Ogród Filemona

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Filemona

Post »

Naliczyłam 96 bukszpanów, ale to są gęste krzewy ok 30cm szerokości.
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko

Chodziło mi o to, że same kółko z bukszpanów byłoby u mnie mniejsze, ale tak czy siak minimum 100 trzeba kupić ( na to wychodzi)

Winter

Również liczę na to że w tym roku będzie o wiele ładniej niż w poprzednim.

Paulino

Zakładaj wątek, nie ma co zwlekać ;:108 Pracy włożyłam już dużo, fakt ;:14 ale jeszcze daleka droga do pięknego ogrodu....
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Anitko, myślę, że musisz mieć na uwadze te 100szt. ;:224
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Anitko, Moniczko jesteście w temacie bukszpanów. Ja nie planuję co prawda ronda, ale potrzebuję niski żywopłot. Długość gdzieś 15 metrów. Chciałabym by były wysokie na jakieś 50 cm. Jestem niecierpliwa, ale wyjątkowo nie nie zależy mi na szybkim efekcie końcowym. Myślałam o kupnie malutkich sadzonek . Doradźcie ile sztuk musiałabym kupić i co ile sadzić?
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Moniczko
Wiem ;:108

Madziu
Żeby żywopłot z bukszpanów był ładny i gęsty to trzeba sadzić sadzonki tak żeby się dotykały- tak wyczytałam na innym forum i tak właśnie zaleca znana architekt krajobrazu.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Anito, planujesz, widzę, rondo z bukszpanu - fajny pomysł. Będę podziwiać bukszpany u Ciebie i u Moniki, bo niestety nasze wielkie przesadzane z Krk bukszpany będziemy musieli spalić. Nakład pracy związany z ich ratowaniem i tak był już wielki. Ale to nie ma dalej sensu. Źle zrobiłam, bo powinniśmy je od razu posadzić w tym j e d y n y m miejscu, gdzie mamy cień, czyli pod sosnami. A tak, mimo że ładnie przeżyły samo przesadzanie i w pierwszym roku były zielone, ale w tym chyba ucierpiały na suszę fizjologiczną wiosną, a osłabione dopadł grzyb volutella buxi - i to zniszczyło je prawie całkowicie, nie będziemy się dłużej z nimi męczyć. To było ryzykowne przedsięwzięcie i strasznie dużo siły i czasu nasz kosztowało. Ale trudno - ogrodnik uczy się cały czas. Nie posadzę na glinie już żadnego bukszpanu. Raz, że w naszym ogrodzie raczej nie będzie formalnych założeń - nie pasuje to u nas. A dwa, że musiałabym bardzo uważnie czyścić przycięte resztki, bo u nas o choroby grzybowe łatwo, a bukszpan jest na to wyjątkowo podatny. Za to będą jakieś cisy.
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Witam :wit
A tak sobie zajrzałem, no i fajnie masz. ;:oj Ooooooo masz kotka Rafika. ;:306 :;230 ;:306
Pozdrawiam i zapraszam do mnie. ;:138
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja też właśnie słyszałam że można mieć piękne obwódki bukszpanowe, a wystarczy jeden niesprzyjający sezon i choroba wytrzebi krzewy do cna. Nic nie można wtedy zrobić, tylko spalić zaatakowane rośliny. W którymś odcinku Maji też była o tym mowa i nawet proponowali jakąś roślinkę w zamian bukszpanów, która lepiej sobie radzi i nie choruje, ale za nic sobie nie przypomnę cóż to było ;:223
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Dario
Przykre, tyle zachodu z tymi bukszpanami a ostatecznie i tak do wyrzucenia, ale takie życie ogrodnika, nie zawsze idzie po naszej myśli.

Rafik
U mnie Rafcio to piesek :wink:

Zuza
Też oglądałam ten odcinek, ale tak samo jak ty nie pamiętam co to za roślinka ;:306
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Bukszpan dla mnie jest tak piękny i ponadczasowy, że nawet te choróbska warto zaryzykować dla wymarzonego efektu. W tym roku muszę go upolować w lidlu jak będzie w sprzedaży bo do mojej obwódki jeszcze trochę mi brakuje
Paulina
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Też tak uważam ;:108 dlatego mam kilkanaście i planuje więcej :D
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękne te hortensje. Zaraziłam się nimi od Ciebie i Wandy. I zamówiłam w tym roku. Podziwiam konsekwencję w nasadzeniach :-). Masz wizję i konsekwentnie się jej trzymasz. Za kilka lat to będzie piękny ogród.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Filemonku ;:138
Widzę Anito, że tryskasz już wiosenną energią. Świetny pomysł z jednorodnym nasadzeniem różanym. Nie mam Chopinów ale już sobie wyobrażam ten efekt. Będzie pięknie. Ja najwięcej jednego gatunku mam 4 duże róże lub 7 małych. To są jedne z lepszych nasadzeń. Trzymam kciuki ze efekt.
Bukszpanów to się nasadzisz....oj sporo to będzie pracy. Ale mimo wszystko one szybko rosną i się zagęszczają więc efekty mogą być fajne już na drugi sezon. Jakieś średnicy chcesz to rondko? pojedynczy szpaler czy szerszy?
U nas jeszcze w miarę zdrowe są bukszpany. Prawdziwy problem to mają w Anglii. Może zaraza się do nas nie przeniesie. I też odmiany mają różną zdrowotność. Ja mam Faulknera, może nie ma tak atrakcyjnie drobnych listków jak inne ale za to jest zdrowy, intensywnie zielony i szybko rośnie.

Pozdrawiam
Filemon24
1000p
1000p

Post »

;:196 cześć Jolcia
Wiosna tuż tuż już to czuje :D Wiesz z rodem to na razie myślimy wszystko zależne od finansów, nie mierzyłam jakiej było by średnicy? ale na pewno mniejsze niż u Moniki. Pojedynczy szpaler na pewno.
Co do nasadzeń staram się już nie sadzić pojedynczych roślinek. Zdecydowanie lepszy jest efekt gdy jednego gatunku jest kilka lub kilkanaście sztuk.
Awatar użytkownika
Kaszka
100p
100p
Od: 10 paź 2014, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Filemonku podglądam Cię na innym forum i muszę przyznać,że masz bardzo trafne odpowiedzi i w pełni z nimi się zgadzam ;:138
No muszę przyznać ,że ogród Twój rozrasta się imponująco.Hortensji to już nie wiem ile masz bo pogubiłam się.Widzę nowe pomysły na rondo bukszpanowe,będę podglądać jak Ci idzie :wink:
A co myślisz o tych hortensjach bo mam dostać patyczki od koleżanki:
Bombshell
Phantom
Silver Dollar
Pinky Winky
A z jakich Ty jesteś najbardziej zadowolona w swoim ogrodzie,które polecasz? Chodzi mi o nie pokładające się,takie które nie wymagają podpór?
Pozdrawiam :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”