Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki

Post »

To grupa kontrolna ma mniej,bo nękają ją choroby i niesprzyjające warunki uprawy.Jeśli zapewnisz optymalne warunki,to i bez szczepienia plony będą wysokie. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1644
kot1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 maja 2014, o 07:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak się zerwie ogórka to następny wyrasta w zerwanym miejscu?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety muszę Cię zmartwić.Odcięte głowy odrastają tylko smokom.I też tylko w bajkach. ;:108
kot1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 maja 2014, o 07:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To nowe, w którym miejscu wyrastają?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na łodydze, w kąciku przy lisciu wyrastają kwiatki; męskie i żeńskie. Męski jest na cieniutkim ogonku a żeński zamiast ogonka ma już mini ogóreczek. Zapylony żeński kwiatek uschnie i odpadnie a ogóreczek będzie sobie rósł. Niezapylony uschnie i opadnie. Roslina rosnie i kwiaty pojawiają się coraz wyżej i wyżej. Od pędu głównego wyrastają też pędy boczne, na nich również będą ogórki.
No , prosciej już nie mogłam Ci wytłumaczyć. :D
Pozdrawiam! Gienia.
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

Gienia , wczoraj dostalem katalog ogrodniczy na 2016 . W sekcji ochrona roślin przed szkodnikami jest preparat organiczny zwalczający między innymi Cucumber's Beetle. Myślę, że już mogę spać spokojnie . Wcześniej nie mogłem na to trafić. Katalog . Zamów sobie ten katalog z tej strony . Myślę,że warto . Jest sporo ciekawych rzeczy
Pozdrawiam Rafal
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Nie pamiętam gdzie czytałam , ale podobno sianie w sąsiedztwie ogórków rzodkiewki odstrasza szkodniki .
lucioperca
100p
100p
Od: 2 kwie 2015, o 23:21

Post »

anulab Dobrze wyczytalas , wszystkie rodzaje rzodkiewek uprawiane w sasiedztwie ogorkow odstraszaja to paskudztwo . Ale nie na wiele to pomoze w uprawie pionowej. To ma sens jeśli prowadzimy ogorki po ziemi . Lepiej dmuchac na zimne . One sa nie do opanowania . jeśli tylko pozostawia swoj soczek na lisciu nawet taki centymetrowy caly krzak usycha.
Pozdrawiam Rafal
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Faktycznie w pionie działanie będzie znacznie ograniczone .Ja w każdym sezonie walczę z przędziorkiem ,to też poważny przeciwnik. ;:134
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

lucioperca pisze:Gienia , wczoraj dostalem katalog ogrodniczy na 2016 . W sekcji ochrona roslin przed szkodnikami jest preparat organiczny zwalczajacy miedzy innymi Cucumber's Beetle. Mysle ze juz moge spac spokojnie .
O ile że się nie mylę, to chodzi o Pyretrynę. Bardzo zaciekawił mnie ten środek, ale czy jest dopuszczony w ogrodnictwie, raczej nie, bo działa bardzo długo, a przez to zabija pszczoły.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lucioperca
Nie liczyłbym zbytnio na ten preparat.Substancja czynna to pyretryna i tak jak inne pyretroidy działa do max 20 st C.Szybko tracą swoje właściwości,co możesz sprawdzić np. w Encyklopedii PWN
Naturalne pochodzenie tego preparatu,też zalatuje reklamą.W litrze środka jest 14 g substancji . Na otrzymanie takiej ilości potrzeba ok 4000 kwiatów złocienia. Gdzie w Ameryce są plantacje ?
I jeszcze jedno pytanie.Czy trutka otrzymana z kwiatów jest bardziej ekologiczna i pachnąca od identycznej trutki otrzymanej w laboratorium? :wink:
Jedyny skuteczny sposób to nie dopuścić żuka do ogórków.Jak już wlezie i nawet zostanie otruty,to bakterie czy co tam on ma ,też się rozlezą po ogórkach z martwego truchła.

Linki,w tym nieaktywny usunięte,treść zmoderowana /KaRo
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ciekawe ,wyciąg z chryzantemy ma tak wszechstronne działanie ,nawet stonkę zwalcza . ;:oj
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Budowę pyretryny poznano dopiero w latach '40 ,a ludzie używali sproszkowanych roślin już w średniowieczu.Na pluskwy ,wszy,glisty,tasiemce itp.Słyszeliście o "perskim proszku"?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Rafal, katalog sobie zamowie tak czy siak- Dzięki za link. Musze kupic nasiona pomidorow Crimson - cos tam, cos tam, i inne niektore nasiona tez. Wiekszosc przysle mi siostra z Polski. A z ogorkow , tu w Farmingdale, gdzie teraz jestem, tego szkodnika nie ma (poki co), posieje Atlantis. Bardzo dobrze plonowal w ub. sezonie. U siebie , w Branchburgu będę siac partenokarpiczny Alhambra. Wloknine do owiniecia juz mam, nasionka tez znalazlam w pudelku .
Co do rzodkiewki, owszem, to prawda o tym odstraszaniu szkodnikow ale w lecie rzodkiewki nie sieje, za goraco.
Jakis preparat mam (w Branchburgu) kupilam go w ogrodniczym- szkolkarskim (nie w markecie) z mysla o ogrodnicy niszczylistce- pytalam sprzedawczyni o preparat na takiego wlasnie szkodnika-, nie pamietam nazwy- ma tydzien karencji. Opryskiwalam nim mlode drzewka i maliny, bo ogrodnica czynila spustoszenie. Nie odwazylam sie jednak opryskiwac ogorkow i cukinii.
Pozdrawiam! Gienia.
reglas23
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 15:42

zaraza ogórka

Post »

Witam.Proszę o poradę w sprawie wyboru środka na zarazę na ogórki.Dużo już tego próbowałem,ale żaden nie wydał się skuteczny.Nazw niestety nie pamiętam.Czy ktoś może także polecić dobry środek wzmacniający również na ogórki?Z góry dziękuje.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”