Orchidea

ODPOWIEDZ
jolcia.
50p
50p
Od: 4 paź 2008, o 14:20

Post »

Moja pieknosc zostala lysa :(
Zauwazylam ze powoli zolknie jej ped tak a propos kiedy sie go obcina??
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obetnij jak najniżej jak żżółknie całkiem, a jak żżółknie tylko część, to na granicy zielonego i suchego. Piękne masz te storczyki, zwłaszcza takiego bielutkiego chciałabym mieć, ale u nas nie widziałam. A w tubie też mi się podoba, bardzo to efektowne, można zostawić i poobserwować czy się dobrze ma.
Te robaczki, to podejrzewam że skoczogonki- obejrzyj zdjęcia w internecie i poczytaj o nich, są chyba najpopularniejsze, a siedzą w wilgotnym podłożu, więc jak trochę przesuszysz to Ci się nie będą tak lęgły. W umiarkowanych ilościach nie robią krzywdy roślinie.
Obejrzyj te swoje przez jakąś lupę, zwłaszcza obejrzyj dobrze wodę po namaczaniu, bo wszelkie robactwo wypływa z wodą przy wyjęciu doniczki.
Powodzenia!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
jolcia.
50p
50p

Post »

Jutro zamiezam zmienic podloze mojej sniezynce moj wielki dzien będę to pierwszy raz robila.
Moze mi ktos podpowiedziec jaka woda mam korzenie obmyc czy to ma byc tez przegotowana jak do podlewania ??
A nastepnie je wysuszyc -tak gdzies czytalam,nie wsadzac odrazu do podloza.
aha jeszcze podloze najlepiej wyprazyc w piekarniku,jak dlugo i na ilu stopniach?
Sorki ze tyle mam niejasnien i sie nieznam ale jestem poczatkujaca i jeszcze tego nie robilam a niechce zebymi mi sie cos przydazylo nieciekawego.
Dzięki :)
jolcia.
50p
50p

Post »

Jak sie ju za niego zabiore to co mam np zrobic z kozeniami ?Jak beda podejzewam miekkie to sie je wycina i posypac cynamonem??
jolcia.
50p
50p

Post »

zrobilam zdjecia kozeni jak juz wyciagnelam ja z doniczki moze ktos ocenic bylo pare takich jakby zgnitych to je wycielam ale naszczescie tylko pare :) Obrazek Obrazek Obrazek
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Korzenie są w porządku.
jolcia.
50p
50p

Post »

A teraz cos dla pocieszenia oczu jak obiecalam bylaw w sklepie i porobilam pare zdjec Wandy :D Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czyz nie sa przecudowne :shock:
jolcia.
50p
50p

Post »

Dziekuje Asiu :D
To ide zaraz wsadzic zpowrotem do podloza ktore wczesniej wyprarzylam w piekarniku.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Rety rety ale cuda :shock: :shock:
te vandy są przepiękne, ale jaki wybór paphiopedilum, i w dodatku w jakim uroczym "opakowaniu" :shock: :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne Vandowate (zwłaszcza te niebieskie w kratkę). Paph. też ładne.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Vandy piękne ;:31
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

CUDA
Normalnie aż mnie zatkało!!!!!!!
jolcia.
50p
50p

Post »

Goraco Was kochani witam.
U mnie jak na razie nic sie nie dzieje czym moglabym sie pochwalic,moje storczyki spia chyba snem zimowym.

:(
Ale ostatnio zauwazylam ze liscie staja sie takie pomarszczone miekkie co mam zrobic?? Bardzo mnie to zmartwilo.
Od srodka na jednym z nich wypuszcza najprawdopodobniej nowy lisc to jest jedyna pociecha ze cos jednak sie dzieje.
Prosze o rade.

Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Pisząc o liściach masz na myśli tego przesadzonego? Jeśli tak, to może być to efekt przesadzania- a jak z podlewaniem? Można mu te liście przecierać mokę watką lub przykładać takie mokre kompresy od góry i od dołu, albo postawić na większej podstawce z kreamzytem lub kamykami, w której będzie woda, ale tak, aby korzenie się z nią nie stykały.
A fotki ze sklepu śliczne- najbardziej podobały mi się sabotki, szkoda, że u nas tak mało się pojawia ich w sprzedaży. :(
jolcia.
50p
50p

Post »

witam:))
tak to ten przesadzony ma te liscie oklapniete.
A z czego mam robic mu te oklady??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”