Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród? Tak! Niecierpliwie czekam aż urośnie... AguJa

Post »

The Pilgrim jest piękna i faktycznie może rosnąć w zacienionym miejscu, ale czy ona nadaje się do donicy?? Według opisów może mieć nawet do 1.8 m wysokości :shock: No chyba, ze to spora donica ;:224 Szukałam róż nadających się do półcienia i z tych niższych znalazłam takie:
Arthur Bell, The Fairy, Lovely Fairy, Heidetraum, Fisherman`s Friend, Old Port, Minerwa, Braithwaite, Scarlet Meillandecor, Autumn Delight,
Poczytaj też tutaj:

http://gardening.about.com/od/rose1/a/ShadeRoses.htm

http://www.roses.webhost.pl/2008/03/upr ... od-rozany/

http://swiat-roslin.com.pl/roze_roze-do-polcienia.html
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Sabinko dzięki za porady! ;:196
Też trochę czytałam na tych stronach. Ale nie ma to jak opinia dyktowana własnymi doświadczeniami.
Ty to niezawodna firma jesteś! ;:215

Aha! Widziałam w wątku u Marty, że podobał Ci się rdest. Jest taki dostępny u jednej z naszych forumek, jesienią kupowałam.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aguś ,zawsze można spróbować zasadzić takie róże ,nie będzie ,to sobie posadzi kompozycję z cieniolubnych z funkią na czele,a róże da Tobie,fajnie ,że wszystko dotarło,i niech się darzy ;:196
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie w półcieniu dobrze sobie radzi Aspirin Rose. Ascot też nie narzeka, pięknie mi kwitła.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Martuś.. no w sumie to o tym nie pomyślałam... ;:183
Dobry plan!!
Dziękuję za nasionka! ;:180 Jest ich tyle, że obsieję hektary!
A kiedy planujesz aktualną ofertę w sprzedażowym, bo czekam z niecierpliwością ;:65
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Aguś jutro mam kolędę z obiadem i tak wymyśliłam,że jak już pójdą to właśnie wstawię :wit
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Agnieszko. ;:196
Masz cudnie dużą działkę a wąwóz jest bajeczny. Córcia to sama słodycz, syn pomysłowy i pracowity. Będę zaglądać bo ja też jestem w trakcie tworzenia ogrodu, mój malutki ;:306 tak kropeczka przy Twoim
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aga, a możesz mi zdradzić u kogo kupowałaś rdest? ;:224
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Agnieszko, przydreptałam z rewizytą i jestem pod wrażeniem areału do zagospodarowania oraz planów z tym związanych ;:215 To jeszcze początki, ale już widać nietuzinkowe pomysły i rozmach :D Zazdroszczę Ci przyjemności tworzenia od zera i możliwości kupowania bez obaw "gdzie ja to upchnę???"
Ucałowania dla słodkiej Justynki ;:196
Róże na północny taras? To wyzwanie co się zowie! Pierwsza sprawa i najważniejsza: czy tam w ogóle dochodzi słońce? Jeżeli tak to ile tego słońca jest? Mam dużo cienia w moim ogrodzie, bo drzewa już mocno urosły i z różami eksperymentuję w różnych miejscach. Nawet dla odmian historycznych 4-5 godzin słońca to minimum. Inaczej rosną półdziko i prawie nie kwitną - sprawdziłam.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Witajcie w ten piękny zimowy wieczór :wit
U nas mrozek -2 i piękny biały puszek wszędzie :tan
Wspaniała zima!

Kasiu Aspirin Rose i Ascot wezmę z pewnością pod uwagę. Poczytam jeszcze o nich.
Dzięki ;:108

Martusia .. jak powiedziała, tak zrobiła! :) Zaraz idę buszować w nadwyżkach :lol:

Pashmina / Ewa witaj ;:196 Dziękuję za słowa uznania dla moich skarbusiów :)
Mówisz miejsca dużo.. to i nasadzeniom nie ma końca.. potrwa to jeszcze kilka lat.. ale to miłe zajęcie!
Wąwóz to teraz taki bardziej rekreacyjny niż do urządzania roślinami.. na to jeszcze przyjdzie czas.
Mam nadzieję, że dzisiaj uda mi się pospacerować po Twoim królestwie :)

Sabinko oczywiście, że powiem. Kupowałam u naszej Violci (PW).

