Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Ilość, różnorodność i jakość wysiewów ;:oj powala ;:180 .
piasek pustyni pisze:Obrazek
- chciałbym zapytać czy na tej fotce siewki są doświetlane, jeżeli tak, to jakim źródłem światła ? Pytam dlatego, że jakiś czas temu jedna z Forumowiczek pisała o zakupie panelu Led do doświetlania roślin. Przeglądałem kilkanaście wątków, niestety nie udało mi się natrafić na tą osobę i ten konkretny wpis. Chciałem dowiedzieć się, jakie są praktyczne efekty zastosowania doświetlania roślin światłem z Led ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko to niesamowite jak pięknie kiełkują roślinki, a szczegółowy ich opis robi jak zwykle wrażenie ;:oj trzymam łapki za zdrowy wzrost ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Wielkie dzięki za wizyty, jesteście Kochani!!! ;:196
Malachitek pisze: Wschody wszystkie zachwycające i cieszą oko, tylko ta Woodfordia fruticosa - jakaś taka maleńka przy tych wszystkich "bobowatych" siewkach ;:306
Dorotko, maleńka, maleńka, cóż poradzę ale za to chyba jako jedyna wzeszła cała. Małe znaczy piękne :;230 A Gienia pokazuje potencjał, oby rosła zdrowo! I oczywiście wielkie dzięki!
Malachitek pisze:hipogeicznie
bebos pisze:farmakognostycznie
Dziewczyny, jakim językiem Wy do mnie mówicie...? Obrazek

A na poważnie:
Bebosku - wielkie dzięki za Twoją wiedzę! Mam już jedną Senna (S. meridionalis) i uważam z nią, na wspomniane przez Ciebie szkodniki zwłaszcza :D Współczuję temu praczłowiekowi, że nie miał Internetu Obrazek
hen_s pisze:Jak widzę i nasiona duże i małe jednakowo dobrze u Ciebie wychodzą. Czyli są dobrej jakości
O to to, Henryku, znaczy się myślę o świeżości. 12 grudnia posiałam porcje nasion Delonix regia od tej "starej" firmy. Większość tych i innych: kiepsko, pleśniaki i te inne, z 10 delonek ostały się 2 i ani nie zamierzają wzejść. Te zaś, od nowej, nie dość, że w rzadkich gatunkach, to wzeszły błyskawicznie. Świeżość to jednak podstawa.
hen_s pisze: Jestem pod wrażeniem wiadomości jakie przy okazji tych roślin nabyłaś. Przyznam że o większości tegorocznych Twoich wysiewów słyszę po raz pierwszy a przecież kilka lat przy sukulentach jestem. Chętnie więc czytam i poznaję coś nowego - przecież na naukę nigdy ponoć nie jest za późno

To fakt, Henryku, nie jest za późno, i bardzo dziękuję jak zawsze za wsparcie! Niemniej muszę zauważyć, że...to właściwie nie są sukulenty. Tak jakby. Niektóre przynajmniej. Właściwie większość można do nich zaliczyć (a jak nie, to u mnie staną się sucholubne :;230 ). Ale ja po prostu lubię całą florę tej Wyspy, to i w gatunkach "sobie siedze". A czy ja wcześniej, gdyby nie Twój wątek, słyszałam np. o Gymnocalycium damsii ssp. evae var. centrispinum STO 981...? Obrazek
bool pisze:Idą jak burza! Takie wschody muszą cieszyć. ;:oj
U mnie zazwyczaj połowa lutego przypada na wysiewy, więc jeszcze miesiąc i... sieje to co mam.
Ciekawe czy wschody też będę miał takie obfite jak Ty?
Będziesz! Mocno trzymam kciuki! ;:215
Akwelan_2009 pisze:-chciałbym zapytać czy na tej fotce siewki są doświetlane, jeżeli tak, to jakim źródłem światła ?
Mieczysławie - dziękuję i już odpowiadam: moje są doświetlane świetlówkami T8 PHILIPS Aquarelle o o temperaturze barwowej 10000K. Dwie lampy długości 1200 cm. Dają taką barwę, jaka przy wysiewach jest odpowiednia. Słyszłam o ledach, i nawet rozważałam je przy okazji doświetlania mojego "askepidarium", ale te świetlówki mam przynajmniej sprawdzone. I niestety, w kwestii led niewiele pomogę... Obrazek
brombiel pisze:Żanetko to niesamowite jak pięknie kiełkują roślinki, a szczegółowy ich opis robi jak zwykle wrażenie ;:oj trzymam łapki za zdrowy wzrost ;:138
Agnieszko, dziękuję bardzo!

