Ogród Filemona

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Filemona

Post »

A te trzy sztuki ile masz sezonów?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anitko wiosną przy Chopinach posadź tulipany, potem lawendę, kocimiętkę lub szałwię. Mam taką kompaktową, jest bezobsługowa. ;:215 Niestety trudno ją kupić. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=700 Myślę, że musisz wybrać coś, co tobie wydaje się najładniejsze. Może tylko ostnicę, ale wtedy ryzyko, czy przetrwa zimę. ;:218
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Madziu, te trzy chopinki które już mam to dopiero w zeszłym sezonie posadzone.

Soniu ,mam dwie sztuki tej szałwii, ale myślałam żeby może tą wyższą od ciebie posadzić przed chopinami.

Ola, czytałam u ciebie w wątku, że musisz zostawić dzieciakom trawnika, no cóż musisz poczekać aż jeszcze bardziej podrosną.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Anitko, Twój wątek tak się rozpędził, że za chwilę otworzysz nowy. Bardzo jestem ciekawa jak się w tym roku rozrosną tworzone przez Ciebie nowe rabaty. Rób dużo fotek ;:333
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Kochana fotek na pewno będzie dużo mam w końcu aparat ;:138 nie będę już zdjęć telefonem robić, także i jakość zdjęć będzie lepsza.
Liczę, że wszystko się ładnie rozrośnie i będzie co oglądać ;:173
Musisz swój ogród zgłosić do Mai w ogrodzie KONIECZNIE, te ogrody co tam pokazują to nawet do pięt twojemu nie dorastają ;:224
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anitko, jesteś niesamowita ;:4 ;:196 Dziękuję ;:168
Fajnie, że masz nowy aparat. Ja swój kupiłam dokładnie rok temu zimą i zanim wiosna nadeszła to udało mi się opanować jego podstawowe funkcje, żeby robić w sezonie fotki ;:333 Ty już swój poznałaś?
Zamawiałaś jakieś nowe róże? A może jakieś inne ciekawostki?
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Tak już się z nim zapoznałam, jakość zdjęć bez porównania do tych z telefonu. Moniczko na poprzedniej stronie pisałam jakie różę zamówiłam.
W marcu jak pogoda pozwoli mam już zaplanowany wypad po hortensje do szkółki Szmitów w Pęchcinie ;:167 Muszę dokupić 5 hortensji magical moonlight, jak będą to też kupie rozchodniki matrona. Chciałabym kupić również hortensje strong annabell docelowo w tym sezonie chce ich kupić 3 lub 4 sztuki( na razie mam jedną)
W ogóle chciałabym zrobić rondo przed domem z bukszpanów zastanawiam się ile na to potrzeba sadzonek i ile by to wszystko kosztowało.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, na rondo trzeba bardzo dużo bukszpanu :roll: . Oczywiście zależy jakie duże rondko :wink: Ja kupuję bukszpany od 10 lat i końca nie widzę. W tym roku znów muszę dokupić sporo sadzonek. Na szczęście odkryłam miejsce, gdzie mogę kupić ladne, rozrośnięte sadzonki w dobrej cenie. Są na tyle spore, że od razu dają widoczny efekt :D Najlepiej tak zrobić, bo małe sadzonki u mnie słabo się sprawdziły - nie najlepiej radziły sobie w czasie suszy i łapały choroby bukszpanowe :( W ubiegłym roku wyrzuciłam wszystkie malutkie sadzonki kupowane w marketach i posadziłam w to miejsce te duże, z porządnymi, mocnymi korzeniami - wspaniale się realizowały. Tak częściowo zrobiłam również jeszcze rok wcześniej i tak też będę wymieniać kolejne w tym roku, bo wszystkie mizeroty wyrzuciłam i spaliłam, żeby nie roznosiły chorób na duże :D Tobie również tak radzę - kup od razu większe sadzonki ;:108 Płaciłam za ok.30cm, gęste sadzonki po 5-6zł. To b.dobra cena.
Czy to rondo będzie w formie podjazdu jak u mnie?
Hortensje Strong Anabelle mam również - ma wielkie pompony ;:138
Rozchodniki bardzo Ci polecam, są wspaniałe i niesamowicie ozdobne jesienią ;:215 Ja wciąż kupuję nowe odmiany, dosadzam gdzie tylko mogę. Warto też kupić różne odmiany Marcinków, bo również jesienią zdobią rabaty. Ja zaopatrzyłam się w tym roku w dużo nowych odmian :tan Magical Moonlight już chyba masz? Nie wolisz sobie sama ukorzenić?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Anitko szałwia ode mnie, rośnie wysoka. Może na twojej gliniastej ziemi będzie mniej ekspansywna, bo u mnie to ogromne krzaczory. Ale wiosną wygląda zjawiskowo, ;:215 a potem zetniesz i już zakwita niżej, wtedy hortensje kwitną. Pomysł z rondem świetny, ;:138 ja bym kupiła bukszpan w szkółce, żeby widzieć. U mnie 20cm są po 4-5 zł. Sadzę co 25cm licząc od środka rośliny. Zmierz ile ma liczyć koło i łatwo policzysz. Moniczka super podpowiedziała. ;:180
Filemon24
1000p
1000p