Elwi witam Cię serdecznie, cieszę się że jesteś ;:196 . Justyśka dostała buziaka :)
Działka do zagospodarowania tak po części, na razie też trochę upycham, bo jeszcze prace budowlane...
No i chciałabym mieć wszystkiego po trosze na niej.. warzywa, owoce, krzewy, iglaki i kwiatuchy..
Z tym tarasem to będzie trudna sprawa jeśli chodzi o różyczki, tak jak piszesz. Oczywiście poczytam jeszcze.. może i posadzimy jedną lub dwie tak na próbę. Tam słońca to może ok dwóch godzin w ciągu dnia. Czyli zbyt mało :( ;:223
Pewnie skończy się tylko na kilku żywotnikach i cieniolubnych. Ale one też piękne... i duży wybór.

Moje różane początki... mam nadzieję, że w tym roku będę miała już więcej do fotografowania :)

Na niektórych listkach białe plamki ale to kamień z wody z Centrum Ogr jeszcze. A na kwiatach takie kropeczki to sama się martwiłam, co się dzieje.. w wątku o dolegliwościach różanych twierdzą, że to wina podlewania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

AguJa pisze:U nas mrozek -2 i piękny biały puszek wszędzie :tan
Wspaniała zima!
A w Krakowie - jak zwykle - brudna ciapa, zamarzająca ciapa i mgła. ;:219
AguJa pisze:Mówisz miejsca dużo.. to i nasadzeniom nie ma końca.. potrwa to jeszcze kilka lat.. ale to miłe zajęcie!
No, nawet nie myśl, że za kilka lat to Ci się nasadzenia skończą. ;:306 Ludzie na małych ogródkach działkowych dekadami wciąż coś dosadzają. Jak już zaczęłaś, to nigdy nie skończysz. Bo to uzależnia. ;:108
AguJa pisze:A na kwiatach takie kropeczki to sama się martwiłam, co się dzieje.. w wątku o dolegliwościach różanych twierdzą, że to wina podlewania.
No, nie jestem pewna, na niektórych moich różach czasami też tak mam, a w ogóle nie są podlewane. Czasami tylko opryskiwane mikroorganizmami (tzw. EMy). Co tam na ten temat pisali? Że woda na płatkach może powodować takie przebarwione plamki? Ja mam np. na białych kwiatach Alba Meidiland czasami takie różowe kropeczki.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Daria, tak się pocieszam, że jeszcze kilka lat i obsadzę wszystko.. a później to upychanie i zmiany zostaną. To świetny nałóg.. mogłabym tylko takie mieć :)

Odnośnie tych kropeczek to santana51 napisał
Przy podlewaniu starajmy się nie pryskać na kwiaty ,wydaje mi się że duży wpływ ma tu też słoneczko jako że kropla wody działa jak soczewka ale to już jest moje zdanie,w każdym bądź razie unikajmy wody na kwiatkach.Przy podlewaniu starajmy się nie lać na krzak, woda w zagęszczonym krzaczku nie odparuje szybko i zwiększona długotrwała wilgotność może przyczynić do rozwoju niepożądanych grzybów .

Chyba do końca mnie ta teoria nie przekonuje. Podczas podlewania starałam się uważać by nie kropić po kwiatach i liściach. Na białej też były u mnie różowe kropeczki.
No cóż.. zagadka ;:219
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie, tak jak napisała Daria Eliza sprawcą kropek okazał się M. Chyba coś się pokiełbasiło ze stężeniami oprysków.
Ja odmierzam z aptekarską precyzją ;:108 .
A jeżeli bierzesz od uwagę Ascot, to jeszcze podpowiem, że u mnie w półcieniu wybujał na 1.6 m. Ja swoje kupowałam w F i sadziłam jesienią, na wiosnę miałam okupić ze 2, góra 3, a już mam w koszyku i planach dużo więcej.
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p

Post »

Kasiu u mnie to raczej ja lubię "przesolić" z opryskami. EM jest bardziej precyzyjny. Ja zazwyczaj kupuję a on miesza i opryskuje.
Jeśli chodzi o różyczki kochana to mamy podobnie. Jesienią (tak w duchu, broń Boże na głos ;)) obiecałam sobie, że wiosną to już nie będę dokupować. Tym czasem przeglądam podsumowania u dziewczyn, notuję i aż się boję podliczać... oj z resztą myślę, że to i tak nie koniec listy.
Wstępnie zaplanowałam sobie wiosną wycieczkę do Flori..y, mam ją niedaleko (ok 50km) to różyczki wybiorę na miejscu :)

Dzisiaj w mojej skrzynce znalazłam katalog Florexpolu, a w nim oferty nasion... cynie wyglądające jak jeżówki, kolorowe ostróżki i inne piękności. No nie dam rady nic nie zamówić ;:224
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

;:145 czemu do mnie do skrzynki takie cuda nie trafiają? ;:145 ;:145 ;:145
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”