Ogród Filemona
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Filemona
Naliczyłam 96 bukszpanów, ale to są gęste krzewy ok 30cm szerokości.
-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniczko
Chodziło mi o to, że same kółko z bukszpanów byłoby u mnie mniejsze, ale tak czy siak minimum 100 trzeba kupić ( na to wychodzi)
Winter
Również liczę na to że w tym roku będzie o wiele ładniej niż w poprzednim.
Paulino
Zakładaj wątek, nie ma co zwlekać
Pracy włożyłam już dużo, fakt
ale jeszcze daleka droga do pięknego ogrodu....
Chodziło mi o to, że same kółko z bukszpanów byłoby u mnie mniejsze, ale tak czy siak minimum 100 trzeba kupić ( na to wychodzi)
Winter
Również liczę na to że w tym roku będzie o wiele ładniej niż w poprzednim.
Paulino
Zakładaj wątek, nie ma co zwlekać

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Anitko, myślę, że musisz mieć na uwadze te 100szt. 

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Anitko, Moniczko jesteście w temacie bukszpanów. Ja nie planuję co prawda ronda, ale potrzebuję niski żywopłot. Długość gdzieś 15 metrów. Chciałabym by były wysokie na jakieś 50 cm. Jestem niecierpliwa, ale wyjątkowo nie nie zależy mi na szybkim efekcie końcowym. Myślałam o kupnie malutkich sadzonek . Doradźcie ile sztuk musiałabym kupić i co ile sadzić?
-
- 1000p
Moniczko
Wiem
Madziu
Żeby żywopłot z bukszpanów był ładny i gęsty to trzeba sadzić sadzonki tak żeby się dotykały- tak wyczytałam na innym forum i tak właśnie zaleca znana architekt krajobrazu.
Wiem

Madziu
Żeby żywopłot z bukszpanów był ładny i gęsty to trzeba sadzić sadzonki tak żeby się dotykały- tak wyczytałam na innym forum i tak właśnie zaleca znana architekt krajobrazu.
- Daria_Eliza
- Od: 26 lut 2013, o 01:30
Anito, planujesz, widzę, rondo z bukszpanu - fajny pomysł. Będę podziwiać bukszpany u Ciebie i u Moniki, bo niestety nasze wielkie przesadzane z Krk bukszpany będziemy musieli spalić. Nakład pracy związany z ich ratowaniem i tak był już wielki. Ale to nie ma dalej sensu. Źle zrobiłam, bo powinniśmy je od razu posadzić w tym j e d y n y m miejscu, gdzie mamy cień, czyli pod sosnami. A tak, mimo że ładnie przeżyły samo przesadzanie i w pierwszym roku były zielone, ale w tym chyba ucierpiały na suszę fizjologiczną wiosną, a osłabione dopadł grzyb volutella buxi - i to zniszczyło je prawie całkowicie, nie będziemy się dłużej z nimi męczyć. To było ryzykowne przedsięwzięcie i strasznie dużo siły i czasu nasz kosztowało. Ale trudno - ogrodnik uczy się cały czas. Nie posadzę na glinie już żadnego bukszpanu. Raz, że w naszym ogrodzie raczej nie będzie formalnych założeń - nie pasuje to u nas. A dwa, że musiałabym bardzo uważnie czyścić przycięte resztki, bo u nas o choroby grzybowe łatwo, a bukszpan jest na to wyjątkowo podatny. Za to będą jakieś cisy.
Witam
A tak sobie zajrzałem, no i fajnie masz.
Ooooooo masz kotka Rafika.

Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

A tak sobie zajrzałem, no i fajnie masz.

Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ja też właśnie słyszałam że można mieć piękne obwódki bukszpanowe, a wystarczy jeden niesprzyjający sezon i choroba wytrzebi krzewy do cna. Nic nie można wtedy zrobić, tylko spalić zaatakowane rośliny. W którymś odcinku Maji też była o tym mowa i nawet proponowali jakąś roślinkę w zamian bukszpanów, która lepiej sobie radzi i nie choruje, ale za nic sobie nie przypomnę cóż to było 

-
- 1000p
Dario
Przykre, tyle zachodu z tymi bukszpanami a ostatecznie i tak do wyrzucenia, ale takie życie ogrodnika, nie zawsze idzie po naszej myśli.
Rafik
U mnie Rafcio to piesek
Zuza
Też oglądałam ten odcinek, ale tak samo jak ty nie pamiętam co to za roślinka
Przykre, tyle zachodu z tymi bukszpanami a ostatecznie i tak do wyrzucenia, ale takie życie ogrodnika, nie zawsze idzie po naszej myśli.
Rafik
U mnie Rafcio to piesek

