, Basudin wycofano już z handlu. Potwierdziła to ekspedientka w ogrodniczym. Ten drugi środek muszę sprawdzić. Na razie kupiłam tablice lepowe, więc je wypróbuję po raz pierwszy. Ale raczej jestem sceptycznie nastawiona co do skuteczności.

Sweetdaysy, pamiętam, że ty masz mniej więcej też taki obszar jak ja. Chyba że się mylę. A na zdjęciach to wiadomo... pokazujemy tak, jak chcemy żeby było. Reszta pozostaje milczeniem. :oops:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu za każdym razem oczu nie mogę oderwać od poidełka, jest śliczne, proste. ;:oj Podobnie z szałwią, obie stoją sztywne, jakoś nie mogę trafić na wyższą nie pokładającą się. Ja w ubiegłym roku nie miałam pojęcia o cięciu róż, ciachnęłam Chopiny na 25 cm. Dopiero jak poczytałam, to się przeraziłam. ;:202 Róża nie wiedziała, że nie wolno jej tak krótko ciąć, pięknie się rozkrzewiła i pokazała burzę kwiatów. ;:306
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Mój H jest dręczony o ścieżki, bo tak spodobała mi się Twoja zmiana. Poidełkiem też zachwycałam się już w zeszłym roku i dzięki temu moje ptaszki dostały nowe źródła wody :;230 Zgodnie z Twoimi zaleceniami zakupiłam większe.
Martwię się, że nie okryłam żadnej roślinki, najpierw było za ciepło, a później szpital... Szkoda będzie róż i innych, ale zobaczymy co przeżyje.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też byłam dzisiaj na działce i moje róże mają czarne łodygi ,najbardziej szkoda mi Braci Grimm jest cały czarny ;:145 ,ale ma kopczyk więc mam małą nadzieję.Na wierzchu są już tulipany ,narcyzy i inne cebulki.
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Czytam Was dziewczyny i muszę z przykrością potwierdzić wersję o czarnych pędach różanych.
Podczas wczorajszego obchodu też zauważyłam czarne gałązki, a niektóre jakby uschnięte.
Co się dzieje pod kopczykami.. nie mam pojęcia..
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny ...nie straszcie tymi czarnymi pędami,bo i ja zaczynam się martwić , a nie pojadę na ogród wcześniej jak za dwa tygodnie.Powinien być wprowadzony zakaz wychodzenia na ogrody ;:306 .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja mam czarne ędy, ale tylko na nowych różach i to tych,co okryłam włókniną.
Stare wyglądają świetnie.
Cały czas zachwycam się ścieżkami
Uwielbiam rośliny wylewające się na kostkę. Musze koniecznie to samo zrobić u siebie, jako obrzeże.
Teraz mam gołą ziemię, żeby łatwiej było kosić. Przy kostce będę mogła posadzić więcej roślin
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Zgadzam się z Gosią i te Twoje ścieżki wyglądają rewelacyjnie. Wszystko to jest bardzo spójne i wygląda bardzo ciekawie. Gratuluję Ci serdecznie ;:138 .
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Oj, jak miło spędziłam dziś popołudnie, Twój ogród w którym pospacerowałam dał mi tyle przyjemności ;:167 . Tym bardziej, że zakupiłam kilka dni temu różyczki, które prezentujesz i nawet jeżeli czytam, że nie zawsze Tea Clipper, The Pilgrimm czy inne są idealne, to nie żałuję zakupu. Poczekam, bo nigdzie się nie spieszę, a za dwa-trzy lata będę mieć takie okazy , jakie u Ciebie widzę. I to jest fantastyczne.
Uśmiechnęłam się, gdy czytałam, że zaczęłaś przygodę różaną z 30 krzaczkami i doszłaś do 170. Ja przy 24 ( takie były początki) święcie wierzyłam, że więcej nie dam rady zmieścić. I proszę - dziś jest ich ok. 140 , a może i troszkę więcej i ciągle się mieszczą ;:172 To dopiero cuda.
Za tulipany wielkie brawa!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Cyma, ale ja nie rozumiem, co z Twoim Chopinem? Toć on jest wielkokwiatowy, więc tnie się nisko. Nie mam racji? No może coś mi się pomyliło. W każdym razie cięcie, jak się okazuje, zawsze wychodzi różom na dobre.
Renzal, nie masz się Renatko czego obawiać. Żadna roślinka Ci nie wymarznie. Najwyżej tylko troszkę tego, co jest na wierzchu, bo na pewno wszystko, co znajduje się pod ziemią, pozostanie w dobrej kondycji.
Tencia, a może Bracia Grimm mają tak ciemne pędy z racji swojego koloru kwiatów? Jeszcze nic nie wiadomo. Niedługo się okaże, jak nam różyczki przetrwały zimę.
AguJa, tylko przypadkiem nie zechciej sprawdzać, co tam jest pod kopczykiem. Ja kiedyś nie mogłam wytrzymać z ciekawości, a potem żałowałam. ;:108
Pela, mi się wydaje, że tam u Ciebie w puszczy to jednak jest zacisznie i nic się różom nie stanie. Gorzej mają ci, którzy sadzą róże na tzw. patelni.
Margo, u mnie wszystkie pędy są żywe i zielone, choć nie okrywałam żadnej. Nowe też w porządku. Nie zdążyłam jeszcze oskubać ze starych liści, więc szybko to muszę nadrobić, żeby czarna zaraza się nie rozlazła.
ewelkacha, dzięki kochana ;:196 Ścieżki to wielka wygoda. Szybko można zrobić porządek. Nie żałuję swojej decyzji. :D
ewka36jj, cieszę się, że udało mi się Ciebie ściągnąć do mojego wątku ;:173 Piszesz o moich różanych okazach, a to właśnie Ty masz dorodne krzewy, godne pozazdroszczenia. Ja na każdą róże muszę czekać trzy sezony, żeby w końcu ładnie wyglądała. No i żeby w między czasie nie zmarzła. Sama wiesz, jak to jest z tymi różami. Człowiek się zapiera, że już nigdy więcej... a potem kupuje się następne. :D Aż któregoś dni liczysz te swoje krzewy i nie możesz wręcz uwierzyć, że tyle się ich zebrało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ballerina i bodziszek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Wandziu, patrzę na zdjęcia i Bonica jest piękna! Taka delikatna różowa, tortowa.. prawie do schrupania, a w tym świetle ;:oj
Bardzo się nakręciłam na nią i już jest w moim wiosennym zamówieniu.
Ale nie mam jeszcze dokładnie pomysłu gdzie ją posadzę.
Może jakieś sugestie? Co lubi a czego unikać?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Wando. Tak góra raz na miesiąc udaje mi się zajrzeć do ulubionych wątków ;:138
U ciebie znów nadrobiłam zaległości i zauważam, że przeważają w rozmowach rozważania różane. Stałaś się ekspertką ;:333
U ciebie cień, więc może masz jakiś typ na białą pnącą do cienia. Muszę chyba wywalić New Dawny bo nic nie kwitną w półcieniu. A biorąc poprawkę na to, że za towarzystwo mają Veilchenblau, rambler kwitnący tylko raz - to totalnie trafiłam kulą w płot z tym połączeniem.

