Ucieczka z Krakowa --- początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ucieczka z Krakowa --- początki

Post »

Sama z chęcią zrobiłabym sobie spacer po takim botaniku.
Trochę przyznam szczerze to zazdroszczę tego areału, tyle możliwości przed tobą, możesz stworzyć prawdziwy raj na ziemi.
Wiem, wiem.....trzeba czasu, pieniędzy i sił do pracy, ale nie od razu Kraków zbudowano.....z czasem wszystko się ukształtuje, grunt to dobry plan, żeby potem nie przesadzać i wycinać.
Zatem w nowym sezonie zdrówka życzę. ;:168 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Humbak
50p
50p
Od: 10 kwie 2013, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do roślinek - strasznie jest ciepło i zaczynam się bać, że mi się ogród lada dzień obudzi. Ostatnie dwa dni to kilkanaście stopni na plusie.

Zmoderowano, offtopic./Iwona
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

A ja nie sprzeciwiam się usuwaniu życzeń z wątków merytorycznych, bo dbałość o to sprawia że nie ma drugiego takiego forum gdzie znalazłabym tyle rzeczowych informacji. Niejednokrotnie wpisywałam w wyszukiwarce hasło i pojawiało się dziesiątki odnośników, ale większość to był otwarty temat i jedna informacja albo wręcz zapytanie. Nie jest zabraniane pisanie życzeń, każdy może sobie założyć wątek tylko w tym celu i pisać do woli!
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dario wiem, że angielskiego trawnika nie masz, :wink: ale myślę, że taki sposób oddzielenia rabaty jednak ogranicza wrastanie chwastów. Niestety kosztuje to dużo pracy. Mój M sam ostrzy narzędzie do wycinania kantów. Niestety nie wiem, jak wygląda wycinanie w glinie. ;:218
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli chodzi o oddzielanie rabaty, to u mnie prowizorycznie zaczęłam używać plastikowych taśm. Ograniczają chwasty, a jeśli nawet coś zarośnie, to wiem dokąd mam je usunąć. Fakt, że niezbyt pięknie wyglądają..ale spełniają zadanie, szybko się je kładzie. Jedynie kosiarka i podkaszarka to dla nich koszmar..a zwłaszcza jeśli trawę kosi mój syn ;:145
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dario, znowu zamilkłaś na tak długo. ;:174
Czyżbyś miała nowe kłopoty z kompem?
Mam nadzieję, że to nie choroba zabrania Ci zajmować czym innym, niż tylko kuracją.... ;:185
Dużo zdrówka na nowy rok oraz wszystkiego, co najlepsze i najpiękniejsze. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Daria,ja też mam nadzieję że top nie kłopoty zdrowotne. Dużo, dużo zdrówka Tobie i Twoim bliskim życzę i spełnienia marzeń. jeszcze dwa miesiące i będziemy u progu wiosny.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dario pewnie się teraz bawisz wśród znajomych, a ja Ci życzę spełnienia marzeń o małym domku na Twojej działce i oczywiście zdrowia do hakowania w ogrodzie ;:196 Do Siego Roku!
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Kochane, jestem i dziękuję Wam za życzenia! ;:4 ;:cm

Ze zdrowiem już dobrze, chociaż pochrząkam sobie jeszcze trochę, bo zatoki chyba nie do końca oczyszczone.
Ale - Lucynko zgadłaś - w moim stacjonarnym kompie wysiadł dysk w święta. Przez dwa dni uruchamiałam go, a on włączał sobie sam jakieś narzędzie do analizy i naprawy, ale włączał i się rozłączał w kółko, więc już dałam spokój. W nadchodzącym tygodniu znów przyjedzie serwisant.
Znów wyciągnęłam więc leciwego laptopa, ale z nim zmarnowałam kolejne dwa dni: była na nim zainstalowana darmowa wersja testowa programu antywirusowego wraz z narzędziem do przyspieszania pracy, no i rzeczywiście - działał szybciej. Ale okres testowy się skończył, chciałam to odinstalować - i tu pojawiły się problemy... Nie będę się rozpisywać, dość że laptop chodzi teraz w-o-o-o-l-n-o i bardzo mnie to irytuje, bo tracę dużo czasu. Od wtorkowego popołudnia wpadałam momentami na forum to tu, to tam, ale nie miałam tyle czasu, żeby zgrać, wybrać i załadować zdjęcia.

Grażynko, ciesze się, że Ogród Botaniczny Ci się spodobał.
Oj, masz całkowitą rację - potrzebny czas, pieniądze i siły, żeby taką łąkę ogarnąć.

Humbaku, zmoderowano część Twojego postu, ale domyślam się po tym, co pisała Marysia, że chodziło o życzenia?
Co do pogody - mamy bardzo duży spadek temperatury w bardzo krótkim okresie czasu ;:219 - była wiosna, a tu nagle mamy zimę - najgorsze, że bez porządnej kołderki ze śniegu. :?

Marysiu, to fakt, że na tym forum jest mnóstwo porządnych wątków merytorycznych, ja też tu trafiłam właśnie podczas poszukiwania różnych informacji o uprawie. Ale też wydaje mi się, że nasze osobiste wątki ogrodowe to bardziej taka nasza luźna opowieść przeplatana wzajemnymi pytaniami i poradami.

