Mój mały ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały ogród...

Post »

Witaj :wit . Wpadłam do Ciebie z rewizytą i jestem pod wrażeniem Twojej piwniczki ;:oj . Świetnie wygląda porośnięta tymi wszystkimi roślinami. Cynie bardzo ładne ;:333 . Szkoda, że nie ma już u Ciebie śniegu bo pięknie było w zimowej szacie . Bardzo ładne zdjęcia zimy ;:138 . U mnie także jest brzydko i do tego wietrznie. Dzisiaj nie wyszło słońce ;:218 . Ogólnie paskuda i już chciałabym wiosnę ! Z przyjemnością będę Cię odwiedzała częściej . Pozdrawiam :wit .
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Powinni zrobić emotikonę gdzie kopara spada w dół i jest ręcznie podciągana do góry... Właśnie tak mam za każdym razem gdy widzę Twoją hobbitówkę. No urocza jest ;:152 Chyba skradnę się w nocy, wezmę maszyny i Ci ją ukradnę. Bo nie przeżyję :lol: .
Widzę, że z Milenką zamówionko kompletujecie. A ktoś tu ostatnio pisał, że zdrowy rozsądek ma itd... że nie będzie szalał z zakupami... :lol: :lol: . Zamawianie to oznaka, że choroba się nawraca.
Długo czekałaś na taki efekt że piwniczka cała zarosła?
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu,
niezmiennie zapraszam. Choć po wiedzę użyteczną raczej do Mileny, ona nawet moje zakupy pamięta lepiej niż ja ;:306

Ewelina,
Miło Cię widzieć u mnie ;:196 . Hobbitówka zdecydowanie budzi największe uznanie wśród forumowej braci (i sióstr), czasem nawet się zastanawiam, czy jest sens pokazywać cokolwiek innego. Jednak z naiwną nadzieją czasem coś pokażę, a i tak wszyscy komplementują piwniczkę. Śnieg akurat zaczął padać, może jeszcze jest szansa na zimowe obrazki. Gdy natomiast śniegu jest dużo (co ze dwa razy w karierze mojego ogrodu się zdarzyło) z piwniczki można zjeżdżać na sankach. Albo i bez sanek.

Madziu,
koparę to ja muszę podnosić ilekroć zaglądam do Ciebie, zwłaszcza, że zawsze pamiętam, jak daleko masz do swojego ogrodu. Ale komplement doceniam i kłaniam się pięknie nóżką.
Rośliny na hobbitówce to temat rzeka. Jesienią, przed planowaną przeprowadzką do domu obsadzałam z Mamą skarpy i piwniczkę ? bo tylko te fragmenty ogrodu były gotowe- darami z jej ogródka. Darów było dużo, (worki, wory, pudła skrzynie), więc tereny zarosły praktycznie od razu, ale raczej jednorodnych. I dzięki temu i piwnica i skarpy zmieniają kolory w trakcie sezonu: najwcześniej zaczyna gęsiówka i jest biało i zielono, potem rogownica kutnerowata i na jej tle fioletowe irysy, lato upływa pod znakiem tojeści i jej słonecznej żółci, a późne lato to królowanie rudbekii i nostalgicznych trzcinników.
Gdyby nie ta masa roślin od Mamy, czekałabym pewnie na taki efekt kilka lat.

Popatrz na moją ulubioną odsłonę, którą tworzą białe poduchy rogownicy i fioletowe irysy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To zdjęcia sprzed prawie czterech lat, teraz już trochej inaczej wszystko wygląda. Rośliny jednak są ekspansywne w różnym stopniu, mam wrażenie, że rogownicę trochę wyparła tojeść i jest je mniej. A wydawało się to niemożliwe?

Pisałam coś o zdrowym rozsądku i zakupach? Ha, dowcip zaiste przedni. Muszę wkleić tu listę zamówionych róż, lilii i bylin, bo znowu Milena mnie będzie musiała ratować.

Pozdrawiam bardzo ciepło.

