Moje spełnione marzenie... tu.ja cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko-dziękuję za odwiedziny.

Elżuniu- miło,że się do mnie pofatygowałaś tak daleko-aż na drugi koniec Polski.

Agnieszko- to nie Drawsko ani Kamień. Trzeba jechać niżej, jeszcze niżej niż Stargard nawet. To tylko i aż Choszczno. Mam nadzieję,że mimo wszystko nie miałaś problemów z zaśnięciem ( szczególnie jeśli popracowałaś na działeczce).

Aga, Asiu i Aniu- miło mi,że podoba Wam się moje miasto i jego urokliwe zakątki, których jest znacznie więcej.

Wiecie jaka refleksja mi się nasunęła jadąc przez Polskę (wszerz) tam i z powrotem, gdy oglądałam przez szybę samochodu ( na szczęście nie jestem kierowcą) skwery, ogrody i ogródki...? Że rośliną numer 1 w naszym kraju jest tuja. Występuje wszędzie - od maleńkich ogródków po skwery miejskie i parki. To chyba nie dziwi - jest tyle różnych odmian, o różnych kształtach i kolorach. Wszystko wskazuje na to,że w moim ogrodzie też znajdzie swoje miejsce. Chcę z niej zrobić żywopłot od strony parku. Dziś nawet M zabiera mnie na mały rekonesans do szkółki drzew iglastych.

A teraz jeszcze kilka fotek z parkingu Canpol. Iglaste również- z naciskiem na te dla amatorów rzeźbienia i modelowania.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Iza, bardzo ładne zdjęcia porobiłaś.
Choszczno urokliwe.
Spacer wokół jeziora bardzo zdrowy również o tej porze roku.

Psiunio bardzo fajny. Mam kota, ale lubię też psy.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się Basiu, że Ci się podoba.
Jak tylko jestem u mamy i pogoda pozwala to codziennie robię sobie spacer dookoła jeziora. Kajtek co najmniej 4 razy wtedy się kąpie - wszędzie tam gdzie jest dobry dostęp do wody.

Dzisiaj mój M miał "dzień dobroci dla biedronek" - pojechaliśmy do szkółki. Kupiłam 11 donic z tujami. Wybór duży, ale zdecydowałam się na odmianę Can Can. Potem jeszcze wypad do hurtowni ogrodniczej po ziemię dla iglaków i korę. Przy okazji kupiłam kilka drobiazgów. Mieli też świetne metalowe ( ażurowe) pergole do róż i pnączy. Ceny wahały się od 35 do 100 zł w zależności od kształtu i wielkości. Wiosną będę musiała ich znów odwiedzić. M od razu szybko podsumował,że ponad 200 zł wydałam. Nie powiem sporo...ale przecież nie codziennie robi się takie zakupy.
Dzisiaj było bardzo zimno - aż ręce marzły.Popołudniu nawet padało. Jutro bez względu na pogodę idziemy sadzić iglaki.
Miejsce na nie pod płotem już czeka. Kilka dni temu M wykopał jeżyny i niedobitki agrestu. trzymajcie kciuki by jutro nie lało i by czasem śnieg nie padał.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo! No jak na wizytę z takim zakupem długoletnim, to 200zł- co to jest! W końcu to iglaki na lata całe, dłużej niż meble, niż odzież ;)nawet niż samochód ;)
Ja uwielbiam oglądac ogrodowe centra, ale na razie ograniczam się do ...allegro i tylko przez ekran, bez zakupów.

Ja chciałam Ci podziękować, bo jak rozmawiłyśmy kiedyś o czasopismach i prenumeracie, to zwróciłas uwagę, że lubisz Mój Piękny Ogród. Ja pisałam wtedy,że dla mnie on jest za elegancki, ale ostatnio właśnie kupiłam, bo mnie zaciekawiło, skoro Tobie się podoba, to skorzystałam z polecenia. I okazało się, że byłam do niego uprzedzona, bo mylił mi się z Dom i Ogród, który dla mnie jest 'nierealny". Więc dzięki tej rozmowie odkryłam dla siebie nowy miesięcznik! Bo rzeczywiście MPO jest bardzo ciekawy! Dziękuję!
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Izo strasznie zasmuciłaś mnie tą pergolą, ja ostatnio kupiłam taką na allegro za 25 zł (jeszcze jej nie rozkładałam) i teraz martwię się czy coś z niej będzie. Na róże chciałam...
Ale masz jabłek, moje już są zjedzone (w tym roku mieliśmy nieurodzaj).
I piwniczkę udało się wykorzystać.
Trzymam kciuki za jutrzejszy dzień. Ja też chcę założyć żywopłot, ale na wiosnę z cisu.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Madziu - u Hanki taką tańszą zmiótł halny...
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Izo ! Już drugi raz obeszłam urokliwe jezioro , dzięki za taką możliwość . Za pierwszym razem również długo się
zastanawiałam, o jakim mieście piszesz ? :wink: Teraz już wiem, że to Choszczno ... miło zobaczyć zakątki naszego kraju, w których się nie było. ;:333 .
Teraz z kolei mam następną zagwozdkę ... :lol: Czy tego przystojnego hipcia, też na parkingu Canpol sfociłaś ? ;:113

Podziwiam, że psiunio lubi wodę i to nawet o tej porze :shock: :shock: :shock: . Mój nawet przed kroplami niewielkiego deszczu, ucieka ;:24 .