Soniu, właśnie - ostre narzędzie to podstawa. ;:108 U nas nie ma takiej fajnej trawki jak u Ciebie, jest głównie perz, chwastnica, jaskier rozłogowy i inne ciekawe rośliny. :wink: Tworzą w glinie strasznie zwartą plątaninę korzeni, z którą ciężko się walczy. Ten sposób, który podałaś podoba mi się najbardziej, takie obrzeża nie rzucają się w oczy, tylko ten nakład pracy...

Agnieszko, przymierzałam się do tych obrzeży, ale mój M używa często właśnie podkaszarki - to sama wiesz, co się dzieje. :?

Obiecuję, że dorzucę dziś jakieś zdjęcia, ale na razie muszę odstąpić komp M.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W święta była pełnia, jakoś nie mogłam za bardzo spać i obudziłam się bardzo wcześnie.
Wszędzie było cicho i ciemno, bo większość ludzi nie musiała wstawać do pracy, więc wreszcie mogli odespać.
Lubię taką ciszę, a poniżej kilka fotek ze świątecznego świtu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dniu Wigilii pojechaliśmy na wieś, m.in. odwiedziliśmy sąsiadów i złożyliśmy im życzenia.
A wracając przywieźliśmy jedlinę, co do której nie byłam wcale przekonana, ale udało mi się z niej zrobić coś w stylu słowiańskiej podłaźniczki (choinka przywędrowała do nas z Niemiec).

Obrazek
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pozbieraliśmy też z naszego ogródka trochę owoców dzikiej róży (krzew jeszcze malutki), berberysu, oraz liście bergenii.
Z owoców zrobiłam przecier pro-zdrowotny :) , a liście bergenii stłukłam wałkiem i zapakowałam do słoika, żeby je przefermentować. Potem je wysuszę i będzie herbatka, również dla zdrowia.
Do herbaty bergeniowej przekonałam się, jak pochwaliła ją za smak Iwonka - zielonajagoda.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Hej, hej, dziękuję za śliczne kamienie, piękne zielone kubraczki mają ;:196
Podłaźniczka to jest to ;:333, ja moim kotom zawdzięczam powrót do tradycji naszych praprzodków, a właściwie to się zastanawiam dlaczego nasze podłaźniczki, snopki zboża, światy itp. zostały wyparte przez niemieckie choinki, przecież nikt nam ich siłą nie narzucił, sami musieliśmy przyjąć ich zwyczaj odrzucając tym samym nasz rodzimy, zastanawiające to jest.

Śliczne to czerwone serduszko i jakie zdrowe ;:172. Jeszcze trzy lata temu wydłubywałam z róż pestki, ale od dwóch lat suszę je w całości i mielę, według zaleceń doktora Różańskiego, ewentualnie wrażliwcy mogą przesączyć taką herbatkę przez filtr do kawy :wink:, szkoda wyrzucać pestki które też mają mnóstwo cennych składników i żmudnej roboty sobie dodawać :D

Bergeniówka jest bardzo smaczna, ja wolę lekko przefermentowaną, o delikatnym, subtelnym smaku, im dłuższa fermentacja tym smak mocniejszy i ostrzejszy, no i oby liście nie spleśniały bo wtedy...do wyrzucenia. Ja teraz, po zmianie pogody spróbuję tak jak zielarze radzą, zebrać z ogrodu przemrożone, brązowe liście bergenii i od razu suszyć, porównam smaki obu sposobów pozyskiwania bergeniówki :)

Zielone obrzeża używam w części gospodarczej ogrodu, niewiele z ich zostało po wielokrotnym koszeniu :wink:

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Dario w Nowym Roku!
Jaki masz fantastyczny widok z okna, pewnie mieszkasz wysoko, to jest zaleta że miasto ma się na oku :roll:
Ciekawa byłam czy odwiedzisz swój ogród, bo jak mieszkałam w K. to zawsze w takie dni wolne świąteczne mnie ciągnęło na działkę. Często cięłam gałęzie i wieszałam na ścianie, bo choinka obowiązkowo była dopóki dzieci były w domu.
Ty swoją podłaźniczkę ładnie ubrałaś po ludowemu :D...ta wieś w Tobie się rozwija ;:306
W naszych okolicach rośnie i sieje się mnóstwo róży i też zbieramy po przymrozkach, ja nawet lubię rozgnieść i dołożyć do herbaty :D Berberysy moje rosną i za rok może da się już coś pozbierać, a myślałam o nalewce ;:304
Na herbatce bergeniowej poległam ;:202
Dobrego Roku Dario w zdrowiu i oby dało się spełnić marzenia ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Herbatka bergeniowa........to dla mnie coś nowego. ;:224
Szkoda ze nie mam jej w ogródku, też bym spróbowała.
Podłażniczka to faktycznie stary obyczaj, tobie wyszła śliczna. ;:333
Też byliśmy z życzeniami u sąsiadów z życzeniami, widać nie tylko u nas ten zwyczaj przetrwał a i serdeczność wobec innych się opłaca i w dzisiejszych czasach na wagę złota. ;:108 .
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”