Róże w ogrodzie 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże w ogrodzie 2015

Post »

Ewa jak dalej masz chodnik, to sobie odpuść, albo posadź z drugiej strony chodnika :;230
Świerk rośnie... a masz wiedzę jak wysoko ;:173, coś mi mówi, że bardzo... a korzenie popełzają zawsze do dobrego :wink:
Co, to jest te kilka metrów... nic. Sama średnica drzewa będzie większa o te 2, 3 metry...
Zmień plany ? ;:170
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Druga stona juz zagospodarowana -, przyznam, ze pod świerkami w dużej mierze też - najwyżej będziemy przesadzać . Plany też są , udało mi sie namówić M na zlikwidowanie dużego drewnianego stołu i ławy za domem , to przybędzie dobrych kilka metrów :-) W minionym roku siedzieliśmy tam tylko raz przez cały sezon , że argument był mocny :-)
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Maju ;:196 Ależ cudeńka pokazujesz. Choroba różana i mnie dopadła, ale u mnie to raczej początki choroby, które i tak nie bardzo będzie mogła się rozwinąć bo działka mała. Podpatrzyłam u ciebie bardzo ciekawe wykończenie rabat. Chyba zgapię ;:306 ;:306 Błagam, za ten czyn nie wyganiaj mnie ze swojego ogrodu ;:180 ;:180 Róże boskie i dużo takich których nie znam :oops:
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

majka411 pisze:
Yollanda pisze:Witaj Majko,
Nie będzie to nic odkrywczego, że powiem iż masz cudny ogród, pełen przepięknych róż. Oglądam go od dawna, ale nie śmiałam zawracać Ci głowy.
Podziwiam Twoje sukcesy i uważam, że masz dużą różaną wiedzę, dlatego proszę Cię o informację jak ciąć wiosną 'Crocos Rose'. Urosła mi dość wysoka i szeroka. To samo dotyczy Ascot i Eden Rose, mają pędy wysokie na 2 metry. Co z nimi zrobić? Czytałam, że swoje róże tniesz nisko, bo często przemarzają aż do kopczyków.
Powiedz mi też, jak przyciąć różę, która ma jeden gruby pęd, rozkrzewiony na wysokości 60 cm, i dwie inne cienkie gałązki u dołu. Wygląda jak na pniu hodowana. Jeżeli zetnę ten gruby pęd, nic z niej nie zostanie. Nie bać się i uciąć?

Jala
Na temat cięcia róż poprosiłam o odpowiedź i pomoc naszą koleżankę Alexię.
... ona ma dobre podejście w tym temacie i bardzo dużą wiedzę.... sama z niej korzystam ;:162 Na pewno tu zajrzy i napisze ;:196
Majeczko , :oops:
Przyznaje , ze ciecie roz to moj konik ;:108 .
Nie będę pisala , ze do wiosennego ciecia potrzebujemy ; kwitnaca forsycje , pogodny dzien , ostry sekator , alkohol do dezynfekcji sekatora i / lub zeby rece sie nie trzesly ... ;:306 , przyda sie tez masc ogrodnicza .

Jolu , mysle , ze Twoja Crocus Rose ma juz kilka sezonow , mozesz ja ciac , jak kazda krzaczasta 1/3 - 1/2 . Dobrze jest tez zewnetrzne pedy przyciac nizej , zapobiegnie to "golym nozkom". W ten sposob mozna uzyskac ladna forme krzaczka.
Co kilka sezonow warto wyciac najstarsze wewnetrzne pedy , odmlodzi to rosline , albo nie pozwoli sie jej zestarzec .
Eden Roze mozna ciac podobnie jak Crocus R. , chyba , ze prowadzisz ja jako pnaca .
Ascota powinno sie ciac , jak kazda wielkokwiatowa , czyli nisko .
Te bezimienna roze koniecznie tnij ! Te 2 cienkie galazki tnij na 3 oczka , a ten gruby na ile Ci ;:167 pozwoli . Ja bym ciachnela brutalnie .

Majeczko , zdjecia i modelki , jak zwylke odlot ;:215 .
;:196 ;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Majeczko kolejne cudeńka i cudne fotki księżniczek ;:167
Z przepisu Alexi odnośnie cięcia różyczek, chętnie skorzystam ;:108
A jeśli chodzi o zamówienie, to kliknęłam na poprawienie humoru: te pierwsze na tą rabatkę z pw ( Soul mam na podwyższonej rabacie, to zostałam przy Munstead Wood)
A pozostałe na roszadę i wolne miejsca po wyciapniętych :roll:
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Cudne róże ;:333
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Majko i Aleksio,
dziękuję za porady jak przyciąć róże. Czytam różne poradniki, w tym temacie, a potem jak stanę z sekatorem przed krzewem, to jakoś cała wiedza gdzieś znika, ręce mi się trzęsą, odczuwam panikę i nie wiem co robić.
Zamknę oczy i ciachnę wiosną te grube pędy nisko, Ascot też nisko ;:oj o rety, , a krzaczaste jak mówisz o 1/3 i 1/2 . OK :wit

Cóż to za piękność tak wyraziście karminowa ma pierwszej fotce i na następnych ja widzę ( trzecia od dołu).
Piękne wyjątkowo są Twoje róże ;:215
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

...od kiedy będzie sprzedaż biletów na oglądanie Twoich cudeniek ? :-)
Podpinam się do pytania Ewy ;:108
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

majka411 pisze:
Obrazek
:wit
Chyba się jeszcze nie odzywałam w tym roku, więc życzę udanego sezonu 2016. Niech stare i nowe panienki szaleją, a Tobie życzę dużo sił do obsługi ich zachcianek. ;:196
Co rośnie za tą różą na zdjęciu :?:
Przyglądam się Twoim Edenom i zastanawiam się nad drugą szansą dla niej w moim ogrodzie. ;:224 Gdzie kupowałaś :?:
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak ja potrzebuję takich widoków ;:oj o tej porze roku letnie wspominki działają jak balsam.
Nie żałuj czasu na podpisywanie zdjęć. Dla Was, różanych wyjadaczek ;:108 róże sa znane, a my pełzające w tym temacie, ciągle mamy problemy z rozpoznaniem.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Iwonka nie miej wyrzutów,ja czasem swoich na zdjęciach nie rozpoznaję. ;:306 A podpisy zawsze się przydają bo w innym ogrodzie ta sama róża ,może inaczej wyglądać.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Georginia pisze:Iwonka nie miej wyrzutów,ja czasem swoich na zdjęciach nie rozpoznaję. ;:306 A podpisy zawsze się przydają bo w innym ogrodzie ta sama róża ,może inaczej wyglądać.
;:306 A myślałam, że tylko ja tak mam. ;:223 :;230
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Nenka, podejrzewam, że większość z nas tak ma. ;:183 Niektórym różom robię zawsze drugie zdjęcie z kawałkiem otoczenia, żeby potem mieć pewność która to.
Majeczko podpisuj ;:180 , bo nie wiem czym się zachwycam! ;:60
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Ewuś,ja tak samo robię ,jedno zdjęcie z bliska, drugie z daleka dla identyfikacji .Potem kasuję to co nie potrzebne. :;230
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, też tak robię, ale czasami się spieszę lub wydaje mi się, że tę to na bank rozpoznam. :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”