Ogród Filemona
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Filemona
A te trzy sztuki ile masz sezonów?
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anitko wiosną przy Chopinach posadź tulipany, potem lawendę, kocimiętkę lub szałwię. Mam taką kompaktową, jest bezobsługowa.
Niestety trudno ją kupić. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=700 Myślę, że musisz wybrać coś, co tobie wydaje się najładniejsze. Może tylko ostnicę, ale wtedy ryzyko, czy przetrwa zimę. 

-
- 1000p
- Od: 1 sie 2014, o 14:59
Madziu, te trzy chopinki które już mam to dopiero w zeszłym sezonie posadzone.
Soniu ,mam dwie sztuki tej szałwii, ale myślałam żeby może tą wyższą od ciebie posadzić przed chopinami.
Ola, czytałam u ciebie w wątku, że musisz zostawić dzieciakom trawnika, no cóż musisz poczekać aż jeszcze bardziej podrosną.
Soniu ,mam dwie sztuki tej szałwii, ale myślałam żeby może tą wyższą od ciebie posadzić przed chopinami.
Ola, czytałam u ciebie w wątku, że musisz zostawić dzieciakom trawnika, no cóż musisz poczekać aż jeszcze bardziej podrosną.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Anitko, Twój wątek tak się rozpędził, że za chwilę otworzysz nowy. Bardzo jestem ciekawa jak się w tym roku rozrosną tworzone przez Ciebie nowe rabaty. Rób dużo fotek 

-
- 1000p
Kochana fotek na pewno będzie dużo mam w końcu aparat
nie będę już zdjęć telefonem robić, także i jakość zdjęć będzie lepsza.
Liczę, że wszystko się ładnie rozrośnie i będzie co oglądać
Musisz swój ogród zgłosić do Mai w ogrodzie KONIECZNIE, te ogrody co tam pokazują to nawet do pięt twojemu nie dorastają

Liczę, że wszystko się ładnie rozrośnie i będzie co oglądać

Musisz swój ogród zgłosić do Mai w ogrodzie KONIECZNIE, te ogrody co tam pokazują to nawet do pięt twojemu nie dorastają

- Alania
Anitko, jesteś niesamowita
Dziękuję
Fajnie, że masz nowy aparat. Ja swój kupiłam dokładnie rok temu zimą i zanim wiosna nadeszła to udało mi się opanować jego podstawowe funkcje, żeby robić w sezonie fotki
Ty już swój poznałaś?
Zamawiałaś jakieś nowe róże? A może jakieś inne ciekawostki?

Fajnie, że masz nowy aparat. Ja swój kupiłam dokładnie rok temu zimą i zanim wiosna nadeszła to udało mi się opanować jego podstawowe funkcje, żeby robić w sezonie fotki

Zamawiałaś jakieś nowe róże? A może jakieś inne ciekawostki?
-
- 1000p
Tak już się z nim zapoznałam, jakość zdjęć bez porównania do tych z telefonu. Moniczko na poprzedniej stronie pisałam jakie różę zamówiłam.
W marcu jak pogoda pozwoli mam już zaplanowany wypad po hortensje do szkółki Szmitów w Pęchcinie
Muszę dokupić 5 hortensji magical moonlight, jak będą to też kupie rozchodniki matrona. Chciałabym kupić również hortensje strong annabell docelowo w tym sezonie chce ich kupić 3 lub 4 sztuki( na razie mam jedną)
W ogóle chciałabym zrobić rondo przed domem z bukszpanów zastanawiam się ile na to potrzeba sadzonek i ile by to wszystko kosztowało.
W marcu jak pogoda pozwoli mam już zaplanowany wypad po hortensje do szkółki Szmitów w Pęchcinie

W ogóle chciałabym zrobić rondo przed domem z bukszpanów zastanawiam się ile na to potrzeba sadzonek i ile by to wszystko kosztowało.
- Alania
Oj, na rondo trzeba bardzo dużo bukszpanu
. Oczywiście zależy jakie duże rondko
Ja kupuję bukszpany od 10 lat i końca nie widzę. W tym roku znów muszę dokupić sporo sadzonek. Na szczęście odkryłam miejsce, gdzie mogę kupić ladne, rozrośnięte sadzonki w dobrej cenie. Są na tyle spore, że od razu dają widoczny efekt
Najlepiej tak zrobić, bo małe sadzonki u mnie słabo się sprawdziły - nie najlepiej radziły sobie w czasie suszy i łapały choroby bukszpanowe
W ubiegłym roku wyrzuciłam wszystkie malutkie sadzonki kupowane w marketach i posadziłam w to miejsce te duże, z porządnymi, mocnymi korzeniami - wspaniale się realizowały. Tak częściowo zrobiłam również jeszcze rok wcześniej i tak też będę wymieniać kolejne w tym roku, bo wszystkie mizeroty wyrzuciłam i spaliłam, żeby nie roznosiły chorób na duże
Tobie również tak radzę - kup od razu większe sadzonki
Płaciłam za ok.30cm, gęste sadzonki po 5-6zł. To b.dobra cena.
Czy to rondo będzie w formie podjazdu jak u mnie?
Hortensje Strong Anabelle mam również - ma wielkie pompony
Rozchodniki bardzo Ci polecam, są wspaniałe i niesamowicie ozdobne jesienią
Ja wciąż kupuję nowe odmiany, dosadzam gdzie tylko mogę. Warto też kupić różne odmiany Marcinków, bo również jesienią zdobią rabaty. Ja zaopatrzyłam się w tym roku w dużo nowych odmian
Magical Moonlight już chyba masz? Nie wolisz sobie sama ukorzenić?