Post »

Moniczko

Ja już mam zaplanowane kupno dużych sadzonek 4 hortensje chcę kupić takie jak ta ( kupiona w tamtym roku) Nadal sa w ofercie u Szmitów te duże sadzonki :D
Obrazek i jedną mniejszą. Muszę mieć od razu efekt :D Mam już 3 odmiany rozchodników i planuje dokupić jeszcze trochę z odmiany Matrona.
Rondo było by właśnie w formie podjazdu. Ciekawe czy na sam bukszpan zmieścilibyśmy się w 500 zł - także realizacja tych planów w tym roku stoi pod znakiem zapytania.

Soniu

Również sádze ze lepiej kupić sadzonki w szkółce, pewniejszy zakup niz przez internet. Czytałam ze najlepiej sadzić na taki zywoplocik sadzonka przy sadzonce żeby luk później nie było.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej, ogromne hortensje. Kupuj, warto za każdą cenę!
A rondo i cena - wszystko zależy od średnicy jaką chcesz. Ile miałoby mieć średnicy to rondo w miejscu gdzie będzie obwódka z bukszpanu??
Policzę ile ja mam posadzonych bukszpanów na obwodzie. Ja sadziłam w małych odstępach, bo bukszpany ładnie się zagęszczają, a poza tym miałam ładne, gęste sadzonki.
Filemon24
1000p
1000p

Post »

60 zł taka sadzonka także moim zdaniem cena atrakcyjna za taki okaz. Jakbyś mogła policzyć ile masz sadzonek byłabym wdzięczna.
Na wiosnę narysuję przykładowe rondo i wymierzę co i jak. Na pewno było by mniejsze od twojego tak sądzę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musi być minimum takie jak moje, żeby swobodnie objechać samochodem. Chyba, że nie będziecie jeździć tym rondkiem?
Winter
200p
200p
Od: 24 lut 2015, o 09:34

Post »

Fantastyczny ogród, z przyjemnością się przespacerowałam.
Nie mogę się doczekać lata i podglądania efektów Twoich nasadzeń.:)
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Przyleciałam z wątku hortensjowego i widzę, że u Ciebie to same hortensjowe cudeńka. Mnóstwo pracy włożyłaś w ogród, u mnie areał podobny, ogród przejęty o dziadkach i cały praktycznie do przeróbki ale widzę, że nie tylko ja mam takie problemy. Ty sobie świetnie radzisz, tempo błyskawiczne, zwłaszcza róży Ci zazdroszczę......pozytywnie oczywiście :D
Paulina
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”