Podobnie i Wam wszystkim, sami wiecie, że bardzo cieszą mnie każde słowa. Bardzo cieplutko pozdrawiam!!!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hej...sorki...pomyliłam sie podczas naszej rozmowy...kiełkowanie hipogeiczne - kiedy liścienie pozostają pod powierzchnią gleby, a kiedy wysuwają się nad glebę = epigeiczne...jestem nienormalna, bo się obudziłam w środku nocy z tą myślą przewodnią...i koniecznie chciałam to sprostować o 3 nad ranem...wytrzymałam jeszcze parę hodzin :wink:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bebosku! Jakbyś nawet o trzeciej nad ranem napisała, to zazwyczaj mam o tej porze wyłączony komputer, więc mnie byś nie obudziła :;230 Ale dzięki ;:196

Wiem, że już męczę za dużo, ale pokażę Wam, co powoli kiełkuje jeszcze:

Cyanotis speciosa: kuzynka ślicznych trzykrotek, ta jest z Madagaskaru :-) Występuje oczywiście nie tylko na tej Wyspie, jednak tam rośnie jako zioło w prowincjach Antananarivo, Fianarantsoa, Toamasina. Jest to raczej centralny Madagaskar, głównie Płaskowyż, stąd też jej występowanie odnotowuje się na dużych wysokościach: od jednego tysiąca aż do 2,5 tys. metrów. Nazwa naukowa rodzaju pochodzi od greckich słów kyanos ? ciemnoniebieski i otos ? ucho. Co ma ucho do nazwy, tego nie wiem... Jak ktoś miał trzykrotki albo podobne to wie, że ta roślinka wymaga traktowania jak sukulenty, i zasadniczo nawet w tej chwili właśnie ona jest najmmniej podlewana ze wszystkich siewek.

Obrazek

I kolejna: Vitex agnus-castus (syn. Vitex trifolia) - rodzina Verbenaceae, - to inaczej nasz niepokalanek, czyli krzew liściasty lub niewielkie drzewo do 4 m, ze stojącymi kwiatostanami. Występuje m.in. na wyspach Komorach - pobliże Madagaskaru. Kwitnie pięknymi kwiatami, najczęściej w kolorze fioletu, liliowego czy lawendowego. I pięknie pachnie...To bardziej jako ciekawostkę, bez nadziei na wysianie, bo to podobno też problemowe, więcz nieco zdziwiona, ale zadowolona zobaczyłam to maleństwo:

Obrazek

I poza tym jak widać, nic ciekawego ;:173
Wszystkim życzę miłego weekendu! :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Męcz, męcz! Mi się to podoba, że tyle się u Ciebie dzieje. :)
I za każdym razem, gdy coś wrzucasz przeglądam w internecie zdjęcia, jak Twoje madagaskarskie rośliny będą wyglądać.
Różnorodność ogromna! Czekam na kolejne zdjęcia! :wink:
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze: Wiem, że już męczę za dużo
Kto tak powiedział? ;:306

Coś tam jednak wystawia łebki ponad powierzchnię ;:333
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Trzykrotka, niepokalanek... ;:218

BARDZO ciekawić mnie będzie dalszy los tych sieweczek, chciałbym zobaczyć ich kwiatuszki... ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Marek L
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2012, o 22:11

Post »

tylko mnie kilka dni nie było a tu zostałem w coś wrobiony :D
Wysiewy niesamowite ... jestem pod wrażeniem.... piękne kiełki pięknych roślin,
już jestem ciekawy ich dalszego wzrostu.....może w marcu oglądnę na żywca :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękować, dziękować, dziękować ;:196 Za wizyty i przemiłe słowa!
bool pisze:przeglądam w internecie zdjęcia, jak Twoje madagaskarskie rośliny będą wyglądać.
Różnorodność ogromna! Czekam na kolejne zdjęcia! :wink:
Artur - jak też przeglądam, bo przecież nie mam pojęcia, jak toto wyglądać ma...Bardzo mało wiadomości o tych roślinach, bardzo mało kto je wysiewa, to i na forach (nawet tych "obcych") mało się mówi...Ale jakoś daję radę i trzymam kciuki za Twoje :D
wisnia897 pisze:Coś tam jednak wystawia łebki ponad powierzchnię
Yhy, Moniko - najczęściej ja w ramach kontroli :;230
hen_s pisze:Trzykrotka, niepokalanek... ;:218 BARDZO ciekawić mnie będzie dalszy los tych sieweczek, chciałbym zobaczyć ich kwiatuszki... ;:173
Ja również Henryku, ja również... Na razie cieszę się, że - jak to określiła Monika - wystawiają łebki ponad powierzchnię, będę się cackać jak wyjdą ze żłobka. Może kwiatów się kiedyś doczekam i nie omieszkam pokazać :D
Marek L pisze:tylko mnie kilka dni nie było a tu zostałem w coś wrobiony :D
Oj tam oj tam Marku zaraz "wrobiony" ;:oj Taki los Mikołajów :;230
Marek L pisze:Wysiewy niesamowite ... jestem pod wrażeniem.... piękne kiełki pięknych roślin,
już jestem ciekawy ich dalszego wzrostu.....może w marcu oglądnę na żywca :D
No ja mam nadzieję i już czekam ;:138