Czy to rondo będzie w formie podjazdu jak u mnie?
Hortensje Strong Anabelle mam również - ma wielkie pompony

Rozchodniki bardzo Ci polecam, są wspaniałe i niesamowicie ozdobne jesienią

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Anitko szałwia ode mnie, rośnie wysoka. Może na twojej gliniastej ziemi będzie mniej ekspansywna, bo u mnie to ogromne krzaczory. Ale wiosną wygląda zjawiskowo,
a potem zetniesz i już zakwita niżej, wtedy hortensje kwitną. Pomysł z rondem świetny,
ja bym kupiła bukszpan w szkółce, żeby widzieć. U mnie 20cm są po 4-5 zł. Sadzę co 25cm licząc od środka rośliny. Zmierz ile ma liczyć koło i łatwo policzysz. Moniczka super podpowiedziała. 

-
- 1000p
Moniczko
Ja już mam zaplanowane kupno dużych sadzonek 4 hortensje chcę kupić takie jak ta ( kupiona w tamtym roku) Nadal sa w ofercie u Szmitów te duże sadzonki
i jedną mniejszą. Muszę mieć od razu efekt
Mam już 3 odmiany rozchodników i planuje dokupić jeszcze trochę z odmiany Matrona.
Rondo było by właśnie w formie podjazdu. Ciekawe czy na sam bukszpan zmieścilibyśmy się w 500 zł - także realizacja tych planów w tym roku stoi pod znakiem zapytania.
Soniu
Również sádze ze lepiej kupić sadzonki w szkółce, pewniejszy zakup niz przez internet. Czytałam ze najlepiej sadzić na taki zywoplocik sadzonka przy sadzonce żeby luk później nie było.
Ja już mam zaplanowane kupno dużych sadzonek 4 hortensje chcę kupić takie jak ta ( kupiona w tamtym roku) Nadal sa w ofercie u Szmitów te duże sadzonki

Rondo było by właśnie w formie podjazdu. Ciekawe czy na sam bukszpan zmieścilibyśmy się w 500 zł - także realizacja tych planów w tym roku stoi pod znakiem zapytania.
Soniu
Również sádze ze lepiej kupić sadzonki w szkółce, pewniejszy zakup niz przez internet. Czytałam ze najlepiej sadzić na taki zywoplocik sadzonka przy sadzonce żeby luk później nie było.
- Alania
Ojej, ogromne hortensje. Kupuj, warto za każdą cenę!
A rondo i cena - wszystko zależy od średnicy jaką chcesz. Ile miałoby mieć średnicy to rondo w miejscu gdzie będzie obwódka z bukszpanu??
Policzę ile ja mam posadzonych bukszpanów na obwodzie. Ja sadziłam w małych odstępach, bo bukszpany ładnie się zagęszczają, a poza tym miałam ładne, gęste sadzonki.
A rondo i cena - wszystko zależy od średnicy jaką chcesz. Ile miałoby mieć średnicy to rondo w miejscu gdzie będzie obwódka z bukszpanu??
Policzę ile ja mam posadzonych bukszpanów na obwodzie. Ja sadziłam w małych odstępach, bo bukszpany ładnie się zagęszczają, a poza tym miałam ładne, gęste sadzonki.
-
- 1000p
60 zł taka sadzonka także moim zdaniem cena atrakcyjna za taki okaz. Jakbyś mogła policzyć ile masz sadzonek byłabym wdzięczna.
Na wiosnę narysuję przykładowe rondo i wymierzę co i jak. Na pewno było by mniejsze od twojego tak sądzę.
Na wiosnę narysuję przykładowe rondo i wymierzę co i jak. Na pewno było by mniejsze od twojego tak sądzę.
- Alania
Musi być minimum takie jak moje, żeby swobodnie objechać samochodem. Chyba, że nie będziecie jeździć tym rondkiem?
-
- 200p
- Od: 24 lut 2015, o 09:34
Fantastyczny ogród, z przyjemnością się przespacerowałam.
Nie mogę się doczekać lata i podglądania efektów Twoich nasadzeń.
Nie mogę się doczekać lata i podglądania efektów Twoich nasadzeń.

Pozdrawiam Paulina
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
Przyleciałam z wątku hortensjowego i widzę, że u Ciebie to same hortensjowe cudeńka. Mnóstwo pracy włożyłaś w ogród, u mnie areał podobny, ogród przejęty o dziadkach i cały praktycznie do przeróbki ale widzę, że nie tylko ja mam takie problemy. Ty sobie świetnie radzisz, tempo błyskawiczne, zwłaszcza róży Ci zazdroszczę......pozytywnie oczywiście 

Paulina