Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
To grupa kontrolna ma mniej,bo nękają ją choroby i niesprzyjające warunki uprawy.Jeśli zapewnisz optymalne warunki,to i bez szczepienia plony będą wysokie. http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1644
Jak się zerwie ogórka to następny wyrasta w zerwanym miejscu?
-
Niestety muszę Cię zmartwić.Odcięte głowy odrastają tylko smokom.I też tylko w bajkach. 

To nowe, w którym miejscu wyrastają?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na łodydze, w kąciku przy lisciu wyrastają kwiatki; męskie i żeńskie. Męski jest na cieniutkim ogonku a żeński zamiast ogonka ma już mini ogóreczek. Zapylony żeński kwiatek uschnie i odpadnie a ogóreczek będzie sobie rósł. Niezapylony uschnie i opadnie. Roslina rosnie i kwiaty pojawiają się coraz wyżej i wyżej. Od pędu głównego wyrastają też pędy boczne, na nich również będą ogórki.
No , prosciej już nie mogłam Ci wytłumaczyć.
No , prosciej już nie mogłam Ci wytłumaczyć.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Gienia , wczoraj dostalem katalog ogrodniczy na 2016 . W sekcji ochrona roślin przed szkodnikami jest preparat organiczny zwalczający między innymi Cucumber's Beetle. Myślę, że już mogę spać spokojnie . Wcześniej nie mogłem na to trafić. Katalog . Zamów sobie ten katalog z tej strony . Myślę,że warto . Jest sporo ciekawych rzeczy
Pozdrawiam Rafal
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nie pamiętam gdzie czytałam , ale podobno sianie w sąsiedztwie ogórków rzodkiewki odstrasza szkodniki .
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
anulab Dobrze wyczytalas , wszystkie rodzaje rzodkiewek uprawiane w sasiedztwie ogorkow odstraszaja to paskudztwo . Ale nie na wiele to pomoze w uprawie pionowej. To ma sens jeśli prowadzimy ogorki po ziemi . Lepiej dmuchac na zimne . One sa nie do opanowania . jeśli tylko pozostawia swoj soczek na lisciu nawet taki centymetrowy caly krzak usycha.
Pozdrawiam Rafal
-
Faktycznie w pionie działanie będzie znacznie ograniczone .Ja w każdym sezonie walczę z przędziorkiem ,to też poważny przeciwnik. 

- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
O ile że się nie mylę, to chodzi o Pyretrynę. Bardzo zaciekawił mnie ten środek, ale czy jest dopuszczony w ogrodnictwie, raczej nie, bo działa bardzo długo, a przez to zabija pszczoły.lucioperca pisze:Gienia , wczoraj dostalem katalog ogrodniczy na 2016 . W sekcji ochrona roslin przed szkodnikami jest preparat organiczny zwalczajacy miedzy innymi Cucumber's Beetle. Mysle ze juz moge spac spokojnie .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
lucioperca
Nie liczyłbym zbytnio na ten preparat.Substancja czynna to pyretryna i tak jak inne pyretroidy działa do max 20 st C.Szybko tracą swoje właściwości,co możesz sprawdzić np. w Encyklopedii PWN
Naturalne pochodzenie tego preparatu,też zalatuje reklamą.W litrze środka jest 14 g substancji . Na otrzymanie takiej ilości potrzeba ok 4000 kwiatów złocienia. Gdzie w Ameryce są plantacje ?
I jeszcze jedno pytanie.Czy trutka otrzymana z kwiatów jest bardziej ekologiczna i pachnąca od identycznej trutki otrzymanej w laboratorium?
Jedyny skuteczny sposób to nie dopuścić żuka do ogórków.Jak już wlezie i nawet zostanie otruty,to bakterie czy co tam on ma ,też się rozlezą po ogórkach z martwego truchła.
Linki,w tym nieaktywny usunięte,treść zmoderowana /KaRo
Nie liczyłbym zbytnio na ten preparat.Substancja czynna to pyretryna i tak jak inne pyretroidy działa do max 20 st C.Szybko tracą swoje właściwości,co możesz sprawdzić np. w Encyklopedii PWN
Naturalne pochodzenie tego preparatu,też zalatuje reklamą.W litrze środka jest 14 g substancji . Na otrzymanie takiej ilości potrzeba ok 4000 kwiatów złocienia. Gdzie w Ameryce są plantacje ?
I jeszcze jedno pytanie.Czy trutka otrzymana z kwiatów jest bardziej ekologiczna i pachnąca od identycznej trutki otrzymanej w laboratorium?

Jedyny skuteczny sposób to nie dopuścić żuka do ogórków.Jak już wlezie i nawet zostanie otruty,to bakterie czy co tam on ma ,też się rozlezą po ogórkach z martwego truchła.
Linki,w tym nieaktywny usunięte,treść zmoderowana /KaRo
-
No ciekawe ,wyciąg z chryzantemy ma tak wszechstronne działanie ,nawet stonkę zwalcza . 

-
Budowę pyretryny poznano dopiero w latach '40 ,a ludzie używali sproszkowanych roślin już w średniowieczu.Na pluskwy ,wszy,glisty,tasiemce itp.Słyszeliście o "perskim proszku"?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Rafal, katalog sobie zamowie tak czy siak- Dzięki za link. Musze kupic nasiona pomidorow Crimson - cos tam, cos tam, i inne niektore nasiona tez. Wiekszosc przysle mi siostra z Polski. A z ogorkow , tu w Farmingdale, gdzie teraz jestem, tego szkodnika nie ma (poki co), posieje Atlantis. Bardzo dobrze plonowal w ub. sezonie. U siebie , w Branchburgu będę siac partenokarpiczny Alhambra. Wloknine do owiniecia juz mam, nasionka tez znalazlam w pudelku .
Co do rzodkiewki, owszem, to prawda o tym odstraszaniu szkodnikow ale w lecie rzodkiewki nie sieje, za goraco.
Jakis preparat mam (w Branchburgu) kupilam go w ogrodniczym- szkolkarskim (nie w markecie) z mysla o ogrodnicy niszczylistce- pytalam sprzedawczyni o preparat na takiego wlasnie szkodnika-, nie pamietam nazwy- ma tydzien karencji. Opryskiwalam nim mlode drzewka i maliny, bo ogrodnica czynila spustoszenie. Nie odwazylam sie jednak opryskiwac ogorkow i cukinii.
Co do rzodkiewki, owszem, to prawda o tym odstraszaniu szkodnikow ale w lecie rzodkiewki nie sieje, za goraco.
Jakis preparat mam (w Branchburgu) kupilam go w ogrodniczym- szkolkarskim (nie w markecie) z mysla o ogrodnicy niszczylistce- pytalam sprzedawczyni o preparat na takiego wlasnie szkodnika-, nie pamietam nazwy- ma tydzien karencji. Opryskiwalam nim mlode drzewka i maliny, bo ogrodnica czynila spustoszenie. Nie odwazylam sie jednak opryskiwac ogorkow i cukinii.
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
zaraza ogórka
Witam.Proszę o poradę w sprawie wyboru środka na zarazę na ogórki.Dużo już tego próbowałem,ale żaden nie wydał się skuteczny.Nazw niestety nie pamiętam.Czy ktoś może także polecić dobry środek wzmacniający również na ogórki?Z góry dziękuje.