Zuza
Też oglądałam ten odcinek, ale tak samo jak ty nie pamiętam co to za roślinka

- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Bukszpan dla mnie jest tak piękny i ponadczasowy, że nawet te choróbska warto zaryzykować dla wymarzonego efektu. W tym roku muszę go upolować w lidlu jak będzie w sprzedaży bo do mojej obwódki jeszcze trochę mi brakuje
Paulina
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Kontakt:
Piękne te hortensje. Zaraziłam się nimi od Ciebie i Wandy. I zamówiłam w tym roku. Podziwiam konsekwencję w nasadzeniach
. Masz wizję i konsekwentnie się jej trzymasz. Za kilka lat to będzie piękny ogród.

"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Cześć Filemonku
Widzę Anito, że tryskasz już wiosenną energią. Świetny pomysł z jednorodnym nasadzeniem różanym. Nie mam Chopinów ale już sobie wyobrażam ten efekt. Będzie pięknie. Ja najwięcej jednego gatunku mam 4 duże róże lub 7 małych. To są jedne z lepszych nasadzeń. Trzymam kciuki ze efekt.
Bukszpanów to się nasadzisz....oj sporo to będzie pracy. Ale mimo wszystko one szybko rosną i się zagęszczają więc efekty mogą być fajne już na drugi sezon. Jakieś średnicy chcesz to rondko? pojedynczy szpaler czy szerszy?
U nas jeszcze w miarę zdrowe są bukszpany. Prawdziwy problem to mają w Anglii. Może zaraza się do nas nie przeniesie. I też odmiany mają różną zdrowotność. Ja mam Faulknera, może nie ma tak atrakcyjnie drobnych listków jak inne ale za to jest zdrowy, intensywnie zielony i szybko rośnie.
Pozdrawiam

Widzę Anito, że tryskasz już wiosenną energią. Świetny pomysł z jednorodnym nasadzeniem różanym. Nie mam Chopinów ale już sobie wyobrażam ten efekt. Będzie pięknie. Ja najwięcej jednego gatunku mam 4 duże róże lub 7 małych. To są jedne z lepszych nasadzeń. Trzymam kciuki ze efekt.
Bukszpanów to się nasadzisz....oj sporo to będzie pracy. Ale mimo wszystko one szybko rosną i się zagęszczają więc efekty mogą być fajne już na drugi sezon. Jakieś średnicy chcesz to rondko? pojedynczy szpaler czy szerszy?
U nas jeszcze w miarę zdrowe są bukszpany. Prawdziwy problem to mają w Anglii. Może zaraza się do nas nie przeniesie. I też odmiany mają różną zdrowotność. Ja mam Faulknera, może nie ma tak atrakcyjnie drobnych listków jak inne ale za to jest zdrowy, intensywnie zielony i szybko rośnie.
Pozdrawiam
-
- 1000p

Wiosna tuż tuż już to czuje

Co do nasadzeń staram się już nie sadzić pojedynczych roślinek. Zdecydowanie lepszy jest efekt gdy jednego gatunku jest kilka lub kilkanaście sztuk.
Filemonku podglądam Cię na innym forum i muszę przyznać,że masz bardzo trafne odpowiedzi i w pełni z nimi się zgadzam
No muszę przyznać ,że ogród Twój rozrasta się imponująco.Hortensji to już nie wiem ile masz bo pogubiłam się.Widzę nowe pomysły na rondo bukszpanowe,będę podglądać jak Ci idzie
A co myślisz o tych hortensjach bo mam dostać patyczki od koleżanki:
Bombshell
Phantom
Silver Dollar
Pinky Winky
A z jakich Ty jesteś najbardziej zadowolona w swoim ogrodzie,które polecasz? Chodzi mi o nie pokładające się,takie które nie wymagają podpór?
Pozdrawiam

No muszę przyznać ,że ogród Twój rozrasta się imponująco.Hortensji to już nie wiem ile masz bo pogubiłam się.Widzę nowe pomysły na rondo bukszpanowe,będę podglądać jak Ci idzie

A co myślisz o tych hortensjach bo mam dostać patyczki od koleżanki:
Bombshell
Phantom
Silver Dollar
Pinky Winky
A z jakich Ty jesteś najbardziej zadowolona w swoim ogrodzie,które polecasz? Chodzi mi o nie pokładające się,takie które nie wymagają podpór?
Pozdrawiam