Dziękuję Wam bardzo serdecznie! Dziś na tydzień tylko dwie kiełkujące roślinki:

Stereospermum euphorioides - rodzina Bignoniaceae (bignoniowate), do podrzędnych kategorii należy m.in, jakaranda, milin czy surmia (katalpa). S. euphorioides to roślinka endemiczna dla Madagaskaru. Jego malgaska nazwa to Mangarahara i rośnie w dużych ilościach w prowincjach: Fianarantsoa, Mahajanga, Toliara. Ot, taki krzewik, w postaci dorosłej nawet drzewo, ale z pięknymi kwiatami. Na razie wyjrzało coś spod podłoża:
Obrazek

i kolejne, ledwo, ledwo prawie po miesiącu kiełkowania: Vincetoxicum nigrum - "ciemiężnik", czyli roślinka z rodziny Apocynaceae. Ten ciemiężnik czarny (w tym przypadku) to niskie, bylinowe pnącze o ładnych ciemnozielonych liściach, ale dla mnie czarujące są kwiaty: drobne, ciemno-czerwono-fioletowe, aż do koloru prawie czarnego, z żółtymi pręcikami. Owocem są długie, ostro zakończone, strączkowate, rozsiewające jesienią nasiona z jedwabistymi puszkami. Cud natury, mam nadzieję że będzie rosło i ozdabiało moje "asklepidarium". Na razie ledwo go widać, ale coś się wreszcie dzieje, bo już cierpliwość niemal kończyła się:
Obrazek

No i coś tam się kluje jeszcze, bo to przecież nie wszystko, ale niech wylezie z ziemi, to pokażę oczywiście. Co chwila coś tam się "dokiełkowuje", urasta, także ruch jest, ale mam straszną do Was prośbę (ktokolwiek siał, ktokolwiek wie). Chodzi o hibiskusy, te które wzeszły, bo reszta jeszcze się namyśla. Na dziś wyglądają tak:

Hibiscus sabdariffa:
Obrazek

i Hibiscus cannabinus:
Obrazek

I mam pytanie: czy zostawić je już bez przykrycia, czy ciągle jeszcze trzymać "weworze"? Kiedy przepikować, bo już powoli korzonki wypełniają pudełko? O nawozach już czytałam, pierwszy otrzymały, o podstawach innych również, bo kultywary kultywarami, ale jednak rodzaj ten sam, więc i naczytać się mogłam, ale co z tymi siewkami? Po ile je sadzić razem? Błagam, będę wdzięczna za każde sugestie ;:131
Z góry dziękuję i bardzo, bardzo serdecznie pozdrawiam!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Zanetko :D kibicuję w wysiewach ,ale nic nie pomogę ...nic nie wiem o tych roślinkach :D
Ale kciuki trzymam nadal :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Drzewo piszesz? ;:218 Hmm... To już coś! ;:173

Hibiskusów akurat nie siałem to i nie pomogę. Nie znam nawet takich co siali - za wyjątkiem Kingi (crazydaisy) ale to pewnie sama wiesz. Ona robi z nimi różne cuda to i pomóc może i powinna, tyle, że akurat gdzieś na dłużej zaginęła (być może jest akurat w Polsce).
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, Henryku, wielkie dzięki za trzymanie kciuków! Właśnie czekam na powrót Kingi, to Ją od razu o to zapytam, ale nie ma Jej dość długo, a tu tak trochę eksperymentować się bojam :D Czytam, gdzie mogę ;:oj
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Już dałam jej cynk aby zerkła do ciebie:)
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Wpadłam się przywitać w rewanżu... ;:138
I co widzę.. jadalne Hibiskusy... siałam kilka razy, ale na kwitnienie się nie doczekałam... niestety, a marzyły mi się bardzo, bo kocham wszystkie Hibki... ;:173 Jak zdobędę nasionka w tym roku to może spróbuję raz jeszcze... poproszę o porady jeśli jakieś masz :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”