Pozdrawiam i trzymam kciuki za jutrzejszą pogodę i przyjemne sadzenie tujowego zakupu :D ;:215
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo! I ja cichutko poproszę...już dziś włóż do torby aparat...?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wpadłam na momencik by wstawić fotki ze szkółki. A tu niespodzianka...tylu gości. Milo,że zaglądacie do mnie i podziwiacie fotograficzne "wypociny". Dzięki serdeczne.
Aga - cieszę się,że przypadł Ci do gustu MPO. A wiesz,że nawet miałam zapytać co Ci w nim nie leży... Ja bardzo lubię i cenię sobie to czasopismo. Kilka numer kupiłam na długo przed zakupem działki. Na ten rok wykupiłam prenumeratę. Prezentem był sekator i rękawiczki Gardeny. Poważnie myślę o prenumeracie na przyszły rok. A aparat na pewno będzie mi jutro towarzyszył.

Magdo - moja pergola była śmiesznie tania i kupiona w supermarkecie. Trzymam kciuki za Twoją. Ta cena jaką zapłaciłaś już do czegoś zobowiązuje. O żywopłocie z cisów napisałam u Ciebie. Piszesz,że miałaś mało jabłek w tym roku. Aż się wierzyć nie chce,bo wszyscy wokół narzekali na "klęskę urodzaju". Szkoda,że mieszkasz tak daleko. Podzieliłabym się z Tobą. Rozdawałam wszystkim chętnym całymi skrzynkami.

Asiu - cieszę się,że mnie odwiedzasz. Byłam u Ciebie i przeczytałam już dobra wiadomość o książce. Jeszcze raz gratuluję :!:

Aniu - to pani hipciowa i jest mieszkanką małego ZOO na parkingu Canpol. Oprócz niej są tam przedstawiciele ponad 50 gatunków zwierząt. Począwszy od ptaków po niedźwiedzia i wielbłąda. A z Poznania do Choszczna wcale nie jest daleko. Leży ono na trasie kolejowej Poznań-Szczecin. Jadąc pociągiem jezioro można podziwiać przez okno.

A teraz kilka zdjęć ze szkółki:

Ciekawe czy wpadłby ktoś na myśl,że można formować tamaryszek..?
To zobaczcie efekt:

Obrazek
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Strzyżony czy golony? :wink: Ale zgrabnie to wyszło, chociaż jego naturalna puszystość...
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, ciekawe jaką dziś Iza miała pogodę? Rosliny już pewnie zanocują w ziemi?
Ciekawam gdzie je umieściłaś w planie ogrodu.
Czekam na dalsze wieści. Pozdrawiam,
Aga
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Oranio- miło Cię gościć. Co do "fryzury" tamaryszka to chyba zależy co kto lubi i co komu pasuje...Mi szczerze mówiąc też wydał się trochę dziwny, ale niezwykły. Dlatego pozwoliłam sobie uwiecznić go na zdjęciu.

Wygląda na to,że na Ciebie Aga zawsze mogę liczyć. Pogoda może nie była rewelacyjna,ale na sadzenie drzewek w sam raz. Było znacznie cieplej niż wczoraj i od czasu do czasu siąpiło.
Drzewka posadzone. Choć przyznam szczerze,że była to wręcz tytanowa robota. Najgorsze było przekopanie pasa ziemi pod płotem na prawie całej szerokości działki ( pierwszy raz od x lat ) i solidne przygotowanie miejsca. Przez to kopanie wzbogaciłam się o kilka kamieni i niestety całą stertę śmieci. Łącznie przepracowaliśmy 10 godzin. Oczywiście M najwięcej i najciężej - połowę tej dniówki. Mam nadzieję,że jutro nie będzie przeklinał mnie i działki. Ciekawe jak podniesiemy się rano z wyrka. Mnie już teraz boli lewe ramię. Tak mierzyłam i liczyłam,że brakło nam dwóch drzewek - trzeba jechać i dokupić. zastanawiam się czy nie skusić się na inną odmianę...Zostawiliśmy wolne pierwsze i ostatnie miejsce.
A teraz to co wszyscy lubią najbardziej czyli fotorelacja:

To dzięki dokładności mego M drzewka rosną w jednej linii choć nie używaliśmy żadnych sznurków.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Faktycznie kawał roboty wykonaliście ;:63 .
A z tym żeby pierwsze i ostatnie miejsce obsadzić czymś innym mi się bardzo podoba.
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witaj Kochaniutka Obrazekmiłej nocy życzę
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Izo! A...teraz rozumiem. No- będzie pięknie- tak szpaler stwarzajacy zacisze od strony parku! Rzeczywiście kawał pracy był. Te kamloty to wszystko z ziemi w ogrodzie? Oj, ciężko musi być, ale za to w sumie to małe "skarby" ? Gdzie je dorzucisz?

Tam, na jednym ze zdjęć, wiszą okulary ochronne, a ja myślałam, że to biały biostonosz? :;230 Już mi się zachciewa lata i bikini!

Wspaniale, że Twój Mąż ci pomaga, rzeczywiście te tuje jak pod sznurek!Byłoby bardzo cieżko samej posadzić, wkopać tyle roślin!

Ale i tak jak się na to patrzy, to wyglądają na wiele drożej niż na 200zł. Jednak obsadzić taki kawał płota, to i tak oszczędnie zagospodarowaliście.

Na brzegi dwie inne? Może masz zdjęcie z oddali, co jest w otoczeniu, czy nie będzie "przedobrzone"? Ale to nawet ciekawy pomysł, bo widzę tam jeszcze jakąś sosnę- taką błękitną? Mogłoby rzeczywiście być ciekawie, sosna, iglak X, tuje-/t/t/t/t/- iglak może, nie X a Y. Może nawet dwa różne, albo jałowiec? Niestety nie wiem czym się kończy drugi kraniec tujek...?

Pozdrawiam,
Aga
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”