Zauważyłam, że podobnie jak Majka, robisz kontrowersyjne połączenia :wink: Czyżbyś miała już dość bladawców? I w czerwone grasz?

Zrobiłam pierwszy obchód ogrodu i z niepokojem zauważyłam sporo czarnych pędów różanych. Co z tego że było dość ciepło, jak brak śniegu i tak nas pewnie mocno dotknie.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wanda, ta twoja Bonica to mistrzostwo świata jest ;:oj . Coraz bardziej zastanawiam się czy mojej nie pozwolić rosnąć ile ma sił w pędach zamiast pilnować cięcia..

Jeśli chodzi o kondycję róż to u mnie też przymroziło. Część róż nie zdążyłam pookrywać i wśród nich trafiają się takie o czarnych pędach. Niby tak do końca nie wiadomo czy one (te pędy) nie są tylko delikatnie przymrożone i nie puszczą mimo wszystko pączków, ale nie wygląda to zachęcająco ;:222 U mnie temperatury robiły z roślinami co chciały. W jeden dzień +3 w kolejny -17.. Nawet nie było czasu żeby się odpowiednio przygotować na takie mrozy. Póki co nie roztrząsam kopczyków i nie zaglądam jak to wygląda w środku, ale taka Kronenbourg to jest czarna aż do kopczyka.

Wndziu.. oj będę się stale uśmiechać o tego bodziszka ;:131 ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”