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O kurcze ale ładne widoki.Nawet ja się wdziera w inne roślinki to i tak pięknie wygląda ;:215
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Ewelina7 pisze: A teraz mamy zimę, którą, nie będę ukrywać, zwyczajnie uwielbiam, a która w końcu wypiękniała i wygląda tak jak porządna zima powinna.
Nie, no Ktoś otwarcie na FO wyznaje, że lubi zimę. ;:87 Do tej pory zaledwie kilka osób odważyło się do tego przyznać. Super, że jest nas więcej.
Ewelinko ;:196, jeszcze Cię nie znam, a już uwielbiam. Za to, że lubisz zimę, książki, ogród. No i masz tak niepowtarzalną i piękną hobbitową norkę, że ładniejszej nie widziałam. Przyciąga wzrok i nie pozwoli go oderwać :D
Pozdrawiam serdecznie z nadzieją, że prawdziwa zima jeszcze wróci (tylko byle nie w marcu/kwietniu) ;:219
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. Przepiękne zdjęcia piwniczki. Ten biały kolorek cudownie wygląda a kompozycja z fioletowymi irysami jest bardzo udana. Bardzo lubię takie kolory ;:108 . Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

:wit Ewelino!
Całkiem przypadkiem wpadłam na Twój wątek i pierwsze co zobaczyłam, to zdjęcie z piwniczką. Na ten widok szczęka opadła mi do samej ziemi ;:oj
Genialny pomysł obsadzenia jej wszelkimi bylinami ;:138 Wygląda to niezwykle elegancko, a zarazem tak naturalnie. Nie mogłam przemilczeć takiego "cuda".
W wolnej chwili mam nadzieję przeczytać cały wątek. Szkoda, że zdjęcia są już niedostępne, ale nic to, słowo pisane też się liczy.

Pozdrawiam serdecznie ;:100
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Aniu,
witam Cię i zapraszam :wit

Asiu-Daffo,
ależ mi zrobiłaś niespodziankę odwiedzinami :D
I lubię zimę (tę prawdziwą, śnieżną i mroźną) i się do tego przyznaję :lol:
Patrz, jaki był dzisiaj magiczny poranek, jak na zamówienie:

Obrazek

Śnieg mam nadzieję jeszcze będzie, a w górach to nawet w marcu, nieśmiało planuję wtedy swój pierwszy wypad na ski-toury.
Zapraszam nieustająco :D

Ewelinko,
dziękuję :D Na zdjęciach nie widać jeszcze srebrnego kutneru, bardzo wzmaga efekt bieli. Rogownica, mimo, że przez większość sezonu mnie denerwuje, bo włazi gdzie jej nikt nie prosi, to jednak ten czas kwitnienia wszystko wynagradza.

Dorotko,
i Ciebie witam w moim malutkim ogrodzie i zapraszam do odwiedzin. Starych zdjęć nie żałuj, zanim wiosna nadejdzie zamierzam je tu poodgrzewać.

Na przykład hobbitówka w tojeści :

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj. W tym wydaniu zimowym oraz z żółtym akcentem także pięknie wygląda. :wit
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Ewelina, nie mogę się z Tobą nie zgodzić :D Też mi się podoba. Nie mogę się już doczekać kiedy wszystko wiosennie ruszy na zielono.
Dzisiaj, z uwagi na piękną pogodę chyba coś sobie poporządkuję w ogrodzie, bo łapki świerzbią :heja

Z kronikarskiego obowiązku i żeby wspomóc własną słabą pamięć zapisuję tegoroczne zakupy:

Róże:
  • English Garden (Ausbuff) 
    Evelyn (Aussaucer) 
    Jayne Austin (Ausbreak) 
    Jalitah 
    Tahiti 
    Chandos Beauty (Harmisty) 
Lilie:
  • Lilia Orienpet HONEYMOON 2 szt.   
    Lilia Orienpet PRETTY WOMAN 2 szt. 
    Lilia trąbkowa WHITE PLANET 2 szt. 
    Lilia trąbkowa L. REGALE 2 szt. 
    Lilia Orientalna pełna DISTANT DRUM 1 szt.
    Lilia martagon CLAUDE SHRIDE wielkie cebule 22/+ 
    Lilia martagon MAROON KING 1 szt.Wielkie cebule 22/+ 
i trochę bylin:
  • jeżówka Meteor Yellow
    jeżówka Milkshake
    jeżówka Secret Joy
    ostróżka Moonlight
    ostróżka Morning Sunrise
    przetacznik longifolia Pink Damask
    przetacznik longifolia Schneeriesin
    przetacznik spicata Icicle
    przetacznik First love
    floks Sweet Summer Queen
Planuję nową różaną rabatę dla nowych zakupów, byliny ją uzupełnią. Lilie pójdą na inną nową rabatę założoną jeszcze jesienią, kiedy to zdecydowałam niektóre róże przesadzić. Cel, jakim ma być stopniowe likwidowanie trawnika wydaje się być coraz bardziej osiągalny...

Miłej, słonecznej niedzieli życzę. ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewelinko :wit . Piękna lista zarówno róż jak i lilii i bylin. Będziesz miała zajęcie wiosną ;:215 a o to tutaj chodzi przecież. U mnie także dzisiaj piękna pogoda i zaraz zabiorę moje dziewczynki na spacer. Pozdrawiam i miłego dnia życzę. :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:oops: Oj tam, oj tam.
Twoja ulubiona odsłona jest i moją ulubioną odsłoną. Faktycznie wygląda przeuroczo. Dużo roślin od Mamci uratowało Twój portfel i długi czas oczekiwania na efekt. Zastanawiałam się właśnie jak to osiągnęłaś. Każda dziura zapełniona. Wygląda, jakby tam była po prostu od zawsze. Rogownica jest cudowna. Długo się rozrasta?? No wiem, że miałaś sporo roślin ale może zauważyłaś, jak szybko się sama rozprzestrzenia. Trafia na moją listę chciejstw.
Mam kawałek rabaty z irysami, może też bym tam dosadziła rogownice? Trochę przysłoniłaby irysy po kwitnieniu. Pewnie ona kwitnie razem z irysami a potem nie, ale wiesz, zawsze bardziej osłonięte byłyby liście irysów. A potrafią one u mnie żółknąć.
Nie Ty pisałaś o zdrowym rozsądku zakupowym tylko właśnie Milenka :lol: . Podoba mi się Twoje zamówienie. Zwłaszcza różane. Nie wiem, po co poszłam je dokładnie przeglądać ;:223 . Muszę się trzymać, żeby nic nie domawiać. Obiecałam sobie, że listę już zamknęłam. A ten floks jak wygląda? Bo u wujka wyskakują wszystkie możliwe barwy .
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p

Post »

Madzia, chcesz rogownicę? Szepnij słówko a wyślę Ci ile potrzebujesz... Ja już ją zaczynam plewić jak chwasty.
jest bardzo ekspansywna, rozrasta się błyskawicznie, a żeby się przyjęła wystarczy jej kawałek niedbale przydeptać ;:306

A floks nie mam pojęcia, bo w ofercie Mariusza ze Szczytnicy nie ma zdjęć. Ale wiesz, ja się czasem zakochuję w nazwach. Powinien być taki. Ładny, prawda?

Planowane porządki mi jednak nie wyszły, ale wyszły przebiśniegi:

Obrazek

Byłby to czas otrąbić przedwiośnie?
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

:wit Przedwiośnie się zbliża małymi kroczkami :D już nie mogę się doczekać ;:108
zakupy przednie ale będzie się działo :tan
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to szeptam, szeptam...Pewnie że chcę. No i mogłabyś jej nagadać, żeby u mnie się tak rozprzestrzeniała.
Floksik cudny, chyba mam takiego samego albo podobnego. O ile dobrze pamiętam, to pożyczyłam sobie takiego spod sąsiedniego bloku :lol: .
Żeby z moich porządków takie przebiśniegi wychodziły to byłoby cudownie ;:306 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”